Hore

Piata svadba

Po piatich svadbách sa moje fotky dostali do svadobného časopisu. Ale nie je to preto, žeby boli také dobré :). Dobrý je príbeh mojej piatej nevesty a piateho ženícha, Lucie a Michala. Každý príbeh je jedinečný a niečím zaujímavý, ale keď nevesta kvôli chorobe príde o vlasy a svadba sa musí prekladať, to už je sila. Našťastie všetko dobre dopadlo a koho zaujíma viac, môže si kúpiť časopis. Ja vám poviem, ako to prebiehalo z môjho pohľadu.

Ráno

Napriek ťažkostiam, ktoré Lucia prekonala, z nej vyžaruje veľká radosť. Ráno, keď som dokvitol, privítala ma raňajkami. Neviem, koľkí ste už raňajkovali s nevestou? Ja už hej :). Bolo to pre mňa také výnimočné, že som to chcel zvečniť. Nešpekuloval som nad nastaveniami a kompozíciou, proste som sa opýtal, či ju môžem odfotiť. Zasmiala sa, ja som rýchlo vytiahol foťák a bolo.

Image title

Táto fotka nie je určená pre časopis, ale pre srdce. Teším sa z nej, lebo hneď z prvej fotky môžete vidieť veselého ducha nevesty a úplne pohodovú domácu atmosféru.

Po raňajkách sme sa mali pobrať ku kozmetičke. Kým si Lucia balila šaty a ďalšie veci, odfotil som pár detailov. Napríklad táto fotka vznikla celkom náhodne - snažil som sa odfotiť svadobný krížik bez toho, aby som scénu nejako aranžoval. Bol položený na komode. Všimol som si, že v pozadí je kartička s nápisom “MANŽELSTVO”.

Image title

A tak vznikla fotka, ktorá symbolicky vyjadruje prepojenie medzi manželstvom a krížom. Farár Kuffa hovorí, že ak chceš byť šťastný/šťastná, nevstupuj do manželstva. Vstúp tam vtedy, keď chceš urobiť šťastným toho druhého.

Ináč, na detaily nepoužívam makroobjektív. Úplne si vystačím so Sigmou 50-100/1.8. Nie je čas na výmenu objektívov a nechcem mať porozkladanú techniku po celej izbe. Na inscenáciu prstienkov kdesi na konáriky v záhrade som ešte nikdy nemal čas (a veru že ani chuť :)). Viac ako na matériu sa sústreďujem na pozorovanie diania. Keby som sa vybral vešať šaty po stromoch v záhrade, nestihol by som zachytiť Luciinu radosť zo svadobného ruženca, ktorý si s Mišom priniesli z Malty.

Image title

Táto fotka znovu zachytáva radostný charakter Lucie a ukazuje, k čomu ma blízko a čo jej pomáha v ťažkostiach.

U kozmetičky

Potom sme sa presunuli ku kozmetičke. Priestory boli veľmi príjemné, neutrálne biele steny, veľké okno a dosť priestoru.

Image title

Príjemná a veľmi šikovná bola aj pani kozmetička. Lucii vo vlasoch vytvorila také tri mini copíky, na ktoré sa dal upevniť klobúk s “fascinátorom” (toto slovo som počul prvýkrát v živote).

Image title

Nasledoval mejkap. Tu máme dostatok času. Podstatné zábery vzniknú až tesne pred koncom, kedy je všetko takmer hotové.

Image title

Potom však nasleduje chvíľka, kedy sa nevesta pozrie na výsledok v zrkadle, a to je trochu náročnejšie. Vieme predvídať, kedy sa to stane, no nevieme, v akej polohe si to zrkadlo bude držať, ako zareaguje (dúfame, že radostne) a ako dlho moment potrvá. Samozrejme, že sa to dá celé zinscenovať, ale to sme my nechceli. Tak som teda zaujal pozíciu, predbežne nakomponoval a čakal. Reakcia bola fantastická ale Lucia si držala zrkadlo naozaj blízko, takže v odraze nie je celá tvár. Ale to nevadí, je tam ten výraz a je rýdzi.

Image title

Samotný moment trval niekoľko sekúnd, tak som ešte stihol aj širší záber s kontextom.

Image title

A táto fotka sa mi veľmi páči. V strede vyniká hlava, potom vidíme náznak veselého výrazu v zrkadle, čo pridáva trochu na záhadnosti. Vpravo vidíme trochu nervóznu kozmetičku, ktorá so zopnutými rukami očakáva uistenie, že nevesta je naozaj spokojná. No a vľavo opodiaľ sa spokojne prizerá družica, ktorá, súdiac podľa výrazu, možno sníva, aké to bude, keď bude v pozícii nevesty ona.

Kto má rád kompozičné hrátky s dynamickou symetriou, nájde si tam rôzne diagonály, rovnobežky, vodiace čiary, trojuholníky a podobne, ale to som si všimol až dodatočne. Všetko je to úplná náhoda, ale nejako to skrátka pôsobí, pretože sa na túto fotku dokážem dívať a dívať a stále ma neunavuje. Azda nie som sám :).

Čo je nezvyčajné je to, že obliekanie nevesty malo prebehnúť tu. U kozmetičky. Taký bol plán, pretože medzičasom do mesta pricestoval ženích a čakal nás v katedrále, kde sme mali fotiť portréty. Samotné obliekanie šiat prebehlo za zatvorenými dverami. Zastávam názor, že niektoré veci, hoci by boli akokoľvek pekné, sa nesluší ukazovať len tak hocikomu. Keď mala Lucia šaty na sebe, zdokumentoval som finálne úpravy, medzi ktoré patrí zapínanie gombíkov. Lucia si tieto gombíky na šatách vysnívala. Aj preto to táto fotka dotiahla do časopisu. Mne sa strašne páčia farby. Svetlomodrá blúzka družičky sa výborne dopĺňa s jej žltými vlasmi a čerešničkou sú červené nechy, ktoré pútajú pozornosť do centra.

Image title

Potom nasledovalo finálne upevnenie klobúka s fascinátorom a mohli sme sa vybrať do katedrály za Mišom.

Portréty

Michal s Luciou mi už skôr povedali, že nepotrebujú 150 brutálnych portrétov, stačí im pár pekných fotiek, aby si mohli jednu-dve zavesiť na stenu. Lucia si navyše potrebovala šetriť sily na zvyšok dňa, takže za 20 minút sme mali hotovo. Nemali sme žiadnych asistentov, žiadne aparatúry ani rekvizity. Len také jednoduché, prirodzené zábery. Dóm sv. Alžbety si vybrali preto, lebo k nemu majú naozaj hlboký vzťah - s katedrálnym zborom tam účinkujú niekoľko rokov. Lucia je navyše organistkou.

Táto fotka ukazuje ich blízkosť a pohľad upretý nahor na oltár, smerom na východ, čo má v kresťanstve svoju symboliku - Spasiteľ prichádza z východu. Tiež svetlo, ktoré ich obklopuje a do ktorého sa pozerajú, je symbolické, pretože Spasiteľ je Svetlom sveta.

Image title

Ďalej, tu je nepózovaná fotka, kedy Michal spontánne pobozkal Lucii ruku. Z tohto gesta a pohľadu sa dá čítať veľká úcta. Lucia sa veselo usmieva, lebo sa z toho teší. A o tom je podľa mňa portrét. Nie len o tom, ako ľudia vyzerajú, ale akí naozaj sú a aký majú k sebe vzťah.

Image title

Že by sa dalo zarámovať ináč? Alebo zvoliť iné pozadie alebo svetlo? Tento moment trval sekundu. Ak by som im povedal, aby to pre mňa zopakovali ešte raz, už by to nebolo také. Nebolo by to úprimné ani spontánne. A keby sa na takú fotku pozreli po rokoch, asi by si spomenuli na mňa, nie na ten “ich” moment, kedy si počas fotenia stihli ešte aj vyjadriť lásku.

Po šiestich minútach sme mali dosť fotiek a Lucia s Michalom sa ešte chceli pomodliť pred svätostánkom. A tak vznikla ďalšia snímka, ktorá dokladuje, akí sú.

Image title

Potom sme vyšli na Hlavnú a niečo odfotili aj tam. To si zase Michal takto pekne pritúlil Luciu. Aj keby som sa snažil napózovať jeho ruku, asi by to nevyzeralo takto. Toto nevyšlo z turoriálov a návodov pre fotografov, ale z ich vnútra. Som presvedčený, že keď sa majú dvaja radi, tak to naozaj vidno.

Image title

Ako sme kráčali ďalej k Urbanovej veži, pristavilo nás okoloidúce dievčatko s babkou. Nabralo odvahu, prišlo bližšie a opýtalo sa:
    - Babi, prečo má teta také biele šaty?
    - Lebo sa ide vydávať.
    - Aj ja sa budem vydávať?
    - Áno, raz budeš aj ty krásna nevesta.

Image title

A o tom to podľa mňa je. Svadba a manželstvo je niečo, čo má priťahovať, po čom prirodzene túžime odmalička. Preto je škoda, ak sa uzatvára ľahkovážne, nezodpovedne, na skúšku a keď sa o tom rozpráva posmešne.

Nakoniec sme ešte na 10 minút zapadli do jednej letnej záhrady, aby sme sa občerstvili džúsom. Potom pre nevestu prišiel družba a my s Mišom sme sa vybrali k nemu domov na odobierku.

Odobierka Michala

Za ten čas mu nejako vytrávilo, a tak mu mamka pripravila čosi pod zub. Bolo to nejaké mäso s ryžou. Pre mňa je to tak krásny okamih, že som to nemohol nezvečniť. Proste, mamky sa starajú aj o veľké deti :).

Image title

Keďže kameraman chcel do videa scénu obliekania ženícha, odobrali sme sa do jeho izby. Po chvíľke filmovania zrazu vošiel malý Jakubko. Keď nás zbadal, vôbec sa nezháčil - pokojne sa oprel o skrinku a sledoval nás. Rýchlo som ho odfotil. Po chvíľke sa začal zaujímať, čo má taký ženích na poličkách. To bol pre mňa ešte lepší moment, a tak vzniklo toto.

Image title

Sám neviem povedať presne, čím je to, že sa mi táto fotka páči, ale o to viac ma prekvapilo, keď sme sa po odovzdaní fotiek rozprávali a Mišo mi povedal, že práve táto fotka ho dobre pobavila.

Potom pokračovalo filmovanie a akurát, keď bolo všetko hotové, prišla do izby svadobná mamka. Na chodbe a v ostatných miestnostiach vládol predsvadobný ruch ale tu v kľude za zavretými dverami poslednýkrát objala svojho slobodného syna a dala mu požehnanie na čelo.

Image title

Túto fotku som pokusne publikoval v jednej facebookovej skupine pre fotografov a úspech bol minimálny. Rozumiem, veď pozadie je trochu rušné, nie je to dreamy, nie je tam brutálna vineta, žiadne farebné efekty, žiadny photoshop, kompozícia na stred, useknutá ruka a neviem čo ešte všetko je na tejto fotke nedokonalé. Ale pre mňa je tam dokonalý moment. Koľkí synovia majú takú fotku s mamou? Koľkí synovia majú taký vzťah s mamou?

Kým sa hostia schádzali, striedavo som fotil vonku aj vo vnútri. Na rôznych miestach prebiehajú rôzne príbehy a tie sú pre mňa zaujímavé. Pútavé. Jednak sám som zvedavý, aké to majú na svadbe iní ľudia a jednak mám príležitosť a vlastne aj poslanie zachytávať okrem hlavného príbehu aj tie “pomocné”, ktoré väčšina svadobčanov nemá šancu vnímať, ale všetky prispievajú k tomu, že všetko funguje ako dobre namazaný stroj.

Vonku som napríklad zbadal, že družbovia sa snažia upevniť mladomanželskú značku na svadobného “meďáka”. Problém bol v tom, že značka bola o trochu dlhšia a nechcela sa do držiaka vmestiť. Už-už z nej chceli rezať, ale nakoniec ju tam nejako narvali.

Image title

Ale vráťme sa dnu. Keď sa všetci zišli, začala sa oficiálna odobierka. Miestnosť bola plná a mnohí hostia stáli až na chodbe. Zdá sa mi, že sa tento zvyk smerom zo západu vytráca, a preto som rád, že u nás sa od neho stále neupustilo.

Image title

Ak niekto nevie, o čo ide, je to taký rodinný “obrad”, kedy starejší prednesie príhovor, kde v mene ženícha či nevesty poďakuje rodičom za výchovu a všetky obety s tým spojené a prosí ich o odpustenie všetkého zlého a o udelenie požehnania do nového života. Požehnanie potom udelia aj súrodenci, krstní a ďalší blízki.

Z fotografického hľadiska je to náročné kvôli veľmi obmedzenému priestoru, kde sa môžeme pohybovať. Izba zvykne byť plná a my nechceme cloniť ani zavadzať. Ak je prítomný aj kameraman, musíme sa vzájomne rešpektovať. Máme teda extrémne obmedzené uhly, z ktorých môžeme snímať. Musíme zmieriť s tým, že sa nám nepodarí dokonale zachytiť každého. Niektorí svadobčania sa poradia s fotografom/kameramanom ako najlepšie rozmiestniť stoličky a pod., iní si to zorganizujú podľa seba a my to musíme prijať. To všetko však prispieva k jedinečnosti každej svadby a je to zároveň veľkou výzvou pre nás.

Po skončení u Michala som letel k Lucii. Hoci mi cestou zblbla navigácia, nakoniec som to s rezervou stihol. Chvála Pánu Bohu.

Odobierka Lucie

Aj u Lucie to bolo dojímavé. Po chvíľke som na otcovi videl, že je riadne pohnutý a má čo robiť, aby udržal slzu. My chlapi sa často snažíme, aby si to nikto nevšimol, ale niekedy sa to naozaj nedá.

Image title

Potom sa to stalo.

Image title

Môžeme tu znovu polemizovať nad kompozíciou, svetlom, farbami, pozadím, ale môžeme sa zhodnúť, že moment je zachytený - svadobný otec si utiera slzu, lebo sa vydáva jeho jediná dcéra. Človeku až srdce zovrie. Aspoň mne zovrelo riadne.

Všetko bolo dobre načasované a po skončení sa ulicou ozýval veselý spev doprevádzaný akordeónom. To v sprievode prichádzal ženích pre svoju nevestu.

Image title

Najprv mu núkali inú…

Image title

… ale nakoniec všetko dobre dopadlo.

Image title

To sú také milé zvyky, ktoré k tradičnej východniarskej svadbe patria. Náročné na tom je, rozhodnúť sa, odkiaľ to chcem snímať. Či chcem byť za Michalom a fotiť reakcie neviest, alebo byť za nevestami a fotiť reakcie Michala. Celé sa to deje na dverách, takže ak sa raz postavím na jedno miesto, je presun nemožný. Tu stojíme spolu s kameramanom takmer na jednej nohe, všetko sa deje rýchlo a spontánne, detaily programu nie sú vopred pripravené. Improvizujú domáci, improvizuje ženích. Je to riadne vzrušo a sranda.

Sobáš

Do kostola sme prišli všetci zavčasu a každý sa pripravoval ako vedel. Zrazu som si všimol, že mamka ženícha sa modlí ruženec. To sa musí zvečniť, lebo sa to dnes len tak nevidí.

Image title

Na úvod omše hrala trúbka s organom a bol to naozaj špičkový trúbkar aj organista (hrali aj na mojej svadbe). To vytvorilo hneď na začiatku veľmi dôstojnú a slávnostnú atmosféru.

Image title

Po vstupnej inštrumentálnej skladbe nasledoval spoločný spev. A takýto oduševnený spev snúbencov sa bežne nevidí.

Image title

Všetko bolo super, ale prekvapil ma naozaj maličký priestor, v ktorom sme sa mohli s kameramanom pohybovať. Medzi presbytériom a prvým radom ľudí je len nejaký meter.

Image title

Ale nejako sme sa pomestili a všetko dobre dopadlo. Ako vždy :). Pozrite na tú radosť a na tú blízkosť. Oni sa o seba doslova opierajú.

Image title

Aj táto fotka to dotiahla do časopisu. Myslím, že je to kvôli nevestinym šatám a kytici, ale takto sa tam dostali tri fotky s kostolom, čo ma naozaj prekvapilo.

Image title

Zábava

Keď som prišiel do sály, nafotil som celok aj detaily všeličoho možného. Zaujali ma stoly s fantastickým pohostením od výmyslu sveta. Hostia, ktorí postupne prichádzali, si hľadali svoje miesta a zoznamovali sa, ale deti to priťahovalo k oným stolom. Tento odvážny džentlmen bol prvý.

Image title

Ale pridávali sa ďalší maškrtníci.

Image title

Pozrite, ako sa toto dievčatko teší zo svojho koláča...

Image title

A netešili sa len deti.

Image title

Potom bol príhovor, jedlo a prvý tanec. Lucia s Mišom si ho užívali. Mám odfotené obligátne širšie zábery s kontextom, ale tento je podľa mňa najlepší, pretože tu, na tesnejšom zábere vynikne ich blízkosť.

Image title

Nasledoval rodičovský tanec. Teším sa z tejto fotky, kedy si otec takto pritúlil dcéru.

Image title

Ľudia sa dobre bavili.

Image title

Okrem celkových záberov som sa snažil zachytávať páry a jednotlivcov aj pomocou teleobjektívu, aby vynikli ich výrazy a interakcie.

Image title

V noci, keď sa na parkete zhasli svetlá, riešil som to trojako. Striedal som fotenie bez blesku, s bleskom a párkrát som využil kameramanovo LED svetlo.

Takto nejako to vyzerá bez blesku. Svetlo v pozadí trochu odvádza pozornosť, ale presne takto to vyzeralo na mieste, takže máme autentický záber. Ak by mali hudobníci výraznejšie svetlá a tma by bola v celej sále, bolo by to super.

Image title

S bleskom to vyzerá takto. V zadnej časti sály je stále svetlo, ale osvetlení sú aj ľudia v popredí. Bez tohto prídavného svetla by sme videli len siluety.

Image title

Osvetlenie kameramanovym LED svetlom je také dramatické a zaujímavé.

Image title

Celkom sa mi pozdáva kombinovať viaceré prístupy, a tak zabezpečiť určitú pestrosť fotiek.

Som rád, že sa u nás na východe stále zachovávajú pekné tradície a hoci bola Lucia oslabená, výborne zvládla aj redový tanec.

Image title

Technické okienko

Ak by niekoho zaujímala technika, bola rovnaká ako na prechádzajúcich dvoch svadbách, teda Sony a6300, Sony a6500, Sigma 18-35/1.8 a Sigma 50-100/1.8 cez adaptéry MC-11. K tomu Samyang 12/2 a ešte tri záložné objektívy, ktoré som nevyužil.

Nastavenia si môžete pozrieť v EXIFoch fotografií. Väčšinou fungujem v dvoch režimoch: v interiéri manuálny režim s ISO Auto, v exteriéri priorita clony. Vďaka tomu nemusím myslieť na technické nastavenia. Jedine, že som v protisvetle alebo vo veľkej tme, pomôžem automatike zadaním korekcie expozície.

Blesk Nissin i40 a Godox TT600s s diaľkovým odpaľovaním Godox X1TS, ktoré som tiež nevyužil. Pri najbližšej svadbe chcem ešte popracovať s LED svetlom.

Na postproces som použil Capture One Pro (for Sony) 10.2.1.

Záver

Ak ste sa dočítali až sem, vidíte, že článok nie je všeobecným návodom na fotenie svadby, neprináša skoro žiadne technické informácie o nastavovaní techniky ale zameriava sa na opis momentov a ponhútok, ktoré ma viedli k ich zachyteniu. Mohol by pomôcť začiatočníkom, ktorí sa ešte neodvážili do fotenia pustiť alebo sú, podobne ako ja, v začiatkoch. Pohľady do zákulisia by mohli pomôcť aj snúbencom, ktorí sa na svadbu pripravujú. A hlavne, dúfam, že článok bol príjemným čítaním o príjemných veciach.


