Fórum » O TECHNIKE

Skúsenosti s fotobatohom

velecky
2009-11-05 11:33:21+01
Zvažujem kúpu fotobatoha, asi Lowepro Fastpack 350. Má s ním niekto skúsenosti? Dobre sa z neho vyťahuje aparát aj s gripom? A ešte k cestovaniu lietadlom - nevie niekto, či ho akceptujú ako príručnú batožinu? Lebo je v jednom rozmere je väčší, ako požiadavka 55x40x20. Vďaka za skúsenosti.

duroslav
2009-11-05 12:39:09+01
Čo sa týka cestovania lietadlom, lowepro má na svojich stránkach v prehľade produkov vyfiltrovať také, ktoré sú akceptovateľné ako príručná batožina do lietadla. Napr. tu:

http://products.lowepro.com/catalog/Camera,14.htm

zadáš do pravého comboboxu ´airline carry on´

Ale asi to nerieši ten problém, keď má letecká spoločnosť iné limity než ktoré používa Lowepro.

Marcel Rebro
2009-11-05 13:10:59+01
Ja som tiez uvazoval nad Fastpack 350. Mam 250 a uz som z nej ´vyrastol´. Rozdhodoval som som sa medzi 350 a Kata 3in1 30. Nakoniec zvitazil Kata prave koli pohodlnejsiemu vytahovaniu fotkaku z gripom (D700) a podla mna celkovo lepsej ergonomii. Podla mna ´hranaty´ format Kata je aj z pohladu vyuzitia priestoru na tom lepsie ako Faspack - ´bruchaty´ priestor na fototechniku a zuzujuci sa horny oddiel na osobne veci.

Co sa tyka prepravy v lietadle - ak ho narves do toho testovacieho boxu tak OK. Ja to robim tak ze fotak si zavesim na krk a fotobatoh tam ´namackam´ - ak to pri checkine vyzaduju ...

velecky
2009-11-05 13:34:00+01
aj ja medzi tými dvomi vyberám :) Fastpack má priestor na notebook, to zatiaľ rozhodlo. Ale tvarom sa aj mne viac páči Kata, navyše pláštenka... A je menšia (asi tým, že nemá priestor na notebook), tak sa zmestí pod normy pre lietadlá. Ale ten Fastpack presahuje cca 5 cm, to sa dá naozaj stlačič - bez aparátu :)

Rocket
2009-11-05 13:34:32+01
Na stranke lowepro mozes pri jednotlivych produktoch spozorovat malu ikonku lietadielka, ktora symbolizuje moznost pouzit prislusny batoh alebo brasnu ako prirucnu batozinu v lietadle, ako vyssie spomenul uzivatel duroslav. Co sa tyka pristupu ku gripu, urcite by som popremyslal nad alternativou v podobe 3in1 30tky alebo 20tky od Katy. A ked je pre Teba dolezitym faktorom pri rozhodovani aj cena, potom nieje co riesit :)

velecky
2009-11-05 13:48:00+01
príspevok od: Rocket
Na stranke lowepro mozes pri jednotlivych produktoch spozorovat malu ikonku lietadielka, ktora symbolizuje moznost pouzit prislusny batoh alebo brasnu ako prirucnu batozinu v lietadle, ako vyssie spomenul uzivatel duroslav. Co sa tyka pristupu ku gripu, urcite by som popremyslal nad alternativou v podobe 3in1 30tky alebo 20tky od Katy. A ked je pre Teba dolezitym faktorom pri rozhodovani aj cena, potom nieje co riesit :)
Áno, oni majú 350 uvedenú ako vhodnú do lietadla, ale jej vonkajšie rozmery 31.5 X 24.5 X 49 cm sú väčšie, ako požiadavka napr. Ryaenair-u - 55x40x20.
cena nie až taká rozhodujúca, zatiaľ rozhodlo miesto pre notebook.
To vyberanie z 350 je naozaj také komplikované? Mám Canon 50D s gripom

Marcel Rebro
2009-11-05 14:22:22+01
príspevok od: velecky
aj ja medzi tými dvomi vyberám :) Fastpack má priestor na notebook, to zatiaľ rozhodlo. Ale tvarom sa aj mne viac páči Kata, navyše pláštenka... A je menšia (asi tým, že nemá priestor na notebook), tak sa zmestí pod normy pre lietadlá. Ale ten Fastpack presahuje cca 5 cm, to sa dá naozaj stlačič - bez aparátu :)
Department na NB chyba aj mne, ale kedze Faspack 250ku zdedil junior, bude mi NB vlacit on ;-)
A ked ide naozaj o hmotnost a rozmery pouzivam netbook HP Mininote 2133 (ako zalohu fotiek na cestach + aspon orientacne vytriedenie ´odpadu´) a ten strcim kalkolvek.
Co sa tyka vyberania fotkau s gripom - treba vyskusat - Fastpack sa s Kata fakt ned porovnat - len treba odstrihnut take dve ´brzdy´ - kusy latky zabranujuce aby zipsy nemohli chodit po celej dlzke. Takto sice ostanu 4 ks (2 pary) co behaju po celej dlzke, ale je to pohodlnejsie.

bear
- moderator
2009-11-05 14:45:11+01
Podla mna letecka spolocnost nebude robit problemy, pokial bude batozina plna fototechniky aj keby presahovala rozmery. Predsa sami vedia ako narabaju s velkou batozinou a ze by to s najvacsou pravdepodobnostou poskodili.

Marcel Rebro
2009-11-05 14:53:49+01
príspevok od: bear
Podla mna letecka spolocnost nebude robit problemy, pokial bude batozina plna fototechniky aj keby presahovala rozmery. Predsa sami vedia ako narabaju s velkou batozinou a ze by to s najvacsou pravdepodobnostou poskodili.
by si sa divil - mne dokonca raz vazili fotobatoh (pri lete s Londona - Luton, uz ani neviem ktorou nizkorospoctovkou). aky sok ked ´batoztek´ hmotnil 13kg namiesto povolenych 5kg. ale mas pravdu - ked som ho otvoril, povolili mi ho zobrat na palubu, ale letuska ho dala do priestoru kde mali svoje nadobicko. zdvovodnili to tym, ze je to prilis tazke a ked by s tym neznaly cestujuci manipuloval (chce si vybrat svoju tasku a moj batoh mu zavadzia) mohol by si ublizit, alebo mi s batohom mrsknut o zem - 13 kg dokaze prekvapit ;-)

pe3k
2009-11-05 15:05:16+01
neviem ale Kata 3in1 30.. mi vobec nesedela... predal som ju hned aj s fotakom:))) ja mam tamrac expedition a kto raz mal tamrac neda na nic ine dopustit... treba skusit :))) toto co prezil moj tamrac by urcite Kata 3in1 30.. neprezila :)))

MisoZ
2009-11-05 15:05:23+01
Co sa tyka prirucnej barozine, problemy nebyvaju az na nizkonakladovky. Pri nemenovanej zosnulej nizkonakladovke raz priatelke povolili let s kufrom ako prirucna do destiancia a prinutili ju zacekovat ju naspat takze asi tak. ja som letel s batohom Vertex 200 AW ktory plne nalozey vazil asi o 6 kil viac nez dovolovala spolocnost a bolo to uplne v pohode. Neskor som sa dozvedel ze pri danej spolocnosti adio-vizualna technika nema vahove obmedzenie akoi carry-on.

Rocket
2009-11-05 15:39:54+01
S Canonom 50D a nasadenym gripom by si pri tomto modeli Fastpacku problemy nemal mat urcite ;)

noiseless
2009-11-05 16:35:33+01
ja tiež teraz chcem kúpiť nový batoh ... hlavne nad tou katou uvažujem ...
Potrebujem hlavne dosť priestoru na osobné veci, na dlhšie túry ...
Moja technika zatial nieje Veľká , mám len Nikon D80, záklaďák a 70-300 tele, osobné veci môžem v kate poukladať nejako aj do priehradky pre techniku keďže tam je miesta dosť ...
Rozmýšľal som aj nad tou 20, ale tá je vraj dosť malá ...
PS.: Niekto z okolia PP kto má katu že by som si ju mohol pozrieť ?

velecky
2009-11-05 21:18:52+01
príspevok od: bear
aj ja s tým rátam. Ale kolegyňa letela myslím Ryanairom, kufor podala pri check in a nechala si len kabelku a tašku s notebookom. A mala problém - že len 1 kus. Darmo argumentovala, že kabelku chce mať so sebou a notebook tiež z ruky nepustí, nepomohlo. Preto zvažujem batoh s priestorom pre notebook:)

velecky
2009-11-05 21:32:27+01
príspevok od: pe3k
neviem ale Kata 3in1 30.. mi vobec nesedela... predal som ju hned aj s fotakom:))) ja mam tamrac expedition a kto raz mal tamrac neda na nic ine dopustit... treba skusit :))) toto co prezil moj tamrac by urcite Kata 3in1 30.. neprezila :)))
Expedition bol jediný rad od Tamracu, čo sa mi páčil. Stačil by mi 4x (mám 1 telo, 2 obj, a 1 blesk) a ešte by mi tam ostalo aj na osobné veci :) Ale neboli by oddelené, ako pri 3in1 alebo Fastpacku. Ale najmä, ak by som chcel aj priestor pre väčší notebook, tak som pri cene nad 200 € pri 7x a to už je na mňa veľa :(

Bindo
2009-11-05 22:08:56+01
Fuha, to co tu pisete ma dost desi, nakolko mam v plane lietat s Lowepro CompuRower AW, co je vcelku velka vec... Myslite ze z toho moze byt problem ? Lebo planujem aj novy zeland a podobne. A ako je to keby mi ho nepovolili vziat na palubu ? Ide do podpalubia kde mi ho vikradnu alebo ake mate skusenosti pls ?

velecky
2009-11-06 09:57:26+01
príspevok od: Bindo
Fuha, to co tu pisete ma dost desi, nakolko mam v plane lietat s Lowepro CompuRower AW, co je vcelku velka vec... Myslite ze z toho moze byt problem ? Lebo planujem aj novy zeland a podobne. A ako je to keby mi ho nepovolili vziat na palubu ? Ide do podpalubia kde mi ho vikradnu alebo ake mate skusenosti pls ?
V cene letenky je zvyčajne 1 ks príručnej batožiny, ktorú si zoberiete so sebou na palubu - ale tá je obmedzená rozmermi aj váhou. Takže buď vám batoh s foťákom uznajú ako príručnú batožinu, alebo normálne za poplatok (ale tiež na palube, len nie nad hlavami) - je to len na letuške, od nej závisí, ako sa k tomu postaví, hovoria skúsenejší cestovatelia :)

Zvyčajne s tým nebýva problém, najmä u normálnych spoločnostiach. Ale low cost začal ponúkať lacnú letenku s ´drahým´ (relatívne - v porovnaní s cenou letenky) poplatkom za batožinu a mnoho ľudí začalo ´šetriť´ tak, že cestovali len s príručnou batožinou - a tou bol normálny ruksak s vecami). A tak sa low cost začal brániť tým, že len striktne vyžaduje dodržiavanie pravidiel.

Bindo
2009-11-06 18:15:57+01
Dakujem za odpoved :) Radsej sa tym low vyhnem prip. pripravim par korun na doplatenie... :)

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()