Hore

Fotostĺpček 14/2022

Nie je to tak dávno, čo som s trojicou dám Jankou, Mari a Stankou fotografoval zimné portréty. Už vtedy sme sa dohodli, že nafotíme sériu "4 ročné obdobia" a možno urobíme aj knihu.

Ozvala sa Janka, že jar je tu, či si neurobíme fotenie. Najlepšie pod rozkvitnutými stromami. Stromov je v Bratislave dostatok, ale potrebovali sme, aby boli v nejakom historickom prostredí. Celé séria sa totiž nesie v duchu vintage. A tak sme začali pátrať. V zálohe som mal magnólie v Medickej záhrade. Z trolejbusu som zbadal pekne rozkvitnutý strom pri Malom Dunaji. Najlepšie miesto som však našiel náhodou. Kamarátka Zuzuliena si potrebovala precvičiť fotografovanie s novým fotoaparátom. Išli sme na hrad, okolo kostola sv. Mikuláša. Za ním som zbadal časť rozkvitnutého stromu. Išiel som to omrknúť a objavil čarovné miesto. Nie, že by som ho nepoznal, ale po prvýkrát som tam bol počas kvitnutia stromov. Viac fotografií nájdete na mojej FB stránke.































Technika: Sony A7 III, FE 85/1,4  GM.

Fotografie z archívu

Mojou prvou digitálnou zrkadlovkou bol Nikon D70, ktorý odštartoval moje niekoľkoročné nikoňácke obdobie. Spolu s Canonom EOS 300D to boli prvé, cenovo dostupnejšie, amatérske zrkadlovky. Vybral som si Nikon, pretože bol kvalitnejšie spracovaný, mal lepšiu ergonómiu, zaostrovanie a hlavne setový objektív 18-70, ktorý bol o triedu lepší, ako 18-55 od Canonu.

Dnes, keď si pozerám staré fotky, príde mi až smiešne rozlíšenie 6 Mpx, pri 100% zväčšení ledva vyplnia polovicu plochy môjho 4K monitoru. Bol to fotoaparát ešte s CCD snímačom, s malým dynamickým rozsahom a vysokým šumom už pri ISO 800. Vtedy sme sa všetci báli prepalov, ako čert kríža, pretože vyzerali nepekne a nedali sa zachrániť. Fotenie do RAW ešte nebolo bežné. A tak sme si zvykli fotografie podexponovať a vyťahovať tiene. Z JPG to bolo nič moc. Štandardne sme vtedy používali Zoner a kreknutý Photoshop.

Aj keď som roky fotografoval s filmovými zrkadlovkami a mal som tie najlepšie, až s Nikonom D70 som za začal fotografii venovať naplno. Skúšať aj ťažšie techniky, venovať sa postprocesingu. Fotografie z neho sú použiteľné na sociálnych sieťach. Škoda, že som vtedy nefotil do RAW, dnes sú programy, ktoré si vedia poradiť so šumom, zvýšiť rozlíšenie, odstrániť chyby objektívov, lepšie pracovať s expozíciou, svetlami a tieňmi. Navyše niektoré fotky som upravoval viackrát a to znamená, že nemám originál a úpravy sú deštruktívne. Postupne zvýrazňujú nedostatky formátu JPG, zvýrazňujú artefakty kompresie, posterizáciu a línie okolo zaostrených hrán. Do RAW som začal fotografovať až s Nikonom D80. O ňom nabudúce.

Z archívu som vybral dvojicu fotografií Skladu č. 7, ktorý je dnes súčasťou komplexu Eurovea. V roku 2006, krátko po otvorení mosta Apollo, sa táto časť nábrežia stala dostupnejšia. Ošumelo pôsobí nielen nábrežie, ale aj hrad v pozadí. Malo to vša svoje čaro.

Overené a neoverené správy

  • Canon uviedol na trh ovocný tanier, čajovú šálku a popolník v tvare slnečnej clony. Ešte skôr, ako táto správa prišla k nám, sa všetky vypredali. Produkty sú robené ručne z dreva!
  • Tamron si nechal patentovať objektívy 18-50mm F3.6-5.3 pre APS-C, 25-115mm F4 a 28-120mm F4 pre FF.
  • Kolari predstavilo nový Clip-In ND64 filter pre fotoaparáty Sony E.
  • Nový Sony FE 24-70/2,8 GM II by vraj mal byť predstavený už tento mesiac.
  • Fujifilm vydalo update firmvéru pre fotoaparáty X-T4, X-S10, X100V, X-Pro3, GFX100S.
  • Fujifilm zdražuje filmy o 20-60%. Fotografovanie na film bude čoraz viac luxusom.
  • Do aukcie sa chystá vzácna Leica 0-Series z roku 1923 s objektívom 50/3,5. Tento konkrétny fotoaparát vlastnil samotný Oscar Barnac, ktorého menu je aj vygravírované na hornej strane fotoaparátu. Organizátori aukcie Leitz Photographica Auction odhadujú, že tento fotoaparát, sa predá za 2-3 milióny Eur.
  • Stephen E. Wilhite, jeden z hlavných vynálezcov formátu GIF, zomrel v pondelok 14. marca na COVID-19 vo veku 74 rokov.

Novinky

Pinhole Pro Max

Na Kiskstarteri aktuálne prebieha crowfundingová kampaň na financovanie zaujímavého Pinhole objektívu Pinhole Pro Max. Ako prvý na svete má možnosť voľby medzi 6 veľkosťami otvoru a zároveň má aj premenlivú ohniskovú dĺžku 18-36 mm. Telo objektívu je z hliníka a využíva systém adaptérov pre bajonety Canon EF/RF, Nikon F/Z, Sony A/Z, Fujifilm X, MFT a Pentax K.



https://www.kickstarter.com/projects/bozzou/pinholepro-max-worlds-most-advanced-pinhole-lens

Venus Optics Laowa 20mm F4 ‘Zero-D’ Shift

Venus Optics predstavili shift objektív Laowa 20mm F4 ‘Zero-D’. Objektív bude dostupný s bajonetmi Canon EF/RF, Nikon F/Z, Sony E, Pentax K, Leica/Pansonic/Sigma L a Fujifilm G. Objektív s manuálnym zaostrovaním umožňuje vyosenie v rozsahu +/- 11 mm. Mal by sa vyznačovať vysokou ostrosťou a nulovým skreslením. Clona je 14-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 25 cm. Priemer filtra je 82 mm. Dokúpiť je možné špeciálny statívový držiak. Cena je $1 099.

https://www.venuslens.net/product/laowa-20mm-f-4-zero-d-shift/

Moment Mobile Filmmaker Cage - for MagSafe

Firma Moment predstavila filmársku klietku pre iPhone, kompatibilnú so systémom MagSafe. Na rám je možné upevniť príslušenstvo v podobe externého mikrofónu, rukoväte alebo LED svetla. Cena je $99.


https://www.shopmoment.com/products/moment-mobile-filmmaker-cage-for-magsafe/

Inšpirácia

Pred časom som tu dal video od Ryana Shirleyho a jeho výber najkrajších miest Česka. Teraz tu je jeho TOP10 Slovenska.



V tomto videu vás Lindsay Adler prevedie svietením tromi obľúbenými modifikátormi svetla pri napodobňovaní vzhľadu starého Hollywoodu. Ak by ste chceli ísť do tohto konceptu oveľa viac do hĺbky, určite si pozrite sprievodcu návodmi na osvetlenie s viac ako 20 nastaveniami.



http://lindsayadler.photo/oldhollywood

Tipy a triky

Bokeh je magické slovo. Vyjadruje kvalitu rozostrenia, nielen jeho mieru. Práve bokeh je často dôvodom, prečo si niekto kúpi fotoaparát s väčším snímačom, typickú zrkadlovku alebo bezzrkadlovku. Po technickej stránke nie je problém výrazne rozostriť pozadie, ak máte tú správnu kombináciu fotoaparátu a objektívu. Ideálne FF fotoaparát a objektív s neoficiálnym titulom “bokeh monster”. Väčšina amatérov takouto technikou nedisponuje, ale kto by po krajšom bokehu netúžil. Na telefónoch sa využíva komputatívna fotografia na napodobnenie výrazného rozostrenia pozadia a táto technológia sa začína objavovať aj vo fotoeditoroch.

Aj keď mám FF fotoaparát a k nemu až dva super portrétne objektívy, zároveň fotografujem aj Olympusom s Micro 43 snímačom. Aj keď mám objektívy so svetelnosťou F1.2, nedokážem tak rozostriť pozadie ako s FF zostavou. To je fyzika. Niežeby som z Olympusu nemal fotografie s pekným bokehom. Ale dá sa mu ešte pomôcť pri úprave fotografií a to aj bez komputatívnej fotografie. Trik, ktorý používam, funguje na každej fotografii, ktorá má už dostatočne rozostrené pozadie, jedno akou zostavou je nafotená.

Pri “skrášľovaní” bokehu používam lokálne úpravy. Pomocou štetca a prechodových filtrov. U portrétov využívam aj automatickú masku (Select Subject), ktorú invertujem. Vyhladiť bokeh vám pomôžu tri funkcie úprav: “texture”, “clarity” a “sharpen”. Podľa uváženia a efektu na fotografiu, nastavte ich intenzitu (do mínusu). Efekt môžete použiť aj opakovane, vrstviť ho a zvýšiť tak účinok.


Pozadie vyhladím lokálnym použitím funkcii “texture”, “clarity” a “sharpen”.


Vľavo bez úpravy bokehu, vpravo po úprave.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
oldbas
2022-04-04 14:53:48
I v dnešní době je 6MPX pro naprostou většinu běžných uživatelů plně dostačující. Pro tisk A3 je to ok. Alespoň pro rodinné a hobby účely. Horší je to s DR a šumem, ale dá se to. Znám lidi, kteří dodnes takto používají Nikon D40, Canon EOS 350D, Sony A200 a jsou spokojení.
Já osobně cokoliv nad 16MPX nemám šanci využít. Ale mám víc objektivů a fotím tak, abych nemusel používat ořez.
 
mirosz
2022-04-06 10:11:09
Tie "stare" fotky Bratislavy su super, o rok neskor - v r. 2007 sa nasa firma stahovala do budovy pri moste Apollo - Tower 115 (byvale presscentrum). Vtedy to bola najvyssia budova okolo, Eurovea neexistovala, teraz by to clovek nespoznal.
Ale take fotky je super mat pre porovnanie. V Trnave jeden pan zbiera fotky starej Trnavy a kazdy rok vydava kalendar s tymi fotkami. Ako rodak z Trnavy kalendare poctivo kupujeme od zaciatku a spominame ako mesto vyzeralo. Jeho fotky su ale o par dekad starsie, niektore boli tusim aj zpred roku 1900...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-04-06 10:26:59
príspevok od: mirosz
Tie "stare" fotky Bratislavy su super, o rok neskor - v r. 2007 sa nasa firma stahovala do budovy pri moste Apollo - Tower 115 (byvale presscentrum). Vtedy to bola najvyssia budova okolo, Eurovea neexistovala, teraz by to clovek nespoznal.
Ale take fotky je super mat pre porovnanie. V Trnave jeden pan zbiera fotky starej Trnavy a kazdy rok vydava kalendar s tymi fotkami. Ako rodak z Trnavy kalendare poctivo kupujeme od zaciatku a spominame ako mesto vyzeralo. Jeho fotky su ale o par dekad starsie, niektore boli tusim aj zpred roku 1900...
Su FB skupiny/stranky, ktore sa venuju starej Bratislave.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované