Hore

Fotostĺpček 17/2021

Petra Rainharda Hricáka poznám už roky. Je nesmierne šikovný a baví ho história. Ale aj sci-fi. A vlastne asi všetko. Fotografoval som ho v rôznych kostýmoch z rôznych období. Neskôr sa k nemu pridala aj Katka a napokon to skončilo ich svadbou, ktorú som fotografoval.

S Katkou si ušili nové kostýmy, Peter má konfederačnú uniformu, Katka krásne dámske šaty. Poprosili ma, či by som ich nenafotil. Dohodli sme si fotenie na Rudnayovom námestí, odkiaľ sme sa presunuli na mestské hradby, pretože svetlo bolo príliš tvrdé. Potreboval som tieň. Kvôli dramatickejšiemu svetlu som vyhľadával odraz svetla od okien. Keď nájdete správny odraz, je to akoby ste mali k dispozícii blesk, alebo odraznú dosku. Ako na to, sa dočítate vo Fotoškole.



















Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 45/1,2 PRO, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, M.Zuiko 75/1,8 MSC

Už po druhý krát sa mi podarilo zabodovať v najlepšom časopise o ČB fotografii BLACK+WHITE PHOTOGRAPHY. Uverejnili mi fotografiu v sekcii Smarthots, ktorá je venovaná ČB fotografiám nafotených telefónom, tentokrát som aj vyhral.




LG G4

https://www.blackandwhitephotographymag.co.uk

Overené i neoverené správy

  • Nová retro bezzrkadlovka Nikonu sa má volať Nikon Zfc a má byť funkčne podobná modelu Z50. Dizajn má byť inšpirovaný filmovými Nikonmi FM. Fotoaparát bude mať APS-C snímač.
  • Canon potvrdil, že v pripravovanom Canone EOS R3 má byť snímač navrhnutý Canonom. Vyvracia tak fámy o tom, že by mal mať snímač od Sony.
  • Máme tu ďalšie fámy o pripravovaných fotoaparátoch Canon. A hneď o troch APS-C bezzrkadlovkách radu R. Prvou má byť model EOS R7, ktorý vraj už testujú a má byť určený pre fotografovanie športu a zvierat. Má mať 32,5 Mpx stabilizovaný APS-C snímač. EOS R8 má byť vloggersky zameraný fotoaparát a EOS R9 má byť vstupným modelom. Ak sa táto fáma potvrdí, myslím, že to bude znamenať koniec radu EOS M a postupný koniec zrkadloviek EOS s APS-C snímačom.
  • Sony A7 IV má byť vraj predstavený v septembri. Viaceré novinky budú predstavené neskôr, kvôli nedostatku snímačov. Platí to aj pre Sony ZV-E10, APS-C bezzrkadlovku zameranú na video.
  • OM Digital si zaregistrovalo nový fotoaparát. Nevie sa, či to bude bezzrkadlovka, alebo kompakt radu Tough.
  • Unikli správy o pripravovanom drone DJI Mini SE. Za 299USD to má byť najdostupnejší dron DJI.
  • Sony vydalo nový firmvér pre modely a9 II a a7 III.
  • Nikon vydal nový firmvér pre D6.
  • Gitzo sa ospravedlnilo za omeškanie dodania statívu Legende. Pôvodne balenie nechránilo dostatočne niektoré časti statívu a zákazníci dostávali tovar s malými kozmetickými poškodeniami. Výrobca preto zastavil predaj a posunul ho o 3 mesiace, kým nevyrieši problémy s balením.

Novinky

Profoto vydalo aplikáciu Profoto Camera pre zariadenia Apple iPhone a zariadenia s OS Android. Aplikácia umožňuje ovládať svetlá Profoto a zároveň fotografovať vo formáte ProfotoRAW (DNG). Aplikácia má plne automatický “smart” režim a pokročilý režim.


Foto: Victor Bruskov


https://profoto.com/us/profoto-camera

Haida predstavila HD4645 M15 adaptačný krúžok kompatibilný s objektívom Sony FE 12-24mm F2.8 GM. Umožňuje na ňom používať 150 mm magnetický filtrový systém M15.

https://www.haidaphoto.com/en/product-show/M15%20Filter%20Holder%20System

Leica uviedla na trh svoj vlastný telefón Leitz Phone 1. Pochváliť sa môže 1” snímačom a objektívom Summicromn 19 mm F1,9 ASPH. Vnútornosti sú prebrané z telefónu Sharp Aquos R6, dizajn je ale kompletne prepracovaný v štýle Leica. Novinka má 6,6” IGZO OLED displej, čipovú sadu Snapdragon 888, 12 GB RAM, 256GB úložisko. Predinštalovaná aplikácia fotoaparátu sa stará o to, aby fotografie mali charakteristický Leitz look. Prv, ako sa začnete na novinku tešiť, vás musím schladiť. Dostupná bude len v japonskej Softbank.



Adobe vydalo jednu z tých väčších aktualizácií Lightroomu Classic, ktorá prináša tieto novinky:

  • Funkciu Super Resolution (Photo > Enhance)
  • Live View tethering pre Nikon
  • Natívnu podporu zariadení Apple Silicon
  • Podporu nových objektívov a fotoaparátov
  • Nové prémiové presety
  • Vylepšenú prácu s metadátami


Skylum má teraz veľmi výhodnú 50% zľavu na Luminar AI. Teraz ho môžete mať len za €39. Odporúčam kúpiť licenciu na dva počítače, len za €49. Akcia platí ešte približne 3 dni, tak ju nepremeškajte. Súčasťou akcie je ak darček v podobe videokurzu Photographic Storytelling v hodnote €109.

Odkaz na akciovú ponuku: https://skylum.grsm.io/KarolSrnec

Inšpirácia

Set.a.light 3D V 2.5 je 3D program pre simuláciu fotoataliéru. Na výber je množstvo svetiel, modifikátorov, pozadí. Môžete si navrhnúť vlastný ateliér, vybrať 3D modela/modelku, nastaviť pózy. Program sa ponúka v dvoch verziách, Basic za 79€ a Studio za 154€ (v aktuálnej špeciálnej ponuke).

https://www.elixxier.com/en/products/setalight3d.php

Fotograf Samuel Rusu si vyrobil malý bazén (reflection pool), aby si zlepšil svoje schopnosti fotografovania vtákov a zvierat pri napájadle.


A ešte jeden bazénik, Darrell Oakden si ho zostrojil doslova z odpadu.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2021-06-21 08:50:29
Karol gratulujem. A fotečky fakt pekné.
 
MagickVamp
2021-06-21 08:55:42
Pozeram nieco zle? Ale ja tu zlavu na luminar AI za 49 nevidim :-P
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-06-21 10:20:05
príspevok od: MagickVamp
Pozeram nieco zle? Ale ja tu zlavu na luminar AI za 49 nevidim :-P
Cerstvo overene. Neviem, ako si sa dostal k tomuto. Klikol si na link v clanku?
 
MagickVamp
2021-06-21 11:18:34
príspevok od: Karol Srnec
Cerstvo overene. Neviem, ako si sa dostal k tomuto. Klikol si na link v clanku?
Aha taak...cez ten link...ja som cez google hladal..ok objednam tak. Dik :-P
 
lamik
2021-06-21 16:21:56
Gratulácia, Karol!
 
MagickVamp
2021-06-22 08:40:10
príspevok od: Karol Srnec
Cerstvo overene. Neviem, ako si sa dostal k tomuto. Klikol si na link v clanku?
Zaplatil som cez ten link. Autorizacia kartou schvalena, prisiel email ze mi gratuluju ku kupe produktu. Ale ziaden link kde sa to da stiahnut. Predpokladam ze paruju platbu. A potom asi poslu link ak sa nemylim ze?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-06-22 17:38:17
príspevok od: MagickVamp
Zaplatil som cez ten link. Autorizacia kartou schvalena, prisiel email ze mi gratuluju ku kupe produktu. Ale ziaden link kde sa to da stiahnut. Predpokladam ze paruju platbu. A potom asi poslu link ak sa nemylim ze?
STaihnes a pri instalacii zadas svoj email.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-06-24 09:54:04
Akcia na Luminar plati uz len 4 hodiny.

https://skylum.grsm.io/KarolSrnec
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia