Fórum » Spracovanie fotografie

Upravovanie fotiek

Sakuke
Sakuke 2012-08-31 20:18:21+02
som fotograf amatér a už viacej krát mi bolo povedané že mám príliš tmavé/svetlé/preexponované a neviem ešte aké fotky .. neviete mi poradiť nejaký jednoduchý program ľahký na ovládanie v ktorom by som takéto veci dokázala upraviť/odstrániť? ďakujem

combat113
2012-09-01 14:46:21+02
Pre začiatok doporučujem Zoner 14, je lacný jednoduchý asi aj v slovenčine. Potom neskôr Adobe Lightroom, ten v poslednom čase zlacnel...

kaFOtka
2012-09-01 14:47:34+02
príspevok od: combat113
mám jedného kamoš fotografa a tiež mi hovoril že RAW je pre tých čo nevedia fotiť, lebo tam si zachrániš kož ak niečo zbabreš. On fotí aj svadby , má svoju stránku a fotí veselo do JPG.
no daj link na tu stranku..

Dushanco
2012-09-01 14:48:46+02
príspevok od: combat113
mám jedného kamoš fotografa a tiež mi hovoril že RAW je pre tých čo nevedia fotiť, lebo tam si zachrániš kož ak niečo zbabreš. On fotí aj svadby , má svoju stránku a fotí veselo do JPG.
ak zatial tvoj kamos neodhalil na co ine je dobry RAW, tak je velka odvaha nazyvat ho fotografom

Azimut
2012-09-01 20:24:07+02
príspevok od: Dushanco
ak zatial tvoj kamos neodhalil na co ine je dobry RAW, tak je velka odvaha nazyvat ho fotografom
Nerátam sa medzi fotografov,som turista ktorý si robí obrázky z túr ,ale pred dvoma mesiacami som bol dokonca svadobný fotograf /!/, keď mi dcéra oznámila, že budem fotiť jej svadbu. Tak som fotil. Do JPG+DNG,ale použil som len JPG.

tomas.hlavco
2012-09-01 21:26:13+02
tiez som mal na svadbe fotografa co fotil len do JPG, doteraz lutujem ze som mu za to zaplatil .. nefotit do RAW portretovky, produktovky, krajiny (dajme tomu ze niekomu na reportaz JPG staci) je obrovska neprofesionalita a neznalost postprocesu ...

sachmo
2012-09-01 21:50:08+02
príspevok od: Azimut
Nerátam sa medzi fotografov,som turista ktorý si robí obrázky z túr ,ale pred dvoma mesiacami som bol dokonca svadobný fotograf /!/, keď mi dcéra oznámila, že budem fotiť jej svadbu. Tak som fotil. Do JPG+DNG,ale použil som len JPG.
Svadobny otec a zaroven svadobny fotograf? Trosku neprakticke, ci?

upir13
- moderator
2012-09-01 21:55:38+02
ADobe Bridge a potom Adobe Camera RAW studentska verzia je teraz celkom lacna Cely master colection CS6 kupis za 749 eur tusim. A samozrejme fotenie do RAW

Artpraktik
2012-09-02 09:02:47+02
Neviem ako by sa dalo zástancom JPGu vysvetliť, že len z kvalitnejších dát sa dá urobiť aj kvalitnejšia fotka. V RAWe sú zachované informácie, ktoré z JPGu nikdy nedostaneme. No a že majster fotograf fotí tak že RAW nepotrebuje? Urobím malý rozbor bežnej fotografickej reality. Napríklad koncert. Atomatika je v tomto prípade úplne "zblbnutá" a urobí nám presne to, čo nechceme. Neviem si predstaviť, ako by fotograf prenastavoval aparát pred každým zábleskom svetla rýchlo sa meniacej scény a že by stačila len úprava v JPGu. Iná situácia: Tieň versus slnkom zaliata scéna. V JPG je úprava skutočne možná, ale aj viac obmedzená. Taktiež prepálené biele šaty v inak pomerne dobre exponovanej scéne sa dajú zachrániť len v RAWe . Fotograf ktorý povie že fotí tak dobre, že RAW nepotrebuje a že RAW je len pre tých ktorí nevedia dobre fotiť je niečo ako jazdec na koni, ktorý povie že vie tak dobre jazdiť, že nepotrebuje ani sedlo. Síce cirkusák ho skutočne nepotrebuje.

Azimut
2012-09-02 09:15:47+02
príspevok od: sachmo
Svadobny otec a zaroven svadobny fotograf? Trosku neprakticke, ci?
Nemal som na výber,nezohnali fotografa,ale ja som mal aspoň zábavu a vydržal som do pol siedmej rána, no a v neposlednom rade som ušetril 400 €

DanielDaniel
2012-09-02 13:46:54+02
ale úplne najlepšie je asi fotiť RAW+JPG

fotopavel
2012-09-02 20:13:44+02
príspevok od: Sakuke
som fotograf amatér a už viacej krát mi bolo povedané že mám príliš tmavé/svetlé/preexponované a neviem ešte aké fotky .. neviete mi poradiť nejaký jednoduchý program ľahký na ovládanie v ktorom by som takéto veci dokázala upraviť/odstrániť? ďakujem
no v prvom rade sa pohraj s nastaveniami fotoaparátu usetri ti to potom viacej casu na upravach fotiek.

vojtech
2012-09-02 20:54:01+02
http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm

morgoth
2012-09-03 13:39:53+02
príspevok od: DanielDaniel
ale úplne najlepšie je asi fotiť RAW+JPG
Načo? JPG náhľady máš aj priamo v rawe (a vieš ich aj rýchlo extrahovať ak by si ich niekam posielal) a originálny soft od výrobcu by mal z rawu spraviť rovnaký výsledok ako foťák (a myslím že aj lightroom).
Tak načo skladovať 2x tie isté dáta?

Midzi
2012-09-03 13:57:48+02
príspevok od: morgoth
Načo? JPG náhľady máš aj priamo v rawe (a vieš ich aj rýchlo extrahovať ak by si ich niekam posielal) a originálny soft od výrobcu by mal z rawu spraviť rovnaký výsledok ako foťák (a myslím že aj lightroom).
tak napr v mojom pripade je to preto, lebo nie vzdy mam so sebov svoj notebook ale firemny. Takze pre rychly nahlad a malu upravumi staci aj jpeg

DanielDaniel
2012-09-03 20:25:36+02
príspevok od: morgoth
ja som amatér a keď je JPG dobrý tak neriešim ale ak je napr. zašumený alebo zle exponovaný tak si pomôžeme RAWkom

quintes
2012-09-03 21:06:12+02
pouzivat na fotenie digitalnu zrkadlovku a nefotit do raw, je podla mna samovrazda... a este sa aj tym pochvalit, uplna samovrazda (nie je totiz samovrazda ako samovrazda)... To ako by som mal ferrari a chodil s nim len do lidlu... Sorry pani, ale v tomto sa velmi mylite... (a to nie je ani ludske). Ako, vyhody nevyhody tu boli spomenute, a aj za cenu palcov dole, clovek, co foti len do jpeg, sa nikdy nikam vyssie nedostane ( a to aj preto, lebo nema sajnu co raw je)...

Amis
2012-09-03 21:46:54+02
V čom je chyba ak: odfotím do RAW- fotka je na karte (ukazuje sa mi v nahlade), ale ked ju chcem stiahnut do počítaca cez kábel, tak sa mi v ponuke už neobjavuje??? Vopred ďakujem !!!

rumpeak
2012-09-03 22:25:25+02
príspevok od: Sakuke
Už to tady padlo několikrát, ale dovolím si i svůj pohled na věc:
Tak zaprvé chce to opravdu naučit se správně exponovat. Na foťáku máš obvykle 3 možnosti měření a to maticové, což je poměrně složitý algoritmus, jak nějakým způsobem určit něco jako průměrně správnou expozici pro celý záběr. Pak b) s posíleným střebem, které dává větší důarz na určitou část záberu a pak c) bodové, které měří expozici jen podle malého kousku záběru. To se ti hodí především u vysoce kontrastních scén, jako např. focení portrétů v protisvětle popř. na bílém, nebo naopak černém pozadí. Tvůj foťák totiž považuje scénu za středně šedou, což znamená, že tvoje scéna odrazí 50 světla, které na ni dopadne. Což jaksi třeba u focení bílé nebo černé není pravda, ale barva lidské pokožky se tomu (pokud nefotíš černochy nebo albíny) překvapivě dost blíží. Spoustu informací najdeš na nejruznějších webech, časopisech atd. Díval jsem se ale do informací o tvých fotkách. Vypadá to, že bohužel používáš nějaký kompakt, který byl tak levný hlavně proto, že neumožňuje uživateli skoro nic. Naštěstí,ale i ten nejlevnější kompakt má tlačítko označené +-, což znamená kompenzaci expozice. Když budeš tohle tlačítko držet a nějakým ovladačem nastavovat nějakou hodnotu, to co bude mínus, bude zanmenta tmavší fotografii a plus naopak světlejší.
Tak jak ti tady všichni radili, hlavní výhodou zrcadlovek (ale i některých dražších kompaktů) je opravdu fotografování do tzv. formátu RAW. opravdu to znamená v překladu surový a není to nic jiného, než surová data, které tvůj foťák zaznamenal. Každý foťák pak má nějaký předdefinovaný algoritmus, jakým tato data zpracuje a vytvoří z něj komprimovaný obrazový formát takzvaný jpeg. To je dobré k tomu, aby jedna fotka neměla 20 mb, ale třeba jen 3 nebo 4 mb. O data už ale navždy přijdeš a dostávat z už upravených a komprimovaných fotek něco více je velmi těžké, v mnoha případech i nemožné. J epravdou, že pokud to s fotografováním budeš myslet i do budoucna vážně, bude to chtít třeba nějakou brigádu a foťák fotící do RAW. Není to ale nezbytné hned. Sám fotím pro jeden regionální týdeník a kvůli rychlosti posílám fotky nafocené v Jpegu ihned do redakce. Pro zpracování RAW je na trhu spousta programů, nejznámější z nich je asi Camera RAW od firmy Adobe, pro který si tady na ephoto můžeš vyhledat moc hezký tutorial. Při zpracování RAW souborů jde v podstatě o to, že surová data nezpracuje procesor podle předem daného algoritmu, ale podle tvého vkusu a umu. Můžeš si nastavit, jak moc světlé nebo tmavé budou stíny, světla, střední tóny, jak velký bude kontrast, můžeš využívat různé nástroje pro lokální ztmavení,/zesvětlení a v neposlední řadě můžeš nastavit přesné vyvážení barev, protože jak sis jistě všimla, tvůj foťák něky foí fotky např. s modrým nebo žlutým nádechem. Nicméně ty jse se ptala na to hlavní a to je, v jaké m programu upravovat tvé fotky. Určitě se zajímej o nějaký editor s možností práce ve vrstvách. Je docela těžké ti vysvětlt všechny ýhody těchto úprav, ale při brouzdání internetem najdeš miliony tutoriálů o různých režimech prolnutí a o maskách vrstev. Zádné programy, které umožňují jen zesvětlovat nebo ztmavovat nepoužívej, získáš tím špatné návyky (a starého psa se novým kouskům učí dost blbě). Zdarma je to např. editor Gimp, z placených programů bezkonkurenční etalon všech fotografických programů, který to má už v názvu a to je Adobe Photoshop. Určitě ale halvně foť, zkoušej, uč se a diskutuj. Od toho tyto iskuzní fóra jsou a dostčasto v nich najdeš rychlou a velmi často také dobrou radu.

rumpeak
2012-09-03 22:29:36+02
príspevok od: Artpraktik
Neviem ako by sa dalo zástancom JPGu vysvetliť, že len z kvalitnejších dát sa dá urobiť aj kvalitnejšia fotka. V RAWe sú zachované informácie, ktoré z JPGu nikdy nedostaneme. No a že majster fotograf fotí tak že RAW nepotrebuje? Urobím malý rozbor bežnej fotografickej reality. Napríklad koncert. Atomatika je v tomto prípade úplne "zblbnutá" a urobí nám presne to, čo nechceme. Neviem si predstaviť, ako by fotograf prenastavoval aparát pred každým zábleskom svetla rýchlo sa meniacej scény a že by stačila len úprava v JPGu. Iná situácia: Tieň versus slnkom zaliata scéna. V JPG je úprava skutočne možná, ale aj viac obmedzená. Taktiež prepálené biele šaty v inak pomerne dobre exponovanej scéne sa dajú zachrániť len v RAWe . Fotograf ktorý povie že fotí tak dobre, že RAW nepotrebuje a že RAW je len pre tých ktorí nevedia dobre fotiť je niečo ako jazdec na koni, ktorý povie že vie tak dobre jazdiť, že nepotrebuje ani sedlo. Síce cirkusák ho skutočne nepotrebuje.
Koncerty fotím v poloautomatickém režimu priorita clony s bodovým měřewním expozice a automatika mi v 99% udělá přesně to, co udělat má (/expozici nezamykám)

pikino22
2012-09-04 10:05:15+02
Viete miporadit nejake navody alebo tutorialy na taketo masivne upravy fotografii
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/5191794_700b_v1.jpg
velmi ma to fascinovao a chcel by som to vyskusat.... vo photoshope som zbehly ale mam iba CS3 celkom a zvladam nieco aj v illustratore .... Ligtroom som neskusal este ... nezohnal som ho

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()