Hore

Autor: Karol Srnec

Fotostĺpček 27/2023

Blíži sa čas dovoleniek, niektorí z vás isto pôjdu k moru. Môže vás tam ale zastihnúť búrka. Miesto skrývania sa pred ňou, vytiahnite fotoaparát a popasujte sa so živlami.

Z archívu: Búrka v Chorvátsku

V roku 2010 som lektoroval fotoworkshop v chorvátskom Rovinji. Celkovo sme mali pekné počasie, ale jeden deň prišla búrka, akú som v Chorvátsku ešte nevidel. Vlny sa trieštili vysoko na móla. Našli sa ale odvážlivci, ktorí si vysoké vlny užívali. Iní však zachraňovali svoje lode. Fotografoval som s Nikonom D300 a objektívom 80-400 mm.











Autor fotografií: Karol Srnec

Nočný hrad

Po dlhšom čase som opäť fotografoval nočný hrad. Chcel som otestovať nový Fujifilm X-S20, na ktorom som mal nasadený objektív XC 50-230, mimochodom prekvapujúco ostrý. Ako na takéto fotografovanie sa dočítate v článku Nočná fotografia II. - nočné mesto.




Na hmyz s bleskom

Kúpil som si nový blesk Godox V1, aj s príslušenstvom. Už roky s bleskami nefotografujem, ale bol som požiadaný, aby som zaskočil za iného lektora. Prvú lekciu som použil požičaný blesk, ale čakali ma ďalšie lekcie, tak som si kúpil blesk vlastný. Lekcie mi ho zaplatia. Godox V1 je blesk k kruhovou hlavou, na ktorú sa dá magneticky upínať príslušenstvo. Radšej používam trvalé svetlá, s ktorými sa pracuje intuitívnejšie. Ale v exteriéri majú nedostatočný výkon. Nový blesk som zobral na fotografovanie hmyzu. Použil som guľový difúzny dóm na zmäkčenie svetla. Fotografoval som so Sony A7R V + FE 90/2,8 G Macro OSS.






Overené i neoverené správy

• Canon oslavuje významné míľniky výroby 110 miliónov fotoaparátov série EOS a 160 miliónov vymeniteľných RF/EF objektívov.

• Sigma si podala patent na objektív 50-140mm f/2.8 DC DN a objektív 70-200mm f/2.8 DG DN so Sony E bajonetom.

• Canon ukončil výrobu fotoaparátu G1X Mark III.

• Objektívy OM SYSTEM 50-200mm f/2.8 PRO a 50-250mm f/4 by vraj mali byť predstavené v 4. štvrťroku 2023.

• časopis National Geographic poprepúšťal väčšinu zamestnancov. Bude sa spoliehať na nezávislých externých redaktorov a fotografov.

• Spoločnosť Sony oznámila aktualizovanú licenciu pre svoju vlogovaciu kameru ZV-E1, ktorá pridáva možnosti 4K/120 a FullHD/240 videa. V niektorých regiónoch bude táto licencia platená.

Novinky

Phase One XC

Phase One predstavili fotoaparát XC Stredoformát s 150 Mpx snímačom (53,4 mm x 40 mm) a pevným objektívom 23 mm F5,6 (14,9 mm, ekvivalent F3,6). Fotoaparát meria 162 x 143 x 105 mm a váži 1820 g. XC má dve možnosti digitálnej zadnej strany: IQ4 150MP a IQ4 150MP Achromatic pre čiernobiele fotografie. Snímač je o 44% väčší, ako tie použité v stredoformátových fotoaparátoch Fujifilm, Pentax a Hasselblad. Cena je 62 490 USD.

https://photography.phaseone.com/xc/

Insta360 Go 3

Insta360 predstavili najmenšiu akčnú kameru na svete. Objektív poskytuje širokouhlý záber, rozlíšenie videa je 2,7K. Kameru možno ovládať aj hlasom a môžete sa s ňou potápať do hĺbky 5 metrov.

Kamera váži len 35 g a je umiestnená v magnetickom tele veľkosti palca, takže ju môžete pripevniť kdekoľvek a natáčať z ruky a z jedinečných uhlov. Nový výkonný podstavec Action Pod sa môže pochváliť 2,2-palcovým výklopným displejom na náhľad a ovládanie a poháňa GO 3 až na 170 minút natáčania plného zábavy. Cena je 430 €.


https://www.insta360.com/product/insta360-go3

Godox C7R a C10R

Vylepšite svoje filmové zábery praktickým osvetlením pomocou žiaroviek KNOWLED RGBWW. Vďaka plne laditeľným farbám, presnému podaniu farieb a kvalite bez blikania môžete bez námahy vytvoriť akúkoľvek požadovanú atmosféru. Vychutnajte si pohodlie vstavanej batérie, používateľsky prívetivé ovládanie aplikácie a bezproblémové pripojenie Bluetooth, ktoré vám poskytne úplnú tvorivú slobodu.


Inšpirácia

Pope Shield kamro difúzor

Keď už som na začiatku načrel tému fotografovania makra s bleskom, môžeme sa pozrieť na predstavenie a recenziu univerzálneho difúzora Pope Shield.



Tipy a triky

Ako na Mliečnú dráhu

Simon d’Entremont vám vo videu ukáže, ako fotografovať Mliečnú dráhu a aj ako upravovať hotové fotografie v Lightroome.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia