Hore

Fotostĺpček 38/2023

V švédskom Štokholme som otestoval nový stredoformátový fotoaparát Fujifilm GFX100 II. S Panasonicom G9 II som sa vybral do Topoľčianok, fotografovať zubrov.

Z archívu: S Fujifilm X-T1 v Poľsku

V roku 2014 som sa zúčastnil predstavenia prvého Fujifilmu radu T. Bolo to hlboko uprostred tundry, ďaleko od civilizácie. Dodnes spomínam na príšernú zimu i na to, že sme tam mali fotografovať losov a žiadneho sme nevideli. Fotografoval som lacným telezoomom 50-230 mm, ktorý má prekvapujúco dobrú kresbu.












Štokholm s Fujifilm GFX100 II

Začiatkom minulého týždňa som sa zúčastnil podujatia X-Summit v Štokholme, kde bol predstavený nový fotoaparát GFX100 II a trojica objektívov. V skratke sa jedná o novú vlajkovú loď so 100 Mpx snímačom s vylepšenou citlivosťou, AI zaostrovaním, viac ako 9 Mpx hľadáčikom, rýchlejším procesorom a veľkým bufferom. Stredoformátový prístroj tak smeruje k akčným žánrom. Ja som si však užíval pokojný Štokholm s jeho prístavnou atmosférou.
















Za zubrami v Topoľčiankach

V rámci testovania Panasonicu Lumix G9 II som sa vybral, s kamarátom Janom, do Topoľčianok na dostihy a hlavne do zubrej obory. Najprv sme videli zubry len ďaleko pod stromami. Ani sa neoplatilo vytiahnuť techniku z batohu. Napokon sme mali šťastie a objavili sme niekoľko zubrov v dostatočnej blízkosti. Bohužiaľ sa mi potvrdilo, že superzoom 100-400 mm je na dlhšom konci veľmi mäkký. Nedávno Panasonic predstavil jeho náhradu, tá snáď bude opticky lepšia.












Overené i neoverené správy

  • Panasonic zverejnil novú mapu objektívov, pribudli na nej tieto objektívy: makro približne 100 mm, svetelný štandardný zoom (asi 28-70 mm f/2,8), travelzoom 28-200 mm, a superteleobjektív 100-150 mm.
  • Mapu objektívov aktualizovala aj spoločnosť Fujifilm, pre systém GFX pripravuje 500 mm teleobjektív a štandardný powerzoom.
  • Viltrox pripravuje AF objektív 20mm f/2.8 s bajonetom Sony E.
  • Nikon ZF by vraj mal byť predstavený už 20. septembra.
  • Canon si nechal patentovať prídavný grip pre fotoaparáty, ktorý má zabudovaný ventilátor.
  • Blackmagic Design sa pripojil k L-Mount Alliance.
  • Objektív Leica Noctilux-M 50 mm f/0,95 „Titan“ je najdrahší 50 mm prime na trhu. Špeciálna edícia objektívu bude celosvetovo limitovaná len na 100 kusov. Nová špeciálna edícia „Titan“ stojí fajnových 16 995 dolárov.
  • Po niekoľkých mesiacoch beta testovania je Adobe Firefly, balík generatívnych nástrojov na vytváranie AI od softvérovej spoločnosti, teraz k dispozícii na použitie pre všetkých používateľov Creative Cloud. Firefly zahŕňa množstvo nástrojov založených na AI, ako sú Text to Image, Generative Fill a Text Effects. Adobe Firefly je k dispozícii ako samostatná webová aplikácia a je súčasťou niekoľkých softvérových aplikácií Adobe, ako sú Photoshop, Illustrator, Adobe Express a Adobe GenStudio.


Novinky

Apple predstavil iPhone 15 a 15 Pro s USB-C, vylepšeným dizajnom a lepšími fotoaparátmi

Štandardné modely iPhone 15 a 15 Plus majú niekoľko pekných dizajnových zmien, pridávajú nový zadný panel s matnou textúrou a typ obrazovky Dynamic Island. Všetky modely majú 0,5x superširokouhlý fotoaparát. Hlavný 26 mm fotoaparát má 48 Mpx. Používatelia môžu nasnímať obrázok v plnom rozlíšení, aby zachytili veľa detailov, v režime binned 24MP pre extra dynamický rozsah, ostrosť a menšiu veľkosť súboru, alebo v novom 2x orezaní pre falošný teleobjektív.


Vlastnosti fotoaparátu základných modelov iPhone 15.

Najväčšie vylepšenia však samozrejme prichádzajú na modely Apple iPhone Pro, ktoré sú teraz vyrobené z titánu s užšími rámčekmi displeja. iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max majú vylepšený hlavný fotoaparát s väčším snímačom a rovnako vysokým počtom pixelov 48 MP, ako predtým s ekvivalentnou ohniskovou vzdialenosťou 24 mm. Na rozdiel od minuloročného modelu si používatelia môžu vybrať predvolenú ohniskovú vzdialenosť pri každom otvorení aplikácie fotoaparátu, a to z možností ekvivalentných 24, 28 alebo 35 mm. Nový hlavný fotoaparát má vylepšené povrchy šošoviek, fázovú detekciu a tiež stabilizáciu snímača. V modeli Max nájdete 5x zoom 120 mm periskopický objektív. Model Pro má “len” 3x optický zoom.


iPhone 15 Pro Max disponuje 120 mm periskopickým objektívom.

Apple oznámil, že iPhone 15 Pro a 15 Pro Max budú podporovať snímanie pomocou Capture One. Okrem toho budú videotvorcovia môcť nahrávať zábery Apple ProRes priamo na externé SSD disky v rozlíšení 4K 60p.

OM System Tough TG-7

Základné vlastnosti TG-7 sa za posledných pár modelov nezmenili a ani nemuseli: fotoaparáty sú už predané. Jeho 12-megapixelový snímač je väčší ako väčšina kompaktných fotoaparátov a objektív ekvivalentu 25-100 mm F2,0-4,9 je účinný pri slabom osvetlení a pri fotografovaní pod vodou. TG-7 dokáže zachytiť aj 4K/30p video s využitím celej šírky snímača.

Odolné schopnosti TG-7 sú vo svojej triede stále neporovnateľné, rovnako ako množstvo doplnkového príslušenstva (popísané nižšie). Je vodotesný do 15 m, odolný voči pádu z 2,1 m, mrazuvzdorný do -10 °C, nárazuvzdorný do sily 100 kg a prachuvzdorný podľa noriem IP6X.

Tak čo je nové? Medzi funkcie najvyššej rady patrí „uchopiteľnejšia“ rukoväť, konektor USB-C (na nabíjanie, ale nie napájanie), 3" TFT displej s presnejšími farbami, intervalometer a časozber a a podpora bezdrôtového pripojenia diaľkovej spúšte RM-WR1. Pridaná bola aj podpora pre vertikálne video.

TG-7 ponúka aj nový scénický režim „konštrukcia“, ktorý dokáže automaticky odstrániť prach z fotografií, zosvetliť tmavé obrázky, zhotoviť spojené panorámy a zachytiť fotografie plánov alebo tabúľ.

Rovnako ako jeho predchodcovia, TG-7 má obrovské množstvo príslušenstva. Existujú teleobjektívy ( TCON-T01 ) a konverzné šošovky typu rybie oko ( FCON-T01/FCON-02 ). Rovnako ako fotoaparát, oba sú utesnené proti poveternostným vplyvom. OM System tiež ponúka kruhové svetlo ( LG-1 ), ktoré využíva vstavanú LED lampu fotoaparátu a nastaviteľný difúzor blesku ( FD-1 ) na makrofotografiu.

OM System poteší aj serióznych potápačov. PT-059 je podvodné puzdro, ktoré dokáže TG-7 dostať až do 45 metrov. Kryt podporuje množstvo príslušenstva vrátane externého blesku, makro a ultraširokouhlých objektívov, závaží a ďalších.


https://explore.omsystem.com/sk/cs/tough

Inšpirácia

iPhone vs DSLR v roku 2023

Po nedávnom oznámení iPhonu 15 skúma Adam Karnacz možnosť, že v roku 2023 nahradíte svoj veľký fotoaparát telefónom. Vydal sa do Lake District, aby urobili niekoľko krajinných fotografií, vrátane dlhej expozície a deň zakončili tlačou.


Tipy a triky

Mark Denney v tejto epizóde hovorí o NOVEJ funkcii Lightroomu, o ktorej nikto nehovorí, a o tom, ako môže posunúť vaše fotografie na vyššiu úroveň. Nedávno dal najavo, že sa stal veľkým fanúšikom všetkých nových možností maskovania v programe Lightroom, ale existuje jedna nová funkcia, ktorú mnohí neustále prehliadajú. A čím viac ju používa, tým viac sa stáva jeho najobľúbenejšou funkciou maskovania v celom programe Lightroom. V tomto videu si pozriete, ako tento nástroj používa na vylepšenie konkrétnych častí fotografie, aby zdôraznil svoje obľúbené aspekty scény, ktorú zachytil počas nedávneho workshopu v Grónsku.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Paladin25
2023-09-18 07:31:47
Veľmi príjemné fotografie zo Štokholmu!
 
gytheio
2023-09-18 11:47:18
Fuji ma najhorsi vystup a tieto fotografie to iba dokazuju. Nedavno som mal nutkanie kupit Halsselblad a pozrel som par videi na youtub Hasselblad vs Fuji, Fuji co sa kvality obrazu tyka sa nemoze zrovnavat asi ani s jednou znackou.
Preco su tie fotografie oranzovo zlte?
 
gytheio
2023-09-18 12:31:33
pardon, oranžovo ružove
 
Hakuna Matata
2023-09-18 15:17:38
príspevok od: gytheio
Fuji ma najhorsi vystup a tieto fotografie to iba dokazuju. Nedavno som mal nutkanie kupit Halsselblad a pozrel som par videi na youtub Hasselblad vs Fuji, Fuji co sa kvality obrazu tyka sa nemoze zrovnavat asi ani s jednou znackou.
Preco su tie fotografie oranzovo zlte?
Ad oranžovo-ružové fotky:
1) Pozeráš si tie fotky na kalibrovanom monitore s verným zobrazením farieb?
2) Možno im Karol dal takú úpravu cez vyváženie bielej
3) Evidentne bolo v Štokholme nevľúdne počasie (dosť zamračené), a difúzia cez mraky môže spôsobovať premenlivú teplotu vzduchu (teplotu v zmysle farebnosti)
4) Ja na mojom monitore vidím fotky normálne (mne prídu farebne aj tonalitou v pohode)

Ad Fuji vs. Hasselblad:
Pri porovnaní snímačov, možno tvrdiť, že Fuji je "malý" stredný formát, zatiaľ čo Hasselblad plnohodnotný. Z tohto plynú viaceré konzekvencie. Od kvality výstupu až po cenu. Ak by som uvažoval o strednom formáte a nemal finančný limit, tak by z hľadiska kvality výstupu asi/určite vyhral Phase One, lenže, finančný limit má každý (aj ten, kto tvrdí, že ho nemá).

Ak Ti Fuji z nejakých dôvodov (objektívnych alebo subjektívnych) nevyhovuje, kľudne kúp Hasselblad, neurobíš chybu. Ja by som ale Fuji neodpisoval. Z hľadiska kvality obrazu strčí do vrecka všetky FX snímače (ak má na to samozrejme objektív a nejdeme s tým fotiť formulu 1).
 
blahoslav J B Art
2023-09-18 15:39:34
v sobotu som bol fotit vajdlajf
 
gytheio
2023-09-18 17:07:23
príspevok od: Hakuna Matata
Ad oranžovo-ružové fotky:
1) Pozeráš si tie fotky na kalibrovanom monitore s verným zobrazením farieb?
2) Možno im Karol dal takú úpravu cez vyváženie bielej
3) Evidentne bolo v Štokholme nevľúdne počasie (dosť zamračené), a difúzia cez mraky môže spôsobovať premenlivú teplotu vzduchu (teplotu v zmysle farebnosti)
4) Ja na mojom monitore vidím fotky normálne (mne prídu farebne aj tonalitou v pohode)

Ad Fuji vs. Hasselblad:
Pri porovnaní snímačov, možno tvrdiť, že Fuji je "malý" stredný formát, zatiaľ čo Hasselblad plnohodnotný. Z tohto plynú viaceré konzekvencie. Od kvality výstupu až po cenu. Ak by som uvažoval o strednom formáte a nemal finančný limit, tak by z hľadiska kvality výstupu asi/určite vyhral Phase One, lenže, finančný limit má každý (aj ten, kto tvrdí, že ho nemá).

Ak Ti Fuji z nejakých dôvodov (objektívnych alebo subjektívnych) nevyhovuje, kľudne kúp Hasselblad, neurobíš chybu. Ja by som ale Fuji neodpisoval. Z hľadiska kvality obrazu strčí do vrecka všetky FX snímače (ak má na to samozrejme objektív a nejdeme s tým fotiť formulu 1).
Hasselblad si zatial nekupim ani nie pre nejake limity, keby som mal tie peniaze mozno by som mal aj nejake limity. Ale urcite keby som si nemohol kupit Hasselblad a mohol si kupit Fuji tak by som radsej Canon FF, ten ma lepsi vystup.
 
mllpo
2023-09-18 20:30:24
príspevok od: Hakuna Matata
Ad oranžovo-ružové fotky:
1) Pozeráš si tie fotky na kalibrovanom monitore s verným zobrazením farieb?
2) Možno im Karol dal takú úpravu cez vyváženie bielej
3) Evidentne bolo v Štokholme nevľúdne počasie (dosť zamračené), a difúzia cez mraky môže spôsobovať premenlivú teplotu vzduchu (teplotu v zmysle farebnosti)
4) Ja na mojom monitore vidím fotky normálne (mne prídu farebne aj tonalitou v pohode)

Ad Fuji vs. Hasselblad:
Pri porovnaní snímačov, možno tvrdiť, že Fuji je "malý" stredný formát, zatiaľ čo Hasselblad plnohodnotný. Z tohto plynú viaceré konzekvencie. Od kvality výstupu až po cenu. Ak by som uvažoval o strednom formáte a nemal finančný limit, tak by z hľadiska kvality výstupu asi/určite vyhral Phase One, lenže, finančný limit má každý (aj ten, kto tvrdí, že ho nemá).

Ak Ti Fuji z nejakých dôvodov (objektívnych alebo subjektívnych) nevyhovuje, kľudne kúp Hasselblad, neurobíš chybu. Ja by som ale Fuji neodpisoval. Z hľadiska kvality obrazu strčí do vrecka všetky FX snímače (ak má na to samozrejme objektív a nejdeme s tým fotiť formulu 1).
V zasade sa da suhlasit.
Len si dovolim drobne upresnenie. Ak sa Fuji GFX porovnava s Hasselbladom, vacsinou sa porovnava so systemom X. A ten ma tiez "maly" stredny format. Samozrejme "velky" Hasselblad, či PhaseOne je zrejme ina liga.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia