Konečne som sa dopracoval ku konkrétnej diskusii ohľadom LR 2 a 3.Mám 3 fotoaparáty z RAW,ale zatiaľ robím Zonerom len JPG.Tak uvažujem o verzii LR 3 v češtine/ak už existuje/.Po poriadku v otázke:
Akú jednotku RAM aspoň potrebujem,aby mi na mojom notebooku Toshiba LR 2 alebo LR 3 vôbec fungoval?
Koľko kaček budem potrebovať na kúpu novej verzie LR3?
Ak toto budem vedieť ďalší postup si už musím nacvičiť.
Uvádzam,že v tomto som začiatočník.Veľmi by mi to pre začiatok pomohlo.Takáto diskusia prebehla na jednej nemenovanej českej stránke,ale nikto nemal ani ten najmenší záujem mi poskytnúť potrebnú informáciu.Preto sa obraciam na Vás uživatelia ePhoto.
Ďakujem
dá sa a celkom pekne to ide, ale neviem ako spraviť main page a šupovať tam podstránky. Tie podstránky sa dajú spraviť moc pekne.
Tie podstranky su vlastne len prezentacie - a su naozaj vydarene. Ja ich pouzivam s priamym odosielanim na ftp, kde si lightroom vytvori priecinok podla zadaneho nazvu a tym padom sa ´vytvori´ subdomen.
Co sa tyka hlavnej stranky, tak existuju galeri, co sa daju doinstalovat a su pre to prisposobene, ale aj tak sa generuje aj hlavna stranka aj s podstranka. A tu hlavnu treba zakazdym upravit - prepisat jeden xml subor, dost zdlhave a nesikovne. Lepsie je si povytvarat podstranky a jednu vlastnu hlavnu, kam by sa len vkladali linky.
No žiaľ mám smolu.Moja jednotka Ram je iba 528,takže sa mžem s Lightroomom rozlúčiť a o primeranej náhrade zatiaľ neviem.Teraz neviem ako to mám riešiť predsa by som chcel robiť z Raw.Mám ho v 3 foťákoch.
V notebooku sa da RAMka rozšíriť, len či to nebude zbytočne, čo tam mas za CPU? Ja mam teraz 2 jadra a je to ako tak použitelne.
Knihu od Martina Eveninga mozem vrele odporucat , su tam postupne vysvetlene vsetky casti programu a nazorne na ukazkach odprezentovane moznosti . Este som ju celu nepresiel :) . Je tam aj web ale to som si nechal na koniec.
super info, dik. tvoja stránka http://www.foto.stanovic.sk/ je ale asi ina ako pises, mas niečo spravene aj v LR web? Inak pekné fotky. :-)
nie, na tej stranke nieje z lightroomu nic, tazko sa dodatocne pridavaju fotky a ja som chcel jednoduchost a rychlost - takze mam tam wordpress :)
Ale pouzival som aj aj lightroom - ja to super napr pre klienta - dodas mu len adresu a moze si poozerat a vybrat :)
Pozriem sa .Mám Olympus E-520 aj dva.Jeden so stabilným objektívom tele.Neviem či to Olympus Master dokáže,mal by,ale angličtina je moja slabá stránka/skôr narodený,keby bol v ruštine hehe,ale sme dopadli/.A neviem ho nainštalovať,asi to niekomu dám urobiť.Ďakujemza doporučenie.
Oly Master je už postarší soft aj keď sa ešte (možno) aktualizuje, nová verzia Oly Viewer je viacmenej to isté a je aj v slovenčine, ruskú verziu som nehladal :D http://support.olympus-imaging.com/ov2download/index/?Lang=CSY#
urcite by som do lightroom 3 neisiel na 32 bit, nepouzitelne , treba na to vykonny pc, aj notebook ale s 64 bit win, aspon dve jadra na procesore a 4gb ram, a a a hlavne co je urcujuci faktor pri praci je rychlost disku 5200, alebo 7200 malo kupil som novy disk 9600 otacok a je to neskutocny rozdiel . ale inak super program , kupoval som upgrade za 166€(zadarmo) , mate nieko skusenosti s novym onone softom photo Suite 5.5 vyzera to super?
Oly Master je už postarší soft aj keď sa ešte (možno) aktualizuje, nová verzia Oly Viewer je viacmenej to isté a je aj v slovenčine, ruskú verziu som nehladal :D http://support.olympus-imaging.com/ov2download/index/?Lang=CSY#
Videl som to a dá sa to stiahnuť zo servisneho strediska aj novinku OLY Viewer aktualizácia október 2010. Ďakujem.
LR zrychli, ak sa cash pamat zvaci oproti standarnym 1GB a vybere sa cashovanie na najrychlejsi disk. Niktori to spravili tak, ze si do pocitaca nainstalovali lacnejsi SSD disk, napr. 40GB a cash nastavili na 35GB s ukladanim na tento disk.
subjektivne zrychlenie nastalo. Myslim si, ze predsa len je efektivnejsie diskovu aktivitu rozdelit na dva fyzicke disky ako trapit jeden. Ten tvoj graf nerata s realnym zatazenim konkretne u toho LR katalogu. Aj SSD disk u niektorych aplikacii zrychly pracu podstatne, napriklak u Photoshopu vobec. To len tak na okraj.
LR2 mi bezal pouzitelne aj s 512 MB ram, ale vela ineho pri tom nespustis, LR3 by s 1GB RAM mohol bezat pomerne v pohode (podla task managera toho zas tolko nezerie). Ale ramky su lacne, oplati sa dokupit :)
L3 mi bezi na 2GB ram ddrII
Bezi super, je stabilnejsia ako predosla verzia L2
Dokupenie RAM nie je drahe, ak sa hras s fotkami cez NB a nechces kupovat dalsi PC, alebo NB, tak dokup do plna RAM (vyuzi vsetky sloty do max pamate co NB umoznuje).
Cestina v LR3 nie je problem, i ked bez nej sa zaobides.
Lightroom 3
Co sa tyka hlavnej stranky, tak existuju galeri, co sa daju doinstalovat a su pre to prisposobene, ale aj tak sa generuje aj hlavna stranka aj s podstranka. A tu hlavnu treba zakazdym upravit - prepisat jeden xml subor, dost zdlhave a nesikovne. Lepsie je si povytvarat podstranky a jednu vlastnu hlavnu, kam by sa len vkladali linky.
Ale pouzival som aj aj lightroom - ja to super napr pre klienta - dodas mu len adresu a moze si poozerat a vybrat :)
SATA radič má niekoľko násobne väčšiu priepustnosť ako USB2
Ak si teda myslel USB externy disk a nie iba druhý interný disk
Teoretické maximálne rýchlosti (reálne sú samozrejme nižšie)
USB2 - 480 Mbps
FireWire 800 - 786,432 Mbps
SATA2 - 3000 Mbps
Takže ak si presunul katalóg zo sata disku na firewire disk tak to 50% zrýchlenie je nad moje chápanie ;-)
Bezi super, je stabilnejsia ako predosla verzia L2
Dokupenie RAM nie je drahe, ak sa hras s fotkami cez NB a nechces kupovat dalsi PC, alebo NB, tak dokup do plna RAM (vyuzi vsetky sloty do max pamate co NB umoznuje).
Cestina v LR3 nie je problem, i ked bez nej sa zaobides.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa