Fórum » O TECHNIKE

Zmena ohniska pri ostrení na pevnom skle ?

masto
2010-01-06 22:36:41+01
Chcel by som sa opýtať na jeden problém s novým objektívom. Kúpil som si Olympus Zuiko ED 35 mm ( ekc. 70 mm). Pri preostrovaní na rôzne miesta pokrytia obraz sa mierne mení aj ohnisková vzdialenosť čo je pri pevnom skle dosť nepochopiteľné (možno len pre mňa preto sa pýtam). Jedná sa o vadu objektívu alebo určitá diferencia môže vznikať ? Ako to vyzerá v reále môžeťe vidieť tu: http://www.masto.xf.cz/test/

zipo_tn
2010-01-06 22:59:06+01
NIE nejdna sa o vadu!
je to bezny jav pri ostreni ;-)

masto
2010-01-07 06:29:21+01
V tom prípade mi ale nie je jasné ako mám postupovať ak chcm predĺžiť DOF spájaním záberov ak dochádza k posunu ohniska tak to proto nieje možné prekryť.

bear
- moderator
2010-01-07 07:54:08+01
mas 2 moznosti:
A) presamplujes velkost, aby Ti ro presne sedelo
B) najmensi obraz si das dozadu (myslim, ze je to ten zaostreny najdalej) a prekryvas blizsie vrstvy dopredu (ak bude kamen v popredi vacsi ako jeho neostra dvojicka v pozadi, nebude to problem

masto
2010-01-07 09:11:29+01
Ďakujem za informáciu
A, presamplovanie by bolo riešenie (nejaký tip na určenie mierky ?) alebo len pokus-porovnať a dookola až to sadne ?
B,toto ma nenapadlo :) dal som prekryť 7 vrstiev naraz. Keby som to robil per-partes od zadu tak by som sa pravdepodobne dopracoval k lepšiemu výsledku.

Ešte raz vďaka za čas a info

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()