zdravim Vas, najde sa tu niekto este pouzivajuci zvitkovy film? ako ho digitalizujete? mam filmovy skener nikon V a viem ze je to dost o inom ako tie ploche kancelarske skenery. Alebo uz troska pokrocila kvalita? vopred dik za prispevky
Ak si kupis kvalitny plosny scanner, su vysedky docela slusne. Treba si ale kupit skutocne to najlepsie z ponuky Epson a Canon. To, ze je policko omnoho vacsie nez kinofilm, sa pri skenovani prejavi. Plosne scannery tazsie zvladaju kinofilm, ale stredny format im uz ide slusne. Dobre zvladaju hlavne negativne materialy, s diakom uz je to horsie, densita je poslabsia. Profesionalny vysledok ti ale zaruci len poriadny specializovany scanner, napr. Nikon Coolscan 9000ED.
Ja používam skener Epson V700 Photo. Kvalita je použiteľná z formátu 6x4,5cm zhruba po formát A3. Viac už by som nešiel. Pre rozdiel kvality týchto dvoch skenerov by som povedal že Nikon V ED je schopný toľko vytiahnuť už z kinofilmového políčka. Mal som ho doma požičaný tak viem o čom hovorím.
podla toho aku velkost chces tlacit. plosne skenery Epson V500 - V750 su celkom dobre na stredny format, lepsiu kvalitu potom specializovane skenery ako Nikon 9000/8000, minolta ma nejaky a tusim artixscan 120tf. na dalsie si nespomeniem.
Nie je jedno, ci budes skenovat negativy, ci diapozitivy. Vo vseobecnosti sa ti bude dobre darit naskenovat diaky na com-kolvek z popisanych rieseni, s farebnymi negativami si poradis velmi tazko. Ido o to, ze negativy sa skenuju metodou Status M a inverzne filmy Staus A. Farebne negativy maju vo vrstvach iba farbivo, ktore vznika splynutim reakcnych splodin vyvolavania a farbotvorneho komponentu (pre kazdu farbu samostatna vrstva a iny komponent) a pri ustalovani po bieleni zastane po striebornom krystaliku - coby nositelovi citlivosti - prazdne miesto. Farebny negativ prenesie extremne velky rozsah expozicii, zato poskytne iba maly rozsah denzit - obvykle nieco okolo 2. Preto sa musi cely skenovat skenerom s difuznym svetlom a malym dynamickym rozsahom so zretelom na odlisenie neskutocne velkeho mnozstva poltonov. Inverzny film, teda diapozitiv nema vypadnute miesta po zrnkach striebra, ma obmezeny rozsah prenesenych expozicii, zato poskytuje velky rozsah denzit - urcite viac ako 4. Skenery su take, ktore maju usmernene svetlo, rozsah denzit az 5 a nemaju logiku, ktorou obracaju negativ na pozitiv. Este ina kategoria su ciernobiele negativy, kde nefunguje ICE, a hoci sa dari po uvodnych neuspechoch slusne napredovat a odvadzat konzistentny vysledok, bude vzdy chlpaty a zapraseny.
urcite budem skenovat iba cb negativ, vyvolavam v dvojlaznovej d23, takze by denzita nemala byt nejak extra vysoka. zatial to riesim fotenim makroobjektivom a naslednym spajanim v autopano, ale je to dost pracne, sice vysledok perfektny. no ale pokial je stredny format na plochom epsone/canone na urovni kinofilmu z nikonu V, potom ostava asi naozaj kupit iba nejaky starsi filmovy na zvitok.
urcite budem skenovat iba cb negativ, vyvolavam v dvojlaznovej d23, takze by denzita nemala byt nejak extra vysoka. zatial to riesim fotenim makroobjektivom a naslednym spajanim v autopano, ale je to dost pracne, sice vysledok perfektny. no ale pokial je stredny format na plochom epsone/canone na urovni kinofilmu z nikonu V, potom ostava asi naozaj kupit iba nejaky starsi filmovy na zvitok.
nedavno som kupil pentax 67, zatial par filmov, nieco aj archivovane este z cias P-six, toho je viac, mozno 500 snimok. Tu ´technologiu´ potrebujem mat doma, aby som mohol skusat, nastavovat...
kup si epson v700. ku tomu Vuescan a kalibracne targety pre Vuescan (http://www.targets.coloraid.de/). je to pomerne drahe riesenie co sa tyka hlavne softu na skenovanie, ale momentalne asi najlepsie. Vuescan Pro vie skenovat do DNG, takze as na to da pouzit Lightroom pripadne iny RAW converter.
Pán Srnec má pravdu.Ak potrebujete skenovať dia alebo negat. je potrebné mať kvalitný filmový skener s denzitou 4,8 ( napr. používame Nikon Super COOLSCAN 9000 ED ), hlavne prax a skúsenosti vrátane citlivého farebného videnia.
Holent Peter, www.fotopress.sk - Služby fotografom - skenovanie
500 snimkov sa da v slusnej kvalite oskenovat za 50 EUR. Naco ti je tchnologia za 5000 EUR? Aby si ukojil hlad po vedomostiach? Chces sa tym zivit?
Pán Srnec má pravdu.Ak potrebujete skenovať dia alebo negat. je potrebné mať kvalitný filmový skener s denzitou 4,8 ( napr. používame Nikon Super COOLSCAN 9000 ED ), hlavne prax a skúsenosti vrátane citlivého farebného videnia.
kupil som nakoniec umax powerlook 3000 za 6tis CZK, v pohode zoskenuje zrno z acrosu aj pan F plusu, dynamika sice iba 3,7 ale nevidim rozdiel oproti coolscanu.
kupil som nakoniec umax powerlook 3000 za 6tis CZK, v pohode zoskenuje zrno z acrosu aj pan F plusu, dynamika sice iba 3,7 ale nevidim rozdiel oproti coolscanu.
hmm prebehol som web a vyzera to na zaujimavy skener, velmi zaujimavy ... skoda ze sa uz nevyraba ... aj ked porovnanie s modernymi epsonmi bude uz horsie ...
skener na zvitok
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie