Rád sledujem na YT rôzne návody a tutorials či už použitá technika alebo kreatívne nápady. Dnes som objavil tohoto pána : https://youtube.com/@wolfamri?feature=shared Ak máte podobne tipy sem s nimi, určite niekoho inšpirujete.
Ak by to niekoho zaujímalo, tak je teraz výhodná cena (999 CZK)za Affinity Photo 2 na tomto linku: https://www.sw.cz/affinity-photo-2/ Affinity Photo nevyžaduje mesačné splátky, má trvalú licenciu. Napriek tomu, že nemá lokalizáciu(je po anglicky) je intuitívny a má dosť výukových videí na Youtube. Ovládanie je podobné(ale jednoduchšie) Photoshopu a Adobe Raw. Odskúšal som osobne na RAW súboroch z Nikonu Z6 a nič podstatné mi tam zatiaľ nechýba.
Ahoj dík za info, ako je to neskôr s aktualizáciami?
Chcel som práve u Skylum zakúpiť luminar Neo a zaplatiť cez Pay Pal, skúšal som aj debetnú kartu a zakaždým mi zruší nákup a vypíše toto : There is no funding source added to your PayPal account. Please add a card to continue. V čom môže byť problém ? Uviedol som správnu kartu.
Ahoj dík za info, ako je to neskôr s aktualizáciami?
čo som čítal, tak priebežne automaticky do vydania novej verzie. Pár slabín to má. Nemá takú správu fotiek ako Adobe, nemá to UI(čo mne neskutočne vadilo u Adobe-odstraňovanie nežiadúcich predmetov "rozplizlo" miesto, kde som to upravoval, ja to viem rýchlejšie a lepšie), filozofia najprv "masky" a potom v "maske" úprava parametrov. Oproti priamočiarej úprave napríklad v Adobe Raw myslím 9.1. to fakt zdržuje... Zatiaľ Affinity hodnotím kladne a napriek tomu, že je v angličtine, tak sa mi to dosť blíži Photoshopu CS6 a Adobe RAW 9.1.1(Len kôli kúpe Nikon Z6 som musel nájsť náhradu...) zatiaľ ešte neviem štetec na separátne úpravy v module Persona(to je také ako Adobe RAW modul), ale aj keby nebolo, tak priamo v Affinity sa to relatívne ľahko dá nahradiť. Za mňa doporučujem a beriem to ako veľmi slušnú náhradu programu, na ktorý som bol zvyknutý. A nový Photoshop je fajn-kopec vecí vylepšených(ale modul Adobe Raw je síce dobrý, ale prirovnal by som to k americkej vykŕmenej babe). :-/. A za tie peniaze čo za to chcú, tak ani náhodou...nenažranci... Inak inštalácia relatívne v pohode(využíval som automatizované preklady) - treba sa zaregistrovať na stránke affinity, zaplatiť sa dá bezpečne aj cez google pay, inicializačný kód ti príde na mail.Cca 15-30min sústredenia. Ak by si niečo potreboval, tak napíš.
Chcel som práve u Skylum zakúpiť luminar Neo a zaplatiť cez Pay Pal, skúšal som aj debetnú kartu a zakaždým mi zruší nákup a vypíše toto : There is no funding source added to your PayPal account. Please add a card to continue. V čom môže byť problém ? Uviedol som správnu kartu.
vitaj v klube. A dal by som si na Skulum Luminar neo bacha. Veľmi podozrivé platby. Čosi sa mi marí, že to vyvýjali Ukrajinci. Najprv si program vyskúšaj, či ti bude vyhovovať. Na niečo sa hodí(napríklad hotové predpripravené šablóny na čiernobiele, niektoré farebné úpravy a keď sa s tých nechceš párať) a je relatívne jednoduchý. Mne nesadol na to, čo potrebujem. Ani Zoner(ten sa síce veľmi zlepšil, ale aj tak to ťažkopádne ovládanie by mohli vylepšiť a tiež využitie počítača, rozlíšenia monitora, grafickej karty,správa farieb má ešte veľké rezervy)Ale ak niekto chce aj video upravovať, tak by dával zmysel. A mohli dať na hlbšie vyskúšanie 30 dní, 15 dní je málo. Pozriem ešte doma, čo som to vlastne ešte skúšal za programy. Minimálne dva-tri sa mi pozdávali ovládaním. Netreba to zbytočne urýchliť.
čo som čítal, tak priebežne automaticky do vydania novej verzie. Pár slabín to má. Nemá takú správu fotiek ako Adobe, nemá to UI(čo mne neskutočne vadilo u Adobe-odstraňovanie nežiadúcich predmetov "rozplizlo" miesto, kde som to upravoval, ja to viem rýchlejšie a lepšie), filozofia najprv "masky" a potom v "maske" úprava parametrov. Oproti priamočiarej úprave napríklad v Adobe Raw myslím 9.1. to fakt zdržuje... Zatiaľ Affinity hodnotím kladne a napriek tomu, že je v angličtine, tak sa mi to dosť blíži Photoshopu CS6 a Adobe RAW 9.1.1(Len kôli kúpe Nikon Z6 som musel nájsť náhradu...) zatiaľ ešte neviem štetec na separátne úpravy v module Persona(to je také ako Adobe RAW modul), ale aj keby nebolo, tak priamo v Affinity sa to relatívne ľahko dá nahradiť. Za mňa doporučujem a beriem to ako veľmi slušnú náhradu programu, na ktorý som bol zvyknutý. A nový Photoshop je fajn-kopec vecí vylepšených(ale modul Adobe Raw je síce dobrý, ale prirovnal by som to k americkej vykŕmenej babe). :-/. A za tie peniaze čo za to chcú, tak ani náhodou...nenažranci... Inak inštalácia relatívne v pohode(využíval som automatizované preklady) - treba sa zaregistrovať na stránke affinity, zaplatiť sa dá bezpečne aj cez google pay, inicializačný kód ti príde na mail.Cca 15-30min sústredenia. Ak by si niečo potreboval, tak napíš.
Dík zatiaľ som na adobe predplatnom a len tak uvažujem...
Dík zatiaľ som na adobe predplatnom a len tak uvažujem...
Už som našiel v Affinity(modul Persona - niečo ako Adobe RAW) aj nástroje na lokálne úpravy a má to aj nástroje na stohovanie pri astro a makrofotografii, panorámy, hmm mám čo študovať. Je tam dobrý manuál. Ale zatiaľ je veľmi užívateľsky príjemný na učenie. Za tú cenu ponúka fakt veľmi dobrú protihodnotu. Dosť sa to podobá na Photoshop a Adobe RAW.
Uvidíme či to pôjde aj tento rok po zmene predplatnej politiky Adobe.
Pochybujem. Myslím, že ho ešte drzo zvýšia... Photoshop s Adobe Raw ostane voľbou profesionálov. Má UI, kopec možností doladenia, hromadných úprav, triedenia, výberu a klasifikácie fotiek a hlavne zvyk užívateľov na toto prostredie. Na druhej strane im bude veľa ľudí utekať k Affinity, lebo má slušnú cenovú politiku, jednoduché prostredie veľmi podobné predchádzajúcej generácii Photoshopu a Adobe Raw, v cenovo veľmi výhodnom balíku môžu mať grafici a designeri obdobu Adobe Ilustratora a programu Adobe InDesign. Nevýhodou pre niekoho môže byť zatiaľ absencia UI, chýbajúci program na úpravu videí(ako má Adobe Premiere), pre niekoho chýbajúca obdoba programu Lightroom a chýbajúca podoba Adobe Bridge. Ostatné možnosti sú veľmi podobné. Myslím, že vo verzii 2 sa dajú preniesť aj zásuvné moduly z Photoshopu. Podpora importov a exportov je tiež veľmi dobrá. Postupne môžem popísať svoje skúsenosti s Affinity.
Myslím, že v ai je a asi aj bude adobe ešte dlho ďaleko vpredu pred ostatným sw. A je super, že sa postupne pridáva z ps do LR.
Až tak ďaleko nie je. V niektorých oblastiach sú ďalej napríklad DXO PhotoLab, Helicon Focus,On1 Photo RAW... Afinity vraj tiež dokončuje verziu 3 s UI. Nárast možností v Adobe je na úkor prehľadnosti. Chápem, že by museli prekopať celý design a logiku ovládania. Aj UI niekedy nefunguje dobre a výsledok je niekedy "rozplizlý" a človek by napríklad klonovanie urobil lepšie. Ale je pravda, že vo väčšine prípadov môže šetriť čas pri úprave fotiek.
Ono Adobe si sice nechava zaplatit, ale clovek ma stale aktualnu verziu s najnovsimi upgradmi a ze ich vobec nie je malo narozdiel od byvalych Standalone verzii LR 6. Napriklad nedavno uviedli adaptivne profily pre vyvolavanie RAW (pozor - nemylit si to s presetmi) a tam podla mna pojde este vyvoj velmi dopredu. Uz teraz tieto profily vedia zrychlit vyvolavanie RAW az neuveritelne. Tui je k tomu nejaky tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=KijswhEgovs
vitaj v klube. A dal by som si na Skulum Luminar neo bacha. Veľmi podozrivé platby. Čosi sa mi marí, že to vyvýjali Ukrajinci. Najprv si program vyskúšaj, či ti bude vyhovovať. Na niečo sa hodí(napríklad hotové predpripravené šablóny na čiernobiele, niektoré farebné úpravy a keď sa s tých nechceš párať) a je relatívne jednoduchý. Mne nesadol na to, čo potrebujem. Ani Zoner(ten sa síce veľmi zlepšil, ale aj tak to ťažkopádne ovládanie by mohli vylepšiť a tiež využitie počítača, rozlíšenia monitora, grafickej karty,správa farieb má ešte veľké rezervy)Ale ak niekto chce aj video upravovať, tak by dával zmysel. A mohli dať na hlbšie vyskúšanie 30 dní, 15 dní je málo. Pozriem ešte doma, čo som to vlastne ešte skúšal za programy. Minimálne dva-tri sa mi pozdávali ovládaním. Netreba to zbytočne urýchliť.
Nikdy som neriešil niečo ako maxblimit online transakcií, nuž toto bol kameň úrazu, prišli sme na to až v banke 😄
Tutorials - Tipy - Návody
Dnes som objavil tohoto pána : https://youtube.com/@wolfamri?feature=shared
Ak máte podobne tipy sem s nimi, určite niekoho inšpirujete.
https://www.sw.cz/affinity-photo-2/
Affinity Photo nevyžaduje mesačné splátky, má trvalú licenciu. Napriek tomu, že nemá lokalizáciu(je po anglicky) je intuitívny a má dosť výukových videí na Youtube.
Ovládanie je podobné(ale jednoduchšie) Photoshopu a Adobe Raw.
Odskúšal som osobne na RAW súboroch z Nikonu Z6 a nič podstatné mi tam zatiaľ nechýba.
V čom môže byť problém ? Uviedol som správnu kartu.
Inak inštalácia relatívne v pohode(využíval som automatizované preklady) - treba sa zaregistrovať na stránke affinity, zaplatiť sa dá bezpečne aj cez google pay, inicializačný kód ti príde na mail.Cca 15-30min sústredenia. Ak by si niečo potreboval, tak napíš.
V čom môže byť problém ? Uviedol som správnu kartu.
Pozriem ešte doma, čo som to vlastne ešte skúšal za programy. Minimálne dva-tri sa mi pozdávali ovládaním.
Netreba to zbytočne urýchliť.
Inak inštalácia relatívne v pohode(využíval som automatizované preklady) - treba sa zaregistrovať na stránke affinity, zaplatiť sa dá bezpečne aj cez google pay, inicializačný kód ti príde na mail.Cca 15-30min sústredenia. Ak by si niečo potreboval, tak napíš.
Photoshop s Adobe Raw ostane voľbou profesionálov. Má UI, kopec možností doladenia, hromadných úprav, triedenia, výberu a klasifikácie fotiek a hlavne zvyk užívateľov na toto prostredie.
Na druhej strane im bude veľa ľudí utekať k Affinity, lebo má slušnú cenovú politiku, jednoduché prostredie veľmi podobné predchádzajúcej generácii Photoshopu a Adobe Raw, v cenovo veľmi výhodnom balíku môžu mať grafici a designeri obdobu Adobe Ilustratora a programu Adobe InDesign. Nevýhodou pre niekoho môže byť zatiaľ absencia UI, chýbajúci program na úpravu videí(ako má Adobe Premiere), pre niekoho chýbajúca obdoba programu Lightroom a chýbajúca podoba Adobe Bridge. Ostatné možnosti sú veľmi podobné. Myslím, že vo verzii 2 sa dajú preniesť aj zásuvné moduly z Photoshopu. Podpora importov a exportov je tiež veľmi dobrá.
Postupne môžem popísať svoje skúsenosti s Affinity.
Napriklad nedavno uviedli adaptivne profily pre vyvolavanie RAW (pozor - nemylit si to s presetmi) a tam podla mna pojde este vyvoj velmi dopredu. Uz teraz tieto profily vedia zrychlit vyvolavanie RAW az neuveritelne.
Tui je k tomu nejaky tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=KijswhEgovs
Pozriem ešte doma, čo som to vlastne ešte skúšal za programy. Minimálne dva-tri sa mi pozdávali ovládaním.
Netreba to zbytočne urýchliť.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom