Hore

Autor: Tim Tadder

Fotostĺpček šéfredaktora 42/2018

Okrem testovania Fujifilmu X-T3 som začal testovať aj Nikon Z7. Očakával som, že si pár týždňov počkám, kým Adobe do Lightroomu pridá podporu tohoto nového fotoaparátu.

Preto ma príjemne prekvapilo, že LR Nikon Z7 pozná. Zatiaľ nie naplno, ale RAWy otvorí a dajú sa upravovať. Chýba korekcia objektívov. Čo je najzaujímavejšie, že sa Lightroom snaží prečítať z EXIFU informáciu o použitom obrazovom profile. To je vôbec prvý krát, čo to robí. Žeby pripravované vylepšenie? Už teraz sa mu darí vyčítať nastavenie odšumovania a doostrovania. To by mnohým urýchlilo úpravy fotografií tak, aby vyzerali ako ich upravuje fotoaparát.

Už druhý týždeň sa s fotoaparátmi ponáram do histórie. Tentokrát na nádvorí Starej radnice. Išlo o súkromnú akciu, takže som nezverejňoval fotky na svojom FB profile, len jednu.


Šikovná Linda z Tostaburu. Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 45/1,2 PRO.

Overené i neoverené správy

dxomark.com redizajnovali stránku, tej dominujú mobilné telefóny. Od júna neotestovali žiaden fotoaparát. Vieme, že dxomark.com má problémy. Ale keď môžu testovať mobily, asi to s nimi nebude až tak zlé.

Holga predstavila instantnú tlačiareň Holga Printer. Funguje bez batérie a urobí “polaroidovú” fotku z obrázku, ktorý máte na displeji mobilu. Zatiaľ stále prebieha kiskstarterová kampaň, cieľová suma je však už vyzbieraná.



https://holgadigital.com/holga-printer

Google+ mal byť konkurenciou pre Facebook. My fotografi na Facebook nadávame kvôli tomu, ako degraduje kvalitu našich fotografií. Preto niektorí fotografi radšej využívali Google+, ten ale končí. Dôvodom je nízky záujem zo strany používateľov, ale aj odhalená bezpečnostná chyba.

http://www.fony.sk/clanky/14571-googleplus-konci-moze-za-to-bezpecnostna-chyba-a-nezaujem-pouzivatelov

Ešte sme si poriadne nezvykli, že mobily majú 2 až 3 hlavné fotoaparáty a už nám Lenovo avizuje, že ich pripravovaný model Z5 Pro ich bude mať 4! Šošovky sú usporiadané do štvorca, ale parametre fotoaparátov ešte nie sú známe. Podrobnosti by sme sa mali dozvedieť už zajtra 16. októbra.



Novinky

Minulý týždeň priniesol slušné množstvo noviniek. Väčšina sa týka mobilov a fotenia s nimi, nájde sa však aj nejaký ten hardvér a softvér pre “veľké” fotoaparáty.

Filmy prichádzajú a odchádzajú. Pozitívnou správou je, že na trh prichádza monochromatický film ADOX HR-50 (135, 120, a 4x5), má ultrajemné zrno a superpanchromatickú emulziu, ktorá umožňuje snímať aj infrafotografie. Film je určený predovšetkým pre street a krajinársku fotografiu.

http://www.adox.de/Photo/adox-hr-50-en/

Manfrotto predstavilo trojicu nových guľových hláv radu 490. Sú to menšie modely s jednoduchým ovládaním. Model 490 má rýchloupínací mechanizmus RC2. Základný model MH492 je len so závitom, bez rýchloupínacieho mechanizmu. Ten sa ponúka aj vo verzii s upevnením do sánok coldshoe.

https://www.manfrotto.com/490-centre-ball-head

https://www.manfrotto.us/492-centre-ball-head-674a50

https://www.manfrotto.us/492-centre-ball-head-with-cold-shoe-mount-5c2a21

Google predstavil niekoľko nových zariadení. Fotografov najviac zaujímajú nové telefóny Google Pixel 3. Pixely už roky patria medzi špičku, čo sa týka fotografovania. Rovnakú ambíciu má aj Pixel 3, ktorý sa bude predávať vo dvoch veľkostiach. Google využíva vysoký výkon zariadení na tvorbu HDR fotografií a fotografií s vysokým rozlíšením z viacerých záberov. Novinkou je podpora RAW, softvérové napodobnenie efektu odrazovej dosky, nový algoritmus portrétneho režimu s postupným rozostrením (ako u nových iPhonov XS) a vylepšený nočný režim. Model Pixel 3 má 5.5" displej a Pixel 3 XL má 6.3".

http://www.fony.sk/clanky/14573-google-pixel-3

http://www.fony.sk/clanky/14574-google-pixel-3-xl

Minulý týždeň som písal o gripe pre telefóny Pictar Pro, ktorý z mobilu urobí “zrkadlovku”. Nie je to jediný pokus vylepšiť ergonómiu mobilov. Adonit je grip s Bluetooth spúšťou, závitom pre statív a dotykovým perom. Stále si o tom myslím svoje, ale Adonit je aspoň lacný. Stojí prijateľných $39.99.



http://www.adonit.net/photogrip/

Insta360 predstavili novú akčnú kameru ONE X s rozlíšením 5.7K a 360° záberom. Video môžete ukladať v 4K rozlíšení s 50fps alebo 3K rozlíšení so 100fps. Fotografie majú rozlíšenie 18Mpx. Udržať obraz neroztrasený pomáha vylepšený systém stabilizácie FlowState. Cena je stanovená na $399.95.



Canon Digital Photo Professional Express je nová aplikácia, priamo od Canonu, ktorá umožňuje fotografom spracovávať súbory JPEG a CR3 RAW na tabletoch iPad. Nájdete ju v obchode App Store a je zdarma.



Aj milovník Whisky môže byť fotograf, ako dokazuje kamarát Izzino, ktorý je oficiálne "whisky expertom". Svoju obľúbenú značku (whisky) si teraz môžete zobrať so sebou na fotenie v štýlovej ploskačke.

https://whiskeyaccessory.com/products/the-camera-flask

Inšpirácia

Keď viete, dokážete veľa aj s málom. iPhone XS nie je najlacnejší, vlastne je poriadne drahý, ale oproti kamere Canon C200 s objektívom Sigma Art 18-35/1.8 je vlastne skoro zadarmo. Ed Gregory z youtube kanála Photos In Color porovnal video z týchto tak rozdielnych prístrojov, pričom sa snažil o rovnaký uhol záberu. Posúdenie rozdielov nechám na vás.



Tim Tadder fotí prevažne štylizované portréty športovcov. Využíva pestrú škálu fotografických techník a profesionálny postprocesing. Jeho fotografie sa používajú ako ilustrácie, alebo do reklamy.






Foto: Tim Tadder

https://www.behance.net/timtadder

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia