Hore

Viltroxy v praxi (40 MPx)

Po tom, ako som si kúpil X-T5 so zoomom XF 16-55/2.8, som samozrejme "potreboval" aj ďalšie objektívy. Konkrétne som zháňal niečo svetelnejšie a dlhšie, s dobrým autofocusom, a po počiatočných výdavkoch aj cenovo dostupnejšie.

Fujinony som vyradil ako prvé. Tie staršie R-kové so svetelnosťou F1.4, prípadne F1.2, majú na dnes pomalý autofocus. Novšie, kompaktné F2 R WR, nie sú o dosť svetelnejšie ako môj zoom. A najnovšie LM s lineárnym motorom sú celkom drahé.

Na Sony som kedysi mal Sigmy Art a boli výborné. Na Fujifilm je od Sigmy v ponuke trio Contemporary 16, 30 a 56/1.4. Ale na krásne retro telo úplne nechcem nasadiť polykarbonát a bez clonového prstenca. A namiesto ohnísk 16 a 30 mm by sa mi viac pozdávali 23 a 33 mm.

Zaujal ma preto Viltrox. Mám pozreté asi všetky recenzie a nakoniec tesne prevážili tie pozitívne. Rozhodol som sa, že skúsim 23/1.4, 56/1.4 a 85/1.8 II.

Verzie/varianty

Pre objektívy 23/1.4, 33/1.4 a 56/1.4 existujtujú dve "varianty". Prvá má výrazný zlatý nápis a na telách X-Pro3 sa nemá používať, pretože objektív sa zasekne o čudlík uvoľnenia bajonetu. Viltrox teda pri bajonete znížil priemer a novšia varianta má menej výrazný biely (presnejšie "hodvábny") nápis. U objektívov 23/1.4 a 56/1.4 sú varianty opticky, elektronicky aj firmvérovo totožné. U 33/1.4 je odlišný firmvér: pre prvý variant má v názve G (Gold) a pre druhý S (Silk). Porovnal som tieto firmvéry a líšia sa len dvomi bajtami, čo môže odrážať inú revíziu čipu alebo podobnú drobnosť. Funkcionalita bude určite úplne rovnaká.

Pri 85/1.8 sa oficiálne odlišuje verzia 85/1.8 II, ktorá je celkom výrazne ľahšia a menšia. Opticky aj funkčne by však mala byť rovnaká ako pôvodná verzia.

Veľkosť

Objektívy 23/1.4, 33/1.4 a 56/1.4 sú veľkosťou úplne rovnaké, majú rovnaké aj krytky (rovnaký priemer filtra). To je elegantné, výhodou je možná vzájomná zámena krytiek, prípadne filtrov. Ale v praxi to má aj nevýhodu, pretože na prvý pohľad nie je jasné, ktorý objektív je ktorý. Keď ich máte v brašni vedľa seba, nie je šanca ich rýchlo rozpoznať. Ide to len podľa nápisu a prípadne tvaru slnečnej clony, ktorá je u 23/1.4 a 33/1.4 vykrajovaná a pri 56/1.4 válcová.

Image title

Slnečná clona

Kovová slnečná clona na 23/1.4, 33/1.4 a 56/1.4 je pre mňa skôr mínusom. Čo z toho, že je to ušľachtilý materiál a spracovanie krásne? Pri páde objektívu na clonu asi dôjde k poškodeniu obidvoch. Plastová by časť nárazu pohltila. Čo je horšie, pri nasadzovaní clony do transportnej polohy, sa kov veľmi ľahko dotkne zúbkovaného kovového prstenca na zaostrovanie a myslím, že veľmi skoro spôsobí škrabance.

Image title

85/1.8 II má plastovú clonu, podľa marketingu špičkovú, navrhnutú v Japonsku. V praxi to také oslnivé nie je. Je vyrobená z tak mäkkého plastu, že počas nasadzovania a snímania ho držaním deformujete, takže nepríjemne drhne a prieči sa. Nahodenie aj sňatie si treba nacvičiť.

Zadná krytka

Je väčšia ako tá od Fujifilmu a nepasuje na objektív Fujinon XF 16-55/2.8, pretože narazí na jeho gumové tesnenie a nedá sa utiahnuť. Zase Fujifilm-ácka, tým, že je menšia, po nasadení na Viltrox nechá USB port poloodhaleným, takže po čase by sa zaniesol špinou. Škoda, krytky Viltrox a Fujifilm sa úplne bezproblémovo nedajú miešať.

Image title

USB port a firmvér

Ide o microUSB port, čo je prekonané, ale novšie Viltroxy 13/1.4 a 75/1.2 Pro už majú USB-C. Pre nahrávanie firmvéru musíte sňať krytku, a tým odhaliť zadný člen a kontakty. Drobnosť, ale je jasné, že mať možnosť nahrávať firmvér z SD karty cez fotoaparát, by bolo určite lepšie.

Viltrox vydáva firmvéry celkom pravidelne. Ako priekopníci urobili reverzné inžinierstvo na komunikáciu medzi objektívom a fotoaparátom a postupne to vylepšujú. Firmvér však neobsahuje korekcie vinetácie a skreslenia. Myslím si, že kvôli nízkej cene má objektív malú pamäť; firmvér má len 63 kB, pričom firmvér pre Sigmu má 256 kB a pre Fijinon 400 kB.

Image title

Clonový prstenec

Nekliká. Jediný, aj to úplne slabučký klik, je na F16. Na polohe A nie je klik, iba koncový doraz. Pre mňa je to nešťastné, pretože hoci je clonový prstenec fantasticky utlmený, nemám spätnú väzbu ani istotu, že ho nechtiac nepretočím. Ale uvažujem, že podľa návodu si clonový prstenec upravím na klikací.

85/1.8 ani 85/1.8 II clonový prstenec nemá vôbec.

Dobrou správou však je, že najnovší objektív 75/1.2 Pro už má klikací prstenec, takže Viltrox počúva.

Autofocus

Ten je na prvý pohľad pomalší ako u XF 16-55/2.8. Fujinon zaostrí ihneď vďaka lineárnemu motoru. Pri Viltroxe je vidieť, a aj trochu počuť, že je preostrenie pomalšie, pretože sa používa STM motor, ktorý je podľa marketingu rýchly a tichý, ale nie zas taký, ako lineárny. Stále sa tam niečo musí otáčať. Úplne-úplne nečakaný okamih vám tak môže újsť (street foto od pása, a pod.). Ale v praxi, keď na okamih vyčkávame, máme už predostrené, a vtedy nie je problém, pretože objektív, našťastie, nehuntuje ani v tme. Zaostrovanie na oko a sledovanie objektov funguje rovnako spoľahlivo ako na Fujinone.

Aby to teda nevyznelo, že je ostrenie pomalé, môžem uviesť, že je výrazne lepšie (rýchlejšie, tichšie, nehuntuje) ako bolo na kombe Sony+MC11+Sigma Art a s tým kombom som sa nebál fotiť svadby.

Chromatická aberácia

Napríklad taký Tony Northrup, ktorého ináč uznávam, túto kapitolu vyriešil veľmi rýchlo. Pri porovnaní Viltroxu so Sigmou vyhlásil, že Viltrox je proste zlý. Urobil to samozrejme po šialenom nazoomovaní. Zaujímavé ale je, že Fujinon nebol oveľa lepší ako Viltrox, takže je to Sigma, ktorá tu postavila laťku vysoko.

Pri normálnom prezeraní 40 MPx fotky na monitore chromatickú aberáciu, samozrejme, neuvidíte. Nastane to až po priblížení. Ale nerozumiem, načo každý recenzent nazoomuje na 200% na tehlovú stenu alebo konáre proti oblohe. Nie, keď sa na fotku pozeráte ako na celok, postnete ju niekam, alebo vytlačíte, tak aberáciu nevidno. Ak by naozaj išlo o extrémne kontrastnú scénu, pomôže postprocess, kde je ľahké to skorigovať. Najhoršiu fotku som našiel na Flickri, ale je to pravdepodobne testovací záber, nikto takto bežne nefotí.

Ostrosť

Podľa recenzií sú Sigmy ostrejšie, najmä 56/1.4. Otázka je, či takú ostrosť naozaj potrebujeme. Ak to chceme na portréty, tak asi ani nie - napríklad v tejto recenzii mi príde ostrosť Sigmy doslova nepríjemná. Ak na krajinu, tam budeme asi viacej cloniť, a vtedy sa ostrosť zlepší.

Z mojej krátkej skúsenosti je ostrosť Viltroxov na 40 MPx snímači obdivuhodná. Pri porovnaní s XF 16-55/2.8 sú Viltroxy na plnú dieru jemnejšie, ale ide to dohnať doostrením v postrocese, takže na výslednej fotke nebude vidieť veľký rozdiel. Po priclonení Viltroxov na F2.8 sú podľa môjho testu ostrejšie ako Fujinon na F2.8.

Vinetácia

Je to optická chyba, ktorá v niektorých prípadoch zamrzí, v iných môže byť bez problému akceptovaná alebo aj žiadúca. V postprocese sa dá opraviť. Čo ma však naozaj mrzí je to, že objektív nemá zabudovaný profil korekcie. Takže keď fotíte do JPEGu alebo HEIFu, tak to fotoaparát nevykoriguje. Používatelia Lightroomu si môžu stiahnuť korekčný profil zo stránok Viltroxu a v postprocese korigovať. U Capture One 23 to, žiaľ, nejde - tam jedine generický profil. Možno príde podpora týchto objektívov neskôr.

Skutočná svetelnosť

Tony Northrup aj pal2tec uvádzajú, že objektívy Viltrox sú asi o 0.5 EV tmavšie, ako by mali byť, hlavne oproti Sigme. Znamená to, že bokeh síce zodpovedá clonovému číslu, ale histogram je posunutý trochu doľava. Povedané ináč, buď vychádzajú dlhšie časy alebo vyššie ISO.

Nedalo mi to a urobil som si vlastný test. Fotoaparát som dal na statív a namieril na statickú scénu so statickým osvetlením. Najprv som ako etalón nasadil Fujinon XF 16-55/2.8. Nastavil som clonu F2.8, ohnisko 23 mm a čas uzávierky a ISO tak, aby bola expozícia presne 0.0 EV. Potom som nasadil Viltrox 23 priclonený na F2.8 a - svete, div sa - tiež som dostal expozíciu 0.0 EV. Pri odclonení na F2 a F1.4 sa EV zvýšilo presne na +1.0 a +2.0. Rovnaký test som urobil aj pre ohnisko 55 resp. 56 mm (odchýlku 1 mm medzi Fujinonom a Viltroxom zanedbáme) a dostal som úplne rovnaké výsledky. Žiadnu stratu svetelnosti teda nemôžem potvrdiť. Pravdepodobne je to Sigma, ktorá má T číslo lepšie ako Fujinony aj Viltrox.

85/1.8 je samostatná kapitola. Tento objektív je v skutočnosti fullframe, pôvodne bol vyvinutý pre iný bajonet, ale upravili ho aj pre Fujifilm. To vysvetľuje, prečo nemá clonový prstenec. Niektorí recenzenti tvrdia, že objektív je v skutočnosti navrhnutý ako 85/1.6. Dokonca existuje neoficiálny firmvér, kde sa toto clonové číslo dá odblokovať. Stačí ho nahrať do objektívu, nastaviť clonu F4.5, manuálne zaostriť na najmenšiu zaostrovaciu vzdialenosť, urobiť fotku, vybrať baterku, vložiť baterku, a potom objektív dovolí otvoriť clonu na F1.6 (https://youtu.be/XIVk43ENhVo). Na oficiálnom firmvéri to nefunguje.

Bokeh

Najlepšie som si nechal na koniec. Objektív nemá asférické členy, a to je jedným z dôvodov, prečo je lacnejší, má väčšiu chromatickú aberáciu, ale má krásny bokeh. Bokehové kruhy sú hladké, bez cibuľového vzoru, ktorý je práve spôsobený asférickými členmi.

Image title

No a skoro všetky moderné objektívy tieto členy majú. Preto si myslím, že práve táto slabosť je zároveň prednosťou Viltroxu. Stará optická receptúra musí zákonite - a doslovne - priniesť aj vintage charakter. Aj skreslenie bokehových kruhov do tvaru mačacích očí je pre mňa viac charakter ako nedostatok. Možno malým nedostatkom je, že po priclonení sa už asi od F2.5 objavia mnohouholníky miesto kruhov. Niekomu môže vadiť, niekomu sa môže páčiť.

Image title

Záver

Pri Viltroxe je možné, že spadnete do kategórie fotografov, ktorí si ich zamilujú a budete blahosklonne akceptovať ich maličké nedostatky, pretože môžete mať 2-3 objektívy za cenu jedného Fujinonu, pričom stále dostávate špecifický charakter a vintage look. Nafotíte s nimi štýlové potréty, street, akcie aj občasné svadby.

Alebo hľadáte niečo veľmi ostré, presné, bez chýb, a potom to nie sú objektivy pre vás. Možno ak riešite makro, dokonalú krajinu, astro alebo ťažkú, pravidelnú, profesionálnu prácu v teréne. Stále by ste porovnávali s lepším a uvažovali by ste o predaji, pričom by ste išli do straty. Takže buď si budete musieť odkladať na Fujinony alebo sa zmieriť s polykarbonátom a len s tromi Sigmami bez dlhšieho ohniska.

Dúfajme, že budúcnosť prinesie nové objektívy od Sigmy a iných výrobcov. Každopádne, zdá sa, že Viltrox sa z neznámej čínskej značky prebojúvava do našej pozornosti viac a viac. Veď relatívne nový 13/1.4 žne pochvalu za pochvalou, a čerstvo oznámený 75/1.2 Pro bude veľmi vážnou konkurenciou aj pre samotný Fujifilm.

Úplne fantastické by bolo, keby Viltrox prišiel s ďalšou generáciou objektívov, ktorá by mala:

  1. Klikací clonový prstenec, ako ho už má najnovší 75/1.2 Pro (pridal by sa aj na 85/1.8)

  2. 85/1.8 by bol ešte menší, lebo by sa upravil sólo pre APS-C, alebo by sa natiahol na 90-105 mm

  3. Lineárny motor pre bleskové zaostrovanie (ten, žiaľ nedostal ani najnovší 75/1.2 Pro, takže to asi ešte potrvá)

  4. Lepšie coatingy na zníženie chromatickej aberácie (to už má 13/1.4 aj 75/1.2 Pro)

  5. Kvalitnú plastovú slnečnú clonu

  6. Firmvér nahrávateľný cez fotoaparát a s korekciami vinetácie aj skreslenia (to asi tiež potrvá)

  7. Utesnenie proti vplyvom počasia (má 75/1.2 Pro)

  8. Nejaké fyzické/hmatové rozlíšenie jednotlivých modelov

  9. Zadné krytky kompatibilné s Fujifilmom

  10. Stále dobrú cenu

V galérii ponúkam reportáž z koncertu v rámci Košických rozprávkových Vianoc 2022. Myslím si, že vzhľadom na náročné svetelné podmienky (vysoký kontrast a dynamický rozsah) a zimu asi -4°C sa technika predviedla výborne.

Fotký sú namixované z troch Viltroxov a Fujinonu; schválne, skúste, či ich rozpoznáte :).

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mba_sk
2022-12-29 13:00:11
Dostal som pred pár dňami objektív Tokina atx-m, 56mm F1.4 X a na porovnanie môžem pridať pár postrehov zo zatiaľ kratučkého používania na X-T4 -ke.

Z dostupných informácii som zistil, že Tokina kúpila od Fuji tech. špecifikácie komunikačných protokolov medzi
fotoaparátom a objektívom. V tomto je to oproti Viltrox rozdiel - nejde teda o reverse ingeneering.

Veľkosť: príjemne malý, oproti môjmu cestovnému all-round Fuji 16-80mm F4 podstatne menší aj ľahší.

Prevedenie: kovový, vrátane slnečnej clony, plastové sú krúžky manuálneho ostrenia a clonový. Uvítal by som skôr plastovú clonu či už z dôvodu ušetrenia pár gramov hmotnosti alebo aj z dôvodu, že kontakt plast vs čokoľvek iné je šetrnejší.
Krytka je mierne väčšia ako Fuji, ale navzájom pasujú bez problémov: Fuji krytka na Tokinu objektív a aj Tokina krytka na Fuji objektív.

Clonový prstenec: pre mňa táto old school vychytávka je z hľadiska ergonómie celkom podstatná a jeho absencia je dôvodom, že ekvivalentný Sigma objektív nebol zaujímavý.
Rovnako ako Viltrox ani Tokina nemá "klik" pozície. Toto mne až tak nevadí, pretože jeho otáčanie má dostatočnú
tuhosť, takže mimovoľné pootočenie nehrozí a info o nastavenom clonovom čísle vidím v hľadáčiku.

Autofocus: nijak exaktne som ho nemeral, subjektívne ostrí rovnako rýchlo ako Fuji.
Oficiálne sa udáva min. ostriaca vzdialenosť 60cm, ale určite zaostruje aj na menšiu - 40cm mám odskúšané.

Obrazový výstup: nakoľko to ako amatér viem a môžem posúdiť - úplne v pohode.
Bokeh je fajn, bokehové kruhy sú pekne - pre mňa určite - kruhové.

Chýba mi utesnenie, aj keď nezvyknem fotiť v nejak extrémnom prostredí.
 
jozef.timulak
2022-12-29 18:33:44
príspevok od: mba_sk
Dostal som pred pár dňami objektív Tokina atx-m, 56mm F1.4 X a na porovnanie môžem pridať pár postrehov zo zatiaľ kratučkého používania na X-T4 -ke.

Z dostupných informácii som zistil, že Tokina kúpila od Fuji tech. špecifikácie komunikačných protokolov medzi
fotoaparátom a objektívom. V tomto je to oproti Viltrox rozdiel - nejde teda o reverse ingeneering.

Veľkosť: príjemne malý, oproti môjmu cestovnému all-round Fuji 16-80mm F4 podstatne menší aj ľahší.

Prevedenie: kovový, vrátane slnečnej clony, plastové sú krúžky manuálneho ostrenia a clonový. Uvítal by som skôr plastovú clonu či už z dôvodu ušetrenia pár gramov hmotnosti alebo aj z dôvodu, že kontakt plast vs čokoľvek iné je šetrnejší.
Krytka je mierne väčšia ako Fuji, ale navzájom pasujú bez problémov: Fuji krytka na Tokinu objektív a aj Tokina krytka na Fuji objektív.

Clonový prstenec: pre mňa táto old school vychytávka je z hľadiska ergonómie celkom podstatná a jeho absencia je dôvodom, že ekvivalentný Sigma objektív nebol zaujímavý.
Rovnako ako Viltrox ani Tokina nemá "klik" pozície. Toto mne až tak nevadí, pretože jeho otáčanie má dostatočnú
tuhosť, takže mimovoľné pootočenie nehrozí a info o nastavenom clonovom čísle vidím v hľadáčiku.

Autofocus: nijak exaktne som ho nemeral, subjektívne ostrí rovnako rýchlo ako Fuji.
Oficiálne sa udáva min. ostriaca vzdialenosť 60cm, ale určite zaostruje aj na menšiu - 40cm mám odskúšané.

Obrazový výstup: nakoľko to ako amatér viem a môžem posúdiť - úplne v pohode.
Bokeh je fajn, bokehové kruhy sú pekne - pre mňa určite - kruhové.

Chýba mi utesnenie, aj keď nezvyknem fotiť v nejak extrémnom prostredí.
Dík za postrehy. Tokinu som tiež zvažoval, študoval o nej a chcel som ju zahrnúť do recenzie, ale nakoniec som to vypustil, pretože mi príde, že je okolo nej viac neznámych ako známych .
Tak napríklad, prečo je prakticky identická ako Viltrox? A je aj opticky rovnaká? Optický vzorec je rovnaký, ale môžu byť iné coatingy. Je autofocus lepší, keďže Tokina má protokoly? Dá sa firmvér nahrávať z SD karty cez telo, alebo je potrebné objektív zasielať výrobcovi? Na internete som nenašiel jednoznačné odpovede.
 
mba_sk
2022-12-29 20:25:43
Na všetko odpoveď nemám, ale aspoň niečo skúsim...

Mechanicky sú zrejme ak nie úplne, tak takmer rovnaké - viď napr. spracovanie krytky.

Viltrox je tuším čína a tento objektív plus ešte pár ďalších je nejaká licencia od Tokiny.

Na základe tohto - ale to je len moja domnienka - zrejme budú nejaké odlišnosti aj v optike.V konštrukcii asi nie, ale možno rôzne vrstvy, materiál.

Tokina je stará japonská firma na optiku, teraz je súčasťou Kenko.

Konkrétne tento 56mm Tokina objektív dostal ocenenie TIPA - aká je v tom miera marketingu neviem posúdiť, ale môže to trochu o niečom napovedať.

Tokina má konektor zakrytý priskrutkovaným viečkom, zatiaľ som nehľadal aké sú možnosti upgrade firmware. V tomto smere som viac menej zmierený, že pri third party objektíve to asi nebude ad jedna častá a ad dva jednoduchá/komfortná záležitosť.

A ešte poznámka k clonovému krúžku bez "klik" pozícií: myslím, že by takýto dizajn mohol súvisieť s natáčaním videa - plynulosťou zmeny clony.
 
fatality
2022-12-30 12:49:52
ako som si vsimol, ty rad experimentujes aj predtym, ta dost experimentalna zostava a6xxx + adapt + Sigmy ,
teraz xt5 + rozne third party objektivy..
ak som to spravne pochopil, vybral si sa tymto smerom koli pletovke, farbam, cene(?)..
Fuji je fajn, sam ho mam, ale ak chces profi fotit (co asi robis), tymto sposobom to bude dost narocne..
bud casovo(vyladit rozne nie uplne kompatibilne elementy), alebo cenovo, ak pouzijes nove Fuji
objektivy..
ja osobne, ak by som mal po tych Sony zacinat od nuly, by som volil asi Canon..napr.R6(II)..
pletovka, farby ok, cena zalezi od objektivov +- ako Fuji, vsetko vyladene, dobre ostriace..
to co robis ty, je fajn mozno pre amatera, ze kupi napr xt3-4,xs10,xt30 a pomocu nie uplne top
third party objektivov dosiahne zaujimavy pomer cena/kvalita/vystup..
neviem si ale velmi predstavit, ze som profik a pomedzi zakazky (alebo na zakazkach) skusam a experimentujem,
co tieto nie uplne vyladne kombinacie dokazu

 
jozef.timulak
2022-12-30 13:22:33
príspevok od: fatality
ako som si vsimol, ty rad experimentujes aj predtym, ta dost experimentalna zostava a6xxx + adapt + Sigmy ,
teraz xt5 + rozne third party objektivy..
ak som to spravne pochopil, vybral si sa tymto smerom koli pletovke, farbam, cene(?)..
Fuji je fajn, sam ho mam, ale ak chces profi fotit (co asi robis), tymto sposobom to bude dost narocne..
bud casovo(vyladit rozne nie uplne kompatibilne elementy), alebo cenovo, ak pouzijes nove Fuji
objektivy..
ja osobne, ak by som mal po tych Sony zacinat od nuly, by som volil asi Canon..napr.R6(II)..
pletovka, farby ok, cena zalezi od objektivov +- ako Fuji, vsetko vyladene, dobre ostriace..
to co robis ty, je fajn mozno pre amatera, ze kupi napr xt3-4,xs10,xt30 a pomocu nie uplne top
third party objektivov dosiahne zaujimavy pomer cena/kvalita/vystup..
neviem si ale velmi predstavit, ze som profik a pomedzi zakazky (alebo na zakazkach) skusam a experimentujem,
co tieto nie uplne vyladne kombinacie dokazu

To je zaujímavý postreh, a asi aj pravdivý . Prečo teda nekúpim úplne profi zostavu... No ja som presvedčený, že fullframe nechcem. Mám na to dôvody, a to je veľkosť, cena ale asi ešte hlavnejšie - príliš znízka hĺbka ostrosti. Aby som mal viacero ľudí ostrých, musím si pricloniť, čím sa mi zvýši ISO a tým aj šum, a nakoniec som kvalitou tam, kde u APS-C, kde som mal odclonené. Ale nechcem ísť do týchto naťahovačiek.
Prečo Fujifilm? Kvôli tomu, že som sa nasýtil perfektného Sony. Skúšam niečo nové a Fujifilm mi teraz sedí, keď ho držím v ruke, mám na tvári úsmev. To mi chýbalo, preto som na čas úplne prestal s fotením. Nikon a Canon beriem ako nafúknuté starošvédske značky, ktoré takmer skrachovali a zachránilo ich, až keď na staré kolená priznali, že budúcnosť je mirrorless . Tieto im teraz idú dobre, a je super, že sa zase vyšvihli, ale ja tam ešte cítim pachuť mainstreamu. Každý fotograf musí mať Canon alebo Nikon, obrovské objektívy, jeden biely, blesky, odrazky, milión príslišenstva... Canon zablokoval objektívy tretích strán - to je nechutná politika. Takže aj keď prinášajú optimálny a rozumný pomer cena-kvalita, ja to mám nejak viac založené na sympatiách a pocitoch. Experimentujem teda s minimalizmom - hoci teda XT-5 nie je nejaká retro mašinka - neprofesionálna zostava, čo najmenšia, najmenej nápadná, z ktorej pôjdu pekné fotky. Uvažujem dokonca o filme. Nerobiť fotenie kvôli zisku, ale kvôli radosti.
 
gytheio
2022-12-30 13:53:34
príspevok od: jozef.timulak
To je zaujímavý postreh, a asi aj pravdivý . Prečo teda nekúpim úplne profi zostavu... No ja som presvedčený, že fullframe nechcem. Mám na to dôvody, a to je veľkosť, cena ale asi ešte hlavnejšie - príliš znízka hĺbka ostrosti. Aby som mal viacero ľudí ostrých, musím si pricloniť, čím sa mi zvýši ISO a tým aj šum, a nakoniec som kvalitou tam, kde u APS-C, kde som mal odclonené. Ale nechcem ísť do týchto naťahovačiek.
Prečo Fujifilm? Kvôli tomu, že som sa nasýtil perfektného Sony. Skúšam niečo nové a Fujifilm mi teraz sedí, keď ho držím v ruke, mám na tvári úsmev. To mi chýbalo, preto som na čas úplne prestal s fotením. Nikon a Canon beriem ako nafúknuté starošvédske značky, ktoré takmer skrachovali a zachránilo ich, až keď na staré kolená priznali, že budúcnosť je mirrorless . Tieto im teraz idú dobre, a je super, že sa zase vyšvihli, ale ja tam ešte cítim pachuť mainstreamu. Každý fotograf musí mať Canon alebo Nikon, obrovské objektívy, jeden biely, blesky, odrazky, milión príslišenstva... Canon zablokoval objektívy tretích strán - to je nechutná politika. Takže aj keď prinášajú optimálny a rozumný pomer cena-kvalita, ja to mám nejak viac založené na sympatiách a pocitoch. Experimentujem teda s minimalizmom - hoci teda XT-5 nie je nejaká retro mašinka - neprofesionálna zostava, čo najmenšia, najmenej nápadná, z ktorej pôjdu pekné fotky. Uvažujem dokonca o filme. Nerobiť fotenie kvôli zisku, ale kvôli radosti.
Canon zablokoval objektívy tretích strán - je to nechutná politika? Ako keby Mercedes rozdal patenty na vyrobu ich motorov a ked nie je to nechutna politika. Komunizmus je minulost a bol to obrovsky krvavy omyl, preco si myslis, ze vsetko patri vsetkym?
 
jozef.timulak
2022-12-30 14:42:45
príspevok od: gytheio
Canon zablokoval objektívy tretích strán - je to nechutná politika? Ako keby Mercedes rozdal patenty na vyrobu ich motorov a ked nie je to nechutna politika. Komunizmus je minulost a bol to obrovsky krvavy omyl, preco si myslis, ze vsetko patri vsetkym?
Nie je to ako Mercedes a ich motory, lebo tie sú pre majiteľa prakticky nedeliteľnou súčasťou. Musí ísť o niečo vymeniteľné, keďže aj spomínané fotoaparáty sú "s vymeniteľnými objektívmi". Teda ako keby Mercedes povedal, že na svoje autá povoľuje vyrábať a montovať len vlastné kolesá. Z môjho pohľadu to nemá nič s komunizmom a nerád by som sa mu tu venoval. Je to práveže budovanie monopolu, ktoré Canonu pravdepodobne nakoniec uškodí, pretože keby naň bolo dostupných viac objektívov, a to aj lacnejších, viac ľudí by si kupovalo ich telá. Nie je to z mojej hlavy, je toho plný internet. Ak sa tebe takáto politika páči, ja nemám nič proti, len som napísal svoj názor, prečo mne osobne Canon nebol a nie je sympatický.
 
gytheio
2022-12-30 15:08:48
príspevok od: jozef.timulak
Nie je to ako Mercedes a ich motory, lebo tie sú pre majiteľa prakticky nedeliteľnou súčasťou. Musí ísť o niečo vymeniteľné, keďže aj spomínané fotoaparáty sú "s vymeniteľnými objektívmi". Teda ako keby Mercedes povedal, že na svoje autá povoľuje vyrábať a montovať len vlastné kolesá. Z môjho pohľadu to nemá nič s komunizmom a nerád by som sa mu tu venoval. Je to práveže budovanie monopolu, ktoré Canonu pravdepodobne nakoniec uškodí, pretože keby naň bolo dostupných viac objektívov, a to aj lacnejších, viac ľudí by si kupovalo ich telá. Nie je to z mojej hlavy, je toho plný internet. Ak sa tebe takáto politika páči, ja nemám nič proti, len som napísal svoj názor, prečo mne osobne Canon nebol a nie je sympatický.
Keby hocikto mohol vyrabat mercedesacke motory tak by ten motor stal nie 20 000 ale 5000, zle materialy zla synchronizacia s autom zly vykon... auto by tym trpelo a nevydrzalo by tolko ako normalne.
Uplne to iste plati aj o objektive, ten objektiv je motor tej zostavy a ked je lacny urcite nie je tej kvality ako original, trpi fotoaparat a zarucny servis plati Canon a nie ten kto vyrobil objektiv.
Ostatne je uplna blbost dat na spickovy fotoaparat lacny objektiv, pokial sa nefoti umelecka fotografia. Ale fotit svadbu so spickovym fotoaparatom a lacnym objektivom je ako dat do toho mercedesu motor z Lady.
A nie je toho plny internet, to iba tebe podobny...
Teraz otazka na telo, a bez urazky nechcem sa hadat ani urazat, myslis, ze vacsina tvojich svadobnych fotografii su co sa tyka technickej kvality ok?
 
mba_sk
2022-12-30 15:23:07
Jedna technicka: mercedes dava do svojich aut renault motory...😀

A teda preco by som platil za mercedes, ked mercedesom je to len z polovice.

Ake toto je len naizaj for fun poznamka, nechcem vyvolavat flame 😊
 
jozef.timulak
2022-12-30 15:40:31
príspevok od: gytheio
Keby hocikto mohol vyrabat mercedesacke motory tak by ten motor stal nie 20 000 ale 5000, zle materialy zla synchronizacia s autom zly vykon... auto by tym trpelo a nevydrzalo by tolko ako normalne.
Uplne to iste plati aj o objektive, ten objektiv je motor tej zostavy a ked je lacny urcite nie je tej kvality ako original, trpi fotoaparat a zarucny servis plati Canon a nie ten kto vyrobil objektiv.
Ostatne je uplna blbost dat na spickovy fotoaparat lacny objektiv, pokial sa nefoti umelecka fotografia. Ale fotit svadbu so spickovym fotoaparatom a lacnym objektivom je ako dat do toho mercedesu motor z Lady.
A nie je toho plny internet, to iba tebe podobny...
Teraz otazka na telo, a bez urazky nechcem sa hadat ani urazat, myslis, ze vacsina tvojich svadobnych fotografii su co sa tyka technickej kvality ok?
Dávaš otázku, akoby neboli . Ak sa ti nezdajú OK, napíš mi súkromne, čo sa ti nepozdáva, prípadne sa stretnime, ja sa veľmi rád porozprávam.

Týmto článkom som chcel dokázať, že lacné objektívy môžu byť super. Ak sa to tebe nezdá, skús bez EXIFu odhadnúť, ktoré fotky v tejto galérii sú fotene profi Fujinonon a ktoré Viltroxami.
 
fatality
2022-12-30 16:23:38
príspevok od: jozef.timulak
To je zaujímavý postreh, a asi aj pravdivý . Prečo teda nekúpim úplne profi zostavu... No ja som presvedčený, že fullframe nechcem. Mám na to dôvody, a to je veľkosť, cena ale asi ešte hlavnejšie - príliš znízka hĺbka ostrosti. Aby som mal viacero ľudí ostrých, musím si pricloniť, čím sa mi zvýši ISO a tým aj šum, a nakoniec som kvalitou tam, kde u APS-C, kde som mal odclonené. Ale nechcem ísť do týchto naťahovačiek.
Prečo Fujifilm? Kvôli tomu, že som sa nasýtil perfektného Sony. Skúšam niečo nové a Fujifilm mi teraz sedí, keď ho držím v ruke, mám na tvári úsmev. To mi chýbalo, preto som na čas úplne prestal s fotením. Nikon a Canon beriem ako nafúknuté starošvédske značky, ktoré takmer skrachovali a zachránilo ich, až keď na staré kolená priznali, že budúcnosť je mirrorless . Tieto im teraz idú dobre, a je super, že sa zase vyšvihli, ale ja tam ešte cítim pachuť mainstreamu. Každý fotograf musí mať Canon alebo Nikon, obrovské objektívy, jeden biely, blesky, odrazky, milión príslišenstva... Canon zablokoval objektívy tretích strán - to je nechutná politika. Takže aj keď prinášajú optimálny a rozumný pomer cena-kvalita, ja to mám nejak viac založené na sympatiách a pocitoch. Experimentujem teda s minimalizmom - hoci teda XT-5 nie je nejaká retro mašinka - neprofesionálna zostava, čo najmenšia, najmenej nápadná, z ktorej pôjdu pekné fotky. Uvažujem dokonca o filme. Nerobiť fotenie kvôli zisku, ale kvôli radosti.
tento pohlad beriem, ze ti nejde o chladny kalkul vykon/cena..
len mozno, zopar faktickych, k tomu co si napisal
ak si zoberieme trojuholnik iso, clona(hlbka ostrosti), cas: ff vs. apsc
dostaneme sa zhruba na rovnake hodnoty, akurat ze pri ff ti staci nosit
male f2.8 skla (namiesto f1.8, popr f4 namiesto f2.8, alebo f1.8 namiesto f1.2)
ok, tela su o nieco drahsie pri ff, ale fakt uz iba o kusok vacsie a rozdiel velkosti a cien skiel
pri vyssie spomenutej ekvivalencii je brut..
co sa tyka C a N..starosvetske mozno, ale Canon mal a ma ku krachu velmi daleko, obe vyvijali
mirorrles dost dlho na to, aby ich v pravu chvilu uviedli na trh..
akurat Nikon ma smolu, ze jeho miesto zaujalo Sony a to su "must have" mainstream znacky sucasnosti..Canon a Sony..
to ci niektora znacka otvori svoj protokol, je dvojsecna zbran, sice to pomoze k penetracii trhu, preda
sa viac tiel, ale zaroven preda menej objektivov..ver tomu, ze kazda znacka si to dobre rozmysli a
predchadza tomu dlhe obdobie sledovania a vypoctov..ale nic "nechutne" by som na tom nevidel..
kazda znacka sa v tejto tazkej dobe snazi prezit a zopar ich uz koli zlym rozhodnutiam skoncilo..
co sa tyka miniaturnosti/nenapadnosti, tiez by sa mozno nasli lepsi adepti, ale tak, je to na tebe,
ked sa do rozhodovania pletu aj pocity a sympatie, tak nejake to euro alebo gram hore dole nehra ulohu.. ..
este vela peknych zaberov prajem a pokracuj aj v blogoch, su fajn
 
gytheio
2022-12-30 16:29:46
príspevok od: jozef.timulak
Dávaš otázku, akoby neboli . Ak sa ti nezdajú OK, napíš mi súkromne, čo sa ti nepozdáva, prípadne sa stretnime, ja sa veľmi rád porozprávam.

Týmto článkom som chcel dokázať, že lacné objektívy môžu byť super. Ak sa to tebe nezdá, skús bez EXIFu odhadnúť, ktoré fotky v tejto galérii sú fotene profi Fujinonon a ktoré Viltroxami.
Vobec nejde o to ktore su nafotene profi fotoaparatom a ktore nie, fotil si nieco bez stresu na prechadzke. Je rozdiel fotit svadbu a nieco pri com mas cas nastavit pockat odhadnut... Tvrdim tu uz dlho, ze sa daju nafotit rovnake fotografie rozdielnou technikou.
Ale ty si tu napisal nieco ako s FF tak a s APS-C onak, ja som iba chcel povedat, ze vacsina tych tvojich fotografii su urcite horsie ako keby boli fotene s FF.
 
jozef.timulak
2022-12-30 17:13:00
príspevok od: fatality
tento pohlad beriem, ze ti nejde o chladny kalkul vykon/cena..
len mozno, zopar faktickych, k tomu co si napisal
ak si zoberieme trojuholnik iso, clona(hlbka ostrosti), cas: ff vs. apsc
dostaneme sa zhruba na rovnake hodnoty, akurat ze pri ff ti staci nosit
male f2.8 skla (namiesto f1.8, popr f4 namiesto f2.8, alebo f1.8 namiesto f1.2)
ok, tela su o nieco drahsie pri ff, ale fakt uz iba o kusok vacsie a rozdiel velkosti a cien skiel
pri vyssie spomenutej ekvivalencii je brut..
co sa tyka C a N..starosvetske mozno, ale Canon mal a ma ku krachu velmi daleko, obe vyvijali
mirorrles dost dlho na to, aby ich v pravu chvilu uviedli na trh..
akurat Nikon ma smolu, ze jeho miesto zaujalo Sony a to su "must have" mainstream znacky sucasnosti..Canon a Sony..
to ci niektora znacka otvori svoj protokol, je dvojsecna zbran, sice to pomoze k penetracii trhu, preda
sa viac tiel, ale zaroven preda menej objektivov..ver tomu, ze kazda znacka si to dobre rozmysli a
predchadza tomu dlhe obdobie sledovania a vypoctov..ale nic "nechutne" by som na tom nevidel..
kazda znacka sa v tejto tazkej dobe snazi prezit a zopar ich uz koli zlym rozhodnutiam skoncilo..
co sa tyka miniaturnosti/nenapadnosti, tiez by sa mozno nasli lepsi adepti, ale tak, je to na tebe,
ked sa do rozhodovania pletu aj pocity a sympatie, tak nejake to euro alebo gram hore dole nehra ulohu.. ..
este vela peknych zaberov prajem a pokracuj aj v blogoch, su fajn
Dobre, tak beriem späť slovo nechutná politika . Menín na iná politika, ako majú ostatné značky. Dík za konštruktívne a rozumné slová
 
jozef.timulak
2022-12-30 17:15:59
príspevok od: gytheio
Vobec nejde o to ktore su nafotene profi fotoaparatom a ktore nie, fotil si nieco bez stresu na prechadzke. Je rozdiel fotit svadbu a nieco pri com mas cas nastavit pockat odhadnut... Tvrdim tu uz dlho, ze sa daju nafotit rovnake fotografie rozdielnou technikou.
Ale ty si tu napisal nieco ako s FF tak a s APS-C onak, ja som iba chcel povedat, ze vacsina tych tvojich fotografii su urcite horsie ako keby boli fotene s FF.
Dobre, ďakujem, bola to prínosná debata . Veľa pohody do Nového ročka.
 
gytheio
2022-12-30 17:16:39
príspevok od: jozef.timulak
Dobre, ďakujem, bola to prínosná debata . Veľa pohody do Nového ročka.
A tebe nech sa dari.
 
Hakuna Matata
2022-12-30 18:46:02
Technicko-uzivatelska stránka Tvojej recenzie je fajn. Zostaň pri nej a zbytočne sa nepustaj do polemiky o manažmente veľkých výrobcov. Nikto z nas ani len náznakom netuší, čo sa odohráva 'behind the scene'.
Takmer vždy ponúka výrobca tela adekvátne natívne objektívy a iba málokedy dokáže ponúknuť tretia strana rovnakú kvalitu. Avšak produkty tretích strán veľmi často ponúkajú to, čo nativny výrobca v ponuke proste nemá, prípadne tretia strana ponúkne trochu nižšiu ( pre mnohých stále akceptovatelnu) kvalitu za nižšiu cenu. A práve na to by mali slúžiť takéto recenzie.
Vidieť, že si technický geek, ovládaš tabuľky, odchýlky, prečítal si veľa iných recenzií. Ale to nie je rozhodujúce. Skús spraviť pokus. Sprav súkromnú výstavu (print 12-18 kusov vo formate A3+), pozvi na ňu ľudí, ktorí fotiť vedia, aj takých, čo nevedia. Vypočuj si, čo si o fotkách myslia, pričom im nehovor akou zostavou a akymi postupmi si to nafotil. Garantujem Ti, ze už nikdy v živote nebudeš riešiť manazersko-ekonomicke rozhodnutia N, C, S, F alebo inej značky. Zistíš, ze možno Tvoja sada Viltroxov je perfektná a nikdy ju neopustiš, časom bude z Teba možno ambasador Viltroxu, alebo - naopak - si povieš, ze toto bola slepá ulička.
Smelo v recenziách pokračuj, len teda obsahovo zostaň pri fotke
 
gytheio
2022-12-30 18:57:52
príspevok od: Hakuna Matata
Technicko-uzivatelska stránka Tvojej recenzie je fajn. Zostaň pri nej a zbytočne sa nepustaj do polemiky o manažmente veľkých výrobcov. Nikto z nas ani len náznakom netuší, čo sa odohráva 'behind the scene'.
Takmer vždy ponúka výrobca tela adekvátne natívne objektívy a iba málokedy dokáže ponúknuť tretia strana rovnakú kvalitu. Avšak produkty tretích strán veľmi často ponúkajú to, čo nativny výrobca v ponuke proste nemá, prípadne tretia strana ponúkne trochu nižšiu ( pre mnohých stále akceptovatelnu) kvalitu za nižšiu cenu. A práve na to by mali slúžiť takéto recenzie.
Vidieť, že si technický geek, ovládaš tabuľky, odchýlky, prečítal si veľa iných recenzií. Ale to nie je rozhodujúce. Skús spraviť pokus. Sprav súkromnú výstavu (print 12-18 kusov vo formate A3+), pozvi na ňu ľudí, ktorí fotiť vedia, aj takých, čo nevedia. Vypočuj si, čo si o fotkách myslia, pričom im nehovor akou zostavou a akymi postupmi si to nafotil. Garantujem Ti, ze už nikdy v živote nebudeš riešiť manazersko-ekonomicke rozhodnutia N, C, S, F alebo inej značky. Zistíš, ze možno Tvoja sada Viltroxov je perfektná a nikdy ju neopustiš, časom bude z Teba možno ambasador Viltroxu, alebo - naopak - si povieš, ze toto bola slepá ulička.
Smelo v recenziách pokračuj, len teda obsahovo zostaň pri fotke
To nedava zmysel keby to mal robit sam, vie pisat recenzie ale nech sa nehneva nemyslim to zle, fotenie mu nejde az tak ako recenzie.

Davalo by to zmysel keby to robili dvaja s tym istym vybavenim a fotili by to iste, svadbu. Ten druhy by mal byt profesional alebo niekto kto sa vyzna. Nemoze robit recenziu jeden clovek, ten isty ktory aj foti, vzdy by to napisal tak ako to vidi on.
 
jozef.timulak
2022-12-30 19:44:40
príspevok od: Hakuna Matata
Technicko-uzivatelska stránka Tvojej recenzie je fajn. Zostaň pri nej a zbytočne sa nepustaj do polemiky o manažmente veľkých výrobcov. Nikto z nas ani len náznakom netuší, čo sa odohráva 'behind the scene'.
Takmer vždy ponúka výrobca tela adekvátne natívne objektívy a iba málokedy dokáže ponúknuť tretia strana rovnakú kvalitu. Avšak produkty tretích strán veľmi často ponúkajú to, čo nativny výrobca v ponuke proste nemá, prípadne tretia strana ponúkne trochu nižšiu ( pre mnohých stále akceptovatelnu) kvalitu za nižšiu cenu. A práve na to by mali slúžiť takéto recenzie.
Vidieť, že si technický geek, ovládaš tabuľky, odchýlky, prečítal si veľa iných recenzií. Ale to nie je rozhodujúce. Skús spraviť pokus. Sprav súkromnú výstavu (print 12-18 kusov vo formate A3+), pozvi na ňu ľudí, ktorí fotiť vedia, aj takých, čo nevedia. Vypočuj si, čo si o fotkách myslia, pričom im nehovor akou zostavou a akymi postupmi si to nafotil. Garantujem Ti, ze už nikdy v živote nebudeš riešiť manazersko-ekonomicke rozhodnutia N, C, S, F alebo inej značky. Zistíš, ze možno Tvoja sada Viltroxov je perfektná a nikdy ju neopustiš, časom bude z Teba možno ambasador Viltroxu, alebo - naopak - si povieš, ze toto bola slepá ulička.
Smelo v recenziách pokračuj, len teda obsahovo zostaň pri fotke
Rýpnuť do iných výrobcov som si dovolil len v komentári, v recenzii to nie je. Ale vidím, že to vyvoláva nepríjemné emócie, a to nikto nechce. Dá sa to pochopiť, ak má niekto práve tú značku, ktorá je mne nesympatická. Na druhej strane, prečo by sme nevyjadrili svoje názory? Nie je práve toto priestor na diskusiu?
 
gytheio
2022-12-30 19:52:44
príspevok od: jozef.timulak
Rýpnuť do iných výrobcov som si dovolil len v komentári, v recenzii to nie je. Ale vidím, že to vyvoláva nepríjemné emócie, a to nikto nechce. Dá sa to pochopiť, ak má niekto práve tú značku, ktorá je mne nesympatická. Na druhej strane, prečo by sme nevyjadrili svoje názory? Nie je práve toto priestor na diskusiu?
Tu naozaj vobec nejde o znacku, nedavno tu bola dost burliva debata presne o tom istom o com si ty pisal a to, ze naco FF ked to dokaze aj nieco ine ako FF.
 
Hakuna Matata
2022-12-30 23:30:47
príspevok od: jozef.timulak
Rýpnuť do iných výrobcov som si dovolil len v komentári, v recenzii to nie je. Ale vidím, že to vyvoláva nepríjemné emócie, a to nikto nechce. Dá sa to pochopiť, ak má niekto práve tú značku, ktorá je mne nesympatická. Na druhej strane, prečo by sme nevyjadrili svoje názory? Nie je práve toto priestor na diskusiu?
Nejde o nepríjemné emócie. Ide o podstatu veci. Snažil si sa vysvetliť, prečo nie FF, prečo nie polykarbonát, prečo nie "originálny" objektív. Ale to nikoho nezaujíma. Ak si chce niekto kúpiť Viltrox, tak ho zaujíma Viltrox, a nie omáčky okolo. Možno sa Ti to zdá potrebné zmieňovať, ale iba to odpútava pozornosť z jadra samotnej recenzie.
Dnes večer išiel dobrý film na Dvojke o Deziderovi Hoffmannovi (fotografovi Beatles). Jemu bolo šumafuk, či v tej dobe Nikon, Canon alebo hocijaká iná značka v niečom akože "zaspali". On bol fotograf. Preto som Ti v poslednej vete napísal, aby si zostal pri fotografii Prajem Ti dobré svetlo a hlboké tiene.
 
quapor
2022-12-31 13:57:03
Tokina and Viltrox have no business relationship (which was already posted here in the forum)
Tokina and Viltrox very likely share the same OEM
The Tokina/Viltrox lenses are not 100 % identical but veeery similar
Tokina may use their own coatings


je to plusminus rovnake sklo, rozdiel bude v drobnostiach, pripadne soft. uprave priamo v tele fotoaparatu
cize kupovat co je lacnejsie a co ma servis v dosahu
 
Scout
2022-12-31 19:55:38
Ja mám okrem iného viltrox 23 a 56mm a po odfotených vyše 10 svadbách som sa rozhodol, že práve pôjdem cestou, že postupne vymením všetky objektívy za nové fujinony. Síce ich používam na X-T3, ktorá má rozhodne horší AF ako tvoja X-T5, ale aj tak ma hnevá chromatická aberácia na plne otvorenej clone, lebo sa nie celkom dobre dá v C1 odstrániť a občas sa mi stane, že sú nespoľahlivé. Proste fotím niečo aj keď statické povedzme 10x po sebe a pár krát je zaostrené mimo. Ostria rýchlo, ostrosť je super, celkovo cena a výkon je výborná a ak by som nefotil za peniaze svadby, tak by som vôbec nad výmenou neuvažoval. Ale pri svadbách chcem minimalizovať chyby techniky, aby som sa mohol potom sťažovať len na seba a svoje roztrasené ruky
 
fatality
2023-01-02 12:27:09
príspevok od: Scout
Ja mám okrem iného viltrox 23 a 56mm a po odfotených vyše 10 svadbách som sa rozhodol, že práve pôjdem cestou, že postupne vymením všetky objektívy za nové fujinony. Síce ich používam na X-T3, ktorá má rozhodne horší AF ako tvoja X-T5, ale aj tak ma hnevá chromatická aberácia na plne otvorenej clone, lebo sa nie celkom dobre dá v C1 odstrániť a občas sa mi stane, že sú nespoľahlivé. Proste fotím niečo aj keď statické povedzme 10x po sebe a pár krát je zaostrené mimo. Ostria rýchlo, ostrosť je super, celkovo cena a výkon je výborná a ak by som nefotil za peniaze svadby, tak by som vôbec nad výmenou neuvažoval. Ale pri svadbách chcem minimalizovať chyby techniky, aby som sa mohol potom sťažovať len na seba a svoje roztrasené ruky
v podstate potvrdzujes, co som napisal vyssie, ze su to fajn skla pre amatera/nadsenca,
ktory nimi moze dosiahnut zaujimavy pomer cena/vystup/kvalita..
 
Johnnny
2023-01-02 13:07:38
príspevok od: gytheio
Keby hocikto mohol vyrabat mercedesacke motory tak by ten motor stal nie 20 000 ale 5000, zle materialy zla synchronizacia s autom zly vykon... auto by tym trpelo a nevydrzalo by tolko ako normalne.
Uplne to iste plati aj o objektive, ten objektiv je motor tej zostavy a ked je lacny urcite nie je tej kvality ako original, trpi fotoaparat a zarucny servis plati Canon a nie ten kto vyrobil objektiv.
Ostatne je uplna blbost dat na spickovy fotoaparat lacny objektiv, pokial sa nefoti umelecka fotografia. Ale fotit svadbu so spickovym fotoaparatom a lacnym objektivom je ako dat do toho mercedesu motor z Lady.
A nie je toho plny internet, to iba tebe podobny...
Teraz otazka na telo, a bez urazky nechcem sa hadat ani urazat, myslis, ze vacsina tvojich svadobnych fotografii su co sa tyka technickej kvality ok?
Kde ty na tie kraviny chodis ? Jednak zdielanie motorov napriec roznymi znackami je prirodzene a ani Mercedes nema vsetky motory vlastne, ale je to vlastne uplne jedno nakolko motor naozaj nie je vymenitelny komponent. Aspon nie oficialne.

Skor by som to prirovnal ku komponentom motora ktore bezne vyraba xy vyrobcov (dokonca aj originalne diely).

Ako prosim Ta fotak trpi ak pouzijes objektiv tretej strany ? Ako preboha takyto objektiv znizuje jeho zivotnost ?
 
gytheio
2023-01-02 14:38:50
príspevok od: Johnnny
Kde ty na tie kraviny chodis ? Jednak zdielanie motorov napriec roznymi znackami je prirodzene a ani Mercedes nema vsetky motory vlastne, ale je to vlastne uplne jedno nakolko motor naozaj nie je vymenitelny komponent. Aspon nie oficialne.

Skor by som to prirovnal ku komponentom motora ktore bezne vyraba xy vyrobcov (dokonca aj originalne diely).

Ako prosim Ta fotak trpi ak pouzijes objektiv tretej strany ? Ako preboha takyto objektiv znizuje jeho zivotnost ?
Trpi prave tou synchronizaciou, alebo si myslis, ze tie lacne objektivy su rovnakej kvality ako tie drahe?
 
Johnnny
2023-01-02 15:17:39
Nie, tie lacne objektivy nie su rovnakej kvality ako ako tie drahe, ale stale nerozumiem ako to moze poskodzovat pristroj. Mam doma 150eurovu klavesnicu a verim, ze je v mnohych ohladoch daleko lepsia nez klavesnica za 8eur, ale skutocne si nemyslim, ze by mi 8 eurova klavesnica poskodzovala pocitac.

Akou synchronizaciou preboha ?
 
gytheio
2023-01-02 16:01:12
Pc bez klavesy funguje ale fotoaparat bez objektivu nefunguje, dal si prirovnanie uplne odveci, ked budes napajat Pc zdrojom za 8 eur potom uvidis co je to synchronizacia.
 
Johnnny
2023-01-03 09:40:38
príspevok od: gytheio
Pc bez klavesy funguje ale fotoaparat bez objektivu nefunguje, dal si prirovnanie uplne odveci, ked budes napajat Pc zdrojom za 8 eur potom uvidis co je to synchronizacia.
Fotoaparat bez objektivu samozrejme funguje, len ho nemozes plnohodnotne pouzivat uplne rovnako ako napriklad ten PC bez klavesnice.

Tak ma pouc o synchronizacii zdroja s PC. To sa zase pobavim ...
 
gytheio
2023-01-03 10:23:37
príspevok od: Johnnny
Fotoaparat bez objektivu samozrejme funguje, len ho nemozes plnohodnotne pouzivat uplne rovnako ako napriklad ten PC bez klavesnice.

Tak ma pouc o synchronizacii zdroja s PC. To sa zase pobavim ...
Ok tak uznavam, fotoaparat funguje aj bez objektivu.

 
Johnnny
2023-01-03 12:30:33
príspevok od: gytheio
Ok tak uznavam, fotoaparat funguje aj bez objektivu.

Ved preto.
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované