Mám objektív M.Zuiko digital 14-42mm 1:3.5-5.6 L. Keď som naposledy fotil vodopád, dal som si čas 5 sekúnd, Iso 100, clonu som skúsil 22 aj 14 a fotka bola takmer celkom biela. Čo s tým ? Vopred ďakujem za odpoveď
Mám objektív M.Zuiko digital 14-42mm 1:3.5-5.6 L. Keď som naposledy fotil vodopád, dal som si čas 5 sekúnd, Iso 100, clonu som skúsil 22 aj 14 a fotka bola takmer celkom biela. Čo s tým ? Vopred ďakujem za odpoveď
V akom expozičnom režime? Ak ti vychadza stale preexponovanie, treba šedý filter.
potrebujes ND filter. Pravdepodobne bolo prilis vela svetla na tak dlhy cas. Preluskaj fotoskolu.
no, ako na to... zlava, sprava, zhora, zdola?? skrabem sa lavou rukou na pravom uchu.... Manualny rezim, iso 100, clona co najviac, to je vsetko spravne, ale mas prilis vela svetla.... filtre!!! ano, toto bude spravna odpoved.... ND filtre... a hladal si vo fore?? dnes som podobnu temu cital...
Odpoved je jednoducha, neriadil si sa expozimetrom (nameranymi hodnotami), ale nastavil si co ches, ci uz je to sparvne alebo nie. Expozicny trojuholnik (cas, clona ISO) musi zodpovedat mnozstvu svetla na scene. Svetla bolo vela, dal si dlhy cas, niuke ISO, ale viac sa priclonit nedalo. Preto je fotka preexponovana. CLonou uz svetlo neuberes, preto musis pouzit neutralne sedy filter, ktory pusti do objektivu menej svetla. Kup si aspon ND8 (3EV).
neber to v zlom, ale ako si na tom so štúdiom expozície vo fotografiie? keď si niekto kúpi foťák, tak by sa mal ako prvé naučiť ako funguje clona, expozičný čas, preexpozícia, podexpozícia, expozičné režime, meranie svetla. Dnes už všetky foťáky majú signalizáciu, že sú mimo merania, majú histogram. Nemôžeš si len tak nastaviť 5s a nejakú clonu, keď pri takom čase a nejakej clone dôjde k preexpozícii
čiže ak nevieš dosiahnúť ani pri clone f22 dlhý čas povedzme v sekundách, tak treba znížiť množstvo svetla vnikajúce do objektívu: a to sa robí buď ND filtrami alebo tým, že sa fotí keď je menej svetla, prípadne polarízák sa dá použiť, tiež uberie nejaké svelo, otázka je aký dlhý čas chceš dosiahnúť
Za podobnú tému sa ospravedlňujem. Aby som všetko dal na pravú mieru, Iso, clonu a exp. čas chápem, len mi nešlo do hlavy že ja mám pri 5s fotku bielu a ostatný pri 2min normálnu. Už viem že mám použiť filter, ďakujem za objasnenie
Za podobnú tému sa ospravedlňujem. Aby som všetko dal na pravú mieru, Iso, clonu a exp. čas chápem, len mi nešlo do hlavy že ja mám pri 5s fotku bielu a ostatný pri 2min normálnu. Už viem že mám použiť filter, ďakujem za objasnenie
no ale kolko si mal svetla? ... chod tam v noci a aj 5 minut ti bude malo a ani filter ti netreba. ND filter je ako slnecne okuliare, neprepusti tolko svetla. Ale v noci ti ich netreba
Ak nemáš ND filtre,tak kludne použi aj polarizačný,aj ten ti odoberie nejaké svetlo(myslím,že 2 EV)alebo si počkaj na horšie svetelné podmienky,zamračené počasie,podvečer,a možno dosiahneš aj bez filtrov dosť dlhý čas.Myslím,že na vodopád ti v pohode stačia aj 2 sekundy.Tý ostatný fotili vodopád na 2 minúty?Tak to už musel byť riadne rozmáznutý,také husté mlieko miesto vodopádu
ja fotim vodopady na rezime S 1,6 s az 5 s, podla toho ako velmi to chcem mat rozmazane, rezp mat krasne hodvabny vodopad, niekedy je krajsie s kratsim a inokedy s dlhsim casom
ak by si náhodou nemal peniaze na filtre, tak ak ti výjde moc biela fotka, zbaľ to a choď na pivo. Prídi znova o dve hodiny a skús znova. Ak bude ešte stále prepálená, choď ešte raz na pivo. A takto to budeš opakovať, až kým nebude fotka podľa tvojich predstáv. Samozrejme dobu pitia piva môžeš skracovať podľa toho, či sa už blížiš k dobrej fotke alebo ešte nie. Myslím, že k večeru už budeš spokojný. Takže nie filtre ale pivo ti pomôže! No neviem, čo ťa výjde lacnejšie...
ak by si náhodou nemal peniaze na filtre, tak ak ti výjde moc biela fotka, zbaľ to a choď na pivo. Prídi znova o dve hodiny a skús znova. Ak bude ešte stále prepálená, choď ešte raz na pivo. A takto to budeš opakovať, až kým nebude fotka podľa tvojich predstáv. Samozrejme dobu pitia piva môžeš skracovať podľa toho, či sa už blížiš k dobrej fotke alebo ešte nie. Myslím, že k večeru už budeš spokojný. Takže nie filtre ale pivo ti pomôže! No neviem, čo ťa výjde lacnejšie...
Mnozstvo svetla je priamoumerne vypitemu pivu, tiez sa mi obcas uplne zotmie, takze ano, spravne
Len potom by mohol nastat problem co sa tyka ostrosti a v tomto pripade ani stativ nepomoze
Myslím, že k večeru už budeš spokojný.-alebo nadrbany..... ..
Fotenie vodopadu
Manualny rezim, iso 100, clona co najviac, to je vsetko spravne, ale mas prilis vela svetla.... filtre!!! ano, toto bude spravna odpoved.... ND filtre... a hladal si vo fore?? dnes som podobnu temu cital...
Svetla bolo vela, dal si dlhy cas, niuke ISO, ale viac sa priclonit nedalo. Preto je fotka preexponovana. CLonou uz svetlo neuberes, preto musis pouzit neutralne sedy filter, ktory pusti do objektivu menej svetla. Kup si aspon ND8 (3EV).
čiže ak nevieš dosiahnúť ani pri clone f22 dlhý čas povedzme v sekundách, tak treba znížiť množstvo svetla vnikajúce do objektívu: a to sa robí buď ND filtrami alebo tým, že sa fotí keď je menej svetla, prípadne polarízák sa dá použiť, tiež uberie nejaké svelo, otázka je aký dlhý čas chceš dosiahnúť
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa