Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 48/2020

V sobotu som sa vydal do mesta po 100 rokoch bez fotoaparátu. Kamarátke som išiel vyzdvihnúť akciový telefón. Vystúpil som na nedávno otvorených Nivách, že peši prejdem k Eurovei, pomedzi vežiaky navrhnuté Zahou Hadid.

Samozrejme, hneď som zbadal niekoľko fotogenických motívov a ľutoval som, že som si fotoaparát nezobral so sebou. Zároveň som sa ale potešil tomu, že mám slušný telefón Huawei P20. Z prvej desiatky rebríčka dxomark.com zmizol už dávno, ale fotí dobre, hoc ja ho na fotenie využívam minimálne. Dokonca, ako jeden z mála, má monochromatický snímač. Začínam zvažovať, či sa foteniu telefónom nezačnem venovať intenzívnejšie.













Overené i neoverené správy

  • Minulý týždeň rumors stránky informovali o tom, že Nikon v roku 2021 predstaví zrkadlovku D880 so 45 Mpx snímačom a 14 obr./s. Teraz sa objavili správy o ďalšej zrkadlovke, Nikone D580 s 20 Mpx APS-C snímačom, 14 obr./s., duálnym slotom a 4K 60p videom. Asi to bude nástupca Nikonu D500. Nikon tak predlžuje životaschopnosť najvyšších FF a APS-C modelov na niekoľko pár rokov, kým definitívne zvíťazia bezzrkadlovky.
  • V prvom štvrťroku 2021 by mal Canon uviesť nový väčší firmvér pre EOS R5 a R6. Má pridať video Full HD 120p, C Log 2 a 3, Cinema RAW light (pre EOS R5) a opraviť niekoľko chýb.
  • Angelina Jolie bude režírovať životopisný film o Donovi McCullinovi, jednom z najznámejších vojnových reportérov, ktorý sa na filme bude podieľať ako výkonný producent. Vo filme si ho zahrá Tom Hardy, ktorého poznáte napr. z filmu Mad Max.
  • Podujatie Photokina, ktoré sa pravidelne konávalo v Kolíne nad Rýnom, sa odkladá na neurčito. V súčasnej neistej situácii je príprava veľkého veľtrhu riskantná, s neistým výsledkom. Viacerí odborníci predpovedajú, že to znamená definitívny koniec tohto podujatia, ktoré sa konávalo od roku 1950.
  • Sigma 1. decembra oficiálne predstaví trojicu nových objektívov radu DN, s bajonetmi Sony E a Leica L. Vďaka predčasnému úniku informácií vieme, že to budú kompaktné objektívy Sigma 24mm f/3.5, 35mm f/2.0 a 65mm f/2.0 DG DN, všetky z radu Contemporary.

  • MIOPS odštartovali kampaň na Kickstarteri, v ktorej zbierajú financie na inteligentné príslušenstvo pre fotoaparáty s názvom Flex. Flex sa pripája k sánkam fotoaparátu a bezdrôtovo komunikuje s doplnkovou aplikáciou pre iOS a Android. Flex ponúka mnoho rôznych funkcií a režimov snímania, vrátane ovládania fotoaparátu, senzoru blesku, senzoru zvuku, laserový senzor, HDR bracketing, GPS označovanie, timplapse, samospúšť, intervalometer atď. Cieľová suma je už takmer 4x prekročená a tak nič nebráni tomu, aby sa zariadenie dostalo do výroby a predaja.



Novinky

Tamron predstavil objektív 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD s bajonetom Sony E. Určený je pre APS-C bezzrkadlovky. Je to prvý objektív na svete s týmto rozsahom a konštantnou svetelnosťou F2,8. Optická sústava sa skladá z 16 prvkov v 12 skupinách. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 19 cm na najširšom a 39 cm na najdlhšom ohnisku. Clona je 9-lamelová s kruhovým otvorom. Priemer filtra je 67 mm. Predný člen je potiahnutý fluorínovou vrstvou odpudzujúcou kvapaliny a nečistoty.

Firma Ulanzi predstavila špeciálny držiak pre iPhone, ktorý umožní využívať hodinky iWatch, ako náhľadový displej pri selfie fotení s využitím kvalitnejších hlavných fotoaparátov. Držiak umožňuje upevniť telefón s hodinkami na statív, alebo selfie tyč a umožňuje pripojiť aj LED svetlo alebo externý mikrofón.

https://www.ulanzi.com/products/ulanzi-st-09-cold-shoe-tripod-mount-for-apple-watch

Inšpirácia

Od 23.novembra do 31.decembra Nikon vo svojej online škole zdarma poskytne videokurzy. Kurzy zvyčajne stoja každý od 15 do 50 dolárov a ich súčasťou sú dôkladné lekcie známych odborníkov. Okrem doterajších 10 tried Nikon sprístupní aj nový kurz „Lepšie fotografie z dovolenky s ambasádormi spoločnosti Nikon“. Pre sledovanie je potrebné sa zaregistrovať.

https://www.nikonevents.com/us/live/nikon-school-online/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JozoOrech
2020-11-30 16:33:37
Meno na konci prvého odstavca je zkomolené náhodne, schválne alebo to mal byť chyták, či si to niekto všimne ? Hadou Zahid = Zahou Hadid
 
vlcimak
2020-11-30 17:19:08
Jeeej, uz te to otvorene pre verejnost? Bol som tam v lete, pretoze si fotografujem Bratislavu, ked sa ma niekde menit a po rokoch sa tam vratim, aby som z tej istej pozicii odfotil zmenu. Nechceli ma tam pustit, vraj tak skoro to ani nebude. Ak bude zajtra priaznive osvetlenie, asi sa tam vyberiem...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované