Fórum » O TECHNIKE

clona ludskeho oka

KaluzMan
KaluzMan 2010-02-09 00:22:42+01
viem, ze je to trochu off-topic tema, ale dnes vecer (teda v noci) som nad tym rozmyslal... ze vlastne ludske oko (ovladanie parametrov) asi nema take moznosti ako fotoaparat... clona, teda v ludskom oku duhovka, sa neda ovplyvnovat myslou (teda myslim ze nie) ale iba ako reakcia na mnozstvo svetla... a teda nemame moznost menit hlbku ostrosti... ked je tma(rozsirena duhovka) tak mame malu hlbku ostrosi... naopak pri jasnom svetle by to mala byt velka lhbka ostrosti... Co si o tom myslite?

TTL
2010-02-09 19:19:46+01
Oko funguje skor ako objektiv lensbaby. Hlbka ostrosti je praveze velmi velka (myslim ze za jasneho dna je to nieco ako f/16 pri asi 16 mm ohnisku), ale ostro vidime iba malu cast zorneho pola, zvysok je rozmazany. Ked sa na nieco zadivmae, zda sa nam ze zvysok ´obrazu´ je mimo hlbky ostrosti, ale v skutocnosti je to len normalny blur. Ostru predstavu o svojom okoli si oko kompenzuje rychlymi pohybmi a mozog to sklada dokopy.

Takze mame nieco ako lensbaby a este na panoramatickej hlave, kde sa tie ostre casti pospajaju dohromady :)

falco.tinnunculus
2010-02-09 20:09:49+01
rohovka sa nezakrivuje ani sosovka nemeni svoju polohu...len sosovka sa akomoduje,t.j. meni svoju opticku mohutnost (je gulatejsia alebo ploskejsia) podla zaostrovacej vzdialenosti a tym zaostruje luce na sietnicu.

velecky
2010-02-10 08:48:48+01
príspevok od: falco.tinnunculus
rohovka sa nezakrivuje ani sosovka nemeni svoju polohu...len sosovka sa akomoduje,t.j. meni svoju opticku mohutnost (je gulatejsia alebo ploskejsia) podla zaostrovacej vzdialenosti a tym zaostruje luce na sietnicu.
vďaka, už to bolo dávno, čo som sa to učil.

quintes
2010-02-10 13:30:49+01
dôležité je akej značky máme oči. Ja mám L-kové od canonu. Vy co spominate šum a pomalšie ostrenie máte nikkor.

pirhi
2010-02-10 17:02:07+01
príspevok od: quintes
dôležité je akej značky máme oči. Ja mám L-kové od canonu. Vy co spominate šum a pomalšie ostrenie máte nikkor.
hej, až na to, že šum nespôsobuje objektív, či? a rýchlosť nedokážem posúdiť. inú značku som neskúšal :)

quintes
2010-02-11 13:47:09+01
príspevok od: pirhi
hej, až na to, že šum nespôsobuje objektív, či? a rýchlosť nedokážem posúdiť. inú značku som neskúšal :)
ideme do detailov? :)

keko
2010-02-12 09:59:34+01
Ano, velkost zrenicky myslou neovladame, hoci ta automatika sidli v mozgu, v zrakovom centre.
Ale co sa da mozgom ovplyvnit je dlzka expozicie. Na nieco sa mozes divat dlhsie a na nieco kratsie. Pekne dlhe babske nohy je to, co exponujem co najdlhsie. Dost sa tym bavim. Minule som takto exponoval jedny nohy a nejaky ramasak mi potom na dlhy cas vyradil jednu expozicnu jednotku. Aj to bolelo. Najviac ma ale stvalo, ze si zo mna ludia robili srandu kvoli modrine. No ale uz zasa vidim, a tak zas exponujem. Tentoraz sa zameriavam na babske prsia. Skratil som expozicny cas a zatial mi nikto nenapraval optiku. Takze to bude asi ono...

vlcimak
2010-02-12 10:15:31+01
Nam kratkozrakym je uplne prirodzene, ze ak potrebujeme bez okuliarov na nieco zaostrit, prizmurime oci, cim zvysime hlbku ostrosti. Nie je to vsak tym, ze by sa zuzili zrenicky (skuste si to pred zrkadlom), ale tym, ze viecko pricloni zrenicku, vysledok je vsak rovnaky...

vikee
2010-02-12 10:22:19+01
A netreba zabudnut ze v foto snimac je plochy, kym v oku je to oble.

kralik_j
2010-02-12 13:41:48+01
príspevok od: Dominik Bugár
Ja keĎ prižmúrim oko, tak nevidím ostrejšie, práve naopak, ´rozmazanejšie´... ;-)
zdrave ludske oko ma az 15 EV DR.. ;) skoda ze ho nevieme oddelit od druheho a nastavit separatne, dostali by sme sa na hranicu 30 EV

valec86
2010-02-12 14:11:09+01
ja mam FF Canon a Lkove skla, no cel by som radsej Nikon :)

karolru
2010-02-12 15:47:17+01
príspevok od: viking81
koli tebe som sa zavrel na hajzel na 5min :D samozrejme ze som mal zhasnute....a nieco mi tam pred ocami behalo...aj ked neviem co to bolo ale nebol to obraz....mozno je to sposobnee tym ze ludske oko dokaze byt citlive dokonca aj na 1 foton ! tak mozno to ma nieco s tym...
na mravce spray B....t

pirhi
2010-02-12 20:21:18+01
ideme do detailov? :)
ako môžeme..nemám problém :)...a nakoniec nie je problém požiadať admina o zmazanie útu :D ak by mi niečo začalo vadit :)

quintes
2010-02-13 10:56:45+01
príspevok od: pirhi
ako môžeme..nemám problém :)...a nakoniec nie je problém požiadať admina o zmazanie útu :D ak by mi niečo začalo vadit :)
to by ma mrzelo najviac :D

PeterSA11
2010-02-13 11:11:58+01
príspevok od: Dominik Bugár
Ja keĎ prižmúrim oko, tak nevidím ostrejšie, práve naopak, ´rozmazanejšie´... ;-)
Myslel som že žmurenie je skôr o tom, že sa stlačí očná guľa čím sa dosiahne ešte väčšie napätie závesného aparátu šošovky a tá sa ešte viac sploští :-D

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()