Hore

Fotostĺpček 41/2022

Minulý týždeň mi konečne prišiel nový Mac Studio. Vyrieši moje problémy so spomaleným Lightroomom?

Nočné mesto v HDR

Pred pár týždňami som tu písal, že by som mal opäť vyskúšať fotografovať technikou HDR. A tak sa i stalo.

Moderné fotoaparáty majú veľký dynamický rozsah a HDR často ani nutne nepotrebujete. Z RAW-u dostanete to, čo v minulosti len s HDR. Má zmysel fotografovať do HDR, keď to dobre zvládnete aj s jediným záberom? Áno. Aj keď to na výslednej fotografii nemusí byť na prvý pohľad vidno, HDR vám poskytne väčšie možnosti pohrať sa s gradáciou, prekreslením svetiel a tieňov bez toho, aby sa na fotografiách objavila posterizácia, či zvýšený šum. Mám aj viac priestoru pre lokálne úpravy expozície.

V minulosti viedlo HDR fotografovanie k úplným zvrhlostiam. Chvála bohu (fotografie), Lightroom ani nedovolí, aby HDR fotografie vyzerali ako vodovkové omaľovánky. HDR fotka nutne nemusí vyzerať ako HDR. Ale podvedome tušíte, že nebola fotená na jeden záber. Pritom pôsobí prirodzene. To je skutočné rozšírenie DR a prekonanie limitu snímačov. To, že ste použili techniku HDR, môže byť pozorovateľné len v detailoch, napríklad na lampách pouličného osvetlenia.





Ako sa zlepšujú parametre snímačov, HDR stráca na význame. Raz aj do systémových fotoaparátov dorazí AI spracovanie obrazu. Ani nebudeme vedieť a fotoaparát nafotí tucet fotografií, ktoré spojí do jedného dokonalého záberu s veľkým dynamickým rozsahom a nulovým šumom. Mobily sa tomu priblížili a zrkadlovky to čaká o niekoľko rokov.

Jaguar

Po dlhšom čase som opäť fotografoval youngtimer pre firmu CAMY. Jaguar XJ 4.2 C je elegantné kupé. Už sme fotili všelikde a pomaly dochádzajú nápady na vhodné lokality. Art hotel Kaštieľ Tomášov poskytol skvelú scenériu a babie leto nádherné počasie. Lepšie to ani nemohlo byť. Smutný som bol len z toho, že sme v tak krásnom prostredí fotografovali automobil ešte pred rekonštrukciou. Možno sa tam vrátime, keď bude ako nový.


Skladaná “panoráma”.












Technika: Sony A7 III, FE 24/1,4 GM, FE 70-200/2,8 GM

Moja prvá svadba

Minulý týždeň som fotografoval svoju prvú svadbu, teda odkedy som živnostník a teda profesionálne. Ani neviem, kedy som fotografoval svoju prvú svadbu. Fotografovanie svadieb je asi najdostupnejším žánrom, na ktorom môže fotograf zarobiť. I niekoľko stoviek Eur. Lákavé, ale nie pre mňa. Fotografovanie svadieb z duše nenávidím. Nechcem fotiť s balónikmi, bublifukmi, prskavkami a inými rekvizitami. Ani družbov a družičky vo výskoku. Pripadal by som si ako komediant. Ale na túto som kývol. Nevesta bola sestra nevesty, ktorú som fotografoval pred 7-mimi rokmi. Chcela nafotiť len obrad a pár portrétnych fotografií. Tak, ako jej setra. Splnený sen svadobného fotografa.

Nebudem viac písať o svadbe. Ale o technike, ktorú som použil. Svadbu sestry nevesty som fotografoval s FF Nikonom a so Sony A7 II, ktoré som vtedy mal. Preto som aj teraz, zo svojej techniky, dal prednosť plnému formátu. Samozrejme Sony A7 III. V relatívne dobre osvetlenom kostole som bojoval so zaostrovaním. Tu je vidno, že dnešné fotoaparáty sú o generáciu, či dve, napred. Vonku som žiadne problémy nemal. Ale aj tam ma hneval hľadáčik. Nielen, že má priemerné rozlíšenie, ale po namačknutí spúšte sa výrazne zníži rozlíšenie živého náhľadu. Je ťažké potom posúdiť, či fotoaparát presne zaostril. Začínam sporiť na skutočne profesionálny fotoaparát. Uvidím, aké parametre a cenu bude mať A7r V, ktorá ma byť predstavená už 26. októbra.

O umelej inteligencii

Umelá inteligencia, strojové učenie. O tom budeme v súvislosti s fotografiou počúvať čoraz častejšie. Puritánom sa budúcnosť fotografie nebude páčiť. Kvalita fotografie nebude záležať od hardvéru, ale od softvéru. Ten dokonca vyrobí obrázky nerozoznateľné od skutočnosti. Do fotobánk sa dostanú umelo vytvorené fotografie krajín a ľudí. Už nebude nutné riešiť GDPR. Na fotografiách budú ľudia, ktorí reálne neexistujú. Chcete fotografiu krajinky do kalendára, vygeneruje ju AI. Hodnotu budú mať len fotografie z konkrétnych akcií, ktoré nejdú vytvoriť pomocou AI. Ľudia budú fotografovať pre seba. Pre radosť z fotografie. Pre zaznamenanie autentických zážitkov. Bohužiaľ ich s nimi budú zdieľať len priatelia. Ostatní budú omámení dokonalosťou nereálnych záberov vytvorených pomocou AI. Možno to však zdvihne hodnotu skutočnej fotografie.

Ja osobne nechcem generovať fotografie v spolupráci s AI. Rád ocením jej vplyv na šum, či dynamický rozsah. Ale nechcem, aby AI robila z mojich fotografií niečo, čo nie je skutočnosťou. Môže mi pomôcť s technickými problémami, ale nesmie zasahovať do môjho tvorivého procesu a seba vyjadrenia.

Home office takmer kompletný

Konečne mi dorazil Apple Mac Studio M1 Max (64 GB RAM, 1 TB SSD). Ďakujem Rudovi Baranovičovi, že mi ho zohnal. Tento počítač som vyčlenil len na spracovanie fotografií a videa. Na ostatné je vyhradený Mac Mini M1. Pomerne rýchlo som presunul knižnicu Lightroomu a mohol otestovať, či konečne pobeží LR rýchlo. A beží, ale za viac ako 3x väčšiu sumu, ako stojí Mac Mini. Ale keď sa fotografovaním živíte, nemôže vás počítač zdržiavať. Stojí vás to čas a peniaze.

Bol som zvedavý, či rýchlejšie pobeží aj DXO Pure RAW 2. Tak nejako som tušil, že to nebude výrazný nárast. Tento program v DeepPrime režime využíva jadrá ML, M1 aj M1 Max majú rovnaký počet týchto jadier. Menšie zrýchlenie spracovania tu však je, pretože program zároveň využíva aj bežné jadrá procesorov a tam je výkon M1 Max predsa len o niečo vyšší. Pokiaľ spracovanie jednej fotografie na Mac Mini M1 trvá cca 8 sekúnd, predtým na Mac Mini Intel to trvalo približne 2 minúty, Mac Studio to zvláda za cca 6 sekúnd. To už nie je taký skok, ale poteší, ak dávkovo spracovávate stovky fotografií.

Hardvér je kompletný a teraz mi už chýba len poriadny stôl a kancelárska stolička.

P. S. Aj na novom počítači je LR občas spomalený. Môže byť program náladový?

Overené i neoverené správy

  • Objavujú sa správy o pripravovanom Canone EOS R100, čo by mal byť najnižší APS-C model, ktorý by mal byť asi konkurenciou Nikonu Z30. Má mať 24,2 MP snímač APS-C, Dual Pixel AF II, 4K30p. Má to byť vlastne EOS R10 bez hľadáčika, len s otočným displejom.
  • Canon si nechal patentovať teleobjektív so zabudovaným telekonvertorom RF 300mm f/2.8L IS USM 1.4x.
  • Nikon vraj chystá vysokosvetelný reportážny objektív Nikon Z 35 mm F1,2 S.
  • 26. októbra, s veľkou pravdepodobnosťou, bude predstavený fotoaparát Sony A7r V.
  • Canon už testuje prototypy náhradníka EOS R, možno ponesie označenie R8. Mal by mať 30 Mpx stabilizovaný FF snímač, 4K UHD 60p video a duálny slot.
  • 29. októbra bude predstavený OM System OM-5, nástupca Olympusu OM-D E-M5 Mark III.
  • TikTok má novú funkciu zdieľania fotografií a priamo tak bude konkurovať Instagramu. Photo Mode je funkcia zdieľania fotografií v podobe kolotoča. Fotografie môžu byť podkreslené hudbou.
  • Od dnes bude k dispozícii ON1 Photo RAW 2023. Čo nového prináša si môžete pozrieť tu.


Novinky

SanDisk Professional Pro-G40 SSD

Spoločnosť Western Digital predstavila SanDisk Professional Pro-G40 SSD, svoj najnovší odolný SSD disk s dvojrežimovým portom USB-C, ktorý podporuje rozhrania Thunderbolt 3 aj USB 3.2 Gen 2. Pro-G40 je doteraz najodolnejší SSD od spoločnosti s triedou odolnosti proti prachu a vode IP68, odolnosťou proti pádu z výšky 3m a odolnosťou proti rozdrveniu do 1800 kg. Western Digital tvrdí, že disk môže ponúknuť rýchlosť čítania a zápisu až 2700 MB/s a 1900 MB/s prostredníctvom rozhrania Thunderbolt 3. Disk sa ponúka s kapacitami 1 a 2 TB.

https://www.westerndigital.com/products/portable-drives/sandisk-professional-pro-g40-ssd

Xiaomi 12T Pro

Xiaomi predstavilo svoj prvý mobil s 200 Mpx fotoaparátom. Po Motorole je to druhý výrobca, ktorý do svojho mobilu zabudoval snímač Samsung ISOCELL HP1. Samsung ISOCELL HP1 je snímač typu 1/1,22 ( 10,5 x 7,8 mm) s veľkosťou pixelov 0,64 µm. Štandardne funguje v režime združovania 4 pixelov pri 8K videu a 16 pixelov v režime fotografovania. Objektív má svetelnosť F1,69. Druhý fotoaparát je 2 Mpx makro a tretí 8 Mpx superširokouhlý so záberom 120°.

Displej 12T Pro je 6,67" AMOLED panel s rozlíšením 1 220 x 2 712, s podporou HDR10+ a Dolby Vision. Telefón je poháňaný procesorom Snapdragon 8+ Gen 1. Telefón môže byť dodávaný s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom alebo 12 GB RAM a 256 GB úložiskom.


https://www.mi.com/global/product/xiaomi-12t-pro/

Google Pixel 7 a 7 Pro

Telefóny zaujímavé aj pre nás fotografov predstavil aj Google. Pixel 7 má 6,3” displej, Pixel 7 Pro má väčší 6,7” displej. Tensor G2 je spárovaný s 8 GB RAM pre Pixel 7 a 12 GB RAM vo vnútri Pixel 7 Pro. Pokiaľ ide o úložisko, Pixel 7 sa dodáva v 128 GB a 256 GB variantoch. 7 Pro pridáva možnosť 512 GB.

Pixel 7 má dva zadné fotoaparáty. 50 Mpx hlavný fotoaparát typu 1/1,31” (9,8 x 7,4 mm) s ekvivalentom objektívu 25 mm. Druhý 12 Mpx fotoaparát má superširokouhlý objektív  F1,9  s uhlom záberu 114°. Snímač je veľkosti 1/2,9” (5 x 3,75 mm).

Pixel 7 Pro obsahuje rovnaký 50 Mpx hlavný fotoaparát a 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (uhol záberu 125°), ale má aj 48 Mpx 5x teleobjektív so snímačom typu 1/2,55” (5,6 x 4,2 mm). Pixel 7 Pro ponúka aj funkciu Macro Focus.


https://store.google.com/us/product/pixel_7

https://store.google.com/us/product/pixel_7_pro

DxO PhotoLab 6 a DxO ViewPoint 4

Najnovšia verzia komplexného programu PhotoLab 6 obsahuje novú technológiu odšumovania DeepPRIME XD na zlepšenie kvality obrazu. XD je skratka pre eXtreme Details. V porovnaní s DeepPRIME sľubuje DeepPRIME XD lepšiu ostrosť a farby a menej šumu. DxO PhotoLab 6 tiež obsahuje nové algoritmy spracovania farieb a nový rozšírený farebný priestor s názvom DxO Wide Gamut. Softvér tiež obsahuje nový nástroj ReTouch, vylepšenú prácu s metadátami a podporu nových objektívov. DxO PhotoLab 6 je teraz k dispozícii v edíciách Essential a Elite. Edícia Essential stojí 139 USD, pre nových používateľov a 75 USD ako upgrade pre majiteľov DxO PhotoLab 4 alebo 5. Edícia Elite, ktorá obsahuje novú technológiu odšumovania DeepPRIME XD, podporu senzorov X-Trans a ďalšie, stojí 219 USD pre nových používateľov a 99 USD stojí upgrade zo staršej verzie.


https://www.dxo.com/dxo-photolab/

ViewPoint 4, ktorý je k dispozícii ako zásuvný modul, samostatná aplikácia alebo ako súčasť PhotoLab 6 ponúka korekciu chýb objektívov. Pomocou funkcie ReShape môžete deformovať a opravovať jednotlivé časti obrázka pomocou kontrolných bodov na prispôsobiteľnej mriežke.

Medzi ďalšie vylepšeni patrí podpora Apple Silicon, automatické geometrické korekcie, vylepšené nástroje orezania a vyrovnania horizontu a vylepšené používateľské rozhranie.

DxO ViewPoint 4 je teraz k dispozícii pre macOS a Windows. Pre nových používateľov je za 99 dolárov. Ak vlastníte DxO ViewPoint 3, môžete upgradovať za 59 USD.


https://www.dxo.com/dxo-viewpoint/

Godox AD100Pro v nových farbách

AD100Pro je populárny malý štúdiový blesk, ktorý netreba predstavovať. Godox teraz predstavil tento blesk v niekoľkých farbách. Nadväzuje tak na nedávno predstavené farebné varianty externého blesku Lux Senior Color Edition.




https://www.godox.com/product-d/AD100Pro-Creating-Kit.html

https://www.godox.com/product-d/AD100Pro.html

Inšpirácia

5 skratiek pre lepšie fotografie

5 dobrých tipov, ako sa začiatočníci môžu rýchlo zlepšiť. Ak neviete po anglicky, môžete si zapnúť prekladanie titulkov.


Tipy a triky

Nočné mesto HDR

Nočné fotografie snímam počas modrej hodinky a to i vtedy, keď v zábere nie je obloha. Dôvodom je kontrast farieb. Ak by som čakal na úplnú tmu, tak by som mal zábery relatívne monochromatické, pretože svetelným zdrojom sú žiarovky alebo žiarivky. Jedny sú oranžové, druhé zelené. Zvyškové svetlo z oblohy ale dodáva modré svetlo. Oranžová a modrá sú kontrastné farby z opačnej strany spektra. A kontrast je jedným so základných prvkov dobrej fotografie.


Kombinácia umelého osvetlenia a prirodzeného zvyškového svetla dodáva fotografii farebný kontrast.


Skladanie HDR fotografií je v Lightroome triviálne jednoduché. Najprv vyberiete bracketingovú sériu.


V menu Photo/Photo Merge vyberiete HDR. Môžete použiť automatické zarovnanie a nastavenie expozície.


Výsledná HDR fotografia je vo formáte DNG a môžete ju ďalej upravovať.


Hotová HDR fotografia.

Fotosúťaž “Leto a dovolenka”

Už len niekoľko dní, do 20. októbra, sa môžete zapojiť do fotosúťaže “Leto a dovolenka”, kde máte šancu vyhrať Nikon Z30, grafický monitor EIZO a ďalšie ceny.

https://www.ephoto.sk/sutaze/fotosutaz-leto-a-dovolenka/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Kamil Škvarka
2022-10-10 06:58:52
Myslel som, ze idete do Ultra.
 
MagickVamp
2022-10-10 07:25:22
Pekne...akonahle clovek zacne pouzivat fotak ako pracovny nastroj na fotenie svadieb...m4/3 ide bokom Co tak zrazu? Malo univerzalny?
 
blahoslav J B Art
2022-10-10 09:23:20
príspevok od: MagickVamp
Pekne...akonahle clovek zacne pouzivat fotak ako pracovny nastroj na fotenie svadieb...m4/3 ide bokom Co tak zrazu? Malo univerzalny?
co tam po technike, ale svadobne fotky ziadne
 
Krtko fotografom
2022-10-10 09:54:04
HDR som nikdy neskúšal, a mám o ňom iba minimálnu vedomosť (iba ho evidujem, že existuje), preto sa chcem opýtať, či pri HDR používate statív, alebo fotíte z ruky? Lebo logicky mi vychádza, že by mal byť použitý statív, aby nedošlo k posunom fotoaparátu pri expozícii. Diky za odpovede.
 
Johnnny
2022-10-10 11:24:33
príspevok od: Krtko fotografom
HDR som nikdy neskúšal, a mám o ňom iba minimálnu vedomosť (iba ho evidujem, že existuje), preto sa chcem opýtať, či pri HDR používate statív, alebo fotíte z ruky? Lebo logicky mi vychádza, že by mal byť použitý statív, aby nedošlo k posunom fotoaparátu pri expozícii. Diky za odpovede.
Imho zalezi od casov. Pokial fotis na velmi kratke casy a elektronickou zavierkou, stativ nepotrebujes. Nejake minimalne posuny, ak by teda vznikli dokaze sw korigovat.

Samozrejme, odporucania su stativ pouzivat, ale nemyslim, ze je vzdy podmienka.
 
robertondrejovic
2022-10-10 13:13:33
príspevok od: Krtko fotografom
HDR som nikdy neskúšal, a mám o ňom iba minimálnu vedomosť (iba ho evidujem, že existuje), preto sa chcem opýtať, či pri HDR používate statív, alebo fotíte z ruky? Lebo logicky mi vychádza, že by mal byť použitý statív, aby nedošlo k posunom fotoaparátu pri expozícii. Diky za odpovede.
Samozrejme že je lepšie ak sa použije statív ,ale nie je to nevyhnutnosť.Pracujem v Zoneri a ten zvláda HDR skladačku vynikajúco. Ak je fotené z ruky automaticky nájde spoločné body a na ich základe obrázky zarovná a oreže a potom už len ručne doladiť prelínanie ak sa nepáči to čo vygeneruje program. Ak je fotené zo statívu orez ,teda ani strata časti obrázku nie je potreba. Zhrniem, ak je chuť,možnosť a čas použiť statív tak nebyť lenivý a použiť. Ak nie ,nič strašné sa nedeje. Na foťáku nastaviť expozičný bracketing aspoň na tri obrázky , zatajiť dych,čo najviac stuhnúť a snažiť sa nepohnúť a cvakať tak ako pri fotení dlhým sklom. Toto platí pre toho kto skladá HDR v editore , ako to je ak to má urobiť už samotný foťák a poskytnúť už hotový HDR obrázok, neviem,nemám to odskúšané.
 
MagickVamp
2022-10-10 13:22:03
príspevok od: blahoslav J B Art
co tam po technike, ale svadobne fotky ziadne
To este nebude mat upravene ani :-P
 
gytheio
2022-10-10 15:07:20
Jedno z mojich prvych HDR, samozrejme takto sa to nema prehanat. V 2013 som kupil program HDR efex pro2. Spravil som si vylet do stepi pasolok Maxima Gorkeho a v miestnom uz 20 rokov nefungujucom kolchoze som co to fotografoval. Ten pasolok co je po nasom osada je od mesta vzdialeny 50km a ked som tam zacal fotit asi za pol hodinu tam dorazili dve policajne auta. Nastastie som tam bol s kamaratom ktory bol vo Volgograde policajtom a ten to s nimi vybavil tak, ze sa ku mne ani nedostali co bolo asi aj dobre lebo rusi nemaju radi cudzincov s fotoaparatom, nasadli do auta a zmizli. Vobec nic tajne tam nebolo iba zozbahnene cesty a porozhadzovane hrdzave neidentifikovatelne stroje alebo sroty. Fotografie pasolok Maxim Gorkij.
Druhe foto miestna skola ktora ma riaditelku a jednu ucitelku ktora kazdy den dochadza 50km pre jedneho ziaka, skola ma iba jedneho ziaka. Dalsie dve fotografie pasolok Maxim Gorkij.
 
gytheio
2022-10-10 15:25:42
Pridam este nieco zo stepi, cesta na pasolok Maxim Gorkij, step je velka ako Europa rovna ako letisko su tam iba polne cesty a rastie tam iba sucha trava. Asi v 3 metrovej hlbke je spodna voda ktora je silno kontaminovana, pre cloveka nepouzitelna ale napajaju nou dobytok, preto je tam najvacsi vyskyt rakoviny v Rusku.V sojuze sa snazili zurodnit step, keby to boli Nemci alebo Frantici urcite by sa im to aj nejak podailo ale rus... jedine na co je dobra step je ovce a kravy, tie sa tam volne pasu a sem tam ich niekto pozhana.
druhe tretie foto ked som tam bol mi povedali, ze kravka si na pasi zlomila nohu, bolo ju treba utratit rozporcovat a este v ten isty den maso predali v meste.

Inac sorry az teraz ma napadlo, ze som to asi pod Karolov tyzdennik nemal davat
 
gytheio
2022-10-10 16:05:30
Este dodam k tomu HDR, uz velmi davno som nefotil tym sposobom ale vzdy som fotil z ruky. Nie je velky problem spravit kvalitne HDR z ruky, treba iba prist do toho ako to funguje, vediet si nastavit parametre. 99% uspesnost dobrej fotografie je vediet si nastavit parametre.
 
Hakuna Matata
2022-10-10 18:55:55
Jedna dobre mienená rada pre fotografovanie vozidiel. Nikdy neretušovať EČV (po starom ešpézetky). Pri takomto štylizovanom fotení nie je problém značky úplne demontovať (aj s podložkami) a maximálne v postprocese vyretušovať 4 pripínacie dierky. Alebo tam EČV ponechať aj s presným označením.
Vybielenie pôsobí veľmi nešťastne. Takže je aj dobre, že sa fotilo ešte pred revitalizačnými prácami.
 
mllpo
2022-10-10 19:29:38
príspevok od: robertondrejovic
Samozrejme že je lepšie ak sa použije statív ,ale nie je to nevyhnutnosť.Pracujem v Zoneri a ten zvláda HDR skladačku vynikajúco. Ak je fotené z ruky automaticky nájde spoločné body a na ich základe obrázky zarovná a oreže a potom už len ručne doladiť prelínanie ak sa nepáči to čo vygeneruje program. Ak je fotené zo statívu orez ,teda ani strata časti obrázku nie je potreba. Zhrniem, ak je chuť,možnosť a čas použiť statív tak nebyť lenivý a použiť. Ak nie ,nič strašné sa nedeje. Na foťáku nastaviť expozičný bracketing aspoň na tri obrázky , zatajiť dych,čo najviac stuhnúť a snažiť sa nepohnúť a cvakať tak ako pri fotení dlhým sklom. Toto platí pre toho kto skladá HDR v editore , ako to je ak to má urobiť už samotný foťák a poskytnúť už hotový HDR obrázok, neviem,nemám to odskúšané.
ešte si dovolím doplniť k spôsobu fotenia. Ja zvyknem použiť sériové snímanie. Znamená, že spúšť stlačím iba raz, čím sa eliminuje mikropohyb pri stlačení spúšte.
 
matpi
2022-10-10 20:33:08
HDR zerie cas, DxO zerie cas. Vysledok iba nepatrne lepsi. Dakujem, nestoji to za to.
 
fatality
2022-10-10 20:59:18
príspevok od: matpi
HDR zerie cas, DxO zerie cas. Vysledok iba nepatrne lepsi. Dakujem, nestoji to za to.
+aj fotenie zerie cas..podme vsetci sediet a sparat sa v nose
 
matpi
2022-10-10 21:08:37
príspevok od: fatality
+aj fotenie zerie cas..podme vsetci sediet a sparat sa v nose
Predpokladam, ze samotne fotenie robi kazdy z nas hlavne preto, ze nas to bavi. Hadam vidis ten rozdiel oproti zbytocnosti hdr, kde sa pre nepatrne zlepsenie musis narobit ovela viac alebo dxo, kde tiez kvoli nepatrnemu zlepseniu iba pasivne cakas na pocitac.
 
red arrow
2022-10-10 21:27:01
príspevok od: Hakuna Matata
Jedna dobre mienená rada pre fotografovanie vozidiel. Nikdy neretušovať EČV (po starom ešpézetky). Pri takomto štylizovanom fotení nie je problém značky úplne demontovať (aj s podložkami) a maximálne v postprocese vyretušovať 4 pripínacie dierky. Alebo tam EČV ponechať aj s presným označením.
Vybielenie pôsobí veľmi nešťastne. Takže je aj dobre, že sa fotilo ešte pred revitalizačnými prácami.
Mne skôr prekážajú otvorené dvere na aute, kazí to krásne línie takéhoto ladného veterána.
 
robertondrejovic
2022-10-11 05:28:56
príspevok od: mllpo
ešte si dovolím doplniť k spôsobu fotenia. Ja zvyknem použiť sériové snímanie. Znamená, že spúšť stlačím iba raz, čím sa eliminuje mikropohyb pri stlačení spúšte.
Expozičný bracketing je režim fotoaparátu kde foták po stlačení spúšte , samozrejme len jednom zhotoví viac snímok každú inak exponovanú,ich množstvo a expozičný rozdiel medzi nimi je možné dopredu nastaviť. Žeby to mohlo byť aj inak ma ani nenapadlo.
 
Paladin25
2022-10-11 08:47:28
príspevok od: matpi
Predpokladam, ze samotne fotenie robi kazdy z nas hlavne preto, ze nas to bavi. Hadam vidis ten rozdiel oproti zbytocnosti hdr, kde sa pre nepatrne zlepsenie musis narobit ovela viac alebo dxo, kde tiez kvoli nepatrnemu zlepseniu iba pasivne cakas na pocitac.
Pre niekoho nepatrné pre niekoho zásadné. Každý sa nato pozerá svojou optikou.

Pre teba to môže byť strata času. Pre iného nie.
 
aesace
2022-10-11 12:58:39
príspevok od: MagickVamp
Pekne...akonahle clovek zacne pouzivat fotak ako pracovny nastroj na fotenie svadieb...m4/3 ide bokom Co tak zrazu? Malo univerzalny?
Presne rovnako ako malo univerzalny je FF. Kto by sa trepal s tymi hebedami sklami niekam na kopce? Nie ze by neboli taki, rovnako ako aj svadba sa da fotit aj m4/3. Lenze ani jeden sa neda pouzit na vsetko.
 
mllpo
2022-10-11 13:19:38
príspevok od: robertondrejovic
Expozičný bracketing je režim fotoaparátu kde foták po stlačení spúšte , samozrejme len jednom zhotoví viac snímok každú inak exponovanú,ich množstvo a expozičný rozdiel medzi nimi je možné dopredu nastaviť. Žeby to mohlo byť aj inak ma ani nenapadlo.
Očividne sa to líši podľa fotoaparátu. Môj Nikon D750 po jednom stlačení spúšte v režime single shot spraví jednu fotku. Bez ohľadu na to či je bracketing zapnutý, alebo vypnutý.
Jedine, že sa to dá niekde v menu zmeniť...
 
MagickVamp
2022-10-11 14:33:08
príspevok od: aesace
Presne rovnako ako malo univerzalny je FF. Kto by sa trepal s tymi hebedami sklami niekam na kopce? Nie ze by neboli taki, rovnako ako aj svadba sa da fotit aj m4/3. Lenze ani jeden sa neda pouzit na vsetko.
FF uz davno nie je hebedo m4/3 je casto krat vacsie hebedo. A ano vsetko sa da fotit na vsetko...tak ako vykopes jamu aj lyzickou aj lopatou.... Ano ty si m4/3 fans...chapem, tebe na tom nepride nic vtipne, skor nieco co ta naserie, tak ako ja som zas tocil hlavou nad tou reklamou na Olympus co tu robil vkuse. Mne to ale teraz vtipne je, ked niekto koho si Olympus obcas uvadza aj ako ambasadora a niekto kto zastupuje Olympus a najviac ho tu pretlacal a v porovnaniach mu vychadzalo, ze vlastne Olympus staci na vsetko. Ked ide fotit svadbu tak zrazu siahne po FF.... Ja pri tom verim ze urcite by to zvladol aj Olympusom. Ako vravim, aj jama sa da vykopat lyzickou... No FF sa da efektivnejsie pouzit na ovela viac zanrou ako Olympus...tomu sa vravi prave univerzalnost.
 
matpi
2022-10-11 15:42:26
príspevok od: Paladin25
Pre niekoho nepatrné pre niekoho zásadné. Každý sa nato pozerá svojou optikou.

Pre teba to môže byť strata času. Pre iného nie.
Co je strata casu sa da povedat uplne objektivne. Je to vtedy, ak rozdiel vo vysledkoch nie je umerny vlozenemu usiliu alebo casu.

Cakanie desiatky minut az hodin na odsumenie alebo doostrenie, ktore si takmer nikto nevsimne alebo fotenie so stativom a lepenie zaberov v photoshope...pritom vysledok takmer identicky...to je strata casu.
 
robertondrejovic
2022-10-11 17:17:27
príspevok od: mllpo
Očividne sa to líši podľa fotoaparátu. Môj Nikon D750 po jednom stlačení spúšte v režime single shot spraví jednu fotku. Bez ohľadu na to či je bracketing zapnutý, alebo vypnutý.
Jedine, že sa to dá niekde v menu zmeniť...
Priznám sa ,že ja som expozičný bracketing používal len na Sony RX 10 II, lebo mal dynamický rozsah len 12 EV ,čo je niekedy málo. Tam na jedno stlačenie spúšte urobilo požadovaný počet snímkov naraz.Už ho nemám pádom z bicykla som si ho zničil. Na Nikonoch bracketing nepoužívam ,lebo fotím v 14 bit RAW aj dynamický rozsah je viac ako 14 a z toho už prípade potreby dokážem vytiahnuť všetko čo potrebujem. Ale dal si mi typ na popoludňajšiu zábavku overil som si ako je na tom Nikon, lebo práve výbavu tejto značky vlastním. Naozaj na Nikonoch D500, Zfc, Z50, Z7 pri bracketingu treba nastaviť osobitne aj počet snímok pri sériovom snímaní a ten treba zapnúť inak sa urobí len jedna fotka pri jednom stlačení spúšte. Je tu ešte režim HDR . Ten urobí prednastavený bracketing na jedno stlačenie spúšte a poskladá hotový obrázok, nefunguje však v snímaní do RAW takže pre mňa nič. To však platí len pre D500, Z50 , Z7. Nikon Zfc režim HDR podporuje aj RAW a čo má aj naviac je že urobí jednak hotovú skladačku v JPEG a tiež ak si to zapnem uloží aj jednotlivé snímky z ktorých to skladal aj v RAW formáte pre prípadnú vlastnú skladačku v editore. To je určite príjemné zistenie a to vďaka tebe inak by som sa ani nepokúšal po tom pátrať. Takže všetko toto o čom sa bavíme je vecou firmware výrobcu fotoaparátu.
 
gytheio
2022-10-11 18:27:03
príspevok od: MagickVamp
FF uz davno nie je hebedo m4/3 je casto krat vacsie hebedo. A ano vsetko sa da fotit na vsetko...tak ako vykopes jamu aj lyzickou aj lopatou.... Ano ty si m4/3 fans...chapem, tebe na tom nepride nic vtipne, skor nieco co ta naserie, tak ako ja som zas tocil hlavou nad tou reklamou na Olympus co tu robil vkuse. Mne to ale teraz vtipne je, ked niekto koho si Olympus obcas uvadza aj ako ambasadora a niekto kto zastupuje Olympus a najviac ho tu pretlacal a v porovnaniach mu vychadzalo, ze vlastne Olympus staci na vsetko. Ked ide fotit svadbu tak zrazu siahne po FF.... Ja pri tom verim ze urcite by to zvladol aj Olympusom. Ako vravim, aj jama sa da vykopat lyzickou... No FF sa da efektivnejsie pouzit na ovela viac zanrou ako Olympus...tomu sa vravi prave univerzalnost.
Take trollovanie ako tu predvadzal Karol sa vidi malokedy, za Olympus proti Canonu proti FF a nakoniec skoncil u FF.
 
Paladin25
2022-10-11 18:41:05
príspevok od: MagickVamp
FF uz davno nie je hebedo m4/3 je casto krat vacsie hebedo. A ano vsetko sa da fotit na vsetko...tak ako vykopes jamu aj lyzickou aj lopatou.... Ano ty si m4/3 fans...chapem, tebe na tom nepride nic vtipne, skor nieco co ta naserie, tak ako ja som zas tocil hlavou nad tou reklamou na Olympus co tu robil vkuse. Mne to ale teraz vtipne je, ked niekto koho si Olympus obcas uvadza aj ako ambasadora a niekto kto zastupuje Olympus a najviac ho tu pretlacal a v porovnaniach mu vychadzalo, ze vlastne Olympus staci na vsetko. Ked ide fotit svadbu tak zrazu siahne po FF.... Ja pri tom verim ze urcite by to zvladol aj Olympusom. Ako vravim, aj jama sa da vykopat lyzickou... No FF sa da efektivnejsie pouzit na ovela viac zanrou ako Olympus...tomu sa vravi prave univerzalnost.
Ale zasa to neznásiľnujme. m4/3 je má vo všeobecnosti menšie telá ako FF. Áno určite nájdem konkrétny model kde to neplatí ale všeobecne je to pravda.

To že Karol zobral na svadbu FF aj priznal. Nie je hlúpy a zoberie si nástroj, ktorý potrebuje. Neskrýval to, priznal to.

Možno mi niečo niekde uniklo ale tvrdil niekedy že m4/3 je lepší pre fotenie svadieb ako FF ? Ja som nič také nezachytil.
 
Paladin25
2022-10-11 18:46:18
príspevok od: matpi
Co je strata casu sa da povedat uplne objektivne. Je to vtedy, ak rozdiel vo vysledkoch nie je umerny vlozenemu usiliu alebo casu.

Cakanie desiatky minut az hodin na odsumenie alebo doostrenie, ktore si takmer nikto nevsimne alebo fotenie so stativom a lepenie zaberov v photoshope...pritom vysledok takmer identicky...to je strata casu.
Čo je strata času za práveže objektívne povedať nedá. Lebo už len podľa tvojho výroku je to založené na rozdiele vo výsledku a to každý vníma inak.

Keď odšum fotky cez napríklad DXO trvá 10s kde je to čakanie niekoľko hodín?

Podľa mňa to zbytočne nafukuješ. To že tebe príde použitie statívu na tvorbu HDR a celkovo HDR alebo odšumenie cez externý program zbytočné ti nevyvraciam. Ale sú aj fotografi ktorý sa snažia o dosiahnutie maxima a ktorým natom záleží. Pre nich to význam má a nepovažujú to za stratu času.
 
gytheio
2022-10-11 18:57:23
príspevok od: Paladin25
Ale zasa to neznásiľnujme. m4/3 je má vo všeobecnosti menšie telá ako FF. Áno určite nájdem konkrétny model kde to neplatí ale všeobecne je to pravda.

To že Karol zobral na svadbu FF aj priznal. Nie je hlúpy a zoberie si nástroj, ktorý potrebuje. Neskrýval to, priznal to.

Možno mi niečo niekde uniklo ale tvrdil niekedy že m4/3 je lepší pre fotenie svadieb ako FF ? Ja som nič také nezachytil.
uniklo ti toho ovela viac ako si myslis roky isiel proti FF, co sa nepamatame na tie hadky aj v tvojom podani, ze m4/3 je minimalne na rovnakej urovni ako FF a tie nekonecne kydy o velkosti a vahe...
 
matpi
2022-10-11 19:06:40
príspevok od: Paladin25
Čo je strata času za práveže objektívne povedať nedá. Lebo už len podľa tvojho výroku je to založené na rozdiele vo výsledku a to každý vníma inak.

Keď odšum fotky cez napríklad DXO trvá 10s kde je to čakanie niekoľko hodín?

Podľa mňa to zbytočne nafukuješ. To že tebe príde použitie statívu na tvorbu HDR a celkovo HDR alebo odšumenie cez externý program zbytočné ti nevyvraciam. Ale sú aj fotografi ktorý sa snažia o dosiahnutie maxima a ktorým natom záleží. Pre nich to význam má a nepovažujú to za stratu času.
Citaj celu vetu...rozdiel vo vysledku UMERNY vlozenemu casu alebo usiliu.
Napr. hdr fotky v clanku trvalo nafotit minuty, mozno aj desiatky minut, nasledne ich pozorne zlepit v PS. Z jedneho cvaku z ruky dostanem za minutu v LR takmer identicku fotku. Stale sa ti to nezda ako strata casu?
 
Porubo
2022-10-11 20:48:40
Strata casu ako sa to vezme... ci ide o to spravit dostatocny vysledok, tak aby (kvalitativne este) presiel, alebo snazit sa robit poctivo co najlepsie!? (To sa tyka aj inych hoby alebo zamestnani, v modernej spolocnosti uz vznikol pojem: quiet quitting. Po slovensky neviem presny preklad ale snad nieco ako tiche ukoncenie...)
A co takto aj radost zo samotnej tvorby? Mna by nebavilo robit krajinku, len tak z ruky, rad si to polozim na stativ a babrem sa s tym, presne vyrovnavam, manualne ostrim, lebo potesenie mi prinasa samotna cinnost! Aj ked mozno casom budu ludia chodit ako v Hviezdnych vojnach (ospravedlnujem sa tym co ich nepoznaju vid. posledna diskusia) so svojim R2-D2 a to bude miesto nich vsetko robit, dokumentovat, vyberat fotky, len ci budu mat z takeho hoby taku radost ako ked si poctivo so sebou veci vynesu, nastavia a maju potom pocit zadosucinenia z dobrej prace?
To je nieco podobne, ako preco su dnes rozni rezbari, kovaci, ked mozeme si dat vsetko vyrobit strojovo a este lepsie v Cine.

A len tak mimochodom, osobne si myslim, ze najvacsia strata casu alebo neporovnatelne vacsia su moderne zamestnania. Ludia casto pracuju 8 hod/ denne na zbytocnych veciach. Je to zaujimave, ze kedysi z paru pracoval len jeden a stacilo to, a teraz pracuju obaja, su zadlzeni a to napriek tzv. automatizacii a robotizacii...
 
luboslav
2022-10-11 22:08:18
Asi by bolo dobré začať rozlišovať ak niekto fotí rekreačne pre svoje potešenie ako nadšenec a ak sa tým niekto živí.
Nadšenec čo fotí rekreačne použije čo chce a veľa krát je to aj profi výbava lebo toto tak chce a veľa krát je pre neho dôležitejší pocit pri fotení a pre to siahne napríklad aj po niečom inom ako je FF trojica Sony, Nikon, Canon, kľudne to môže byť historický plný manuál. alebo Leica, alebo aj APS-C a M43.
Ak sa tím však živí ta berie to čo potrebuje aby mu to uľahčilo prácu, pocit uspokojenia ide bokom.
Ak je niekto taxikár tak predsa nebude v práci jazdiť na dvojmiestnom starom kabriolete.
 
Paladin25
2022-10-11 22:42:25
príspevok od: gytheio
uniklo ti toho ovela viac ako si myslis roky isiel proti FF, co sa nepamatame na tie hadky aj v tvojom podani, ze m4/3 je minimalne na rovnakej urovni ako FF a tie nekonecne kydy o velkosti a vahe...
Prosím ťa nevymýšľaj si. Ak nájdeš dôkaz tvojich tvrdení v mojom podaní nech sa páči. Kedže však nič také nemáš prosím ťa nevymýšľaj si a opäť neklam.

Ja som nikdy nepovedal že M4/3 je minimálne na rovnakej úrovni ako FF.

Ďakujem ak s tým máš problém nereaguj na mňa. Ak na mňa reaguješ snaž sa používať citácie a nie čo si si vyfabuloval.

 
Paladin25
2022-10-11 22:49:23
príspevok od: matpi
Citaj celu vetu...rozdiel vo vysledku UMERNY vlozenemu casu alebo usiliu.
Napr. hdr fotky v clanku trvalo nafotit minuty, mozno aj desiatky minut, nasledne ich pozorne zlepit v PS. Z jedneho cvaku z ruky dostanem za minutu v LR takmer identicku fotku. Stale sa ti to nezda ako strata casu?
Mám pocit že naša diskusia je strata času.

Zopakujem to ešte raz to čo sa tebe zdá ako strata času je pre iného dobre využitý čas. Tak to v živote chodí. Každý sme iný a každý má iné priority. Niekto tam ten prínos HDR vidí. Niekto tam vidí aj ten prínos toho odšumu, ktorý netrvá desiatky minút, dovolím si tvrdiť že aj to HDR spravíš v LR do 10s a nie niekoľko minút či hodín ako si uviedol ty.

A niekto to tam nevidí pre toho to prínos nie je...

Ty žiaľ hoc by si veľmi chcel nevieš posúdiť pre koho to prínos je a pre koho nie je, pre koho to strata času je a pre koho nie je...

 
Porubo
2022-10-11 22:50:05
Neviem posudit fotografiu, nesledujem tzv. znamych fotografov hlavne sucasnych, ale presiel som viacerymi zamestnaniami a vsade sa darilo ako workoholikom, perfekcionistom ci snazivcom tak aj ludom co robili stylom osmicka - padla. Dokonca Ti druhi mozu byt viac ceneni nez Ti prvi, vsetko je vo svete velmi pestre:
Co sa tyka vytvarneho umenia mi to doslo raz vo Viedni. Bol som na drazbe umeleckych diel v palaci, a pristupil ku mne taky pan v obleku. Vravel ze si ma dlho vsimal a pozoroval, lebo som sa spravanim uplne vymykal ostatnym ludom co tam boli. Vravel ze sa zaujima ako znalec o umenie, a ze tam velku rolu hra tzv. meno umelca. A ze sam sa citi profesionalne zdeformovany tym, a podla toho posudzuje diela, nie podla toho aku maju umelecku hodnotu, alebo ako sa mu pacia alebo ktore sa mu prihovaraju. Az mu to bolo luto ze uz nevie na umenie pozerat nestranne a vsade vidi tie tzv. mena a potencialnu financnu hodnotu. Asi si vsimol ze mnohe lacne diela ma pritahovali, lebo mi prisli s myslienkou a popri tom boli aj technicky narocne alebo aj historicky cenne. Zakial co tie najdrahsie, no nehnevajte sa ale videl som tam odsklbnuty karton namalovany na cerveno za 7000 eur. A cca storocne technicky nadherne obrazy, kazdy s hlbokou myslienkou od jednej maliarky stali od 2200 do 2700 eur. Najdrahsie okolo 40 000 boli machule, ktore mi pripominali to, ako ked v mediach davaju clanky typu: Slon namaloval alebo opiciam dali farby a toto zhotovili.
Nechcem tym vraviet ze v zamestnani treba byt taky alebo onaky (ak niekto si zaraba skrabanim zemiakov tak preciznost a perfekcionizmus moze byt na skodu), len ma to zaujalo, ze pracovny uspech zdaleka nie je zalozeny na tom kolko clovek da tomu casu, ako je zdatny, ako sofistikovane tvori, ale treba len precitat meno a priezvisko a to sa predava.
 
gytheio
2022-10-12 06:47:51
príspevok od: Porubo
Neviem posudit fotografiu, nesledujem tzv. znamych fotografov hlavne sucasnych, ale presiel som viacerymi zamestnaniami a vsade sa darilo ako workoholikom, perfekcionistom ci snazivcom tak aj ludom co robili stylom osmicka - padla. Dokonca Ti druhi mozu byt viac ceneni nez Ti prvi, vsetko je vo svete velmi pestre:
Co sa tyka vytvarneho umenia mi to doslo raz vo Viedni. Bol som na drazbe umeleckych diel v palaci, a pristupil ku mne taky pan v obleku. Vravel ze si ma dlho vsimal a pozoroval, lebo som sa spravanim uplne vymykal ostatnym ludom co tam boli. Vravel ze sa zaujima ako znalec o umenie, a ze tam velku rolu hra tzv. meno umelca. A ze sam sa citi profesionalne zdeformovany tym, a podla toho posudzuje diela, nie podla toho aku maju umelecku hodnotu, alebo ako sa mu pacia alebo ktore sa mu prihovaraju. Az mu to bolo luto ze uz nevie na umenie pozerat nestranne a vsade vidi tie tzv. mena a potencialnu financnu hodnotu. Asi si vsimol ze mnohe lacne diela ma pritahovali, lebo mi prisli s myslienkou a popri tom boli aj technicky narocne alebo aj historicky cenne. Zakial co tie najdrahsie, no nehnevajte sa ale videl som tam odsklbnuty karton namalovany na cerveno za 7000 eur. A cca storocne technicky nadherne obrazy, kazdy s hlbokou myslienkou od jednej maliarky stali od 2200 do 2700 eur. Najdrahsie okolo 40 000 boli machule, ktore mi pripominali to, ako ked v mediach davaju clanky typu: Slon namaloval alebo opiciam dali farby a toto zhotovili.
Nechcem tym vraviet ze v zamestnani treba byt taky alebo onaky (ak niekto si zaraba skrabanim zemiakov tak preciznost a perfekcionizmus moze byt na skodu), len ma to zaujalo, ze pracovny uspech zdaleka nie je zalozeny na tom kolko clovek da tomu casu, ako je zdatny, ako sofistikovane tvori, ale treba len precitat meno a priezvisko a to sa predava.
Myslis, ze tu to tak nie je?
 
MagickVamp
2022-10-12 08:45:02
príspevok od: Paladin25
Ale zasa to neznásiľnujme. m4/3 je má vo všeobecnosti menšie telá ako FF. Áno určite nájdem konkrétny model kde to neplatí ale všeobecne je to pravda.

To že Karol zobral na svadbu FF aj priznal. Nie je hlúpy a zoberie si nástroj, ktorý potrebuje. Neskrýval to, priznal to.

Možno mi niečo niekde uniklo ale tvrdil niekedy že m4/3 je lepší pre fotenie svadieb ako FF ? Ja som nič také nezachytil.
Vo vseobecnosti to byt pravda moze, lebo aj jeden aj druhy system ma vacsie a mensie tela. Ale ked vezmem Canon R6, R, teda nie najmensi model a porovnam to s M1mkIII...teda taky stred, rozdiel je v tak v 100g. Ked 100g robi z fotaka hebedo tak pecka. A co sa tyka skiel je to zas na diskusiu, lebo pri FF ked da clovek sklo so svetelnostou F1,8, tak ak ci uz ide o vystup z mensieho viac sumiaceho stroja, ci ide o bokeh, adekvatne k tomu sklu v m4/3 systeme, nie je ani len to hebedo F1,2. Inak povedane ak idem zohladnit aj kvalitu vystupu, zrazu dokonca m4/3 zacne tahat za kratsi koniec...tolko k tym hebedam.

Zeby bol Karol hlupy to som nikdy netvrdil, ved si aj rozumne vybral. Nikdy netvrdil ze m4/3 je lepsi na fotenie svadieb, taku kravinu by samozrejme nepovedal. Karol si vzdy daval pozor na to ako to sformuluje, nic to ale nemeni, ze ta smrst clankov, ktorymi nas roky masiroval, boli zvlast pre ludi, co sa nevyznali v technike silne manipulujuce, vravel A, zamerne vynechal B, porovnania ucelove. Chapem, mal z toho benefity. Aj tak ma ale bavi, ze ked pride realita, tak racej siahne po FF....to je to B co vynechaval....
 
Paladin25
2022-10-12 11:13:04
príspevok od: MagickVamp
Vo vseobecnosti to byt pravda moze, lebo aj jeden aj druhy system ma vacsie a mensie tela. Ale ked vezmem Canon R6, R, teda nie najmensi model a porovnam to s M1mkIII...teda taky stred, rozdiel je v tak v 100g. Ked 100g robi z fotaka hebedo tak pecka. A co sa tyka skiel je to zas na diskusiu, lebo pri FF ked da clovek sklo so svetelnostou F1,8, tak ak ci uz ide o vystup z mensieho viac sumiaceho stroja, ci ide o bokeh, adekvatne k tomu sklu v m4/3 systeme, nie je ani len to hebedo F1,2. Inak povedane ak idem zohladnit aj kvalitu vystupu, zrazu dokonca m4/3 zacne tahat za kratsi koniec...tolko k tym hebedam.

Zeby bol Karol hlupy to som nikdy netvrdil, ved si aj rozumne vybral. Nikdy netvrdil ze m4/3 je lepsi na fotenie svadieb, taku kravinu by samozrejme nepovedal. Karol si vzdy daval pozor na to ako to sformuluje, nic to ale nemeni, ze ta smrst clankov, ktorymi nas roky masiroval, boli zvlast pre ludi, co sa nevyznali v technike silne manipulujuce, vravel A, zamerne vynechal B, porovnania ucelove. Chapem, mal z toho benefity. Aj tak ma ale bavi, ze ked pride realita, tak racej siahne po FF....to je to B co vynechaval....
Rozumiem. A viac menej s tebou súhlasím. Myslím si že obaja tvrdíme v podstate to isté .

To porovnanie veľkostí a váh zaleží model od modelu. A súhlasím že pre niekoho nemusí byť podstatný lebo sa vačšinou bavíme o rozdiele 20 - 30 % max. záleží od modelu. Paušálne ale je ten olympus menší a ľahší ale často zanedbateľne.

Čo sa týka Karolovho tlačnia m4/3 robil to sofistikovane, lebo málokedy sa s ním nedalo nesúhlasiť.

Ja osobne nemám m4/3 systém. Mám APSC a FF. Ale taktiež si uvedomujem že na niektoré žánre ktoré fotím a kvalitu ktorú produkujem by mi m4/3 bohato stačil, ALE iný systém ako napríklad FF je výhodnejší. Osobne m4/3 systém ani fotoaparáty nepovažujem za zlé. Ale súhlasím s tebou že nie sú pre každého a nie sú na všetko.
 
jan21
2022-10-12 11:42:05
Karolovo vyznanie: "Ale na túto som kývol.
Nevesta bola sestra nevesty, ktorú som fotografoval pred 7-mimi rokmi."

...a ja som svoje trauma prežil...pri fotení svadieb mojich dvoch dcér
..ale ano bol tam aj druhý foto/filmár!


A teraz po čase ...čo pozerajú, určite viete odpoveď.
 
Porubo
2022-10-12 13:27:45
príspevok od: gytheio
Myslis, ze tu to tak nie je?
Neviem posudit, nemam omrkane ceny, drazby, cenniky atd.
 
Porubo
2022-10-12 13:40:05
Zasa FF vs M43. Podla mna tie rozdiely sa precenuju, nie su take velke v rozmeroch, hmotnosti. Vazne, ked niekam idem fotit krajinky alebo makro, tak si samozrejme beriem stativ, fotobatoh atd. a ked to zratam plus voda, oblecenie tak mam povedzme 12kg na chrbte (a to este idem "nalahko"). A ked na tele usetrim 200g (dajme tomu vratane extra baterii) tak nesiem 11,8 kg. Ake je to setrenie? 11,8 vs 12 to radsej si dam hladovku a troska schudnem z pasa (pre milovnikov percent nesiem len o 1,7 percenta naviac). Ak bych mal hoc aj o kilogram menej tak 11 vs 12 kg to mam len o 9 percent viac. Radsej si dam pozor na stravu abych ten 1 kg zhodil.
Svadby, stuzkove, udalosti dokonca aj street - kde je podiel v hmotnosti najvacsi lebo staci len telo a 1 objektiv - tam mi hocikolko gramov naviac moze byt ukradnute, kedze vsetko mi nosia dopravne prostriedky.
Nepopieram ze su situacie, kde je problem nosit velke veci. Ale na 99% pripadov sa take bezne nefotia. V jaskyniach ked je dobra plazivka, tak to da zabrat prepchat seba a nieto este nejak (zvlast) dalsie veci. Ale ruku na srdce, kto to tu bezne foti? Inak co poznam jedneho takeho manika, tak prekvapivo ma FF. Ale to uz chce na take fotenie vyhradit cely den, mat plno pomocnikov atd. to uz nie je pre drvivu vacsinu fotografov, co chodia sami. (Inak chodit sam do jaskyn je samovrazda.)
Ina vec, ked niekto ma nieco na bezne nosenie, do prace, na obed, do obchodu, ze ludia maju nejaky kompakt. Ale kvoli tomu bych isto nemenil system...
 
Porubo
2022-10-12 13:45:01
P.S.
Aby ste ma neukrizovali...
Co sa tyka street, viem ze ludia tam nosia male veci kvoli nenapadnosti. Aby tajne fotili ludi. Ale tam je zas otazka ci nejaky kompakt ako napr. Ricoh GR (jedno aka verzia) by nebol lepsi.
 
luboslav
2022-10-12 15:16:22
príspevok od: Porubo
Zasa FF vs M43. Podla mna tie rozdiely sa precenuju, nie su take velke v rozmeroch, hmotnosti. Vazne, ked niekam idem fotit krajinky alebo makro, tak si samozrejme beriem stativ, fotobatoh atd. a ked to zratam plus voda, oblecenie tak mam povedzme 12kg na chrbte (a to este idem "nalahko"). A ked na tele usetrim 200g (dajme tomu vratane extra baterii) tak nesiem 11,8 kg. Ake je to setrenie? 11,8 vs 12 to radsej si dam hladovku a troska schudnem z pasa (pre milovnikov percent nesiem len o 1,7 percenta naviac). Ak bych mal hoc aj o kilogram menej tak 11 vs 12 kg to mam len o 9 percent viac. Radsej si dam pozor na stravu abych ten 1 kg zhodil.
Svadby, stuzkove, udalosti dokonca aj street - kde je podiel v hmotnosti najvacsi lebo staci len telo a 1 objektiv - tam mi hocikolko gramov naviac moze byt ukradnute, kedze vsetko mi nosia dopravne prostriedky.
Nepopieram ze su situacie, kde je problem nosit velke veci. Ale na 99% pripadov sa take bezne nefotia. V jaskyniach ked je dobra plazivka, tak to da zabrat prepchat seba a nieto este nejak (zvlast) dalsie veci. Ale ruku na srdce, kto to tu bezne foti? Inak co poznam jedneho takeho manika, tak prekvapivo ma FF. Ale to uz chce na take fotenie vyhradit cely den, mat plno pomocnikov atd. to uz nie je pre drvivu vacsinu fotografov, co chodia sami. (Inak chodit sam do jaskyn je samovrazda.)
Ina vec, ked niekto ma nieco na bezne nosenie, do prace, na obed, do obchodu, ze ludia maju nejaky kompakt. Ale kvoli tomu bych isto nemenil system...
No moja bežná situácia na výlete, alebo dovolenke, napríklad tento rok Toskánsko.
Ľahké oblečenie, brašňa typu messenger, Pen-f 7,5mm/2, E-M1.2 12-40/2.8 a 40-150.
Ľahká elegantná zostava do úzkych uličiek historických miest. Človek vyzerá civilne a nie je to ťažké.
Ak do prírody a lebo mesta na celý deň, tak civilný batoh s chrbtovým a bočným rýchlym prístupom, PD clip, jeden foťák na clipe druhý, okolo krku, ľahký statív, sada ND filtrov a aj blesk + 25mm/1.8, 45/, 1.8. A stále to je všetko kompaktné.
Toto proste s FF výbavou nedáš, nebude to v žiadnom prípade elegantné a ľahké.
V tomto je sila m43 kompaktné a ľahké. To že ponúkajú aj alternatívu v podobe 1.2 skiel a veľkých tiel je len bonus navyše.

Samozrejme ak to má byť zamestnanie napríklad fotenie akcie, tak potom ide kompaktnosť a elegancia bokom, a človek berie čo potrebuje, lebo nie čas na dokonalú kompozíciu a hutne sa orezáva.
A keď je to zamestnanie fotenie krajinky tak potom stredoformát.

Je úsmevné ako sa doťahujú FF fans s ostatnými, porozprávajte sa so svadobnými fotografmi v US. Tam keď nevytiahnete Pahse One, alebo Hasselblad tak vás majú svadobčania za amatéra.
 
matpi
2022-10-12 16:16:27
príspevok od: Paladin25
Mám pocit že naša diskusia je strata času.

Zopakujem to ešte raz to čo sa tebe zdá ako strata času je pre iného dobre využitý čas. Tak to v živote chodí. Každý sme iný a každý má iné priority. Niekto tam ten prínos HDR vidí. Niekto tam vidí aj ten prínos toho odšumu, ktorý netrvá desiatky minút, dovolím si tvrdiť že aj to HDR spravíš v LR do 10s a nie niekoľko minút či hodín ako si uviedol ty.

A niekto to tam nevidí pre toho to prínos nie je...

Ty žiaľ hoc by si veľmi chcel nevieš posúdiť pre koho to prínos je a pre koho nie je, pre koho to strata času je a pre koho nie je...

Ja ti naposledy zopakujem, ze je to objektivne posuditelne. To, co pises, ze niekomu sa to ako strata casu nemusi zdat, je subjektivny pohlad. Objektivne to strata casu bude, rozumies?
 
Porubo
2022-10-12 18:47:39
príspevok od: luboslav
No moja bežná situácia na výlete, alebo dovolenke, napríklad tento rok Toskánsko.
Ľahké oblečenie, brašňa typu messenger, Pen-f 7,5mm/2, E-M1.2 12-40/2.8 a 40-150.
Ľahká elegantná zostava do úzkych uličiek historických miest. Človek vyzerá civilne a nie je to ťažké.
Ak do prírody a lebo mesta na celý deň, tak civilný batoh s chrbtovým a bočným rýchlym prístupom, PD clip, jeden foťák na clipe druhý, okolo krku, ľahký statív, sada ND filtrov a aj blesk + 25mm/1.8, 45/, 1.8. A stále to je všetko kompaktné.
Toto proste s FF výbavou nedáš, nebude to v žiadnom prípade elegantné a ľahké.
V tomto je sila m43 kompaktné a ľahké. To že ponúkajú aj alternatívu v podobe 1.2 skiel a veľkých tiel je len bonus navyše.

Samozrejme ak to má byť zamestnanie napríklad fotenie akcie, tak potom ide kompaktnosť a elegancia bokom, a človek berie čo potrebuje, lebo nie čas na dokonalú kompozíciu a hutne sa orezáva.
A keď je to zamestnanie fotenie krajinky tak potom stredoformát.

Je úsmevné ako sa doťahujú FF fans s ostatnými, porozprávajte sa so svadobnými fotografmi v US. Tam keď nevytiahnete Pahse One, alebo Hasselblad tak vás majú svadobčania za amatéra.
Co je to to vyzerat civilne. Alebo preco by ma malo trapit ze nieco nie je elegantne?
To su vsetko dost hlupo historicky dane spolocenske normy, ak bych chcel byt tzv. elegantny musel by som mat oblek, samozrejme podla tzv. sucasnej mody. A co znaci vyzerat civilne, neozbrojene, nevojensky alebo co? Mne je suma-fuk taketo skatulkovanie ludi, nech si o mne mysli kto chce co chce. Jediny problem vidim keby ma to trapilo kvoli zlodejom, ale Ti nepohrdnu ani jednym ani druhym. Tam je to skor otazka ostrazitosti, batohu atd.
Hlavne na horach mam v pazi nejaku tzv. eleganciu. Co zvycajne znaci, fadne, jednoduche, tenke dizajny. Hlavne na topankach, nechcem sa skydat, tak nosim specialne cizmy s poriadnou podrazkou fadnej ciernej farby (nemam rad ciernu, pride mi nudna farba a na vrchne oblecenie nebezpecna hlavne v noci - zrazi ma auto ani neviem ako). Ano dostal som od zien kritiku ze tie topanky su skarede, no a co? Nepojdem do hor na kozennej hladkej podrazke.
S FF viem ist velmi nalahko kebyze chcem, co mam osobne su skla 24mm F2.8 alebo 28mm F2.8 a 85mm F1.8. Podotykam ze ekvivalentna svetelnost pre M43 je 2x horsia teda F5.6 respektive F3.5.
Mam aj tzv. lahky stativ, ale to pouzivam zriedkavo (ked idem na turistiku s beznymi ludmi kde neviem ich presvedcit ze cez zlatu hodinku treba byt hore a cakat, tak si spravime spolocne foto) alebo ked nosim dva fotaky a robim si s jednym selfie na kopcoch ako fotim s druhym. Ale kedze vacsinou chcem mat expozicie radovo sekundy a vo vetre, tak nemam na to nervy a radsej beriem nieco poriadne.
Ale dostavame sa k ekvivalencii, ved objektivy s podobnymi parametrami 40-150 nie su velmi tazke na FF, a ked sa to oreze tak sa dostane zhruba to co z M43... (velmi zjednodusene) A ked chcem mat ekvivalentny uhol zaberu, tak tie objektivy nie su velmi svetle, a cuduj sa svete na FF su aj objektivy nie prilis svetle a nie su nejak tazke.
A to ze maju 1.2 skla, to je ako 2.4 ekvivalentne na FF, takze ziadna slava, na FF je par velmi lacnych a spratnych objektivov ako tie moje a nie su velmi pozadu so svetelnostou. Bych Ti aj ukazal osobne tie moje objektivy co som spominal, su take tintitka s 58mm obrubou. Tazke objetivy su od 400mm a este 70-200 F2.8. Ale to su tazke aj na MFT napr. M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS Lens nie je so 1,12kg daleko od Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM Lens so svojimi 1,59kg a to druhe je o 1/3 EV svetlejsie co zvyraznuje rozdiel.
Zasa elegancia, preco to slovo tak stale opakujes, hlavne predo mnou, kto na nejake marketingove veci ako elegancia vobec neberie? Naviac o co je elegantnejsi ten ci onen objektiv alebo fotak? Vsetko vyzera rovnako: Cierna skatula s tlacitkami a valcovite cosi co je cierne alebo obcas biele alebo takmer biele s ciernymi pruhmi. A ked fotis aj v palaci kralovsku rodinu, Tvoj fotak budu brat rovnako elegantny ten ci ten. Dolezitejsi je asi ten oblek...
 
Porubo
2022-10-12 19:22:48
P.S.
Uz to bolo davno co som bol na jednom spolocnom vylete (fotilo sa pre jednu organizaciu), a jeden nemec tam mal myslim Pentax Q. Ked menil objektivy vyzeralo to zaujimavo, lebo to bolo naozaj prtave. Som aj premyslal nad ergonomiou a ci niekde ich nevytrati alebomu nevypadnu z ruky pocas vymeny. (Osobne ked som mal tu mensiu Canon zrkadlovku 1000D, tak ma z toho bolela dlan, lebo som ju mal neprirodzene ohnutu, ten uchop je tam maly na dlhsie drzanie.) Len tak nahlas premyslam ci advokati M43 by nechceli ozivit nieco ako ten Pentax Q (1/1.7") alebo nieco co by malo cca 1 palcovy cip, sice troska vacsi ako Pentax ale stale dost maly. Lebo na rovinu sucinitel orezu 2x nie je az taky velky ako bol tam...
 
Paladin25
2022-10-12 20:49:13
príspevok od: matpi
Ja ti naposledy zopakujem, ze je to objektivne posuditelne. To, co pises, ze niekomu sa to ako strata casu nemusi zdat, je subjektivny pohlad. Objektivne to strata casu bude, rozumies?
Áno debata s tebou je strata času. Už rozumiem.

Ako môžeš niečo čo je pre človeka tak subjektívne a relatívne ako jeho vlastný čas objektivizovať a paušalizovať?

To že je to objektívne posúditeľné si len nahováraš. Ale pokojne v tom pokračuj.

P.S. Skús sa zamyslieť nad časovou relativitou a to len sa ti otvoria obzory...
 
Paladin25
2022-10-12 20:59:28
príspevok od: luboslav
No moja bežná situácia na výlete, alebo dovolenke, napríklad tento rok Toskánsko.
Ľahké oblečenie, brašňa typu messenger, Pen-f 7,5mm/2, E-M1.2 12-40/2.8 a 40-150.
Ľahká elegantná zostava do úzkych uličiek historických miest. Človek vyzerá civilne a nie je to ťažké.
Ak do prírody a lebo mesta na celý deň, tak civilný batoh s chrbtovým a bočným rýchlym prístupom, PD clip, jeden foťák na clipe druhý, okolo krku, ľahký statív, sada ND filtrov a aj blesk + 25mm/1.8, 45/, 1.8. A stále to je všetko kompaktné.
Toto proste s FF výbavou nedáš, nebude to v žiadnom prípade elegantné a ľahké.
V tomto je sila m43 kompaktné a ľahké. To že ponúkajú aj alternatívu v podobe 1.2 skiel a veľkých tiel je len bonus navyše.

Samozrejme ak to má byť zamestnanie napríklad fotenie akcie, tak potom ide kompaktnosť a elegancia bokom, a človek berie čo potrebuje, lebo nie čas na dokonalú kompozíciu a hutne sa orezáva.
A keď je to zamestnanie fotenie krajinky tak potom stredoformát.

Je úsmevné ako sa doťahujú FF fans s ostatnými, porozprávajte sa so svadobnými fotografmi v US. Tam keď nevytiahnete Pahse One, alebo Hasselblad tak vás majú svadobčania za amatéra.
Osobne s tebou vo všetkom súhlasím len to porovnanie m4/3 k FF priniesol hlavne Olympus svojou agresívnou reklamou. Aspoň aj to tak vnímam.

Každopádne som rád že žijeme v dobe keď si človek môže vyberať z toľkých možností.
 
luboslav
2022-10-12 21:01:10
Pre mňa je fotografovanie našťastie len koníček a u mňa k tomu patrí aj dizajn techniky, mechanická kvalita, pocit z fotenia. A to pre mňa napríklad Pen-F spĺňa viac než hoc čo od Canonu, Nikon skúšal svojho času Df nevyšlo, teraz Z fc a je to APS-C, jediný kto uspel s dizajnom je Fuji a to je APS-C, potom už len Leica.
To je tá elegancia.
Niekto nepotrebuje všade vláčiť R3/R5, prečo asi je na svete Leica Q2 a Ricoh GR.
Našťastie si každý môže vybrať.

A FF boys. Zaujímavé že keď vyjde niečo na M43 nabehne tu FF úderka s plným priehrštím poznámok, ale v opačnom garde to nevidím.
 
matpi
2022-10-12 21:33:02
príspevok od: Paladin25
Áno debata s tebou je strata času. Už rozumiem.

Ako môžeš niečo čo je pre človeka tak subjektívne a relatívne ako jeho vlastný čas objektivizovať a paušalizovať?

To že je to objektívne posúditeľné si len nahováraš. Ale pokojne v tom pokračuj.

P.S. Skús sa zamyslieť nad časovou relativitou a to len sa ti otvoria obzory...
Skus sa zamysliet nad objektivnostou a subjektivnostou.

Objektivnost som ti logicky vysvetlil. Ty si z toho vytrhol iba cast, cize si sa nad tym nezamyslel alebo tomu nerozumies. Zvysok iba verklikujes.
 
Porubo
2022-10-12 21:54:52
Neviem teda co je to ta mechanicka kvalita, co mam skla, tak su stare a stale mechanicky funguju bezchybne (a to sa kupali v lejakoch, mrzli vonku atd.). A ani ten pocit z fotenia: Lebo zatial som ho mal rovnaky bez ohladu na to cim som fotil, to nemam spojene s konkretnym modelom. Mi to pride take zvlastne, akoby niekto mal za hoby futbal, ale vynikajuce pocity mal len zrovna pri futbalovej lopte vyrobenej istou firmou, pri inej lopte by ten pocit nemal. Ta radost nieco tvorit je aspon u mna nezavisla od modelu. Dizajn nejak si nevsimam, skor ergonomia, a ta zatial bola dobra vsetkych u fotakov co som mal. Chapem kebyze su to nejake umelecke diela, ale tam sa fakt neda vela spravit s dizajnom. To uz skor pri nozikoch, kde sa da rozne vyrezavat rukovat alebo cepel zdobit napismi, spravit ozdobna posva atd. Ale zatial som este nevidel ani fotak, ani mobil, ani nic take co by mohlo byt ako ozdoba. Vynimku z elektroniky snad tvoria pocitace, kde sa daju dat vseliake LED pasiky... no nic tomu nerozumiem.
Zvlastne ze ten Ricoh som spomenul aj Ja.... ved takisto mozem povedat ze niekto potrebuje vlacit MFT ked je taky Ricoh.
Vravim ze tie rozdiely nie su tak velke, a umelo ich priaznivci MFT nafukuju.
Nerobim statistiky, ale pride mi to zabavne ako sa od zaciatku vravelo ze velke snimace su drahe a zrkadlovky su zbytocne mechanicky komplikovane a preto treba robit maly format a ten bude velmi lacny... ale zasa nie som expert na ceny. Davnejsie som vravel ze cely ten MTF system vznikol neskoro a na to doplaca, vznikol ked uz bol trh zaplaveny hromadou second-hand fotakov s vacsim snimacom. Ale to je len laicky nazor, inak je to fajn system. Len v porovnani s inymi no neviem ci tych par gramov za to stoji.
Este hore som sa zabudol vyjadrit k tomu strednemu formatu. Tak hladam nejaku zlatu strednu cestu, stredny format, ano asi spravi lepsie vysledky nez FF (mozno okrem sportu a tam kde treba rychle akcie), len otazka znie za kolko. Tam su uz zbytocne velke naklady. Samozrejme vsetko je dane trhom co pisem, ak by sa historia vyvijala inak a pri prechode z filmu na digital sa vyrobcovia spamatali skor a hned vymysleli MFT, tak teraz by pravdepodobne bola ina situacia na trhu a najvyhodnejsie z hladiska nakladov, ako sa vravi pomer cena vykon by bolo MFT.

P.S.
K tej relativite casu, pocul som dobry vtip (teda nie je to ta fyzikalna ako dilatacia casu):
Pacient pride za lekarom a ten mu vravi: Mam pre Vas velmu zlu spravu, nebudete velmi dlho zit. Uz len asi jednu minutu. Pacient sa spyta, ked uz mam len minutu casu mozem robit co chcem? Lekar odpovie, samozrejme. Tak pacient sa pyta ci moze tu svoju poslednu minutu zivota cvicit plank. A lekar cely prekvapeny sa spyta, a to uz preco? A pacient odpoveda: Lebo minuta v planku je ako cela vecnost.
 
Porubo
2022-10-12 22:02:56
Subjektivne vs objektivne... kedysi som sa prihlasil na take filozoficke seminare. Tam sa tiez vedeli cele tyzdne hadat filozofi o tychto troch pojmoch:
1. Subjektivna pravda
2. Objektivna pravda
3. Absolutna pravda

Ako som laicky vycitil, tak to je asi tak:
1. Nazor daneho jednotlivca co ako vnima alebo citi.
2. Tvrdenie v ramci modelu, ktory vie novy subjekt ktory s nim neprisiel do styku pochopit rovnako ako ine subjekty a overit jeho pravdivost v ramci modelu alebo aspon pribliznu zhodu so skutocnostou.
3. Skutocna realita, taka aka je, bez ohladu na nas (modelovaci) jazyk a nase vnimanie.

Ale to len tak spomienky z mladosti, teraz sa do mna pustite!
 
blahoslav J B Art
2022-10-13 02:00:51
https://www.youtube.com/watch?v=-o2Og4sUBIs&t=5s
 
MagickVamp
2022-10-13 08:07:06
príspevok od: Paladin25
Osobne s tebou vo všetkom súhlasím len to porovnanie m4/3 k FF priniesol hlavne Olympus svojou agresívnou reklamou. Aspoň aj to tak vnímam.

Každopádne som rád že žijeme v dobe keď si človek môže vyberať z toľkých možností.
Ano, teraz si na to kapol.... Kazdy technicky zdatny clovek vo fototechnike, si vedel sam urcit plusy ci minusy daneho systemu. Sam som Olympus par krat odporucil, naposledy pred mesiacom, ked vyslovene som citil ze je to na niekoho site, lebo nema ambicie fotit profesionalne a prioritou je hlavne fotit z ruky aj na dlhsich casoch architekturu a krajinky na FB.

Ale to co ma stvalo bola presne ta agresivna reklama Olympusu a este aj nekonzistentna. Olympus sa sam nonstop porovnaval v uplne hlupych, ucelovych porovnaniach a robili to aj jeho ambasadori. Ludia, ktori sa nevyznali v technike, si z toho spravili v celku logicke zaveri, ale problem bol, ze nespravne, lebo ani ambasador taky zaver povacsine priamo nikdy nepovedal, len ich k tomu rafinovane naviedol a nechal nech si to myslia. A kedze Karol je (a mozno uz len bol a uz je v Sony) ich spolupracovnik a urcite sa vzdy hneval ked ho Olympus oznacil ako svojho zastupcu, kedze kvoli efoto potreboval drzat formu nestrannosti. No nic to nemenilo na tom, ze Olympus ci m4/3 nam tu bol riadne tlaceny.
 
Paladin25
2022-10-13 08:49:26
príspevok od: luboslav
Pre mňa je fotografovanie našťastie len koníček a u mňa k tomu patrí aj dizajn techniky, mechanická kvalita, pocit z fotenia. A to pre mňa napríklad Pen-F spĺňa viac než hoc čo od Canonu, Nikon skúšal svojho času Df nevyšlo, teraz Z fc a je to APS-C, jediný kto uspel s dizajnom je Fuji a to je APS-C, potom už len Leica.
To je tá elegancia.
Niekto nepotrebuje všade vláčiť R3/R5, prečo asi je na svete Leica Q2 a Ricoh GR.
Našťastie si každý môže vybrať.

A FF boys. Zaujímavé že keď vyjde niečo na M43 nabehne tu FF úderka s plným priehrštím poznámok, ale v opačnom garde to nevidím.
Inak držal som v obchode Nikon Z fc (veľmi sa mi páči dizajn) a z kvality spracovania som mal dosť zmiešané dojmy. Nie moc pozitívne.
 
MagickVamp
2022-10-13 08:50:18
príspevok od: luboslav
No moja bežná situácia na výlete, alebo dovolenke, napríklad tento rok Toskánsko.
Ľahké oblečenie, brašňa typu messenger, Pen-f 7,5mm/2, E-M1.2 12-40/2.8 a 40-150.
Ľahká elegantná zostava do úzkych uličiek historických miest. Človek vyzerá civilne a nie je to ťažké.
Ak do prírody a lebo mesta na celý deň, tak civilný batoh s chrbtovým a bočným rýchlym prístupom, PD clip, jeden foťák na clipe druhý, okolo krku, ľahký statív, sada ND filtrov a aj blesk + 25mm/1.8, 45/, 1.8. A stále to je všetko kompaktné.
Toto proste s FF výbavou nedáš, nebude to v žiadnom prípade elegantné a ľahké.
V tomto je sila m43 kompaktné a ľahké. To že ponúkajú aj alternatívu v podobe 1.2 skiel a veľkých tiel je len bonus navyše.

Samozrejme ak to má byť zamestnanie napríklad fotenie akcie, tak potom ide kompaktnosť a elegancia bokom, a človek berie čo potrebuje, lebo nie čas na dokonalú kompozíciu a hutne sa orezáva.
A keď je to zamestnanie fotenie krajinky tak potom stredoformát.

Je úsmevné ako sa doťahujú FF fans s ostatnými, porozprávajte sa so svadobnými fotografmi v US. Tam keď nevytiahnete Pahse One, alebo Hasselblad tak vás majú svadobčania za amatéra.
Fotis krajinky...mna sa casto pytaju ludia co si kupit a ja sam niektorym ludom odporucam Olympus. Lebo su ludia, na ktorych je to site.

Ak mi ale niekto povie, nefotim len krajinky, ale vies chcem fotit aj ludi, holky, chcem mat pekne rozmazane pozadie, mozno obcas wildlife a uvidim co dalej. Jednoducho ho nenecham trapit sa s Olympusom a o par rokov pocuvat ze to teraz musi vsetko predavat, lebo na to co chce je to jak kopat tu jamu lyzickou....

Vezmi si inak, 12-40F2,8....to je ekvivalnet 24-80F5,6? Clona je tu sporna, zavisi od uhlu pohladu...Ale chapes ze rovnako sporne su aj milimetre? lebo 12-40mm je vzdy 12-40mm..a ten crop..to je vyrez...len vyrez...ale ja si ho spravim z viac mpx FF doma na pc. Neviem nakolko si technicky zdatny a nakolko chces to vysvetlit a nakolko si chces nechat svoju pravdu o crope. Ale prejdime k clone... ked nasadis 12-40F2,8 na m4/3, mas hlbku ako ked nasadis na FF objektiv s clonou F5,6...za druhe m4/3 ma vacsi sum ako FF a menej detailov, kedze on pracuje uz s vyrezom (nastav si na R6 24mm a na m4/3 si nastav 12mm a porovnaj)..suma sumarum, ani lepsi vysledok nepoda na clone F2,8 ako FF na clone F5,6....A clona F5,6 to su lahke setaky na FF...Ano nie je to uplne objektivne, tak poviem B, ten lahky setak nebude utesneny, myslim ze ani bokeh z estetickeho hladiska nebude az tak pekny. Ale su tu alternativy, ktore ponuknu univerzalne viac moznosti. Napriklad Rf24-105F4. Chcel by som vidiet zrovnatelny 12-50 F2 na m4/3 aky velky by bol... Myslim ze velkostou aj vahou by predbehol Canon zostavu a urcite aj cenou...a vystup by len dorovnal. Dnes sa da velmi elegantne vybavit aj FF zostavou, ci uz Canon, Sony alebo Nikon. A mas to univerzalnejsie. Navyse stale je moznost mensieho tela, lebo to mozes nasadit aj na mensie APSC ak sa v dany den rozhodnes ist fakt uplne nalahko. Pozri obrazok. Jednoducho m4/3 sa vyplati stale menej a menej.
 
Paladin25
2022-10-13 08:51:49
príspevok od: matpi
Skus sa zamysliet nad objektivnostou a subjektivnostou.

Objektivnost som ti logicky vysvetlil. Ty si z toho vytrhol iba cast, cize si sa nad tym nezamyslel alebo tomu nerozumies. Zvysok iba verklikujes.
A čo mám robiť ak nie verklíkovať keď všetko bolo povedané?

Strata času sa dá posúdiť len subjektívne, nie objektívne.

Už samotný pojem "strata času" nie je objektívny. Ako môžeš stratiť čas?

Ale radšej to už nechajme. Dohodneme sa na tom že sa nezhodneme.

Ja rozumiem čo si chcel povedať, žiaľ mám pocit že ideš tunelovo a ty si sa nesnažil pochopiť mňa.
 
Porubo
2022-10-13 10:58:13
Vsak ten "strateny cas" stale moze dobehnut tym, ze si zacvici plank! (vid. vtip co som pisal vyssie)
 
luboslav
2022-10-13 14:55:25
príspevok od: Paladin25
Inak držal som v obchode Nikon Z fc (veľmi sa mi páči dizajn) a z kvality spracovania som mal dosť zmiešané dojmy. Nie moc pozitívne.
Mal som z neho podobní pocit. Pri niektorých foťákoch to stačí chytiť do ruky, trochu sa stým pohrať a človek hneď vytriezvie.
 
luboslav
2022-10-13 15:05:25
príspevok od: MagickVamp
Fotis krajinky...mna sa casto pytaju ludia co si kupit a ja sam niektorym ludom odporucam Olympus. Lebo su ludia, na ktorych je to site.

Ak mi ale niekto povie, nefotim len krajinky, ale vies chcem fotit aj ludi, holky, chcem mat pekne rozmazane pozadie, mozno obcas wildlife a uvidim co dalej. Jednoducho ho nenecham trapit sa s Olympusom a o par rokov pocuvat ze to teraz musi vsetko predavat, lebo na to co chce je to jak kopat tu jamu lyzickou....

Vezmi si inak, 12-40F2,8....to je ekvivalnet 24-80F5,6? Clona je tu sporna, zavisi od uhlu pohladu...Ale chapes ze rovnako sporne su aj milimetre? lebo 12-40mm je vzdy 12-40mm..a ten crop..to je vyrez...len vyrez...ale ja si ho spravim z viac mpx FF doma na pc. Neviem nakolko si technicky zdatny a nakolko chces to vysvetlit a nakolko si chces nechat svoju pravdu o crope. Ale prejdime k clone... ked nasadis 12-40F2,8 na m4/3, mas hlbku ako ked nasadis na FF objektiv s clonou F5,6...za druhe m4/3 ma vacsi sum ako FF a menej detailov, kedze on pracuje uz s vyrezom (nastav si na R6 24mm a na m4/3 si nastav 12mm a porovnaj)..suma sumarum, ani lepsi vysledok nepoda na clone F2,8 ako FF na clone F5,6....A clona F5,6 to su lahke setaky na FF...Ano nie je to uplne objektivne, tak poviem B, ten lahky setak nebude utesneny, myslim ze ani bokeh z estetickeho hladiska nebude az tak pekny. Ale su tu alternativy, ktore ponuknu univerzalne viac moznosti. Napriklad Rf24-105F4. Chcel by som vidiet zrovnatelny 12-50 F2 na m4/3 aky velky by bol... Myslim ze velkostou aj vahou by predbehol Canon zostavu a urcite aj cenou...a vystup by len dorovnal. Dnes sa da velmi elegantne vybavit aj FF zostavou, ci uz Canon, Sony alebo Nikon. A mas to univerzalnejsie. Navyse stale je moznost mensieho tela, lebo to mozes nasadit aj na mensie APSC ak sa v dany den rozhodnes ist fakt uplne nalahko. Pozri obrazok. Jednoducho m4/3 sa vyplati stale menej a menej.
Ja som s technikáliami a limitmi FF, APS-C aj M43 oboznámený a hlavne som s nimi zmierený.
Pre mňa je moja zostava vyhovujúca. Nie je dokonalá a asi ani nikdy nebude, ale to nie je žiadna. Vždy je čo zlepšovať.

Bolo by dobré si uvedomiť že nie každý kto má/mal m43 ho adoruje nadovšetko a zatvára oči pred realitou, ale tak isto by bolo dobré si to uvedomiť aj v druhom tábore.


 
MagickVamp
2022-10-13 17:35:08
príspevok od: luboslav
Ja som s technikáliami a limitmi FF, APS-C aj M43 oboznámený a hlavne som s nimi zmierený.
Pre mňa je moja zostava vyhovujúca. Nie je dokonalá a asi ani nikdy nebude, ale to nie je žiadna. Vždy je čo zlepšovať.

Bolo by dobré si uvedomiť že nie každý kto má/mal m43 ho adoruje nadovšetko a zatvára oči pred realitou, ale tak isto by bolo dobré si to uvedomiť aj v druhom tábore.


Ano, ako som pisal aj ja, su ludia pre ktorych je ten system sity, ja to neberiem. Skor slo o to, ze tu bol doslova tlaceny a podsuvany, ze ide o idealnu volbu pre kazdeho rozummeho cloveka, ktory nie je pixelpeeper a nepotrebuje si nieco dokazovat. Ta objektivita tu zo zrejmych dovodov dost chybala.
 
Porubo
2022-10-13 17:54:56
príspevok od: luboslav
Ja som s technikáliami a limitmi FF, APS-C aj M43 oboznámený a hlavne som s nimi zmierený.
Pre mňa je moja zostava vyhovujúca. Nie je dokonalá a asi ani nikdy nebude, ale to nie je žiadna. Vždy je čo zlepšovať.

Bolo by dobré si uvedomiť že nie každý kto má/mal m43 ho adoruje nadovšetko a zatvára oči pred realitou, ale tak isto by bolo dobré si to uvedomiť aj v druhom tábore.


Ja som pisal hlavne ludom co tu boli skor, ako napr. aesace (dufam ze spravne pisem prezyvku). Ale On uz zduchol medzitym... to sa bezne stava v diskusii ze si clovek ani nevsimne ze sa ludia vymenia a potom to ide!
 
fatality
2022-10-14 10:11:45
matpi, vies kolko fotiek si uz mohol odsumit, keby si tu nestracal
cas zbytocnou debatou
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-10-15 09:52:02
Mne to je napríklad dnes už úplne jedno s akým systémom ľudia fotografujú. Mne vyhovuje ten môj a niekomu zas iný systém. Ja som začínal s kinofilmom a preto u snímača s rozmermi kinofilmového políčka aj zostanem. Pre moju prácu je to ideálna voľba. Dobre svetlo všetkým, ktorých fotografia baví alebo aj živí.
 
JohnNewton
2022-10-17 06:05:56
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Mne to je napríklad dnes už úplne jedno s akým systémom ľudia fotografujú. Mne vyhovuje ten môj a niekomu zas iný systém. Ja som začínal s kinofilmom a preto u snímača s rozmermi kinofilmového políčka aj zostanem. Pre moju prácu je to ideálna voľba. Dobre svetlo všetkým, ktorých fotografia baví alebo aj živí.
To máš šťastie, že si nezačal na 6 x 6 😊
 
finekohana45
2022-10-22 15:56:49
Volám sa Fineko Hana z Prahy Česká republika, na tejto stránke som narazil na tohto poskytovateľa pôžičiek a rozhodol som sa kontaktovať jeho e-mail, bol som prekvapený, keď som mu dal dokument, o ktorý požiadal, zrazu mi bol schválený úver vo výške 350 000 CZK, tak som nikdy neveril, ze vsetko funguje. Bola mi pripísaná pôžička vo výške 350 000 CZK, poraďte prosím každému, kto potrebuje pôžičku, aby sa obrátil na tohto súkromného veriteľa so žiadosťou o pôžičku prostredníctvom e-mailu: kristynaplemenikova45@gmail.com
 
finekohana45
2022-10-22 15:58:06
Asistence při financování podnikání, obchodu
Pomoc s podnikáním, živností, podnikáním a financováním dluhů.
Info online: kristynaplemenikova45@gmail.com
 
JohnNewton
2022-10-23 19:45:29
príspevok od: finekohana45
Volám sa Fineko Hana z Prahy Česká republika, na tejto stránke som narazil na tohto poskytovateľa pôžičiek a rozhodol som sa kontaktovať jeho e-mail, bol som prekvapený, keď som mu dal dokument, o ktorý požiadal, zrazu mi bol schválený úver vo výške 350 000 CZK, tak som nikdy neveril, ze vsetko funguje. Bola mi pripísaná pôžička vo výške 350 000 CZK, poraďte prosím každému, kto potrebuje pôžičku, aby sa obrátil na tohto súkromného veriteľa so žiadosťou o pôžičku prostredníctvom e-mailu: kristynaplemenikova45@gmail.com
Šmejd 🖕
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované