Príjemné popoludnie. Vlastním N 5100 takmer rok so setovým 18-105. Hľadám niečo vhodné za rozumnú cenu na fotenie krajiniek. Pevné sklo mám 35/1,8. Ako dlhé sklo Tamron 70-300. Ale nejak mi stále chýba dobré sklo na krajinku. Čo mi machri poradia ? Prečítal som si toho dosť, ale čím viac čítam, tým viac sa v tom utápam. Tak skúsim sa nechať trošku navigovať . Ale tými čo skutočne krajinku fotia a nie len o tom čítali tak ako ja. Dík za rady a odpovede.
Príjemné popoludnie. Vlastním N 5100 takmer rok so setovým 18-105. Hľadám niečo vhodné za rozumnú cenu na fotenie krajiniek. Pevné sklo mám 35/1,8. Ako dlhé sklo Tamron 70-300. Ale nejak mi stále chýba dobré sklo na krajinku. Čo mi machri poradia ? Prečítal som si toho dosť, ale čím viac čítam, tým viac sa v tom utápam. Tak skúsim sa nechať trošku navigovať . Ale tými čo skutočne krajinku fotia a nie len o tom čítali tak ako ja. Dík za rady a odpovede.
machri ti poradia aby si sa naucil fotit s tym co mas a az potom isiel kupovat ine sklo...nevidim v tom skle ziadne obmedzenie...jediny zadrhel bude asi v tebe...takze ho priclon na 11 a fot o 100 6....samozrejme ze si ale kup aj stativ...aby si fotky nemal maznute...
35/1,8 ani ine svetelne sklo nie je vhodne na krajinky nakolko pri zacloneni - napr. moja 35/1,8 uz od clony 8 ma citelnu difrakciu ...Mylsim si , za na krajinky setak nema ziadnu chybu.
Pridam svoj nazor. Fot setakom. Tie "pacive" efekty na krajinkarskych fotografiach su vysledkom vacsinou kombinaciou stativu a filtrov (prechodovy, polarizak). Nehladaj tam, kde nic nenajdes, samotny novy objektiv, Ti da akurat inu perspektivu mozno trosku ostrejsiu fotku a rozdielny kontrast. Staci vsak fotit do RAWu a vacsinu doladis tak aby si mal 2 identicke fotografie z roznych objektivov. Co Ti ale PC nepomoze je polarizak, a castokrat aj pri simulacii prechodoveho filtra dochadza k destrukcnym upravam fotografie.
Wayne má pravdu. Na fotenie krajiny si vystačíš aj so seťákom. Ja osobne používam na krajinu Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G, polarizák a statív a ostatné je už len o samotnom fotografovi, jeho kreativite a technike fotenia.
Wayne má pravdu. Na fotenie krajiny si vystačíš aj so seťákom. Ja osobne používam na krajinu Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G, polarizák a statív a ostatné je už len o samotnom fotografovi, jeho kreativite a technike fotenia.
Tak polarizák je jasná vec. ten som používal na predošlom Panasonicu a bolo to vidieť. Momentálne mám prechodový ale len občas použijem podľa potreby. je fakt, že zatiaľ stále fotím len do JPG, bo nemám mašinku čo by zvládala upravy v RAWE. ale vidím, že to bude nutnosťou. Tak ako aj konečne vymeniť statív.
35/1,8 ani ine svetelne sklo nie je vhodne na krajinky nakolko pri zacloneni - napr. moja 35/1,8 uz od clony 8 ma citelnu difrakciu ...Mylsim si , za na krajinky setak nema ziadnu chybu.
"svetelne sklo nie je vhodne na krajinky" určite odvážne tvrdenie, existuje mnoho svetelných objektívov, všetkých značiek, ktoré sú na krajinky ako stvorené... aj tvoja 35 1.8 je určite dobre použiteľná, limituje ju skôr ohnisko...
"svetelne sklo nie je vhodne na krajinky" určite odvážne tvrdenie, existuje mnoho svetelných objektívov, všetkých značiek, ktoré sú na krajinky ako stvorené... aj tvoja 35 1.8 je určite dobre použiteľná, limituje ju skôr ohnisko...
ked dojde velmi skoro k difrakcii....to znamena uz pri relativne nizsom clonovom cisle....tak to az tak moc na krajinku urcene nebude
neviem preco by ju limitovalo ohnisko....??? Krajinky fotim aj na 11mm a aj na 300 mmm...limituje ju (35/1,8) difrakcia pri zacloneni, to je vsetko !
Krajinkársky objektív na N 5100
Zameraj sa skor na techniky, nez na techniku.
určite odvážne tvrdenie, existuje mnoho svetelných objektívov, všetkých značiek, ktoré sú na krajinky ako stvorené... aj tvoja 35 1.8 je určite dobre použiteľná, limituje ju skôr ohnisko...
určite odvážne tvrdenie, existuje mnoho svetelných objektívov, všetkých značiek, ktoré sú na krajinky ako stvorené... aj tvoja 35 1.8 je určite dobre použiteľná, limituje ju skôr ohnisko...
pri zlom zaostrení aj lietajúce taniere...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa