Dobrý deň, mám dotaz ohľadne Pentaxu K20D. Mám asi mesiac tento fotoaparát a keď ho pri fotení otáčam z horizontálnej do vertikálnej polohy tak z neho ide slabý tupý zvuk akoby posunutia niečoho vo vnútri. Akoby vnútri nebolo niečo dostatočne upevnené. Dal som dolu aj objektív, vybral batériu aj kartu a skúšal ho otáčať tak, no stále sa v ňom niečo posúva. Je to síce minimálny posuv, no nerád by som aby sa v ňom časom niečo pokazilo úplne. Je to vada a je to na reklamáciu, alebo je to v pohode? Ďakujem za radu.
Nazdar. Je to uplne normalne. Pentax K10D/K20D nemaju pri zapnutom SR aretovany senzor, ale volne lieta na elektromagnetoch. Cize nemusis mat ziadne obavy. Ak packu SR das do polohy OFF, senzor sa aretuje a uz nebudes citit to posuvanie. Nic nerozoberaj, zbytocne si zavlacis prach do noveho fotaku. Nejedna sa o ziadnu chybu. Normalna funkcia SR. Je to tak z nejakeho dovodu.
PS. Pentax ma zalozenu stabilizaciu v tele na elektromagnetickom principe, cize senzor volne lieta. Dokaze vsak stabilizovat v horizontalnej aj vertikalnej polohe, taktiez v oboch polohach aj panning a este aj rotaciu a neprehrieva sa. Ine znacky, ktore maju stabilizaciu v tele, napr. Sony, maju iny princip, ktory je zalozeny na piestikoch, na ktorych sa posuva senzor a preto u nich necitit volny pohyb senzoru, ale zase ich stabilizacia sa zahrieva a nedokaze stablizovat napr. rotacne alebo vertikalne.
PS. Pentax ma zalozenu stabilizaciu v tele na elektromagnetickom principe, cize senzor volne lieta. Dokaze vsak stabilizovat v horizontalnej aj vertikalnej polohe, taktiez v oboch polohach aj panning a este aj rotaciu a neprehrieva sa. Ine znacky, ktore maju stabilizaciu v tele, napr. Sony, maju iny princip, ktory je zalozeny na piestikoch, na ktorych sa posuva senzor a preto u nich necitit volny pohyb senzoru, ale zase ich stabilizacia sa zahrieva a nedokaze stablizovat napr. rotacne alebo vertikalne.
Ďakujem WildSammy, až budem veľký, budem tiež taký múdry (v dobrom). Zatiaľ som len malý fotič s veľkým foťákom, ešte že sú tu pre nás amatérov takí ochotní ľudia ako ty :)
len jedna rada: pred tim nez sa cosi opytas, skus si to najprv pohladat, toto sa na forach riesi denne. stavim sa stebou ze ti to hrka aj ked si si vypol ten stabilizator ci co to tam mate v tich pemntaxoch. v 99% pripadov ten zvuk je zo senzora ktory urcuje ci mas nakolneny fotoaparat, vertikalne ci horizontalne. takze ten stabilizator asi tazko..nakolko takyto divny pokazeny zvuk nam vidavaju vsetky zrkadlovky, canon nikon olympus atd..no asi su vsecky fakt pokazene...
Ano, Predseda ma pravdu, hrka aj senzor otocenia fotoaparatu, ktory sa preklapa, ale je to taky iny hrkot po vypnuti SR :-) Pri zapnutom SR citis silnejsie narazy a to je senzor narazajuci na dorazy a pri vypnutom pocujes len preklapanie toho senzoru :-)
Je to vada fotoaparátu?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa