Hore

Autor: © wu Billy

Fotostĺpček šéfredaktora 29/2018

Väčšinou dokumentujem verejné akcie, fotkami z nich sa rád podelím na Facebooku. Dnes nemám pre vás čerstvé fotky. Niežeby som nefotil. Niektoré okamihy však patria len fotografovaným osobám a fotograf by mal rešpektovať ich súkromie.

Fotky z dojímavého a zároveň smutného fotenia jednej slovenskej legendy asi nikdy neuvidíte, ak ich sama nezverejní. V záplave fotografií na sociálnych sieťach, nezverejnené zábery dostávajú väčšiu cenu. Prejdime na veselšiu nôtu. Kto by nemal rád pikniky? Ten dobový bratislavský sa nadmieru vydaril. Dostal som ponuku, aby som ho fotil oficiálne, za peniaze. Niežeby sa mi nehodili, ale piknik som si chcel užiť a napokon aj užil, ako návštevník. Fotoaparát som samozrejme mal so sebou, ale išiel som naľahko, bez tlaku čo všetko musím pre organizátorov nafotiť. Fotiek bolo napokon kopec, lebo bolo čo fotiť. A organizátori môžu byť preto radi, fotky majú a naviac zadarmo. Koho zaujíma použitá technika? Fotil som s Olympusom OM-D E-M1 Mark II a objektívom M.Zuiko 45/1,2 PRO.


Na dobový piknik treba prísť dobovo oblečený.


Janka Dekanková, speváčka a organizátorka.

FB album I.

FB album II.

Zaručené i nezaručené správy

Do septembrovej Photokiny nie je ďaleko a preto sa začínajú množiť rôzne neoverené správy o novinkách, ktoré by sa tam mohli predstaviť. Potvrdzuje sa, že Nikon predstaví profesionálny mirrorless už tento rok a nie v prvom štvrťroku 2019, ako napovedali staršie správy. Postupne sa objavujú bližšie špecifikácie, čo by mohlo znamenať, že sa niekto dostal k informačným prameňom z dobrého zdroja. Toto sú zatiaľ špekulácie, prakticky istá je správa, že Nikon definitívne končí so systémom Nikon 1. Bezzrkadlovky Nikon 1 zmizli z oficiálnych japonských stránok a už sa nedajú kúpiť ani v niektorých veľkých obchodoch, mimo Japonska.

Ďalšou potvrdenou správou je, že si Fujifilm nechal zaregistrovať model X-T3, nepotvrdené sú zatiaľ špecifikácie pripravovanej novinky. Zdá sa, že by sme ju mohli vidieť naživo už na Photokine. Očakávaný objektív Fujinon XF 8-16mm f/2.8 R LM WR by sa mal začať predávať v rozmedzí septembra až novembra. Svetelná dvestovka termín zatiaľ nemá.

Novinky

Novinka od Godoxu ma utvrdila, že táto firma ide správnym smerom a keď budem potrebovať silný externý blesk, viem, kam poň ísť. Wistro AD400 PRO je ďalším prírastkom do rodiny rádiovo ovládaných štúdiových bleskov, ktoré vďaka akumulátoru môžete používať mimo dosah elektrickej siete. Mega výhodou je, že blesky sú riadené rádiovo, s podporou HSS a TTL a hlavne sú univerzálne. Je jedno, akou značkou fotoaparátu fotíte, musíte si len kúpiť vysielač pre váš fotoaparát, čo nie je veľká položka. Novinka spolupracuje dokonca aj so systémovými bleskami. Výkon je 400Ws, 2600mAh akumulátor dodá energiu až pre 390 plných zábleskov.

Koho ponuka Godoxu zaujala, rovnako ako mňa, určite ocení sprievodcu systémom na petapixel.com.

Manfrotto predstavilo nový batoh a brašnu zo série Noreg. Noreg camera messenger-30 je brašna typu messenger (poštárska brašna). Okrem fototechniky sa do nej zmestí 15" notebook a 9,7" tablet. Má zabudovaný držiak na statív. Noreg camera backpack-30 je dvojkomorový batoh s priestorom pre 15" notebook a 9,7" tablet. V prednej časti je držiak na statív, nechýba pláštenka do dažďa. Novinky sú určené predovšetkým pre majiteľov prémiových bezzrkadloviek. Dúfam, že sa objavia aj na našom trhu, pretože kombinácia šedej s červenými doplnkami im sekne.


Manfrotto Noreg camera backpack-30.


Manfrotto Noreg camera messenger-30.

Microsoft nemám rád, nedoťahuje veci do konca. Dodnes nechápem, ako mohli prvé predražené PC s MS-DOS poraziť skvelé Commodore a Atari. Pokašľali toho veľa za tie roky. Kde sú prehrávače ZUNO, kde Windows Mobile? O niektorých katastrofických verziách Windowsu ani nehovoriac. Na druhú stranu treba priznať, že Microsoft má aj úspešné produkty. X-Box, klávesnice a myši, Surface. Teraz predstavil nový lacný Microsoft Surface Go, ktorý má konkurovať novému iPadu. Je tu tiež zameranie na školy a kreatívcov, ktorí využijú ovládanie perom. Na rozdiel od iPadu, ktorý fičí na operačnom systéme pre chytré zariadenia, na Microsoft Surface Go je nainštalovaný desktopový Windows. Vzhľadom na slabšie hardvérové parametre zariadenia, som si nie istý, či je to správne riešenie. Uvidíme, čo ukáže prax.

Základná verzia je osadená 4GB RAM, procesorom Intel 4415Y a 64GB úložiskom. Cena je stanovená na 399 USD. Vyššia verzia má 8GB RAM a 128GB úložisko. K zariadeniu bude možné dokúpiť klávesnicu, myš a pero. Displej je 10" s rozlíšením 1800x1200 bodov. Operačný systém je Windows 10 S.


Moment je výrobca kvalitných predsádok pre iPhony, teraz predstavili zaujímavú aplikáciu pre zariadenia s iOS a Androidom. Appka Moment prináša profesionálne funkcie ovládania fotoaparátu v chytrých zariadeniach. Ponúka manuálne nastavenie expozičných parametrov, manuálne zaostrovanie, fotenie do formátu RAW a ďalšie zaujímavé funkcie.


Keď už spomíname predsádky, je tu Kickstarter projekt, ktorý predstavuje sériu predsádok a puzdier pre iPhone X (ako inak). 4 predsádky v dvoch farbách kombinujú taliansky dizajn s kvalitnou nemeckou optikou. Ak sa kampaň vydarí, predsádky Lemuro sa začnú distribuovať v novembri. To tu však môže byť už nový iPhone X, na ktorý nemusia pasovať.



Skylum Luminar 2018 sa dočkal výraznejšieho updatu, ktorý prináša zrýchlenie, podporu pluginov a pár ďalších noviniek. 10 USD ušetríte, ak použijete kód “PHOTORUMORS”.

Inšpirácia

Fotenie mobilným telefónom nemusí byť len amatérskym cvakaním. Aktuálnym kráľom rebríčka dxomark.com je Huawei P20 Pro. Práve ním urobil sériu čiernobielych záberov fotograf s nikom wu Billy.


Foto a titulné foto: wu Billy.

https://www.behance.net/gallery/64809351/Huawei-P20-Pro-

Vyložte ma na pobreží s mohutnými vlnami a strávim tam hodiny, či dni. Vlny ma fascinujú. Vlastne všetko, čo s morom súvisí. Raz by som chcel nafotiť takú sériu fotografií, aká sa podarila fotografke Rachael Talibart. Odporúčam pozrieť v jej portfóliu sériu Sirens.




Foto: Rachael Talibart

https://www.rachaeltalibart.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kwido
2018-07-17 16:24:23
Pri tom Luminar by sa patrilo uviest ze Windows verzia nema podporu pluginov.Co ma velmi sklamalo.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované