Hore

10 TIPOV A TRIKOV AKO SA STAŤ LEPŠÍM FOTOGRAFOM


Žijeme v dobe, ktorá na nás kladie neskutočné nároky. Máme priveľa možností a málo času. Všetko chceme rýchlo a hneď. Veď máme predsa iba jeden život a všetko treba stihnúť.

Pokúsim sa v rýchlosti zhrnúť čo mi pomohlo stať sa lepším fotografom a dúfam, že to pomôže aj vám.

  1. Žiadny zázrak sa nekoná ľudkovia. Chcete byť dobrý bežec? Behajte. Chcete byť lepší plavec? Plávajte. Chcete nabrať svaly v posilovni? Posilujte. Musíte to jednoducho robiť. Takže prvá rada znie: Fotiť, fotiť a fotiť. Boli dni, kedy som fotil aj každý deň. 99% týchto snímkov nikdy nespatrí svetlo sveta. Ale rozhodne mi to pomohlo pochopiť čo funguje a čo nie. Takisto vás to naučí jednu veľkú pravdu – ani najlepšia zrkadlovka sveta sa nikdy nevyrovná ľudskému oku. Veľa ľudí je preto veľmi sklamaných, keď si kúpia najnovší fotoaparát s drahým objektivom a napriek tomu tieto fotky nevyzerajú bohvieako. Myslia si, že za všetkým je photoshop alebo nejaké iné špinavé triky. Praxou sa naučíte tieto limity pochopiť a podľa toho náležite jednať. Takže hlavne pre začiatočníkov: čo najviac fotiť. Vyskúšajte si každý štýl a nebojte sa experimentovať. Takisto ak máte skúseného kamaráta fotografa, využite to a chodťe s ním fotiť. Vždy sa najviac naučíte od niekoho, kto je tam, kde sa vy raz chcete ocitnúť. Ja som chodil na workshopy aj keď som mal teóriu takú nadupanú, že po tej stránke mi to absolútne nič nedalo. Ale nevedel som, čo to v praxi obnáša. Spanie v snehu, ranné mordy, to si nikde neprečítate. Anglicko ma dosť vyformovalo ako človeka. Mám rád aj ich porekadlá. Sú trefné. My všetko zbytočne komplikujeme. Ain't nothing to it - just do it.

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/013.jpgPieniny. Na tieto podmienky sme čakali s Michalom skoro tri dni. Bez jemnej hmly by to nebola žiadna fotografia. Neobyčajné podmienky fotografii takmer vždy prajú.

2. Naučte sa skutočne vidieť svetlo. Čo to znamená? Každému štýlu fotografie pasuje určitý typ svetla. Krajina sa fotí najlepšie počas zlatej hodinky, to znamená počas východov a západov slnka. Nízke bočné svetlo dodá fotografii priestorovosť a vyfarbí ju ako najlepší maliar. Inverzie a hmly bývajú často práve ráno. Portrétu veľmi svedčí protisvetlo, ktoré vytvorí krásne obrysy okolo fotografovaného subjektu, pričom nevytvára tiene na tvári. Detailne makro vyžaduje použitie blesku, ktorý musí byť kvalitne rozptýlený aby nevytváral silné odlesky na krovkách lesklého hmyzu. Ak chceme čo najlepšie zvýrazniť textúru subjektu, použijeme bočné svetlo. Ak fotografujeme jemné kvety a chceme zvýrazniť ich jemnosť a krásu, použijeme rozptýlené svetlo. Fotografia je jednoducho o svetle a preto by ste sa mali naučiť ho čo najlepšie vnímať a využívať. Ak toto nezvládnete, nepomôže vám žiadna zrkadlovka a žiadny objektív. Musíte mať cit pre svetlo. Najlepšie to samozrejme pochopíte praxou.

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/002.jpgSprávne svetlo dodá fotografii brilianciu, vykreslí detaily a zaujme diváka. Tu bol použítý rozptýlený blesk zhora.

3. Čitajte kvalitnú literatúru. Tak ako je jedlo potravou pre telo, tak sú knihy potravou pre dušu. Ja som napríklad začal knihami od Bryana Petersona. Understanding Exposure, Understanding close up photography, Learning to see creatively. Jeho knihy sú plné kvalitných inšpirujúcich fotografií a dodnes si pamätám, ako som ich hltal v pražskom metre, iba vytlačené na papieri. Prečítal som od neho skoro všetko a myslím, že ma veľmi ovplyvnil. Dodnes mám rád živé farby a jednoduché fotky. Pre milovníkov prírody je skvelý napríklad John Shaw – Complete guide to professional field photography, ale aj iné knihy tohto autora plné perfektných inšpirujúcich fotografií. Pre milovníkov makra odporúčam "Naučte se fotografovat dobře Makro a detail" od Roberta Thompsona. Jedna z najlepších kníh pre štúdiové svietenie a pochopenie svetla je kniha Fotografie a světlo – Fil Hunter, Steven Biver. Naučíte sa tam ako sa nasvecujú rôzne povrchy materiálov ako sklo, kov, plast, čierna koža. Je dosť technicky náročná a odporúčam ju troška skúsenejším fotografom, aby vás zbytočne neodradila. Čo sa týka použitia externých bleskov, tam určite kraľuje John McNally – Moment it clicks alebo Hot shoe diaries. Kompozícia: Michael Freeman – Photographer’s mind a iné knihy od tohto autora.  Z časopisov som pravidelne čítal Československá fotografie a internetový časopis BLUR. Ten je dokonca zadarmo, resp. dobrovoľne môžete prispieť. Takisto si pravidelne prezerám špičkové fotky. To najlepšie je asi na 1x.com a 500px. com Pomôže vám to vytvoriť v mozgu paterny. Je to rovnaké ako s hudbou alebo so šachom.Vybudujete si  v hlave určitú knižnicu nápadov a kompozícii, ktoré budete potom sami aplikovať v praxi. Ale tu by som ešte spomenul jednu vec. Kedže na Slovensku máme strašne veľa akademických typov, ktorí vedia všetko o tom, ako to majú robiť druhí, nepreháňajte to so štúdiom. Prax je stále omnoho dôležitejšia a naučí vás najviac. Aj ten najsprostejší Benjamínek, ktorý bude každý deň pobehovať s foťákom a cvakať bude mať lepšie fotky ako ten, čo iba o tom číta…. V rozumnom pomere treba skĺbiť teóriu a prax. Pre mňa je tento pomer 80:20 v prospech praxe. Tiež som bol  kedysi až príliš akademický. IT-čkar. Dnes pokiaľ neviem niečo ochytať očmuchať a olíznuť, tak tomu skoro vôbec neverím.... :-)

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/MG_6094.jpgSledoval som kŕdel holubov na zemi. Bolo mi jasné, že je tam potenciál. Vedel som, že ak to odfotím na rýchly čas – nebude to mať tú správnu umeleckú atmosféru. Previzualizoval som si to už dopredu v hlave, nastavil čas okolo 1/60s a zatlieskal som….

4. Nezameriavajte sa na drahú foto techniku. Týmto si prejde asi každý z nás, hlavne muži. Chcú ďaľej docikať, porovnávať veľkosť objektívov, statívov, parohov a neviem čoho ešte… Nevyhol som sa tomu ani ja. Človek má stále pocit, že keď nemá najdrahšiu špičkovú techniku, tak to snáď ani nemá význam fotiť. Vystriedal som neskutočné množstvo objektívov. Niektoré som iba kúpil a ani nepoužíval. Tešil som sa, aké mám delo a nakoniec sa mi aj tak nechcelo ísť von. Nie je to dobrá cesta  a hlavne je veľmi finančne náročná. Drahá technika a objektívy samozrejme majú význam, ale nie sú najdôležitejšie. Ak dáte Ericovi Claptonovi lacnú šmejd gitaru, stále bude vedieť z nej vykúzliť viac ako vy z tej najlepšej gitary sveta. Takže v prvom rade je to o energii a vášni človeka. Kto ste ako človek – to sa prejaví aj na fotkách. Je to váš rukopis a každá fotografia je ako malý článok puzzle do vašej duše. Ak si pozorne pozriete celé moje portfólio – budete vedieť veľmi dobre kto som bez toho, aby ste ma v živote čo i len raz stretli…

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/003.jpgNiekedy sa kúpe drahšej techniky nevyhnete. Umožní Vám to, čo bežné objektívy jednoducho nedokážu. Tu exceluje napríklad makro objektív Canon MP-E 65mm, ktorý umožní zväčšenie 5:1 v špičkovej kvalite.

5. Kúpte si auto. To platí hlavne pre všetkých po 30-tke. Znie to asi divne, ale ak mám tak s odstupom času zhodnotiť, že čo mi najviac pomohlo, tak je to jednoznačne auto. Bez neho by som sa určite netrepal s batohom kade-tade, nešiel skoro ráno  na potulky po neznámych miestach. Nehovoriac o tom, že bez auta sa na veľa miest ani nedostanete. Je to jednoducho nutnosť pre outdoorového fotografa. Auto zvýši vašu efektivitu a chuť objavovať nové možnosti tak, ako nič iné. Mám ešte horský bicykel. Ten používam tiež. Malý plochý statív a horsa na výlet..

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/072.jpgAuto Vám umožní rýchlo a pohotovo reagovať na neobyčajné podmienky. Bez auta by som sa veľakrát odhováral a presviedčal sám seba, že to dnes nestojí za to….

6. Venujte pozornosť post-processu. Veľa fotografov staršej generácie samozrjeme pozerá na digitálnych fotografov ako na menejcenných a hlavne cez prsty pozerajú na Photoshop. Ak si myslíte, že sa v dnešnej dobe zaobídete bez dobrých úprav – ste na veľkom omyle. Môj názor je taký, že kedysi bolo veľmi jednoudché byť fotografom. Technicky to bolo ťažšie ale bola veľmi malá konkurencia. Dnes je úroveň a konkurencia taká obrovská, že ak vyniknete - ste fakt dobrí, talentovaní a pracovití. Ja osobne patrím k ľudom, ktorý neradi trávia čas za počítačom, pretože som za ním strávil okolo 27 rokov. Oči vypálené ešte od ZX Spectrum…. Ale zároveň si uvedomujem, že taký kvalitný nástroj ako Lightroom alebo Photoshop nemôžem v žiadnom prípade odignorovať. Oberám sa tým o obrovské kreatívne možnosti. Ak vytvoríte dobrú fotku priamo vo foťáku a máte aj kvalitné úpravy – ste na najlepšej ceste. Aj základné úpravy fotkám neskutočne pomôžu a je to minimálne 50% úspechu. Ja napríklad nemením pozadia ani nič zložité. 99% fotiek na tejto stránke je iba jemne upravených v Lightroome. Žijeme v digitálnej dobe a či sa nám to páčí alebo nie, počítače sú veľkou súčasťou našich životov. Prenikli aj do fotografie a to v takej miere, že ju kompletne zmenili. A ja si myslím, že k omnoho lepšiemu. Byť nostalgickí a tvrdiť, že kedysi bolo lepšie je tak nejak v našej povahe, ale ja si myslím, že bez počítačov by bola fotografia naozaj ochudobnená. V šachu sa kedysi hovorilo, že počítače z neho spravia mŕtvu hru, pretože ho budú hrať dokonale. Stal sa presný opak. Počítače šach oživili tak ako nič iné predtým. Je to opäť iba o ľuďoch. Photoshop je perfektný nástroj. Záleží iba na tom, kto ho má v rukách. Preto mu venujte náležítú pozornosť. Tu by som naozaj poradil venovať sa iba Photoshopu. Sú aj iné softy, ale Photoshop je štandard – a je na to veľmi dobrý dôvod. A tak to ešte dlho zostane….

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/031.jpg

Povedali by ste, že sa jedná o tú istú fotografiu? Netreba sa báť úprav, treba experimentovať. Úpravy by sa však nemali stať Vašim maslom a chlebom a nahradiť pocitvú prácu v teréne.

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/zubata.jpgTáto fotka vznikla zrkadlovým nakopírovaním toho istého motívu a aplikovaním filtra v Color Efexe.

7. Vyhľadávajte neobyčajné podmienky. Je to jednoduché. Ak chcete svojimi fotkami zaujať, musia sa niečím líšiť od ostatných. Preto sa nebojte ísť troška do extrémov, pretože dobrá fotka je jednoducho taká, ktorú neurobí denno-denne tisíc ľudí. To platí hlavne pri fotení krajiny, mesta, ale aj ľudí. Pokiaľ ide o jedinečný moment, ktorý sa ťažko opakuje a sú dodržané technické a kompozičné podmienky – máte dobrú fotografiu. Napríklad dnes sa na dialnici rozmlátilo 40 áut. Určite by ste mali neobyčajnú fotku, ktorú tak skoro nikto neodfotí….

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/073.jpgNa tomto známom mieste vzniknú denno denne tisíce fotiek. Iba máloktoré však majú tú správnu a jedinečnú atmosféru… Vznikla počas kalamity asi 4 roky dozadu. Ihneď ako som videl, že ide o niečo neobyčané, vybehol som fotiť. Odvtedy sme tu toľko snehu nemali…

7. Zúčastnite sa kvalitného workshopu. Nič Vás nenaučí viac ako prax s dobrým inštruktorom. Takisto spoznáte podobných ľudí a budete si s nimi vymienať skúsenosti, prípadne neskôr organizovať spoločné foto-stretnutia alebo výlety. Fotografia je značne individuálna záležitosť, ale zavrieť sa doma a vynaliezať sám bicykel nie je tá najlepšia cesta. Ľudia vám dajú najviac. Týmto vás samozrejme srdečne pozývam na foto kurz so mnou, kde vám odovzdám svoje dlhoročné skúsenosti. Bližšie info v sekcii Služby.

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/041.jpgTúto fotku som aranžoval na základe určitých prečítaných pravidiel. Bol to jeden z mála príkladov, ako využiť teóriu v praxi…

8. Prečítajte si manuál. Áno, je to tak, naozaj sa veľa o svojom fotoaparáte dozviete z manuálu. Niečo iné je však vedieť tieto vedomosti použiť v praxi. V každom prípade čítanie manuálu by malo byť jednou z prvých vecí, ktoré po kúpe nového fotoaparátu urobíte.

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/Firemna-akcia-fotograf-021.jpgNebojte sa experimentovať. V dnešnej dobe je to priam povinnosť. Digitál vám umožňuje byť hraví prakticky neustále.

9. Staňte sa jednoducho lepším človekom. Čo tým mám na mysli? Práca na sebarozvoji je asi tou najlepšou investíciou do vašej budúcnosti. Starajte sa o svoje telo, dušu a nezabíjajte drahocenný čas pred televízorom. Čím viac budete hlavu kŕmiť nepotrebnými hlúposťami, tým menej sústredení budete na veci, ktoré vás bavia a chcete ich v živote naozaj robiť. Ďalej odporúčam denno-denne nejaký pohyb. Telo je stavané na neustály pohyb energie. Život je tam, kde je pohyb. Ak ste fit – tým skôr pôjdete fotiť a tým väčšiu energiu a radosť z fotenia budete mať. Nezabúdajte – aký ste človek – také budú aj vaše fotky. Ak som znudený znechutený a negatívny – nebudem fotiť krásne fotky kvetín a prírody. Moja myseľ bude sústredená na to hovno na zemi. Pardón za výraz. Výkal, trus, bio palivo.... Niektorí fotografi na tom ale postavili docela slušnú kariéru :-) Čím viac času ušetríte – tým viac môžete fotiť a tým lepší fotograf budete. Všetko je nakoniec o čase.  Dajte pozor na to, čo sa vám dostáva denno denne do hláv. Všetko sa to ukladá v podvedomí a z toho bude myseľ neskôr čerpať. V dnešnej dobe presýtených informácií je absolútna nutnosť filtrovať balast a nenechať sa ovplyvňovať médiami. Ak to nemôžem zmeniť – tak ma to nezaujíma. Život je príliš krátky na to, aby som ho prežil strachovaním sa o celý svet. Realita nakoniec skoro nikdy nie je taká zlá, ako si ju v hlavách predstavujeme.

http://denisvesely.com/wp-content/uploads/2017/04/Firemna-akcia-fotograf-008.jpgFotografia je často o jedinečnom momente. Táto fotka vznikla počas badmingtonového turnaja. Aj keď moment a výraz nasvedčuje niečomu inému…

10. Vytrvalosť. Mali by ste byť vytrvalí ale zároveň netlačiť na pílu. Túto chybu som spravil a skoro som vyhorel. Prestalo  ma to baviť. Potreboval som reboot. Takže neočakávať rýchle výsledky. Tak ako so všetkým v živote, fotografia vyžaduje veľmi veľa času. Myslím si, že stať sa dobrým fotografom trvá pre bežného smrteľníka, ktorý sa venuje rodine a práci okolo 10-20 rokov. Tých povestných 10 000 hodín – na tom niečo bude. Ak ste pracovití mladí a talentovaní – možno sa vám podarí skrátiť tento čas na polovicu. V každom prípade sa to nestane cez noc. Áno, možno sa vám podarí nafotiť zopár dobrých záberov – ale byť kvalitným znamená v prvom rade udržiavať vysoký štandard po dlhú dobu. A to sa podarí málokomu. Ja fotím 8 rokov a pripadám si po návšteve 1x.com ako čerstvý Benjamínek. Ak by som začal skôr, určite by som bol omnoho viac motivovaný, predsa len 20 ročné telo a myseľ fungujú úplne na iných obrátkach. Kedysi som s radosťou sedel za počítačom 16 hodín denne. Dnes dám 2 a som unavený ako z kopania kanálov. Ale fotografiu beriem ako celoživotný projekt. Takže sa niet kam ponáhľať. Som rád, že ma stále baví a prináša mi radosť. A tak by to malo byť.

 A to je všetko priatelia. Ak sa vám článok páčil, vyzdieľajte ho na svojom fakebooku.  Budem rád, ak navštívite aj moju web stránku, ale úplne najlviac sa mi zavďačíte, ak pošlete nejaké dukáty. Najlepšie zlaté. Odkedy vymysleli peniaze, je prejav vďaky veľmi jednoduchý.  Želám pekné svetlo, veľa nápadov a hlavne radosť z fotenia.

PS: Kedže veľmi dobre vieme, ako to chodí na slovenských fórach plných frustrovaných nedocenených ľudí, prosím nepridávajte do diskusie nevhodné príspevky ani komenty. Nepresviedčajte sa navzájom o svojich pravdách - aj tak to nikoho nezaujíma. Ak chcete ukázať čo je vo vás, nafoťte kvalitné fotky, napíšte kvalitný článok a zdieľajte svoje skúsenosti s ostatnými. Vesmír vás raz odmení. A keď nie, tak určite vám to vynahradí na deťoch. Ak by predsa len nie, tak karma je zdarma... A úplne úplne na záver. Ak by ste čokoľvek potrebovali, naozaj čokoľvek, tak si to proste kúpte. :-)

S pozdravom

Denis Veselý

 

No comments yet


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Juraj Gavura
2017-11-28 16:13:55
Výborný článok, pútavo napísaný, myslím že by mohol byť pre mnohých inšpiratívny.
 
pridalamichal
2017-11-28 20:20:12
v pohodičke čítaníčko
 
denisvesely.com
2017-11-28 22:34:11
príspevok od: Juraj Gavura
Výborný článok, pútavo napísaný, myslím že by mohol byť pre mnohých inšpiratívny.
Dakujem Juraj. Inak by to ani nemalo ziaden vyznam.
 
blahoslav J B Art
2017-11-29 00:58:01
mam rad tvoj vesely styl pisania

mnohe tvoje rady aj ja pisem vo svojich komentoch a radach tu na fore ... fotit, fotit, fotit ... svetlo ... fotoliteratura ... fotoworkshopy ... investovat radsej do seba ako novej fototechniky ...

zial, casto sa tu stretavam za to s posmechom hlavne od pedotechnofilov (ludia so zalubou v mladsej/novsej fototechnike) ... pricom ked pozriem na ich fotogalerie, tazko najdem zaujimavu fotku

takze vdaka za pekne zhrnutie a pekne fotky ... tento clanok ide k mojim oblubenym ... a v pripade potreby ho pouzijem ako radu menej skusenym fotografom
 
Krtko fotografom
2017-11-29 07:20:42
Veľmi dobre napísaný článok.
 
spektrum
2017-11-30 13:16:30
fajn článok aj fotky...každý si v ňom niečo nájde a vyberie. Ak fotograf netúži obsiahnuť všetky žánre, ale fotí, to, čo ho napĺňa ako odraz svojho sveta, určite nepotrebuje nasávať toľko iných videní, musí ostať hlavne sám sebou a nájsť svoju cestu a hlavne rozumieť tomu, čo a prečo to fotí..
 
denisvesely.com
2017-11-30 18:24:43
príspevok od: blahoslav J B Art
mam rad tvoj vesely styl pisania

mnohe tvoje rady aj ja pisem vo svojich komentoch a radach tu na fore ... fotit, fotit, fotit ... svetlo ... fotoliteratura ... fotoworkshopy ... investovat radsej do seba ako novej fototechniky ...

zial, casto sa tu stretavam za to s posmechom hlavne od pedotechnofilov (ludia so zalubou v mladsej/novsej fototechnike) ... pricom ked pozriem na ich fotogalerie, tazko najdem zaujimavu fotku

takze vdaka za pekne zhrnutie a pekne fotky ... tento clanok ide k mojim oblubenym ... a v pripade potreby ho pouzijem ako radu menej skusenym fotografom
Diky. Budme radi, ze su iba technofili - najma deti to ocenuju
 
mirino1
2017-12-01 19:17:05
Rozumne a poucne napisane
 
BR_A_NO
2017-12-02 09:49:31
skvelý článok
 
stefann
2017-12-19 12:25:20
Veľmi zaujalo,mal som doteraz pocit,že dobrí fotografi sa nechcú podeliť so svojimi skúsenosťami,klobúk dole...
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.