Ahoj. Preštudoval som si fórum a všimol som si že tu už podobné témy boli ale nechcem spraviť chybu a radšej sa poradím s ľuďmi ktorí sa v týchto veciach vyznajú. Fotografii sa venujem asi 5 rokov. Doteraz som fotil len s kompaktmi (sony p-73,W1, Olympus 510UZ) chcem sa fotografii venovať vážnejšie a chýbajú mi veci ako manuálne ostrenie a pod. Podľa toho čo som sa dočítal by asi najlepšia zrkadlovka pre mňa bol Nikon D5000 alebo D90. Na D5000 sa mi páči možnosť "tichého" fotenia, možnosť nastavenia aby cvakal po určitom nastavenom čase, a to že je pomerne malý a ľahký. D90 má zase svetlejší hľadáčik a baterka dlhšie vydrží... len je drahší a väčší a ťažší- čo je pre mňa ako "kompaktistu" niečo nové. Veci ako motor v tele nejako neriešim keďže nemám žiadne staršie sklá doma... Plánujem určite kúpiť pevnu 50 1.8 a viem že nemá motor, no ale keď som skúšal na kamarátovej D70 automaticke zaostrovanie tak sa mi zdalo manuálne celkom šikovné a použiteľné- automatické sa mi zdalo dosť pomalé. Je manuálne ostrenie veľký handicap? (na verziu s motorom nemám a ani tak skoro nebudem mat) tú 50ku plánujem používať na rôzne umelecké experimenty, portrety, psy a macky... ale hlavne tie experimenty vselijake. Pocul som ze ale hladacik na D5000 nieje az taky dobry na manualne ostrenie- dalo by sa to nejako zlepsit tym ze sa budem divat na displej pri tom manualnom ostreni a tym by sa to vyriesilo? D5000 mozem mat za 732 E s objektivom 18-105 alebo potom D90 za 800 E s objektivom 18-55 (co som ale pocul ze je skoda davat taky smejd na d90)... Neviem sa rozhodnut a nechcem spravit chybu... tych 800 E je uz fakt uplny strop (to by som asi musel na tu 50ku pockat kym budu peniaze niekedy)... Som viac nakloneny D5000 18-105 + 50 1.8 ale radsej sa poradim, pripadne necham prehovorit aby som nespravil chybu... som student takze s peniazmi je to dost tazko... Dakujem za vase odpovede a rady
byt tebou vezmem D5000 + 18-105, ako svetelny objektiv 35/1.8, pripadne neskor 50/1.4. ak ti ten kamos pozicia 50tku este raz mozes sa rozhodnut ci kupis ci nie, na zaciatok zakladny kit staci. 18-105 je skvely objektiv, predny clen sa neotaca, takze mozes pouzit filtre a pri troche tunenia aj jpeg z fotaku je pouzitelny a ostry, hoci dost ludi ma vyhrady k plastovemu bajonetu. pokial sa nebudes k fotaku spravat ako barbar a budes si davat pozor myslim ze sa nemas coho bat...
18-55 nie je zly objektiv, ale na D90 ho davat je fakt skoda, to uz radsej 35/1.8 alebo 50/1.8 (mam radsej 35tku pretoze v interieri spokojne odfotim ah niekolko ludi naraz pri slabsom osvetleni s nizsim ISO).
Najlepšia je aj tak tretia možnosť. Kúpiť si ešte lepšie telo a k nemu ešte horší objektív. Napr. D300s a k nemu napr.
http://www.monochrom.com/cc/monoc/shop/rmiArt003.asp?artnum=00026393
alebo
http://www.loreo.com/pages/products/loreo_lenscap.html
V prípade obmedzeného rozpočtu sa stále dá urobiť dierka do krytky bajonetu.
Najlepšia je aj tak tretia možnosť. Kúpiť si ešte lepšie telo a k nemu ešte horší objektív. Napr. D300s a k nemu napr.
alebo
Správne. Ďalší kto pochopil, že autorovi vlákna ide zjavne o imidž (snaha mať čo najlepšie telo) a nie o obrazovú kvalitu.
Pani z obrázku sa tiež rozhodla ísť touto cestou a kvôli imidžu si zaobstarala foťák kultovej značky.
a co tak D90 a ´ked uz inak nedas´ nejaku manualnu 50 abo 35 ci nebodaj 24 ? a
musi to sklo nove? telo to chapem, sklo uz nie ... k manualnemu ostreniu na D90/D5000 oba maju taky maly zeleny puntik - nadava sa mu ´focus indicator´ ..
tak to ma mrzí že si to myslíš. A tak isto aj to že hneď veci prevraciaš na posmech, človek sa chce poradiť ale to netuší že sú tu niektorý ´pisálkovia´ ktorí si potrebujú asi niečo touto cestou riešiť... Vobec mi nejde o imidž. Ide mi o to aby som o rok nekupoval ďalšie telo, že mi to nebude stačiť, preto som sa prišiel poradiť. Radšej potom kúpim nejaký dobrý objektív keď presne budem vedieť aký mi treba a čo najviac fotím...
hegi a wayne, dakujem za rady- spravim asi tak, ze tu D5000 a 18-105 a potom uvidim co k tomu...
... a duroslav vie, o com pise, nie je to ziaden neskuseny zaciatocnik, ak si fotak kupis, zacnes fotit, a budes sem chodit dlhsie, mozno budes vtipkovat tiez, neboj ;]
Na tomto fóre tuším každý učený z neba spadol a všetci sa cítite štýlovo, keď môžete dávať pseudonáklady po vzore Javelina (ten to aspoň vie spraviť vtipne a účinne). Pochopím, keby sa dotyčný pýtal, čo je to clona alebo ISO a mohol si to niekde naštudovať, on sa však spýtal na užívateľské názory na tie dva fotoaparáty a rady, ktorý si má zobrať. Zaujímavé, že keď sa tu kedysi viedla debata 500D vs D5000 a prispievali tam ´uznávaný´ členovia tohto portálu a ja som sa spýtal, ktorý si mám vybrať, dostalo sa mi veľa solídnych odpovedí. Ale akonáhle sa niekto niečo také spýta v novom vlákne, je zle. To fakt nemôžete byť aspoň ticho, keď mu nechcete nič poradiť? Načo je toto dobré? Buď mu na rovinu napíšte, že si myslíte, že je to zlá otázka alebo môže riešenie nájsť inde alebo to nechajte tak, chováte sa ako pubertálne 13 ročné dievčence z Azetu.
Mám Canon, takže ti poradiť neviem, ale toto som chcel napísať už dlhšie. Držím palce.
Radik, s tym kolko ti dane telo vydrzi sa netrap, v digitalnej ere to aj tak vymenis za chvilu za nove (ja som na filme vystriedal 3) :-) zamysli sa nad tym, co ta na kompaktoch obmedzovalo a co by si chcel od zrkadlovky dosiahnut a potom sa rozhodni. D5000 je celkom dobry kompromis, ma zo vsetkeho nieco. Nieje prilis velky a tazky, snimacie creva su kvalitne, AF tiez ujde. Ma vyklopny displej a live view pre manualne ostrenie. co sa tyka 50/f1.8, existuju alternativy ako 35mm DX alebo sigma 50mm.
ak chces objektiv pouzit na zive pohybujuce sa zvierata, tak manualne ostrenie bude tochu problem .. moja AF 50mm f/1.4D (a f/1.8 verzia ma tiez) ma dost velku drahu ostriaceho kruzku a neviem si predstavit, ze by som nou fotil akykolvek pohybujuci sa objekt na manualne ostrenie ...
Používam presne jednu z kombinácii tebou popísaných, konkrétne D5000 + NIKON Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX . Je to viac ako dobrá kombinácia. Mal som na ňom nasadený aj objektív 18-55 ( sériový čo k nemu obyčajne dodávajú ) a poviem ti, že tá 18-105 ka je oproti nemu na nezaplatenie. Čo sa ale teda týka kombinácie 5000 + 18 - 105, je to dobrý začiatočný objektív na tento foťák, po čase mi, ale začalo vadiť, že má také malé priblíženie a uvažujem o kúpe 55-200 vky. Táto kombinácia má však trošku nevýhodu ak máš na objektíve nasadený polarizák, tam sa predlžuje čas cca o 1/10 - 30 sek. oproti tomu bez polarizáku, čo je spôsobené už aj tým že samotná D5000 má menšie problémy pri fotení za zhoršených svet. podmienkach.
Mal som možnosť držať v ruke aj D90, je to v podstate väčší braček D5000, je tažší, samozrejme o čosi lepší a hl. je na neho viac príslušenstva, čo je však nevýhodou D90 je neotočný displej. Otočný displej na D5000 je v niektorých prípadoch na nezaplatenie ( i keď sa o ňom stále ľudia dohadujú či je to + alebo -, a neviem či sa v prípade ´ateliérovej´ tvorby uplatní ).
Teda zhrnutie z foťákov by som si skôr vybral D5000 ako D90, pretože je lahšia, má otočný displej, je flexibilnejšia, lacnejšia ( som tiež študent takže viem ako si na tom :) ) a určite pre ´začiatočníkov´ lepšia ( tiež je mojou 1. zrkadlovkou po kompaktoch ). Čo sa týka baterky tak neviem ako dlho vydrží na D90 ale na D5000 vydrží v spánkovom režime bežať cca 15 hod vkuse a potom môžeš ešte 1 - 2 fotiť. s bleskom vydrží v ´stálom´ cvakaní 1 - 3 hod a bez blesku so ´stálim´ cvakaním okolo 5 - 6 hod
A z objektívov by som si osobne vybral NIKON AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G DX VR, čo je však po cenovej stránke ´iná šupa´. Ak by som sa mal, ale rozhodnúť aký objektív tak 18-55 určite nie, 18-105 je dobrý, ale osobne ja by som si vybral 55 - 200, je síce hroší o trochu ako tá 105-ka, ale čo sa týka priblíženia je lepšia ( ale tak aj fotím hl. horské prostredie a na diaľku :) ) svetelnosťou je, ale horšia 105 ka má 3,5 -5,6 a 200 ka má 4-5,6. V tomto teda závisí čo by si chcel fotiť, ak ti nevadí, že budeš mať menší zoom, ale zase lepšiu svetelnosť 105- ka je dobrá voľba, ak ale potrebuješ väčší zoom i za cenu nižšej svetelnosti 200- ka je lepšia. Cenovo sú obe sklá skoro na rovnakom leveli.
chcel som sa, ešte opýtať, prečo sú sklá so stálim ohniskom, ešte stále i v dnešnej dobe považované za lepšie?
Sice sa nepovazujem za odbornika, ale skusme sa nad tym spolocne zamysliet. Zoom objektiv musi mat logicky v konstrukcii viac optickych a mechanickych clenov (suciastok, ak chces). Kazdy opticky clen sposobuje nejake to skreslenie - vacsie, mensie podla kvality. Mechanicke cleny zodpovedne za zmenu ohniska sa pohybuju v nejakej tolerancii, ktora moze takisto vplyvat na presnost ostrenia, kresby,... To u pevneho ohniska odpada. A preto aj v dnesnej dobe aj v buducnosti, pokial neprestanu platit fyzikalne zakony, budu pevne objektivy povazovane za kvalitnejsie. Aj ked teda marketing sa nas snazi prezvedcit (najma u kompaktov a ultrazoomov), ze cim vacsi zoom rozsah, tym lepsie. A bohuzial velmi vela ludi tomu stale veri.
Ak som sa niekde pomylil, kludne ma opravte. :-)
chcel som sa, ešte opýtať, prečo sú sklá so stálim ohniskom, ešte stále i v dnešnej dobe považované za lepšie?
tazko vysvetlovat, to musis vyskusat, hlbka ostrosti, samotna ostrost kresby, tych faktorov je urcite viac. mal som moniltu 50/1.4 teraz mam nikonacky 35/1.8, aspon 1 pevne ohnisko musim mat, jednak na zhorsene svetelne podmienky, a jednak preto, ze pevne ohniska su super :) ak mas nejakeho znameho/kamosa, skus ist s nim na fotovylet a pozicat si nejaky objektiv. sam uvidis, aka je to zmena, v tomto pripade plati lepsie raz vidiet ako stokrat citat/pocut :)
Nikon D5000 s 18-105 alebo D90 s 18-55 ?
18-55 nie je zly objektiv, ale na D90 ho davat je fakt skoda, to uz radsej 35/1.8 alebo 50/1.8 (mam radsej 35tku pretoze v interieri spokojne odfotim ah niekolko ludi naraz pri slabsom osvetleni s nizsim ISO).
alebo
alebo
Pani z obrázku sa tiež rozhodla ísť touto cestou a kvôli imidžu si zaobstarala foťák kultovej značky.
musi to sklo nove? telo to chapem, sklo uz nie ... k manualnemu ostreniu na D90/D5000 oba maju taky maly zeleny puntik - nadava sa mu ´focus indicator´ ..
hegi a wayne, dakujem za rady- spravim asi tak, ze tu D5000 a 18-105 a potom uvidim co k tomu...
... a duroslav vie, o com pise, nie je to ziaden neskuseny zaciatocnik, ak si fotak kupis, zacnes fotit, a budes sem chodit dlhsie, mozno budes vtipkovat tiez, neboj ;]
Mám Canon, takže ti poradiť neviem, ale toto som chcel napísať už dlhšie. Držím palce.
,,, sedi baca pri ohnicku smeje sa, smeje sa,,beng beng beng beng...
Mal som možnosť držať v ruke aj D90, je to v podstate väčší braček D5000, je tažší, samozrejme o čosi lepší a hl. je na neho viac príslušenstva, čo je však nevýhodou D90 je neotočný displej. Otočný displej na D5000 je v niektorých prípadoch na nezaplatenie ( i keď sa o ňom stále ľudia dohadujú či je to + alebo -, a neviem či sa v prípade ´ateliérovej´ tvorby uplatní ).
Teda zhrnutie z foťákov by som si skôr vybral D5000 ako D90, pretože je lahšia, má otočný displej, je flexibilnejšia, lacnejšia ( som tiež študent takže viem ako si na tom :) ) a určite pre ´začiatočníkov´ lepšia ( tiež je mojou 1. zrkadlovkou po kompaktoch ). Čo sa týka baterky tak neviem ako dlho vydrží na D90 ale na D5000 vydrží v spánkovom režime bežať cca 15 hod vkuse a potom môžeš ešte 1 - 2 fotiť. s bleskom vydrží v ´stálom´ cvakaní 1 - 3 hod a bez blesku so ´stálim´ cvakaním okolo 5 - 6 hod
A z objektívov by som si osobne vybral NIKON AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G DX VR, čo je však po cenovej stránke ´iná šupa´. Ak by som sa mal, ale rozhodnúť aký objektív tak 18-55 určite nie, 18-105 je dobrý, ale osobne ja by som si vybral 55 - 200, je síce hroší o trochu ako tá 105-ka, ale čo sa týka priblíženia je lepšia ( ale tak aj fotím hl. horské prostredie a na diaľku :) ) svetelnosťou je, ale horšia 105 ka má 3,5 -5,6 a 200 ka má 4-5,6. V tomto teda závisí čo by si chcel fotiť, ak ti nevadí, že budeš mať menší zoom, ale zase lepšiu svetelnosť 105- ka je dobrá voľba, ak ale potrebuješ väčší zoom i za cenu nižšej svetelnosti 200- ka je lepšia. Cenovo sú obe sklá skoro na rovnakom leveli.
Ak som sa niekde pomylil, kludne ma opravte. :-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa