Hore

Autor: Tomáš Hulík

Fotostĺpček šéfredaktora 18/2019

Veľká vlna recenzií je za mnou. Ešte musím dokončiť test 100 mm filtrov NiSi. Už mám otestovaný polarizačný a silné ND, chýba mi ešte šedý prechodový a špeciálny filter pre nočnú fotografiu.


Olympus OM-D E-M1X, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO, NiSi C-PL, ND60, ND1000. Expozičný čas: 4:14.

Minulý týždeň som bol na predstavení brašní a batohov National Geographic. Zišli sa pri tom zástupcovia médií a predajcovia. Za tie roky sú z nás kamaráti a tak sme neosahávali len produkty NG, ale dobre sme si pokecali o situácii vo fotobiznise. Zhodli sme sa, že to ide stále dole vodou. Optimizmus tu nie je na mieste, bude ešte horšie. Racionalisti už dlhšie vedia, že sa len normalizuje stav. Všetci sa tomu budeme musieť prispôsobiť. Ani nové FF bezzrkadlovky pokles záujmu o fototechniku nepribrzdili. Prakticky všetci sme sa zhodli, že olympijské hry v Tokiu budú labuťou piesňou zrkadloviek. Ešte príde niekoľko parádnych modelov, Canon a Nikon to majú ako povinnosť. Väčšinu amatérov zaujímajú oveľa viac bezzrkadlovky. A to je možno príležitosť uzatvoriť kapitolu DSLR, obzrieť sa do minulosti a zamyslieť sa nad tým, ktorá digitálna zrkadlovka bola najlepšia. Nemusí to byť tá najvýkonnejšia a najlepšie fotiaca, skôr model, ktorý výrazne ovplyvnil digitálnu fotografiu. Je tu viacero kandidátov. Môže to byť Canon EOS 300D, prvá cenovo dostupná DSLR. Alebo Nikon D3, prvá plnoformátová DSLR tejto značky, ktorá sa dušovala, že FF nebude vyrábať. Alebo to je Canon EOS 5D Mark II, ktorý spôsobil revolúciu vo videu? Pre mňa osobne je najvýznamnejšou zrkadlovkou Nikon D90. O jeho kvalitách svedčí, ako dlho sa vyrábal a koľkým fotografom urobil radosť. A aj po rokoch sa s ním stále dobre fotí. To je ta najlepšia vizitka.

Overené i neoverené správy

  • Nikon má objednaný nový snímač Sony IMX455AQR s rozlíšením 60MP, 8k videom a natívnou citlivosťou 64 ISO. Odhaduje sa, že by sa mohol objaviť v nástupcovi Nikonu D850 a novej profesionálnej bezzrkadlovke radu Z.
  • Pripravovaný Nikon D6 má vraj mať stabilizovaný snímač s rozlíšením 24 Mpx, 4K video s frekvenciou 60 FPS.
  • Nie je tajomstvom, že Fujifilm chystá 100 Mpx stredoformátovú bezzrkadlovku. Veď maketa bola aj na Photokine. Teraz konečne vieme dátum oficiálneho predstavenia. Bude to 23. mája.
  • Sony A9 II by mal byť vraj predstavený v septembri, snímač typu BSI-CMOS má mať rozlíšenie 36 Mpx. Má to byť fotoaparát s najrýchlejším zaostrovaním na snímači. Toto má byť model pre nadchádzajúce olympijské hry Tokio 2020. O nejakej alternatívnej SLT zrkadlovke ani chýru.
  • Unikol produktový list, vďaka ktorému vieme viac o novom snímači, ktorý Canon chystá pre svoju profesionálnu bezzrkadlovku radu R. Má mať rozlíšenie 63 Mpx a Dual Pixel AF.
  • K neovereným správam patrí tá o chystanom Canone 7D Mark III, má mať 32,5 Mpx APS-C CMOS snímač. Iné správy však hovoria o modeli, ktorý by mal nahradiť EOS 7D Mark II i EOS 80D zároveň. Ako to dopadne by sme sa mali dozvedieť ešte tento rok.
  • Nikon zverejnil video s ukážkou fungovania Eye tracking funkcie, ktorú má 16. mája priniesť nový firmvér pre modely Z6 a Z7.


Novinky

Čoraz populárnejší Luminar sa dočkal novej aktualizácie. Funkcia úprav s využitím umelej inteligencie sa dočkala druhej verzie, pribudlo párovanie RAW+JPG, vylepšená je synchronizácia a vo verzii pre Windows pribudlo ešte niekoľko vylepšení. Luminar 3 si samozrejme môžete vyskúšať zdarma na 30 dní. Skylum Luminar 3 Trial download. Ak sa rozhodnete si ho zakúpiť s kódom “AMB43R”, máte zľavu 10 USD.


Tamron oficiálne predstavil nový transfokátor 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD. Navrhnutý je pre plnoformátové zrkadlovky Canon a Nikon. Mal by mať vysoký optický výkon, navrhnutý je pre DSLR s rozlíšením viac ako 50 Mpx. Optická stabilizácia obrazu má mať účinnosť až 5 EV. Objektív je utesnený a predná šošovka má fluórovú vrstvu odpudzujúcu kvapaliny a nečistoty. Cena je stanovená na 799 USD. Objektív dopĺňa širokouhlý zoom 17-35 mm f/2.8-4 Di OSD.

https://www.guidetocamera.com/news/tamron-announces-fast-compact-portrait-zoom-35-150mm-f-2-8-4-di-vc-osd-model-a043-/

Ďalším novým objektívom je Zeiss Otus 100mm f/1.4. Je rovnako navrhnutý pre FF DSLR Canon a Nikon. Otusy patria k najlepším objektívom vôbec. U novinky máme očakávať až stredoformátový vzhľad fotografií. Objektív má manuálne zaostrovanie, zaostruje od 1 metra a nie je to žiaden drobček, jeho hmotnosť je okolo 1400 gramov. Cena by mala byť okolo 4500 €.




Foto: Bjoern Pados. 100 mm, 1/500 sec, f/2, ISO 100.

https://www.zeiss.com/camera-lenses/us/photography/products/otus-lenses/otus-14100.html

OPPO konečne oficiálne predstavilo avizovaný telefón s optickým zoomom. Opticky ponúka 6-násobný zoom a hybridne 10-násobný, rovnako ako nedávno predstavený Huawei P30 Pro. Obidva mobily majú optický zoom riešený na princípe periskopu. OPPO Reno 10x Zoom má stať 800€. Vybavený je procesorom Snapdragon 855, 8 GB pamäte RAM a 256 GB úložiskom.



Inšpirácia

Najprv trochu smutne. Skládka odpadu v Zohore pravidelne znečisťuje svoje okolie. Pamätám si, ako pred rokmi padali zbytky horiaceho igelitu až v neďalekom Schlosshofe. Tentokrát skládku opäť zachvátil silný požiar. Kamarát Tomáš Hulík, ambasádor Nikonu bývajúci neďaleko, nafotil hniezdiacich bocianov na pozadí hustého čierneho dymu. "Pekne" sa správame ku krásnej prírode v okolí rieky Morava. Radosť z nás musia mať aj Rakúšania.




Foto: Tomáš Hulík

Sú fotografi, ktorí nevidia zaujímavý motív, ani keby im tancoval pred objektívom a sú takí, ktorí ho nájdu prakticky kdekoľvek. K tým druhým patrí Christian Lorenz. Dúfam, že vás svojimi nápadmi inšpiruje.


Čerstvo som medzi mojich obľúbencov zaradil fotografku Lotte Grønkjær. Hlavne jej čiernobile fotky kvetov sú fantastické.






Foto: Lotte Grønkjær

https://www.behance.net/gallery/78667985/Duos

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2019-04-30 09:01:07
Ten luminar nie je len 14 dňový trial?
 
close
2019-04-30 09:25:28
Nikon D90 to bola veru klasika...mal som tiež tú česť a aj po rokoch som ho nemal problém predať velmi rýchlo a výhodne
 
JohnNewton
2019-04-30 09:37:56
príspevok od: close
Nikon D90 to bola veru klasika...mal som tiež tú česť a aj po rokoch som ho nemal problém predať velmi rýchlo a výhodne
Dokonca naň asi ani nebol vydaný žiadny opravný firmware, nebolo treba
 
bobo222
2019-04-30 09:52:31
príspevok od: close
Nikon D90 to bola veru klasika...mal som tiež tú česť a aj po rokoch som ho nemal problém predať velmi rýchlo a výhodne
Veru, dlho si držal cenu na bazároch.
 
spektrum
2019-06-10 14:25:22
k fotkám kvetov, tie prvé 2 sa mi páčia a na stránkach som našla ešte jednu https://www.flickr.com/photos/funch/48001705041/in/dateposted/
Sú dobré preto, lebo evokujú predstavy ..prvá tanečnicu, druhá túlenie a tá posledná hlavičku so závojom..
Sú o fantázii a metaforách a také by mali byť dobré fotky.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované