Fórum » Objektívy a filtre

5d/mark2 natacanie videa

borovica
2012-07-04 18:32:38+02
Dobry den.

Chel by som zacat tocit video na 5d. Toci niekto video na 5d? Potrebujem objektiv na tocenie moto sportu. Zaobera sa niekto touto temou?

Uvazujem bud o EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM (aj ked na fotenie nema naj recenzie na tocnie som nenasiel) alebo
EF 24-105mm f/4L IS USM

Za kazdu radu dakujem vopred.

Matej_Hlbocan
2012-07-04 18:53:24+02
Uvažuješ na tele alebo wide? Lebo objektívy ktoré si uviedol majú každý inakšiu ohniskovú vzdialenosť.

S3030150
2012-07-04 19:29:12+02
rozdiel 4mm na kratkom konci by som az tak inaksi nevidel, ako ten cenovy :-P

Matej_Hlbocan
2012-07-04 19:37:27+02
Sorry Zle som si prečítal obsah Ja že myslíš 70-300

valec86
2012-07-04 19:51:06+02
nieje lepsie zacat tocit s kamerou ktora bude mat aspon AF ? hlavne pri sporte?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-07-04 20:37:29+02
Bez naleziteho vybavenia a hlavne velkej praxe nenatocis dobre zabery. Potrebujes prislusenstvo aspon za 2000 - 3000€. Zaostrovat mozes len manualne a to vyzaduje velku prax, u sportu duplovanu. Odporucam najprv nastudovat tutorialy F-Stop Academy, maju dve vyukove DVD o tocenis 5D Mk II, aby si mal predstavu ako sa s tym toci.
Ak nemas so snimanim videa s DSLR skusenost, nie je pre teba Canon vhodny, ak potrebujes coskoro dobre vysledky. Bude ti trvat mesiace, kym sa s tym naucis robit.
Osobne ti odporucam Sony SLT A57, ktory ostri mnohonasobne rychlejsie a mozes pouzit AF aj pri sporte. Bez akejkolvek praxe som tocit preteky na divokej vode (myslim, ze s A35 alebo inym modelom? skus najs v recenziach) a dopadlo to velmi dobre.

bear
- moderator
2012-07-04 21:51:48+02
28-300 je push-pull konstrukcia a na natacanie videa to nebude najlepsie riesenie.
1) zoom nie je plynuly
2) casto sa kaziaca mechanika
3) ma 2.5kg

Vyber objektivu:
- dobru ostrost nepotrebujes (FullHD ma rozlisenie len 2MP).
- dobry kontrast, bokeh, podanie farieb a nizka vinetacia su dolezite parametre
- velmi vitana vlastnost objektivu je ak pri zoomovani zachovava zaostrenu vzdialenost

steve2211
2012-07-04 22:07:27+02
príspevok od: borovica
Dobry den.

Chel by som zacat tocit video na 5d. Toci niekto video na 5d? Potrebujem objektiv na tocenie moto sportu. Zaobera sa niekto touto temou?

Uvazujem bud o EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM (aj ked na fotenie nema naj recenzie na tocnie som nenasiel) alebo
EF 24-105mm f/4L IS USM

A ešte k objektívom, keby si sa náhodou rozhodol predsa len do toho ísť. Pri točení ak plánuješ zoomovať a netočiť na pevne nastavenom ohnisku a začať s telom a objektívom, tak si veľmi dobre rozmysli, aký objektív si kúpiš. Napr. EF24-105 f4 L IS USM, ktorý spomínaš má krátky zoomovací prstenec a celkvo ide veľmi ztuha. Po veľmi krátkej dobe by si zistil, že sa s ním len veľmi ťažko dá niečo dobré natočiť. Lebo pri zoomovaní potrebuješ jemný plynulý pohyb a to sa s ním dá len ťažko. Ďalej čo je pre točenie s ním nevýhodou je, že pri každej zmene ohniskovej vzdialenosti sa zmení aj bod zaostrenia. Čiže ak zaostríš na niečo a pohybneš so zoomovacím prstencom, hneď Ti objekt vyjde z DOFky. Toto napr. nie je na EF 17-40 f4L USM. Tento objektív má oveľa lahší a plynulejší pohyb zoomovacieho prstenca , nakoľko sa nevysúva predný člen a zaďalšie keď raz zaostríš na objekt a zoomuješ, objekt sa Ti bude približovať ale stále bude zaostrené naňho. Je to zapríčinené rozdielnou konštrukciou vnútornej optiky. Dobre si preto prejdi tutoriály o točení a vyber správnu značku aj objektív Veľa šťastia.

Luu
2012-07-04 23:14:48+02
najlepsie je sa pohybovat v tom okoli sportu ktory chces tocit a podla toho potom vyberat techniku ...aj zo setakom sa da natocit paradne video skor to zalezi od zrucnosti kameramana ako od techniky... ale ked uz chces tak fakt tie L kove od kanonu nie prenic za nic sa volaju Cinema lens. ....len tak pre info z 5D mark II natacali aj Housa (jasne ze maly k tomu vybavenie jak...) takze z DSRL sa daju tocit aj vazne videa....aky sport chces tocit?

borovica
2012-07-05 00:11:33+02
príspevok od: Luu
najlepsie je sa pohybovat v tom okoli sportu ktory chces tocit a podla toho potom vyberat techniku ...aj zo setakom sa da natocit paradne video skor to zalezi od zrucnosti kameramana ako od techniky... ale ked uz chces tak fakt tie L kove od kanonu nie prenic za nic sa volaju Cinema lens. ....len tak pre info z 5D mark II natacali aj Housa (jasne ze maly k tomu vybavenie jak...) takze z DSRL sa daju tocit aj vazne videa....aky sport chces tocit?
Rad by som točil autoreally . Je to dosť rýchle. A veľa záleží na stanovišti. Tak neviem aký objektív nato.

Luu
2012-07-05 01:10:02+02
Rad by som točil autoreally . Je to dosť rýchle. A veľa záleží na stanovišti. Tak neviem aký objektív nato.
aha...tak jednoznacne dobry stativ a objektiv z vacsim ohniskom ale urcite aj niaky sirokac zalezi od stanovistia... viac asi nepomozem lebo nemam skusenosti s rally ...bral by som ten 28-300 pretoze dlhsie ohnisko sa zide a ta clona neni dolezita kedze rally sa jazdi vonku a aj tak keby sa dalo tak aj priclonit trocha aby bola vacsia hlbka ostrosti a tym mensia sanca ze auto bude neostre

Luu
2012-07-05 01:34:21+02
sorry to nie je cinema lens som si to splietol cinema lens ani neviem ci sa pouzvaju na dsrl to su skor na tie kamery od canonu

borovica
2012-07-05 07:59:54+02
Mna by skor zaujimalo ktory zo zoznamu objektivov pre Canon sa hodi na tocenie ak ma mat jemne tocenie a zachovavat zoostrovanu vzdialenost.

borovica
2012-07-05 08:02:30+02
príspevok od: Karol Srnec
Bez naleziteho vybavenia a hlavne velkej praxe nenatocis dobre zabery. Potrebujes prislusenstvo aspon za 2000 - 3000€. Zaostrovat mozes len manualne a to vyzaduje velku prax, u sportu duplovanu. Odporucam najprv nastudovat tutorialy F-Stop Academy, maju dve vyukove DVD o tocenis 5D Mk II, aby si mal predstavu ako sa s tym toci.
Ak nemas so snimanim videa s DSLR skusenost, nie je pre teba Canon vhodny, ak potrebujes coskoro dobre vysledky. Bude ti trvat mesiace, kym sa s tym naucis robit.
Osobne ti odporucam Sony SLT A57, ktory ostri mnohonasobne rychlejsie a mozes pouzit AF aj pri sporte. Bez akejkolvek praxe som tocit preteky na divokej vode (myslim, ze s A35 alebo inym modelom? skus najs v recenziach) a dopadlo to velmi dobre.
Dakujem za link.

Martin Školiak
2012-07-05 09:21:57+02
Dobry den.

EF 24-105mm f/4L IS USM

Za cenu 5D mark ll + 28-300L kupis uz celkom kvalitnu poloprofi kameru s ktorou dosiahnes pri foteni motosportu urcite lepsie vysledky. Nie ze by 5Dcko nemalo super video ale absencia autofokusu ho predurcuje na nakrucanie kludnejsich scen. Nehovoriac o tom ze videokamera sa lepsie drzi a pohodlnejsie sa s nou nataca ako s ktoroukolvek DSLR. U kazdej zrkadlovky je to podla mna len doplnkova funkcia. Pouzit sa to da ale na serioznu robotu to nieje.

borovica
2012-07-05 10:07:32+02
príspevok od: Martin Školiak
Za cenu 5D mark ll + 28-300L kupis uz celkom kvalitnu poloprofi kameru s ktorou dosiahnes pri foteni motosportu urcite lepsie vysledky. Nie ze by 5Dcko nemalo super video ale absencia autofokusu ho predurcuje na nakrucanie kludnejsich scen. Nehovoriac o tom ze videokamera sa lepsie drzi a pohodlnejsie sa s nou nataca ako s ktoroukolvek DSLR. U kazdej zrkadlovky je to podla mna len doplnkova funkcia. Pouzit sa to da ale na serioznu robotu to nieje.
A ako je natom 5d mark3 ma uz AF.

Automatický výber: 61 bodov AF
Manuálny výber: jednobodové AF (na výber 61, 41 len krížového typu, 15 alebo 9 bodov)
Manuálny výber: oblastné AF
Manuálny výber: rozšírenie bodu AF – 4 body (hore, dole, vľavo, vpravo)
Manuálny výber: rozšírenie bodu AF – prostredie 8 bodov
Manuálny výber: zónové AF
Body AF je možné vyberať samostatne pre vertikálne a horizontálne snímanie

snímková alebo medzisnímková kompresia 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 sn./s)
snímková alebo medzisnímková kompresia 1280 x 720 (59,94, 50 sn./s)
medzisnímková kompresia 640 x 480 (59,94, 50 sn./s)

PeCh
2012-07-05 13:43:37+02
A ako je natom 5d mark3 ma uz AF.

Automatický výber: 61 bodov AF
Manuálny výber: jednobodové AF (na výber 61, 41 len krížového typu, 15 alebo 9 bodov)
Manuálny výber: oblastné AF
Manuálny výber: rozšírenie bodu AF – 4 body (hore, dole, vľavo, vpravo)
Manuálny výber: rozšírenie bodu AF – prostredie 8 bodov
Manuálny výber: zónové AF
Body AF je možné vyberať samostatne pre vertikálne a horizontálne snímanie

snímková alebo medzisnímková kompresia 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 sn./s)
snímková alebo medzisnímková kompresia 1280 x 720 (59,94, 50 sn./s)
medzisnímková kompresia 640 x 480 (59,94, 50 sn./s)
Prečo sa silou mocou držíš toho 5D? Je to skvelý foták a áno robí dobré video, ale bez doplňujúceho príslušenstva budeš sklamaná tým, že nedokážeš to skvelé video natočiť. Zrkadlovky nie sú ideálne na nakrúcanie videa pre amatérov. A aj keby si bola ochotná investovať aj do toho ďalšieho príslušenstva, tak to na relly nevzužiješ, lebo ťa to "priklincuje" na jedno miesto. Ak by ti to zase nevadilo, tak na to zas nepotrebuješ 5D.

Ak chceš foťák s natáčaním videa, tak porozmýľaj nad Sony. Sony NEX má senzor zo zrkadlovky. Dokáže rozumne používať pri natáčaní autofokus. Nahráva FullHD pri 60fps, čo dokáže robiť efektné spomalovačky. Mám 5D ale keby som chcel natáčať video, tak si kúpim Sony NEX 5N alebo F3.

valec86
2012-07-05 16:03:40+02
borovica

mam 5D mk III a ani neviem kde sa to video zapina. ale viem kde sa zapina, no s mojimi poznatkami o videu nenatocim nic, ergonomia fotaku na video je asi ako hrat ladovy hokej na kolieskovych korculiach. za tie prachy si kup dobru kameru + novy lavor na macanie noh

piggee
2012-07-05 16:17:56+02
príspevok od: valec86
borovica

mam 5D mk III a ani neviem kde sa to video zapina. ale viem kde sa zapina, no s mojimi poznatkami o videu nenatocim nic, ergonomia fotaku na video je asi ako hrat ladovy hokej na kolieskovych korculiach. za tie prachy si kup dobru kameru + novy lavor na macanie noh
Vidno, ze sa do tocenia videa naozaj nevyznas. Za tu cenu, ako stoji 5dmkII dobru kameru jednoducho nekupi. Fullframe kamera sa cenovo pohybuje niekde okd 18 tis EUR vyssie. A ked dokazu na 5d mkII tocit cele serialy, tak preco by on nieco nebol schopny natocit??

borovica
2012-07-05 16:25:05+02
príspevok od: piggee
Vidno, ze sa do tocenia videa naozaj nevyznas. Za tu cenu, ako stoji 5dmkII dobru kameru jednoducho nekupi. Fullframe kamera sa cenovo pohybuje niekde okd 18 tis EUR vyssie. A ked dokazu na 5d mkII tocit cele serialy, tak preco by on nieco nebol schopny natocit??
Vela kamermanov preslo na fotaky + objektiv Canon EF 28-135mm

Vecsinou tocia takto svadby a podobne zlezitosti pre verejnost.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()