PS: V časopise to vyzerá takto:

Image title

Image title





Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
drecpy©photo
2018-01-29 07:13:43
Fotené srdcom a písané dušou. Vďaka.
 
jozef.timulak
2018-01-29 07:27:27
príspevok od: drecpy©photo
Fotené srdcom a písané dušou. Vďaka.
Ďakujem za srdečný komentár.
 
francesco
2018-01-29 09:19:08
Praca s LED svetlom? Nechce sa mi citat tvoje predchadzajuce blogy, ale ak si dobre pamatam bolo tam slovicko nikdy
 
jozef.timulak
2018-01-29 09:42:27
príspevok od: francesco
Praca s LED svetlom? Nechce sa mi citat tvoje predchadzajuce blogy, ale ak si dobre pamatam bolo tam slovicko nikdy
Tiež neviem, či bolo slovko "nikdy", ale bol som proti používaniu, to je pravda. Zastával som zachytenie reality - keď tmy, tak tmy. Lenže už som prišiel na to, že ak si v čierno-čiernej tme, tak aj fotka bude čierno-čierna a takú by chcel asi málokto .
 
francesco
2018-01-29 09:51:16
príspevok od: jozef.timulak
Tiež neviem, či bolo slovko "nikdy", ale bol som proti používaniu, to je pravda. Zastával som zachytenie reality - keď tmy, tak tmy. Lenže už som prišiel na to, že ak si v čierno-čiernej tme, tak aj fotka bude čierno-čierna a takú by chcel asi málokto .
Kto by to mal vediet ci bolo ak nie ty. Ale cenim si, ze uznavas chybu, necakal som to. Mozno teraz rozumies co som ti chcel v predchadzajucej kritike povedat. Situacie su rozne, ci uz svetelne alebo ine okolnosti a nie vzdy sa da cakat na zapad slnka ako pri kajinkach. Ver mi, ak ma niekto asistenta alebo vie dobre pracovat s doplnkovym svetlom nemusi by nacancany mainstreamovy luzer. Vela zdaru.
 
blahoslav J B Art
2018-01-29 13:33:14
mam rad tvoje fotky aj napisane texty ... prijemne, ludske, zachytene emocie, to je najdolezitejsie ... rob to nadalej, gratulujem
 
seifi
2018-01-29 15:18:28
fajn
 
trnavsky
2018-01-30 14:54:04
tak aj keď som o generáciu starší ako Ty (alebo možno práve preto) slzy dojatia som miestami neudržal
 
photostancik
2018-01-30 15:15:40
príspevok od: jozef.timulak
Tiež neviem, či bolo slovko "nikdy", ale bol som proti používaniu, to je pravda. Zastával som zachytenie reality - keď tmy, tak tmy. Lenže už som prišiel na to, že ak si v čierno-čiernej tme, tak aj fotka bude čierno-čierna a takú by chcel asi málokto .
ja si myslim, ze ak tam je tma, tak tam je tma. a bud nefotit alebo fotit s dlhymi casmi.
 
Azimut
2018-01-30 16:24:35
Pekný príbeh, pekné fotky..
 
jozef.timulak
2018-01-30 21:53:49
príspevok od: blahoslav J B Art
mam rad tvoje fotky aj napisane texty ... prijemne, ludske, zachytene emocie, to je najdolezitejsie ... rob to nadalej, gratulujem
Dik za povzbudenie
 
jozef.timulak
2018-01-30 21:54:52
príspevok od: trnavsky
tak aj keď som o generáciu starší ako Ty (alebo možno práve preto) slzy dojatia som miestami neudržal
Uff... Veľká vďaka za tieto slová.
 
jozef.timulak
2018-01-30 22:11:00
príspevok od: photostancik
ja si myslim, ze ak tam je tma, tak tam je tma. a bud nefotit alebo fotit s dlhymi casmi.
Nie celkom rozumiem. Ak by som nefotil, čo odovzdám?
Fotenie s dlhymi časmi vyzerá zaujímavo (pozrel som tvoje fotky), je to ďalší nápad na ozvláštnenie. Ty teda tvrdíš, že blesk nikdy? Nechcem rozpútavať sv. vojny, len ma zaujíma konkrétne tvoj názor, lebo tvoje fotky ku mne hovoria dosť výrazne.
 
jozef.timulak
2018-01-30 22:11:32
príspevok od: Azimut
Pekný príbeh, pekné fotky..
Vďaka za zastavenie a komentár .
 
trnavsky
2018-01-31 00:01:35
Inak čo sa týka dlhších časov v prítmí pri fotení tancujúcich hostí, rád mám zábery s časom cca 1/4s spolu s redukovaným bleskom, synchr. na zadnú uzavierku. Len tá tma nesmie byť ani silná ani slabá a fotená osoba musí byť blízko tak akurát, aby zmrazená tvár bola len o trošku jasnejšia ako rozpohybovaná postava. Ak nezebudnem a stihnem zajtra pozrem nejakú ukážku.
 
photostancik
2018-01-31 09:07:52
príspevok od: jozef.timulak
Nie celkom rozumiem. Ak by som nefotil, čo odovzdám?
Fotenie s dlhymi časmi vyzerá zaujímavo (pozrel som tvoje fotky), je to ďalší nápad na ozvláštnenie. Ty teda tvrdíš, že blesk nikdy? Nechcem rozpútavať sv. vojny, len ma zaujíma konkrétne tvoj názor, lebo tvoje fotky ku mne hovoria dosť výrazne.
ahoj. nemyslel som to tak, ze nebudes fotit cely vecer ibaze ja sa riadim takym pristupom, ze nemozem a nechcem zasahovat do podmienok, ktore na akcii vytvoril ten, kto ju pripravil. cize ak tam je tma, musim pracovat s tmou a tomu prisposobit aj moje fotenie. ak tam je ruzovy neon, tak bohuzial, budu mat ruzove fotky a tak dalej a tak dalej nefotim s tym, aby niekto bol odfoteny iba preto, aby bol odfoteny. v tme nemoze cakat, ze mu bude vidno tvar. fotim atmosferu a v takomto pripade mozem ist bud dlhym casom alebo budem pracovat iba so siluetami a podobne. co sa tyka blesku, netvrdim, ze nikdy. kazdy fotograf ma iny pristup a svoje dovody pre pouzitie techniky. ale za seba viem povedat, ze som blesk nikdy nikde nepouzil. s vynimkou asi uplne prvej svadby, kedy som ani netusil, co robim
 
jozef.timulak
2018-01-31 20:28:09
príspevok od: photostancik
ahoj. nemyslel som to tak, ze nebudes fotit cely vecer ibaze ja sa riadim takym pristupom, ze nemozem a nechcem zasahovat do podmienok, ktore na akcii vytvoril ten, kto ju pripravil. cize ak tam je tma, musim pracovat s tmou a tomu prisposobit aj moje fotenie. ak tam je ruzovy neon, tak bohuzial, budu mat ruzove fotky a tak dalej a tak dalej nefotim s tym, aby niekto bol odfoteny iba preto, aby bol odfoteny. v tme nemoze cakat, ze mu bude vidno tvar. fotim atmosferu a v takomto pripade mozem ist bud dlhym casom alebo budem pracovat iba so siluetami a podobne. co sa tyka blesku, netvrdim, ze nikdy. kazdy fotograf ma iny pristup a svoje dovody pre pouzitie techniky. ale za seba viem povedat, ze som blesk nikdy nikde nepouzil. s vynimkou asi uplne prvej svadby, kedy som ani netusil, co robim
Super, vďaka.
 
JohnNewton
2018-01-31 21:10:15
príspevok od: photostancik
ja si myslim, ze ak tam je tma, tak tam je tma. a bud nefotit alebo fotit s dlhymi casmi.
To je dosť radikálny názor, umenie svietenia vždy patrilo a bude patriť k umeniu fotografie.
 
photostancik
2018-01-31 22:24:52
príspevok od: JohnNewton
To je dosť radikálny názor, umenie svietenia vždy patrilo a bude patriť k umeniu fotografie.
s tym sa neda inak, ako suhlasit. no rovnako je velkym umenim praca s prirodzenym svetlom. aspon pri reportazi si to ani inak predstavit neviem. a svadba je v prvom rade reportaz.
 
Tomáš Machara
2018-02-01 11:22:09
Na ephote viac necitam ako ano, ale toto som precital a rad. Nafotene a napisane vyborne
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované