Hore

Fotostĺpček 9/2021

V minulom stĺpčeku som sa posťažoval, že som nemohol nafotografovať magnólie v Medickej záhrade, kvôli zlému počasiu. Apríl však ešte neskončil.

Môj druhý výlet do centra Bratislavy skončil podobne, len čo som na konečnej vystúpil z trolejbusu, spustila sa prietrž mračien s chvíľkovým krupobitím. To čo vadí magnóliám, to nevadí mestu. Fotenie v daždi ja milujem. Mesto vyzerá inak, ako keď je pekne, alebo len zamračené.









Po hodinke prestalo pršať, čo mi prišlo vhod, pretože som nemal dáždnik a techniku, ktorá je vodeodolná. Už roky fotografujem bratislavských holubov. Raz si možno nechám vytlačiť fotoknihu. Na Hviezdoslavovom námestí ich býva vždy dosť. Pred časom objavili skvelý flek na morovom stĺpe, ktorý je ohradený malým plotom. Sú si tak isté, že k nim môžete prísť blízko.









Použitá technika: Olympus PEN-F, M.Zuiko 75/1,8 MSC.

Jedným zo spôsobov, ako pretriediť archív a zbaviť sa priemerných fotografií, je vytvoriť si kolekcie/albumy, v ktorých budete zhromažďovať fotografie rovnakého žánru, alebo rovnakého objektu, či miesta. V piatok som pre kamaráta vyberal fotky Bratislavského hradu. Vytvoril som si v Lightroome kolekciu, postupne prehľadával archív a do kolekcie pridal všetky fotky hradu, ktoré som našiel. Boli ich stovky (presnejšie 1842). Niektoré zábery sa často opakovali. Dôvod je jednoduchý, boli to osvedčené pohľady, ktoré som cvakol pri recenzovaní fotoaparátov a objektívov. Často pri nezaujímavom svetle. Fotografie som si odkladal, kvôli porovnávaniu techniky. Teraz ich už nepotrebujem. Nechal som si len najlepšie. Zároveň som si uvedomil, že som už dlho nefotografoval z niektorých miest a mal by som si to zopakovať.

V rámci štandardného upratovania som sa zbavil asi 10 000 priemerných fotografií. A ako dopadli fotky s hradom? Veľmi rýchlo som poslal do večných lovísk vyše 600 fotografií. To je slušný výsledok. Ešte ma jedno dve kola mazania čakajú. Dúfam, že sa dostanem tak na 500 záberov. Ak sa tak prehrabem celým archívom, mohol by som sa dostať aj na polovicu pôvodnej veľkosti.

Overené i neoverené správy

  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 28mm F1.4, 30mm F1.4 a 35mm F1.4.
  • Austrálsky Canon sa vyjadril k téme ukončenia výroby objektívov s bajonetom EF. Vraj sa nejedná o úplne ukončenie výroby všetkých EF objektívov, ale o optimalizáciu portfólia. Canon ukončil výrobu väčšieho množstva EF objektívov, ale urobil si skladové zásoby, preto mnoho z nich bude nejaký čas stále dostupných.
  • Sada takmer 200 ranných fotografií od Williama Henryho Foxa Talbotta sa vydražila za $1 960 000. Štvornásobne sa tak prekonala odhadovaná suma. Talbott, ktorého niektorí považujú za otca fotografie, bol anglický vedec, vynálezca a priekopník fotografie. Mal zásadný význam pre rozvoj fotografie ako umeleckého a vedeckého média.
  • Spoločnosť OM Digital oficiálne odkúpila známejšie i menej známe obchodné označenia používané spoločnosťou Olympus, napr. “Zuiko/M.Zuiko”, “OM-D”, “PEN/PEN-F”, “STYLUS” atď.
  • Zrkadlový objektív SZX Super Tele 400 mm F8 Reflex MF je teraz kompatibilný s kamerovými systémami Canon RF a Nikon Z. Tokin a u tohto objektívu použila starý známy T-adaptér. Doteraz ho ponúkala s adaptérmi pre Canon EF, Fuji X, Micro Four Thirds, Nikon F a Sony E.
  • Leica má čoskoro predstaviť nový objektív Leica VARIO-ELMARIT-SL 24-70mm F2.8 ASPH s bajonetom L.  A to je tak všetko, čo o objektíve zatiaľ vieme.
  • Na internete sa objavili obrázky a špecifikácia pripravovaného objektívu Sigma 35 mm F1,4 DG DN Art. Bude v ponuke s bajonetmi E a L. Optická sústava sa skladá z 15 prvkov v 11 skupinách. Clona je 11-lamelová. Priemer filtra je 67 mm. Cena objektívu bude $899. Predstavený by mal byť už zajtra 27. 4.

Novinky

Málo známa firma FusionTLC predstavila univerzálny rádiový odpaľovač bleskov kompatibilný s PocketWizard, Profoto, Godox, Einsteina Nikon Speedlights. Trigger má kombinované mechanicko-dotykové ovládanie, zvukový senzor, programovateľnú hibernáciu, intervalometer, modelové svetlo a je napájaný 2 500 mAh akumulátorom. Aktuálne je k dispozícii len pre fotoaparáty Nikon, čoskoro by mali prísť verzie pre Canon a Sony. Cena nie je nízka, odpaľovač stojí $499.

https://www.fusiontlc.com/raven

Minulý týždeň patril Applu, ktorý predstavil nový tablet radu PRO, 24” iMac, Apple TV 4K a AirTag. Nebudem sa tu rozpisovať o parametroch. Zatiaľ ich nenájdete na oficiálnej slovenskej stránke, ale to najhlavnejšie sa dozviete napríklad na stránkach Macblogu. Ak máte hodinku času, môžete si pozrieť aj oficiálne predstavenie.

Prakticky všetko, čo Apple predstavil, je zaujímavé aj pre fotografov. Začnem novým 24” iMacom, je to vstupný model, nahradzujúci 21” model, ponúka sa v niekoľkých pestrých farbách. Samozrejmosťou je nový procesor M1, ktorý nájdete v 13” Macbookoch Air a Pro a v Mac Mini. Vysoký výkon je tak zaručený. 24” iMac je vhodný pre amatérskych fotografov, aj keď je cielený hlavne na študentov a do kancelárie/home officu. Uvidíme, kedy sa dočkáme kompletne prepracovaného väčšieho iMacu. Dá sa predpokladať, že bude mať rovnaký dizajn, ale s triezvejšími farbami a aspoň 30” displejom, možno aj novým výkonnejším procesorom.

https://www.macblog.sk/2021/apple-predstavil-novu-generaciu-24-palcovych-imacov/

Snáď ešte zaujímavejšie sú nové iPady Pro, do ktorých Apple zabudoval M1 čip, Mini LED displej (u vyššieho modelu), podporu 5G, Thunderbolt 4 port a až 16 GB RAM a 2TB úložný priestor. Vďaka optimalizácii operačného systému sa dá očakávať, že v niektorých aplikáciách budú nové tablety rýchlejšie ako počítače s rovnakým procesorom.

Novinkou je nový 12MP ultra-širokouhlý objektív na prednej strane. Na zadnej strane nájdeme 12MP, f1.8 širokouhlý a 10MP f2.4 ultra-širokouhlý objektív.

https://www.macblog.sk/2021/apple-predstavil-novu-generaciu-tabletov-ipad-pro-2021/

Novej verzie sa dočkala televízna konzola Apple TV s podporou 4K, HDR a Dolby Vision. Nové je diaľkové ovládanie. Pre nás fotografov je zaujímavá možnosť kalibrovania obrazu pomocou telefónu iPhone.

https://www.macblog.sk/2021/apple-predstavil-novu-apple-tv-4k-s-wifi-6-a-hdmi-2-1/

Aj polohový tracker Apple AirTag je zaujímavý pre fotografov. Umožňuje sledovať a nájsť napr. kľúče, peňaženku, alebo aj fotografickú brašnu, či batoh.

https://www.macblog.sk/2021/apple-predstavil-airtag-najhorsie-strazene-tajomstvo-za-posledne-roky/

Colorcinch je editor fotografií bežiaci na internetovom prehliadači. Obsahuje základné nástroje na úpravu fotografií, úpravy textu, vrstvy (s režimami prelínania), efekty a filtre. Colorcinch môžete používať zadarmo, aj keď niektoré funkcie vyžadujú prémiové predplatné. Rýchlosť editora je obmedzená rýchlosťou vášho internetového pripojenia. Ak používate bezplatnú verziu, musíte po dokončení úprav svoj obrázok exportovať, pretože možnosť uložiť si prácu ako projekt, je obmedzená na prémiových predplatiteľov.

https://www.cartoonize.net/

Inšpirácia

Máte účet na Instagrame? Ak áno, určite vám prídu vhod rady úspešného fotografa Marka McGee.


Našiel som asi dva najlepšie návody na fotenie oleja vo vode a mydlových bublín. Sú od fotografa Wolfa Amriho.




Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia