Hore

Fotostĺpček 27/2021

Minulý týždeň som predovšetkým testoval objektívy. Počasie bolo premenlivé, ale až na fotenie počas modrej hodinky, pre fotenie nie najvhodnejšie. Ale pri testovaní na tom až tak nezáleží.

Ako sa zlepšujú fotoaparáty, softvér a pribúdajú moje skúsenosti, zisťujem, že nepriaznivé svetelné podmienky prestávajú byť prekážkou. Mliečna obloha mi prestáva vadiť. Fotografie nafotím a upravím v štýle high-key s pastelovými farbami. Stačí nebáť sa preexponovať oblohu na úplne bielu.









Použitá technika: Sony A7 III, Sony FE 14/1,8 GM, Sony FE 70-200/2,8 GM OSS.

So svetlom to bolo oveľa lepšie pri fotografovaní počas modrej hodinky. To je čas, krátko po západe slnka, kedy sa rozsvietia svetlá a obloha nie je úplne čierna. Fotografie sú vďaka tomu pestrofarebné a tiene sú lepšie prekreslené.







Použitá technika: Sony A7 III, Sony FE 14/1,8 GM, Sony FE 35/1,4 GM, Sony FE 70-200/2,8 GM OSS.

S kamarátom Janom sme si urobili výlet do Holíča a jeho okolia. Neplánovali sme žiadne väčšie fotenie, len sme si chceli oddýchnuť a ak bude čo fotografovať, niečo aj cvakneme. Aj keď som mal so sebou fotoaparát, telefón som použil najviac. Práve na takýto výlet, bez väčších fotografických ambícií, je to ideálny spoločník.











Použitá technika: Apple iPhone 12 Pro Max

Overené i neoverené správy

  • Od 1. októbra zvyšuje Zeiss ceny objektívov o 50 až 100 USD. Filtre budú o 10% drahšie.
  • ON1 testuje funkciu zálohy a obnovy knižnice v programe Photo RAW.
  • Sigma vydala program Optimization Pro (pre USB dokovacie stanice) s natívnou podporou Apple Silicon.
  • Capture One oznámili, že v budúcej aktualizácii pribudnú dlho očakávané funkcie zlučovania HDR a panorám.
  • Sigma by mala čoskoro predstaviť dvojicu objektívov 90mm f/2.8 DG DN Contemporary a 24mm f/2.0 DG DN Contemporary s bajonetom Sony FE. 90-ka by mala prísť aj s bajonetom L.
  • Pripravovaný Fujifilm X-T30 II má vraj byť bez stabilizovaného snímača.
  • Najnovšie neoverené správy o fotoaparáte Sony A7 IV, ktorý by mal byť predstavený asi v októbri, hovoria o 33 Mpx snímači a 5,5 krokovej IBIS stabilizácii.
  • Canon EOS R3 bude mať vylepšenú päticu ISO, čo umožní digitálne pripojiť rôzne príslušenstvo, napr. externý mikrofón. Takéto používa už niekoľko rokov Sony.

Novinky

Nikon Z fc je hit. Najkrajšie retro na trhu láka fotografov a tým aj výrobcov príslušenstva. Vzhľadom na úplne absentujúci grip sa viacerí majitelia fc-čka potešia novinke od SmallRig, L-Shape Grip. Ten je kompatibilný s Arca Swiss a umožňuje pripojiť ďalšie príslušenstvo. Predobjednať si ho môžete za $33.90.

https://www.smallrig.com/smallrig-l-shape-grip-for-nikon-z-fc-camera-3480.html

Tamron oficiálne predstavil objektív 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXD s bajonetom Sony E. Objektív je určený pre APS-C bezzrkadlovky. Neskôr by mal byť predstavený aj vo verzii s bajonetom Fujifilm X. Optická sústava sa skladá z 19 prvkov v 15 skupinách (3 hybridné asférické, 4 ED), clona je 7-lamelová, priemer filtra je 67 mm. Zaostrovanie zabezpečuje VXD lineárny motorček. Objektív má zabudovanú optickú stabilizáciu obrazu, je utesnený proti vlhkosti a predný člen je potiahnutý fluorinovou vrstvou odpudzujúcou kvapaliny a nečistoty. Predaj má byť zahájený začiatkom septembra a cena je stanovená na $699.

https://www.tamron.eu/magazine/blog/detail/18-300mm-f35-63-di-iii-a-vc-vxd-model-b061-1118/

Na svojom iPhone fotografujem prakticky len cez aplikáciu Camera+ 2. Jej vývojár teraz predstavil program Camear+ 2 Studio pre počítače Apple. Je to editačný softvér pre spracovanie fotografií vo formáte RAW. Niektoré funkcie využívajú strojové učenie. Nainštalovať si môžete skúšobnú verziu. Ostrá verzia bude za 18,99 USD (jednorazová platba) alebo za predplatné 0,99 USD mesačne, alebo 7,99 USD ročne. Pre užívateľov iPhonov to bude zaujímavá alternatíva k Lightroomu. Program by samozrejme mal podporovať aj RAW z fotoaparátov. Vzhľadom na priaznivú cenu sa teším na ostrú verziu.

Godox predstavil systémový blesk V860 III. Oproti predchodcovi pribudla funkcia modelového LED svetla, lepšie je spracovanie, batéria má dlhšiu výdrž, nový je systém uzamykania pätice a prepínač TTL/M. Rozsah zoomu je 20 až 200 mm, smerné číslo je 60. Napájanie zabezpečuje nabíjateľný akumulátor. Blesk má zabudované rádiové ovládanie. Blesk podporuje TTL a HSS. Predáva sa vo verzii pre Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax a Sony za 229 dolárov.

http://www.godox.com/EN/Products_Camera_Flash_V860III.html

Inšpirácia

Kamarátka Zuzuliena pracovala dlhé roky v banke. Práca ju prestala baviť a rozhodla sa stať profesionálnou fotografkou. Amatérsky fotografuje už roky, napísala aj niekoľko článkov pre ephoto, napríklad o Nepále. Mesiace na sebe tvrdo pracuje. Investovala tisíce do techniky, fotografovala zadarmo, len aby mala prax. Urobili sme jej profesionálnu webovú stránku, usilovne publikuje na Instagrame a Facebooku. Hoci už podniká a ide jej to dobre, chodí na workshopy, aby sa ešte zlepšila. Ten posledný bol s Robertom Vanom. Ako to prebiehalo, si môžete prečítať tu. Dajte jej pod článok laik, nech vidí, že niekto jej prácu oceňuje.


Foto: Zuzana Minarovičová

Tipy a triky

Fotograf, ktorý sa fotografovaním živí, musí byť zodpovedný a myslieť na zadné dvierka. Mám vždy dva fotoaparáty, v každom dve karty. Zálohovaný je aj počítač. Seba ale zálohovať neviem. Klonovanie ľudí je zakázané. Už roky používam google kalendár, fotoakcie mám poznačené a synchronizované na každom zariadení. Pred pár týždňami mi volal kamarát, či nenafotím svadbu jeho kamarátovi. Poznám ho a tak som súhlasil, hoci svadby fotím nerád. Ihneď som si poznačil do kalendára dátum. Pár dní pred svadbou mi volá, aby sme si potvrdili termín. A vtedy s hrôzou zisťujem, že mám poznačený zlý termín. Čo by nebol až taký problém, keby som tam nemal celodennú akciu. Ja panika, budúci ženích panika. Neviem, kde sa stala chyba, či som si termín zle zapísal ja, alebo mi ho zle nadiktovali. Čo teraz? Hneď volám Zuzuliene, ale tá má fotenie. Poradila mi, nech napíšem našej kamarátke Veronike Klimonovej (Werdza). Tá mala čas a napokon všetko dopadlo dobre. Ďakujem Werdza. Bolo to pre mňa poučenie, že si mám termíny overovať a mať v zálohe nielen techniku, ale aj náhradu za seba.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované