Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 13/2018

Zima sa drží zubami-nechtami a nechce odísť. Keď sa konečne objaví slniečko, niečo mi do toho vlezie a ja si ho nemôžem vychutnať s fotoaparátom v ruke.

Vážne ma nebaví mať v recenziách šedivé fotky, tak ako sa to stalo naposledy s Olympusom PEN E-PL9. Na pracovnom stole sa mi kopí technika, ktorú treba zrecenzovať. Mám ju len na obmedzený čas. Fotiť za každých podmienok, alebo čakať na pekné počasie? Niekedy nemám na výber a musím fotiť, aj keď je škaredo. No a na čo sa môžete tešiť v krátkom čase? Je to nová bezzrkadlovka Fujifilm X-A5 a svetelný transfokátor Tamron SP 24-70/2,8 Di VC USD G2. Nesmiem zabudnúť aj na M.Zuiko 17/1,2 PRO.

Záchrana fotky v RAW formáte

Formát JPG zažíva obrodu. Je to vďaka kvalitnejším snímačom a lepšiemu postprocesingu. Stále je však výrazne limitovaný a len RAW poskytuje všetko, čo je schopný snímač zaznamenať. Skutočnú výhodu RAW-u oceníte pri snímaní v extrémnych svetelných situáciách. Do jednej sa dostal aj Julo Kotus z nikonblog.sk.


Foto: Julo Kotus, nikonblog.sk.

https://www.nikonblog.sk/raw-zachranca-podexponovanej-fotografie/

Fotografujete v parkoch a záhradách?

Ja teda áno a rád. Ak ste v tomto spriaznená duša, mohla by vás zaujímať súťaž  International Garden Photographer of the Year.  Pokiaľ sa neprihlásite, môže vás odradiť spoplatnenie vstupu do súťaže, môžete aspoň čerpať inšpiráciu.

Zdroj: https://igpoty.com/igpoty-competition-12/

Google kúpil Lytro

Pamätáte sa na Lytro? Fotoaparát, ktorý mal zmeniť budúcnosť fotografie? Nestalo sa tak, prvé Lytro bolo skôr peknou ukážkou novej technológie snímania obrazu, než použiteľným fotoaparátom. Lákadlom mala byť možnosť, kedykoľvek na hotovej fotografii preostriť na ľubovoľnú časť fotografie. Osobne si nemyslím, že je to niečo, po čom skutočne fotografi túžia. Určite má táto technológia využitie inde, napr. v strážnych kamerách. S úspechom sa nestretol ani druhý, podstatne vylepšenejší model tejto značky. Lytro sa stiahlo z trhu a predpokladám, že väčšina predaných fotoaparátov teraz leží v skriniach, mesiace nepoužitých.

Možno ale fénix vstane z popola a technológia Light-Field sa opäť objaví. Google podľa všetkého Lytro kúpil a využije technológiu kompozitného obrazu v niektorom z budúcich zariadení. Uvidíme, či sa neobjaví v niektorom z fotoaparátov Pixel alebo v nejakom zariadení pre virtuálnu realitu. Light-Field technológia má u jednej z najväčších firiem sveta väčšiu šancu na prežitie.

Zdroj: https://techcrunch.com/2018/03/20/sources-google-is-buying-lytro-for-about-40m/

Food photography

Málokto si kúpi fotoaparát pretože chce fotiť jedlo. Ak, tak je to nejaký bloger/ka, ktorý rad varí a pečie. Fotografie jedál zapĺňajú Instagram, ale väčšina je snímaná mobilom niekde v reštaurácii alebo kaviarni. Asi neplánujte vyzdobiť si byt nejakou fotografiou jedla? Viem si však predstaviť, že v kuchyni by sa aspoň pre jedno miesto našlo, napr. od Ivana Čanigu, ktorý bol našim hosťom na FOTO SLOVAKIA 2017.


Túto krásnu fotku urobil Ivan Čaniga spolu so svojimi študentami FMK v Trnave na hodine produktovej fotografie.

http://www.ivancaniga.com/

Fotka banditu za milióny

Jesse James je jeden z najznámejších banditov, mnohí Američania ho považujú za akéhosi amerického Jánošíka. Po tomto "zlom chlapcovi" divokého západu, jeho bratovi a celej bande, išiel aj legendárny Buffalo Bill (William Cody). Justin Whiting z Veľkej Británie kúpil tintype fotografiu Jesseho Jamesa na eBay za smiešnych 7 Libier. Odhadovaná hodnota je však oveľa vyššia, za fotografiu by mohol dostať aj viac ako 2 000 000 USD. Tomu sa povie dobrá kúpa. Zdá sa, že kupovať na eBay sa oplatí viac, ako prepadávať banky. V roku 2015 sa 2$ fotka Billyho the Kida predala za 5 000 000 $.


© Justin Whiting / SWNS.com

Zdroj: http://www.foxnews.com/science/2018/03/19/jesse-james-jackpot-outlaw-photo-bought-on-ebay-for-10-could-be-worth-2-million.html

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Emilio
2018-03-29 20:56:13
Zaujala ma tá možná predajná cena za fotografiu Jesseho Jamesa. Kurňa za tie prachy ju bude musieť hooodne vyretušovať / alias fotošopovať/. Za taký doškriabaný originál by som nedal ani deravý groš. Ináč Karol rád som si prečítal aj tento fotostĺpček. Človek tu nájde hodne zaujímavých myšlienok bez komerčného tlaku. Ďakujem.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované