Hore

Fotostĺpček 7/2022

Zuzuliene odpadlo fotografovanie a tak mi zavolala, či by sme nešli na prechádzku k Dunaju. Za mostom Lafranconi sú pozostatky lužných lesov. Bol nádherný deň, takmer jarný. Užili sme si ho na maximum.

Keď je hladina rieky nižšia, môžete sa poprechádzať po veľkej štrkovej pláži. Najzaujímavejšie sú však stromy. Desaťročia ich modeluje Dunaj do fantastických tvarov. Je to skvelé miesto na portrétne fotografovanie. My sme ale išli fotografovať prírodu. Nezobral som si žiaden fotoaparát, ale len mobil. A k nemu statív. Načo mi bol za krásneho dňa statív? Začal som experimentovať s fotografovaním s dlhými časmi. Už roky sa tomuto štýlu venujem s bezzrkadlovkami a predtým so zrkadlovkami. Dlhý čas efektne rozmaže tečúcu vodu a rýchlejšie sa pohybujúce mraky. Ak porovnáte rovnaký záber nasnímaný krátkym a dlhým časom, krátky čas už nebudete chcieť používať.


Štandardná fotografia, expozičný čas rádovo v tisícinách sekundy.


Expozičný čas 42 sekúnd, úprava v Snapseed.

Pri fotoaparáte potrebujete silný ND filter, vo fotoškole nájdete hneď niekoľko článkov na túto tému. Potrebujete aj pri fotografovaní mobilom silný ND filter? To sa dozviete v časti Tipy a triky. Tu sú odkazy na články vo fotoškole pre tých, ktorí fotografujú fotoaparátom:

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/silny-nd-filter-v-meste/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/prakticke-skusenosti-s-nd-filtrami/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/vffoto-filters-magnetic-system/


















Technika: iPhone 12 Pro Max, statív Manfrotto Bee Free Carbon + Manfrotto držiak mobilu.

Overené i neoverené správy

  • Japonské Sony označilo vo svojom e-shope všetky objektívy s A-bajonetom ako “discontinued”, čiže s ukončenou výrobou.
  • 15. februára Olympus predstaví nové produkty. Predstavenie môžete sledovať online, ale musíte sa registrovať: https://omds.idloom.events/omsystem. Rumor stránky už sú plné informácií a dokonca aj obrázkov. Tešiť sa máme na nový fotoaparát OM-1 a dvojicu objektívov. M.Zuiko 12-40/2,8 PRO II, M.Zuiko 40-150/4 PRO.
  • Ďalšia premiéra bude 22. februára, Panasonic predstaví Lumix GH6.
  • Spoločnosť TTARtisan sa pridala k Micro 4/3 systému.
  • Canon USA zvyšuje ceny vybraných RF a EF objektívov o 100 až 200 USD. Zároveň potichu zmizlo viacero EF objektívov.
  • CP+ Show 2022 bola zrušená, kvôli globálnej pandémii.
  • Vedci pod vedením profesora Sung Kyu Parka z Chung-Ang University v Kórei oznámili, že vyvinuli nový typ senzora, ktorý využíva technológiu kvantových bodov. Mohol by nahradiť CMOS snímače. Technológiu kvantových bodov poznáme z televízorov QLED. Vedci tvrdia, že výroba senzorov je oveľa jednoduchšia a výsledný senzor má vysokú fotosenzitivitu a veľkú odolnosť, čo znamená, že dizajn by sa dal použiť pre senzory s vysokým rozlíšením v širokej škále aplikácií.
  • Asi už ste videli video z Olympiády, kde sa dolu svahom kotúľa fotoaparát Sony. Bolo to Sony A1 s FE 28-70/2,8 GM. A ako to dopadlo? To si môžete prečítať tu.


Novinky

Sigma 20mm F2 DG DN

Sigma predstavila nový kompaktný širokouhlý objektív pre bezzrkadlovky s bajonetom Sony E a Leica/Panasonic L. Konštrukcia je celokovová, má mechanický prstenec clony a klikací mechanizmus prstenca manuálneho zaostrovania. Optická sústava sa skladá z 13 prvkov v 11 skupinách (1 FLD, 1 SLD, 3 ASPH.) Clona je 9-lamelová s kruhovým otvorom. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 22 cm. Priemer filtra je 67 mm. Cena je stanovená na $699.

https://www.sigmaphoto.com/20mm-f2-dg-dn-c

Leica L1 a L2

Leica predstavila dvojicu hodiniek, inšpirovanú fotoaparátmi a objektívmi Leica.

Majú samonaťahovací mechanizmus a vďaka sklíčku na zadnej strane môžete vidieť ich zložitý mechanizmus. Oboje hodinky majú priemer 41 mm a výšku 14,5 mm. Leica L1 sa dodáva s remienkom z teľacej kože, vrch remienka je čierny a spodok červený. Odkazuje na legendárny “červený bod”. Model L2 má remienok z kože aligátora. Cena hodiniek je $10,000 (L1) a $14,000 (L2).



https://leica-camera.com/en-int/World-of-Leica/Leica-Watch

Inšpirácia

Sú fotografi, ktorí mi prirástli k srdcu. Majú štýl, môjmu srdcu blízky. Takou fotografkou je aj Anička Mogilnická. Asi tušíte, že to nie je typické slovenské priezvisko. Anička má v sebe niečo poľského, slovenského i českého, hlavne ale fotografického. Dúfam, že mi prepáči, ak sa jej fotografiami inšpirujem.


Foto: Anna Mogilnická

https://www.facebook.com/anna.mogilnicka

https://annamogilnicka.com/

Tipy a triky

Ovládnite svoju techniku

Prv, ako som si kúpil svoj prvý fotoaparát, prečítal som niekoľko ročníkov československej fotografie (socialistickej). Niežeby som sa zaujímal o fotografiu, ale bol som knihomoľ a daroval mi ich kamarát. Bohužiaľ je po smrti, pritom sa nechtiac pričinil o to, že je pre mňa fotografia v mojom živote taká dôležitá. Predal mi aj môj prvý fotoaparát, 16 mm špiónsky Kyjev, s ktorým som fotografoval Pontiac Trans AM, známy pod označením K.I.T.T z nášho malého ČB televízora. U neho sme vyvolali fotografie a na počudovanie aj vyšli. Neskôr som si kúpil Lomo LC-A. Vážne som vtedy netušil, že tento sovietsky šrot sa stane legendou a dá meno celému žánru (lomography). Sorry, stále zostáva šrotom, i keď slávnym. Mojim prvým poriadnym fotoaparátom bola kinofilmová zrkadlovka Praktica BMS. Až s ňou som sa stal “fotografom”. Bola to dobrá škola, musel som sa naučiť manuálne zaostrovať, manuálne nastavovať expozíciu a prihliadať na použitý filmový materiál. Úplné základy expozičného trojuholníka. A tie používam dodnes. Dnešné fotoaparáty majú milión funkcií, ktoré vám majú pomôcť, ale ak neovládate zaostrovanie a expozíciu, sú vám naprd. Keď sa učíte fotografovať, neriešte 1000 zaostrovacích senzorov ani 500 meracích zón, či 20 obr./s. Prinúťte robiť fotoaparát to, čo chcete vy! Len ak ovládate princípy fotografie a obsluhu fotoaparátu, dokážete využiť jeho parametre.

Dlhý čas s mobilom

V iPhonoch nájdete funkciu Live Photo. Je to vlastne krátke video. Pri prezeraní fotografií sa krátko animujú. Z Live fotografie, priamo v aplikácii Fotky, môžete urobiť fotografiu v štýle snímania s dlhými časmi. Softvér využije jednotlivé políčka filmu na napodobenie ND efektu. Nič k tomu nepotrebujete a je to jednoduché. Efekt zodpovedá foteniu s časom okolo 3 sekúnd. Ak ste fotografovali z ruky, dôjde k orezu záberu, pretože pod 3 sekundy neudržíte mobil dokonale stabilne. Niekedy nie je efekt úplne presvedčivý. Ak ste náročný, budete chcieť fotografovať tak, ako so zrkadlovkou alebo bezzrkadlovkou. Poctivo dlhým časom.

Aj s mobilom môžete používať filtre. Je to nepraktické, ale funkčné. Pre dlhočasovky mobilom však žiaden filter nepotrebujete. Lepšie poslúži computatívna fotografia, využívajúca vysoký výpočtový výkon. Niektoré Olympusy majú funkciu Live ND, ktorá dokáže simulovať efekt ND filtra, ale má svoje obmedzenia. Niekedy sa použitiu reálneho ND filtra nevyhnete, napríklad za pekného slnečného dňa.

Nainštaloval som si do iPhonu aplikáciu Slow Shutter, stojí necelé 2€. Ovláda sa jednoducho a za akéhokoľvek počasia, bez nutnosti niekedy použiť ND filter. Z ponuky režimov vyberte Motion Blur, ISO nastavte na minimum, Blur Strenght na maximum a s expozičným časom experimentujte. Ak budete fotografovať rýchlo tečúci potok, stačí aj sekunda, na pomalý Dunaj odporúčam 30 a viac sekúnd. Môžete použiť aj čas B. Nezabudnite nastaviť samospúšť. Ak máte slúchadlá Apple, môžete ich použiť ako diaľkové ovládanie. Úplne na začiatku nastavte formát, do ktorého budete fotografovať ukladať, ja som zvolil moderný HEIC. Mobil musí byť na statíve.

Super na aplikácii je, že na displeji vidíte, ako sa vytvára efekt ND filtra. Fotenie môžete kedykoľvek prerušiť, ak sa vám bude zdať, že je fotografia OK.


Prostedie aplikácie Slow Shutter.


iPhone som umiestnil na statív.


Výsledný záber upravený v aplikácii Snapseed.

Aplikácii ako je Slow Shutter je viac, pre iOS aj Android. Ja som iné aplikácie neskúšal, nechal som si poradiť od môjho obľúbeného guru fotenia s iPhonom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-02-14 10:24:22
A už zase Bratislava! Možno by to chcelo zmeniť mesto. Napríklad navštíviť mestá akými sú Trnava alebo Nitra. Krásne zábery sa dajú vyfotografovať aj v oblastiach okolo hradu Devín. Ten Bratislavsky hrad, Dom sv. Martina a most Apollo mi už začínajú vadiť. Príde mi to veľmi lacné, nech už je fotografia po technickej stránke akokoľvek dobrá. Chcelo by to priniesť čitateľovi niečo nové a nezameriavať sa na dominanty hlavného mesta, ktoré už pozná každý. Prípadne tieto Fotostĺpčeky pridávať možno dva krát do mesiaca.
 
Hakuna Matata
2022-02-14 11:13:11
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
A už zase Bratislava! Možno by to chcelo zmeniť mesto. Napríklad navštíviť mestá akými sú Trnava alebo Nitra. Krásne zábery sa dajú vyfotografovať aj v oblastiach okolo hradu Devín. Ten Bratislavsky hrad, Dom sv. Martina a most Apollo mi už začínajú vadiť. Príde mi to veľmi lacné, nech už je fotografia po technickej stránke akokoľvek dobrá. Chcelo by to priniesť čitateľovi niečo nové a nezameriavať sa na dominanty hlavného mesta, ktoré už pozná každý. Prípadne tieto Fotostĺpčeky pridávať možno dva krát do mesiaca.
Nech sa páči, nikomu z nás, a teda ani Tebe, nič nebráni vydať sa do krásnych slovenských miest a aspoň raz za mesiac napísať podobný článok. Aspoň tu budeme mať konkurenciu.

Nehnevaj sa, ale nápad predĺžiť frekvenciu na obtýždeň je úplne scestný. O čom by sa tu písalo a aké by tu boli aktivity?! Na ilustráciu Ti uvediem situáciu, ktorá sa mi stala tento týždeň. Jeden užívateľ uverejnil fotku na kritiku v žánri glamour. Rubrika "Na kritiku" je nosná rubrika tohto portálu. Ja som si dovolil uviesť konkrétnu kritiku danej fotky. Venoval som jej svoj čas a keďže môj príspevok získal aj nejaké lajky, tak si myslím, že bol trefný. Dopadlo to tak, že na druhý (možno tretí) deň som si našiel správu, že daný užívateľ ma zablokoval. K tomu všetkému fotku vymazal. Mne je úplne jedno, či ma niekto zablokuje. Čo mi nie je jedno, že sú tu ľudia, ktorí nie sú schopní ustáť adresnú kritiku. Logicky sa potom znižuje počet užívateľov, ktorí fotky ohodnotia slovne. Keď na druhý deň zistia, že namiesto poďakovania si ich autor fotky zablokoval a fotku vymazal (a s nimi častokrát aj poučné hodnotenie), tak si povedia, že to nemá význam strácať čas. Dávnejšia rubrika Kritické okienko 3x3 je dávno mŕtva a to je tiež škoda.

S týmto by ephoto naozaj malo niečo robiť. Toto je problém, a nie či Karol stále fotografuje most Apollo a fontánu pred divadlom. Karolove stĺpčeky sú fajn, dovolím si tvrdiť, že nič lepšie na SK fotografickom trhu neexistuje. A to píšem ako človek, ktorý má k spôsobu jeho komunikácie dosť veľké výhrady.
 
gytheio
2022-02-14 12:00:45
príspevok od: Hakuna Matata
Nech sa páči, nikomu z nás, a teda ani Tebe, nič nebráni vydať sa do krásnych slovenských miest a aspoň raz za mesiac napísať podobný článok. Aspoň tu budeme mať konkurenciu.

Nehnevaj sa, ale nápad predĺžiť frekvenciu na obtýždeň je úplne scestný. O čom by sa tu písalo a aké by tu boli aktivity?! Na ilustráciu Ti uvediem situáciu, ktorá sa mi stala tento týždeň. Jeden užívateľ uverejnil fotku na kritiku v žánri glamour. Rubrika "Na kritiku" je nosná rubrika tohto portálu. Ja som si dovolil uviesť konkrétnu kritiku danej fotky. Venoval som jej svoj čas a keďže môj príspevok získal aj nejaké lajky, tak si myslím, že bol trefný. Dopadlo to tak, že na druhý (možno tretí) deň som si našiel správu, že daný užívateľ ma zablokoval. K tomu všetkému fotku vymazal. Mne je úplne jedno, či ma niekto zablokuje. Čo mi nie je jedno, že sú tu ľudia, ktorí nie sú schopní ustáť adresnú kritiku. Logicky sa potom znižuje počet užívateľov, ktorí fotky ohodnotia slovne. Keď na druhý deň zistia, že namiesto poďakovania si ich autor fotky zablokoval a fotku vymazal (a s nimi častokrát aj poučné hodnotenie), tak si povedia, že to nemá význam strácať čas. Dávnejšia rubrika Kritické okienko 3x3 je dávno mŕtva a to je tiež škoda.

S týmto by ephoto naozaj malo niečo robiť. Toto je problém, a nie či Karol stále fotografuje most Apollo a fontánu pred divadlom. Karolove stĺpčeky sú fajn, dovolím si tvrdiť, že nič lepšie na SK fotografickom trhu neexistuje. A to píšem ako človek, ktorý má k spôsobu jeho komunikácie dosť veľké výhrady.
Moja rec niektori tu nevedia komunikovat, mna tu blokovali jedna radost.
 
Rofo
2022-02-14 12:08:43
príspevok od: Hakuna Matata
Nech sa páči, nikomu z nás, a teda ani Tebe, nič nebráni vydať sa do krásnych slovenských miest a aspoň raz za mesiac napísať podobný článok. Aspoň tu budeme mať konkurenciu.

Nehnevaj sa, ale nápad predĺžiť frekvenciu na obtýždeň je úplne scestný. O čom by sa tu písalo a aké by tu boli aktivity?! Na ilustráciu Ti uvediem situáciu, ktorá sa mi stala tento týždeň. Jeden užívateľ uverejnil fotku na kritiku v žánri glamour. Rubrika "Na kritiku" je nosná rubrika tohto portálu. Ja som si dovolil uviesť konkrétnu kritiku danej fotky. Venoval som jej svoj čas a keďže môj príspevok získal aj nejaké lajky, tak si myslím, že bol trefný. Dopadlo to tak, že na druhý (možno tretí) deň som si našiel správu, že daný užívateľ ma zablokoval. K tomu všetkému fotku vymazal. Mne je úplne jedno, či ma niekto zablokuje. Čo mi nie je jedno, že sú tu ľudia, ktorí nie sú schopní ustáť adresnú kritiku. Logicky sa potom znižuje počet užívateľov, ktorí fotky ohodnotia slovne. Keď na druhý deň zistia, že namiesto poďakovania si ich autor fotky zablokoval a fotku vymazal (a s nimi častokrát aj poučné hodnotenie), tak si povedia, že to nemá význam strácať čas. Dávnejšia rubrika Kritické okienko 3x3 je dávno mŕtva a to je tiež škoda.

S týmto by ephoto naozaj malo niečo robiť. Toto je problém, a nie či Karol stále fotografuje most Apollo a fontánu pred divadlom. Karolove stĺpčeky sú fajn, dovolím si tvrdiť, že nič lepšie na SK fotografickom trhu neexistuje. A to píšem ako človek, ktorý má k spôsobu jeho komunikácie dosť veľké výhrady.
Videl som tvoj komentár. Žiadna vulgárna ani prehnaná kritika. Takú podobnú kritiku aj omnoho horšiu som už niekedy schytal aj ja a určite mnohí z nás ... Keďže bol tvoj komentár výstižný, dal som tam lajk. A iba za ten jeden lajk ma uživateľ zablokoval !
 
fatality
2022-02-14 12:26:29
príspevok od: Hakuna Matata
Nech sa páči, nikomu z nás, a teda ani Tebe, nič nebráni vydať sa do krásnych slovenských miest a aspoň raz za mesiac napísať podobný článok. Aspoň tu budeme mať konkurenciu.

Nehnevaj sa, ale nápad predĺžiť frekvenciu na obtýždeň je úplne scestný. O čom by sa tu písalo a aké by tu boli aktivity?! Na ilustráciu Ti uvediem situáciu, ktorá sa mi stala tento týždeň. Jeden užívateľ uverejnil fotku na kritiku v žánri glamour. Rubrika "Na kritiku" je nosná rubrika tohto portálu. Ja som si dovolil uviesť konkrétnu kritiku danej fotky. Venoval som jej svoj čas a keďže môj príspevok získal aj nejaké lajky, tak si myslím, že bol trefný. Dopadlo to tak, že na druhý (možno tretí) deň som si našiel správu, že daný užívateľ ma zablokoval. K tomu všetkému fotku vymazal. Mne je úplne jedno, či ma niekto zablokuje. Čo mi nie je jedno, že sú tu ľudia, ktorí nie sú schopní ustáť adresnú kritiku. Logicky sa potom znižuje počet užívateľov, ktorí fotky ohodnotia slovne. Keď na druhý deň zistia, že namiesto poďakovania si ich autor fotky zablokoval a fotku vymazal (a s nimi častokrát aj poučné hodnotenie), tak si povedia, že to nemá význam strácať čas. Dávnejšia rubrika Kritické okienko 3x3 je dávno mŕtva a to je tiež škoda.

S týmto by ephoto naozaj malo niečo robiť. Toto je problém, a nie či Karol stále fotografuje most Apollo a fontánu pred divadlom. Karolove stĺpčeky sú fajn, dovolím si tvrdiť, že nič lepšie na SK fotografickom trhu neexistuje. A to píšem ako človek, ktorý má k spôsobu jeho komunikácie dosť veľké výhrady.
vzhladom na to, ze za to dostava peniaze, obcas by mohol nafotit aj nieco ine, nez BA..
ale ine ma zaujalo..toto Krtko spravil? to je fakt trapas
pritom foti dobre, tie bwcka co ma v galerii su super a ta farebna fotka "maliarky" nebola nic moc..
platilo presne co si napisal+bola to slusne napisana spatna vazba, sam som chcel napisat nieco podobne a tak som ti dal lajk..
holt asi by mali premenovat tu rubriku na : "Foto na povinnu pochvalu"
 
fatality
2022-02-14 12:28:41
príspevok od: gytheio
Moja rec niektori tu nevedia komunikovat, mna tu blokovali jedna radost.
 
kamik
2022-02-14 12:45:28
príspevok od: fatality
vzhladom na to, ze za to dostava peniaze, obcas by mohol nafotit aj nieco ine, nez BA..
ale ine ma zaujalo..toto Krtko spravil? to je fakt trapas
pritom foti dobre, tie bwcka co ma v galerii su super a ta farebna fotka "maliarky" nebola nic moc..
platilo presne co si napisal+bola to slusne napisana spatna vazba, sam som chcel napisat nieco podobne a tak som ti dal lajk..
holt asi by mali premenovat tu rubriku na : "Foto na povinnu pochvalu"
Ten uzivatel bol Krtko fotografom. A skus sa na to pozret z inej strany. Tak uspesny fotograf ako je ten Krtko, kolko on dostava lajkov... Ma uplne ine myslenie ako priemerny obycajny fotograf. On to mozno nestiahol koli komentarom, ale koli tomu ze za tu fotku sa prave nehrnuli lajky.
 
fatality
2022-02-14 13:07:32
príspevok od: kamik
Ten uzivatel bol Krtko fotografom. A skus sa na to pozret z inej strany. Tak uspesny fotograf ako je ten Krtko, kolko on dostava lajkov... Ma uplne ine myslenie ako priemerny obycajny fotograf. On to mozno nestiahol koli komentarom, ale koli tomu ze za tu fotku sa prave nehrnuli lajky.
ved ja viem, kto to bol, pisem o tom vo svojom prispevku, videl som tu fotku aj Hakunov prispevok..
a neviem ci je Krtko uspesny fotograf (podla lajkov na ephote , ale s uspechom to nic nema spolocne..
ak sa "lajky nehrnu" a mam pri fotke na kritiku kriticke poznamky, tak sa zamyslim preco..
ak s nazormi nesuhlasim, tak o nich polemizujem, obhajujem si svoj, na to je ta rubrika..
ak s nimi suhlasim, tak to tiez napisem a fotku bud necham, pre poucenie druhych, alebo
ju zmazem..
a nie ze budem blokovat druhych za ich slusny nazor, resp. za suhlas s tymto nazorom
 
Porubo
2022-02-14 13:49:39
Ze vas bavia stale pletky... mne v zivote uz tolko krat ludia vynadali alebo prestali so mnou komunikovat, a hla tu som! Nic sa hrozne nedeje.
 
kamik
2022-02-14 13:58:57
príspevok od: fatality
ved ja viem, kto to bol, pisem o tom vo svojom prispevku, videl som tu fotku aj Hakunov prispevok..
a neviem ci je Krtko uspesny fotograf (podla lajkov na ephote , ale s uspechom to nic nema spolocne..
ak sa "lajky nehrnu" a mam pri fotke na kritiku kriticke poznamky, tak sa zamyslim preco..
ak s nazormi nesuhlasim, tak o nich polemizujem, obhajujem si svoj, na to je ta rubrika..
ak s nimi suhlasim, tak to tiez napisem a fotku bud necham, pre poucenie druhych, alebo
ju zmazem..
a nie ze budem blokovat druhych za ich slusny nazor, resp. za suhlas s tymto nazorom
Lana del Rey skupila vsetky CD jedneho svojho albumu, lebo dostala zlu kritiku a Helmut Newton odstranil vsetky svoje fotografie z jednej galarie prave koli kritike. Krtko urobil nieco podobne a ma na to pravo. Stiahol neuspesnu fotku a zablokoval niktosov ktori neprimeranou kritikou znehodnocuju jeho dielo. To je vsetko...
 
gytheio
2022-02-14 14:24:08
príspevok od: kamik
Lana del Rey skupila vsetky CD jedneho svojho albumu, lebo dostala zlu kritiku a Helmut Newton odstranil vsetky svoje fotografie z jednej galarie prave koli kritike. Krtko urobil nieco podobne a ma na to pravo. Stiahol neuspesnu fotku a zablokoval niktosov ktori neprimeranou kritikou znehodnocuju jeho dielo. To je vsetko...
Takze oni su niktosi lebo si dovolili napisat kritiku na dost znehodnotene dielo. Asi ti uniklo, ze to dielo znehodnotil sam autor a oni ho na to upozornili co je v normalnej spolocnosti normalna vec.
 
Rofo
2022-02-14 14:42:24
príspevok od: gytheio
Takze oni su niktosi lebo si dovolili napisat kritiku na dost znehodnotene dielo. Asi ti uniklo, ze to dielo znehodnotil sam autor a oni ho na to upozornili co je v normalnej spolocnosti normalna vec.
A tebe asi uniklo o ktoreho autora sa jedna. Ten ktori patri do tvojej partie a prve lajky dostava od teba a nikdy ho nekritizujes a neskritizoval by si to "znehodnotene dielo" ani keby tam ostalo ... A len som chcel nazor z druhej strany ze ma na to pravo stiahnut fotku a zablokovat uzivatela a uviedol som priklad ze podobne nieco urobili aj iny uspesny umelci v kariere.
 
fatality
2022-02-14 14:42:53
príspevok od: kamik
Lana del Rey skupila vsetky CD jedneho svojho albumu, lebo dostala zlu kritiku a Helmut Newton odstranil vsetky svoje fotografie z jednej galarie prave koli kritike. Krtko urobil nieco podobne a ma na to pravo. Stiahol neuspesnu fotku a zablokoval niktosov ktori neprimeranou kritikou znehodnocuju jeho dielo. To je vsetko...
kamo ty si uplne mimo
 
fatality
2022-02-14 14:46:32
príspevok od: Porubo
Ze vas bavia stale pletky... mne v zivote uz tolko krat ludia vynadali alebo prestali so mnou komunikovat, a hla tu som! Nic sa hrozne nedeje.
pletky? bavime sa tu o poslednej ako tak funkcnej rubrike na ephoto: Foto na kritiku..
 
fatality
2022-02-14 14:49:49
príspevok od: Rofo
A tebe asi uniklo o ktoreho autora sa jedna. Ten ktori patri do tvojej partie a prve lajky dostava od teba a nikdy ho nekritizujes a neskritizoval by si to "znehodnotene dielo" ani keby tam ostalo ... A len som chcel nazor z druhej strany ze ma na to pravo stiahnut fotku a zablokovat uzivatela a uviedol som priklad ze podobne nieco urobili aj iny uspesny umelci v kariere.
tak toto uz zacina byt zaujimave.. ..Rofo = kamik?
 
Rofo
2022-02-14 15:03:07
príspevok od: fatality
tak toto uz zacina byt zaujimave.. ..Rofo = kamik?
Pisat sam proti sebe? Aky by to malo vyznam. Ja som to prave kritizoval co on obhajuje.
 
Porubo
2022-02-14 15:22:03
príspevok od: fatality
pletky? bavime sa tu o poslednej ako tak funkcnej rubrike na ephoto: Foto na kritiku..
Ano su to zbytocne pletky:
Ak respektujes slobodnu volu ostatnych ucastnikov a to ze nemusia pisat tak ako si Ty predstavujes, alebo ocakavas, tak s tym nemas mat co problem. Proste nemusi sa Ti reakcia paci, alebo moze, mozes pokladat za hrubu, normalnu ci slusnu, ale respektujes.
Ak by kazdy reagoval podla "ocakavani", "predstav" tak by to bola aj nuda a zbytocne daco pisat. Ved aj tak by si vedel kto co ako zareaguje.
Preto mi je jedno ci mi niekto vynada alebo ma pochvali: Je to jeho sloboda, ktoru respektujem.

A teraz co akoze? Budeme sa v tom pitvat? Urazat sa, stazovat sa, chvalit to, ci inak sa v tom rypat? Kaslat na to, kto ako chcel zareagoval a zivot ide dalej.
Mat tak taketo problemy!
Vsak hej je to asi zaujimavejsie ako sa starat o nieco dolezite, napriklad dnesna dna (v inych mediach): Inflacia.
 
gytheio
2022-02-14 15:51:39
príspevok od: Rofo
A tebe asi uniklo o ktoreho autora sa jedna. Ten ktori patri do tvojej partie a prve lajky dostava od teba a nikdy ho nekritizujes a neskritizoval by si to "znehodnotene dielo" ani keby tam ostalo ... A len som chcel nazor z druhej strany ze ma na to pravo stiahnut fotku a zablokovat uzivatela a uviedol som priklad ze podobne nieco urobili aj iny uspesny umelci v kariere.
Nemam tu partiu a krtka som kritizoval uz davnejsie, mozno to sam potvrdi.

Ty naozaj nemas daleko od kamika.
 
blahoslav J B Art
2022-02-14 16:07:56
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
A už zase Bratislava! Možno by to chcelo zmeniť mesto. Napríklad navštíviť mestá akými sú Trnava alebo Nitra. Krásne zábery sa dajú vyfotografovať aj v oblastiach okolo hradu Devín. Ten Bratislavsky hrad, Dom sv. Martina a most Apollo mi už začínajú vadiť. Príde mi to veľmi lacné, nech už je fotografia po technickej stránke akokoľvek dobrá. Chcelo by to priniesť čitateľovi niečo nové a nezameriavať sa na dominanty hlavného mesta, ktoré už pozná každý. Prípadne tieto Fotostĺpčeky pridávať možno dva krát do mesiaca.
A nebolo by jednoduchšie, keby si fotostlpcek čítal len každý druhý týždeň?
 
warwick
2022-02-14 16:08:43
mam otázku k teme ako sa dá užívateľ blokovať? mam pocit že to môžu len ti čo si to tu platia.
 
doks
2022-02-14 16:45:16
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
A už zase Bratislava! Možno by to chcelo zmeniť mesto. Napríklad navštíviť mestá akými sú Trnava alebo Nitra. Krásne zábery sa dajú vyfotografovať aj v oblastiach okolo hradu Devín. Ten Bratislavsky hrad, Dom sv. Martina a most Apollo mi už začínajú vadiť. Príde mi to veľmi lacné, nech už je fotografia po technickej stránke akokoľvek dobrá. Chcelo by to priniesť čitateľovi niečo nové a nezameriavať sa na dominanty hlavného mesta, ktoré už pozná každý. Prípadne tieto Fotostĺpčeky pridávať možno dva krát do mesiaca.
Karolov stlpček je asi jediné čo to tu ešte drží na nejakej úrovni. Bez týchto stlpčekov by to tu bolo obsahovo už uplne vyprahnuté.. Ak ti vadí pozerať sa na tie isté motívy v BA .. nikto ti nekáže to čítať a pozerať sa.
 
Porubo
2022-02-14 17:00:33
Pravda je taka ze Karol je jeden z mala co tu robi nieco konstruktivne. Je to zabavnejsie ako citat hasterenie "o tom kto z koho, komu co spravil, a ako co povedal"... Naviac Bratislavu si rad pozriem, skor nez ju zohavi moderna architektura: Kto vie ako bude Bratislava vyzerat o par dekad...
 
fatality
2022-02-14 17:08:36
príspevok od: Rofo
Pisat sam proti sebe? Aky by to malo vyznam. Ja som to prave kritizoval co on obhajuje.
to ja neviem ale toto tu je napisane pod tvojim nickom: "A len som chcel nazor z druhej strany ze ma na to pravo stiahnut fotku a zablokovat uzivatela a uviedol som priklad ze podobne nieco urobili aj iny uspesny umelci v kariere."
a o inych "uspesnych" umelcoch, co spravili "podobnu" vec tu pisal prave kamik.. ..
 
fatality
2022-02-14 17:15:07
príspevok od: Porubo
Ano su to zbytocne pletky:
Ak respektujes slobodnu volu ostatnych ucastnikov a to ze nemusia pisat tak ako si Ty predstavujes, alebo ocakavas, tak s tym nemas mat co problem. Proste nemusi sa Ti reakcia paci, alebo moze, mozes pokladat za hrubu, normalnu ci slusnu, ale respektujes.
Ak by kazdy reagoval podla "ocakavani", "predstav" tak by to bola aj nuda a zbytocne daco pisat. Ved aj tak by si vedel kto co ako zareaguje.
Preto mi je jedno ci mi niekto vynada alebo ma pochvali: Je to jeho sloboda, ktoru respektujem.

A teraz co akoze? Budeme sa v tom pitvat? Urazat sa, stazovat sa, chvalit to, ci inak sa v tom rypat? Kaslat na to, kto ako chcel zareagoval a zivot ide dalej.
Mat tak taketo problemy!
Vsak hej je to asi zaujimavejsie ako sa starat o nieco dolezite, napriklad dnesna dna (v inych mediach): Inflacia.
1. nevedel by som byt takyto..
2. uvedomujes si, ze uz si aktivnou sucastou tych "pletiek" ?
 
warwick
2022-02-14 17:27:07
príspevok od: fatality
vzhladom na to, ze za to dostava peniaze, obcas by mohol nafotit aj nieco ine, nez BA..
ale ine ma zaujalo..toto Krtko spravil? to je fakt trapas
pritom foti dobre, tie bwcka co ma v galerii su super a ta farebna fotka "maliarky" nebola nic moc..
platilo presne co si napisal+bola to slusne napisana spatna vazba, sam som chcel napisat nieco podobne a tak som ti dal lajk..
holt asi by mali premenovat tu rubriku na : "Foto na povinnu pochvalu"
Za fotky pre stĺpček redaktora je platený? To pochybujem. A prečo by mal fotiť niečo iné ako BA? Však keď tam asi býva alebo páči sa mu blava tak prečo má fotiť niečo iné ? A ty prečo fotíš to čo fotís? Mal by si fotiť niečo iné … Ty špekulant!
 
fatality
2022-02-14 17:37:57
príspevok od: warwick
Za fotky pre stĺpček redaktora je platený? To pochybujem. A prečo by mal fotiť niečo iné ako BA? Však keď tam asi býva alebo páči sa mu blava tak prečo má fotiť niečo iné ? A ty prečo fotíš to čo fotís? Mal by si fotiť niečo iné … Ty špekulant!
vidim, ze sa to tu zacina hemzit samymi mudrlantami.. ..
pokial viem, je plateny ako externista za tyzdenny fotostlpcek a fotografie su jeho sucastou..
to za prve..a za druhe, mas dojem, ze mam pravidelny tyzdenny stlpcek na nejakom sk
portali a ze sa zacinam (lokalitou fotografii) trochu opakovat?
 
warwick
2022-02-14 17:47:56
príspevok od: fatality
vidim, ze sa to tu zacina hemzit samymi mudrlantami.. ..
pokial viem, je plateny ako externista za tyzdenny fotostlpcek a fotografie su jeho sucastou..
to za prve..a za druhe, mas dojem, ze mam pravidelny tyzdenny stlpcek na nejakom sk
portali a ze sa zacinam (lokalitou fotografii) trochu opakovat?
Ako ty vies začo je on platený? Ty ho platíš? Ani sám nevieš a píšeš tu svoje konšpirácie. Ako redaktor týždenného fotostlpceka dáva take fotky ako vie fotiť. Tak ked by chceli svadobné fotky nech si zavolajú svadobného fotografa a podobne. Karol je fotograf Bratislavy tak samozrejme že fotí Bratislavu.
 
fatality
2022-02-14 17:51:44
príspevok od: warwick
Ako ty vies začo je on platený? Ty ho platíš? Ani sám nevieš a píšeš tu svoje konšpirácie. Ako redaktor týždenného fotostlpceka dáva take fotky ako vie fotiť. Tak ked by chceli svadobné fotky nech si zavolajú svadobného fotografa a podobne. Karol je fotograf Bratislavy tak samozrejme že fotí Bratislavu.
zeby tak, ze sa to tu uz viackrat rozoberalo a aj on to spominal?
 
gytheio
2022-02-14 17:54:40
príspevok od: warwick
Ako ty vies začo je on platený? Ty ho platíš? Ani sám nevieš a píšeš tu svoje konšpirácie. Ako redaktor týždenného fotostlpceka dáva take fotky ako vie fotiť. Tak ked by chceli svadobné fotky nech si zavolajú svadobného fotografa a podobne. Karol je fotograf Bratislavy tak samozrejme že fotí Bratislavu.
Az take samozrejme to nie je, on to nerobi pre seba a to by malo byt prvorade. Na druhej strane Karola chapem preco to robi ako to robi. Robil to cely zivot tak a je ovela jednoduchsie v tom pokracovat ako na stare kolena ist do neznameho.
 
warwick
2022-02-14 17:58:28
príspevok od: fatality
zeby tak, ze sa to tu uz viackrat rozoberalo a aj on to spominal?
Keby aj bol za to platený tak za stĺpček ako celok. A to aj robí. Ten stĺpček nie je len o fotkách. A nakoniec teba čo trápia jeho peniaze za čo je on platený? Ty škrob špekulantský ty by si aj tak na nič neprispel ani cent …
 
fatality
2022-02-14 18:03:10
príspevok od: warwick
Keby aj bol za to platený tak za stĺpček ako celok. A to aj robí. Ten stĺpček nie je len o fotkách. A nakoniec teba čo trápia jeho peniaze za čo je on platený? Ty škrob špekulantský ty by si aj tak na nič neprispel ani cent …
daj si lieciky, ktore si asi vynechal a sup sup spat do zvieracej kazajky
 
warwick
2022-02-14 18:07:37
príspevok od: fatality
daj si lieciky, ktore si asi vynechal a sup sup spat do zvieracej kazajky
K ničomu si tu nedospel iba navážať sa do redakcie a klamať …
 
Porubo
2022-02-14 18:12:54
Alebo skuste presvedcit Karola, ze ked mu zaplatite luxusny pobyt v inom (potencialne krajsom) meste, tak vam nafoti to mesto. Navrhy:
Florencia, Petrohrad, Rim, Benatky, Ateny, Salzburg, Instanbul atd.
Myslim zeby ste sa mohli (vediet) dohodnut!
 
gytheio
2022-02-14 20:38:22
Ja by som sa chcel redakcie opytat ako je mozne, ze sa objavuju u niekoho lajky a dislajky ktore som nikdy nedal?
 
gytheio
2022-02-14 21:18:14
Moze mi tu niekto poradit? Vzdy ked zapnem pocitac tak mam vsetko co mam na monitore na lavej strane, rozlozim to po celom monitore a ked opat zapnem Pc tak vsetko zase na lavej strane. Objavilo sa to po poslednej aktualizacii. Cim to je?
 
MagickVamp
2022-02-14 22:27:53
Neviem ako vy, ale ja tie uvody ani necitam. Skoro vzdy tam bola reklama na olympus a nafotena Blava. Uz som nauceny scrolnut to na na overene a neoverene spravy, aby som vedel na com sa pracuje, co sa da cakat. V zavere ked je obcas spomenuty nejaky soft a vypichnute funkcie, tak to si precitam tiez, ci by sa mi daco nehodilo. Ale ten uvod to je rychly scroll dole, rovnako ako na youtube okamzie klikam na preskocit reklamu.
 
blahoslav J B Art
2022-02-15 00:08:28
ked sa niekomu prejedla Bratislava, nech sa paci, tu je Praha
 
blahoslav J B Art
2022-02-15 00:14:14
a este jedna, nech nezerem
 
blahoslav J B Art
2022-02-15 00:19:50
inak vdaka Karolovi za tip na aplikaciu Slow Shutter, doteraz som pouzival len aplikaciu priamo v mobile Huawei ktora sa vola Hodvabna voda, ktora rozmaze vodu aj mraky s dlhym casom, skusim aj tuto
 
Krtko fotografom
2022-02-15 08:23:23
príspevok od: fatality
to ja neviem ale toto tu je napisane pod tvojim nickom: "A len som chcel nazor z druhej strany ze ma na to pravo stiahnut fotku a zablokovat uzivatela a uviedol som priklad ze podobne nieco urobili aj iny uspesny umelci v kariere."
a o inych "uspesnych" umelcoch, co spravili "podobnu" vec tu pisal prave kamik.. ..
Pekne ste sa tu vsetci do mna obuli. Prepac, ze pisem akurat pri tebe, ale si jediny, kto to spravne pomenoval. Tak za prve, som amatersky fotograf, doslova a do pismena samouk, a nikdy som sa za ziadneho profika nevydaval. Za druhe, nevidim dovod, preco by som nezmazal fotku, ktora je "zla". Za tretie, ked mazu svoje neuspesne fotky ostatni, tak to je v poriadku, ale ked zmazem ja, tak to je nehoraznost. Od zaciatku nepatrim do partie, ktori si navzajom lajkuju fotky, a ani nebudem. Na to tu mate svojho kandidata, so sustavne "rovnakymi" fotkami, napriek tomu jeho fotky lajkujete ako divi. Ale chapem, ide o vzajomne oplacanie lajkov. Gytheio ma uz kritizoval vela krat, a nemam osobne nic proti nemu. Za dalsie, nie som clovek, ktory sa rad hada, mam rad klud a pokoj, a tak isto nie som clovek, ktori si rad meni nazory s druhymi, a hraje sa na doleziteho, alebo najmudrejsieho. Potom, kritikov, ktori nemaju ziadne fotky, tak tych mam "najradsej". Kritik Rofo, toho neuznavam ani ako fotografa, tak nechapem, preco sa rozculuje - ked uz ste ma, a aj on, prinutuli ozvat sa. Napriek tomu vsetkemu, viem odkial smeruje vsetka nevrazivost voci mne. Kaslem na nich, a prave to ich neskutocne vytaca. Siefi, Dusan, prepac, ze ta spominam, ma uz kritizoval neskutocne vela krat, napriek tomu, jeho kritiku a nazory uznavam najviac, a aj najviac si ich vazim. A je tu jediny, ktoreho kritiku prijmem v akejkolvek podobe. Kritikov ktori kritizuju takmer vsetky fotky, tak o tych si myslim svoje, a kedze nie som vobec zvedavy na ich nazor, tak nevidim dovod, preco by som ich nezablokoval, kedze nemam najmensi zaujem sa s nimi hadat, a menit si nazory. A viem, ze oni neprestanu nikdy. Ja fotim iba pre seba, nefotim ziadne zakazky, a fotky nedavam na vsetky mozne servery, ake existuju. Fotky davam iba tu, a na fb, na rozdiel od ostatnych.
 
Krtko fotografom
2022-02-15 08:26:41
príspevok od: kamik
Ten uzivatel bol Krtko fotografom. A skus sa na to pozret z inej strany. Tak uspesny fotograf ako je ten Krtko, kolko on dostava lajkov... Ma uplne ine myslenie ako priemerny obycajny fotograf. On to mozno nestiahol koli komentarom, ale koli tomu ze za tu fotku sa prave nehrnuli lajky.
Nemas vobec pravdu, ale nevadi.
 
Krtko fotografom
2022-02-15 12:18:10
A este, aby ste si mohli pohladkat ego, a aby Vam to urobilo dobre, nikdy do nikoho nerypem, nikdy nikoho neurazam. Vzdy sa snazim spravat slusne. Na rozdiel od Vas, neriesim fotoaparaty, neriesim objektivy, nepocitam pixely, neriesim sum. Fotim s tym, co mam, a na co mam. Fotky upravujem na 10 rocnom pocitaci (teraz v maji bude mat 10 rokov) a monitor mam obycajny kancelarsky. Atelier si iba prenajimam, alebo idem ku nejakej kocke domov, ak sa chce fotit. Som len obycajny amater, a nie ako "taky fotograf", ako ste ma tu poniektori nazvali.
 
Rofo
2022-02-15 12:33:26
Krtko ja som sa rozculoval lebo som ostal zablokovany. Niekedy som dal aj pozitivny koment pod nejake fotky
ktore sa mi od teba pacili, plus lajky, ale jediny raz jednu kritiku a nastalo zablokovanie. Ze nie si zvedavy na moj nazor je v poriadku, ale zablokoval si aj inych napriklad Hakuna, co napisal ten prvy prispevok. Takze asi prilis skoro tych ludi odpisujes ... Okrem toho obycajny amateri sme tu skoro vsetci
 
warwick
2022-02-15 12:45:38
tak mna tento Krto blokol tiež … no co uz … nebudem tu vyplakavat … vsak mozem pisat komentáre inym ktori si zasluzia moju pozornosť … fotiek je tu dost. naco to riesite ….
 
Porubo
2022-02-15 13:44:01
Mne to tiez take pride, akoby boli placky a nie chlapi. Chlap musi nieco vydrzat, a vediet ze ked ho niekde nechcu, tak sa dalej netlaci, a bude pisat tam kde ho nebloknu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia