Ahojte, chcela by som presedlať zo setového objektívu na pevné sklo. Nakoľko sa zaujímam o portrétovú fotografiu a rada by som sa trošku kreatívne vyžila, a podľa toho čo som prečítala je práve pevné sklo tá správna voľba ( či?). Netvrdím, že som profesionál, skôr zanietený lajik. preto ( aj napriek tomu že som prečítala nespočetné množstvo článkov, hlavne tu na ephoto.sk, ktoré mi veľmi pomohli) mám otázku. Mám Nikon D5100, podľa vašej recenzie je písané že má : " absencia vstavaného motorčeka ostrenia pre staršie AF objektívy" preto sa lajicky pýtam.: je potrebné skúpiť pevné sklo s označením AF? ak ano ...tak sa mi do užšie výberu dostali dva objektívy, ktorý by bol pre mna lepší? http://objektivy.heureka.sk/nikon-35mm-f-1_8g-af-s-dx/ http://objektivy.heureka.sk/nikon-50mm-f-1_8g-af-s/ veľmi pekne dakujem za odpovede....
Nezabudni si prepočítať ohniskovú vzdialenosť. Pre D5100 je koeficient myslím 1,5 čo znamená, že z 35mm máš hneď 52,5mm a z 50mm po prepočte 75mm. Pre nižšie rady od Nikonu (bez vstavneho motorčeka) sú sklá so vstavanou elektronikou a majú označenie DX, samotný výber je už len na Tebe.
Ahojte, chcela by som presedlať zo setového objektívu na pevné sklo. Nakoľko sa zaujímam o portrétovú fotografiu a rada by som sa trošku kreatívne vyžila, a podľa toho čo som prečítala je práve pevné sklo tá správna voľba ( či?). Netvrdím, že som profesionál, skôr zanietený lajik. preto ( aj napriek tomu že som prečítala nespočetné množstvo článkov, hlavne tu na ephoto.sk, ktoré mi veľmi pomohli) mám otázku. Mám Nikon D5100, podľa vašej recenzie je písané že má : " absencia vstavaného motorčeka ostrenia pre staršie AF objektívy" preto sa lajicky pýtam.: je potrebné skúpiť pevné sklo s označením AF? ak ano ...tak sa mi do užšie výberu dostali dva objektívy, ktorý by bol pre mna lepší? http://objektivy.heureka.sk/nikon-35mm-f-1_8g-af-s-dx/ http://objektivy.heureka.sk/nikon-50mm-f-1_8g-af-s/ veľmi pekne dakujem za odpovede....
na portrey jednoznacne ohnisko 50 a vyssie idealne je 85 mm teda na apsc senzore, ja osobne pouzivam aj tamton 70-300 na 300mm ale 50mm af:s pouzivam najradsej je neskutocne ostry. 35mm je dobry do intrerieru ale skkresluje perspektivu
presne s touto dilemou som sa dlho trápila aj ja...tiež mám také isté telo a chcela som niečo pevné lenže nevedela som či 35 alebo 50...záleží na tebe čo budeš fotiť - ak budeš tie portrétiky tak radšej 50ka a ak chceš povedzme eventy tak skôr 35mm.....ja som sa nakoniec rozhodla pre 35ku pretože fotím aj udalosti a veľmi sa mi osvedčila aj s 35kou sa samozrejme dajú robiť pekné portrétiky, no 50ka je ideálnejšia.....je to teda na tebe že čo budeš fotiť budeš sama prekvapená aký je to rozdiel s pevným sklom
rada by som už zmenila objektív, pretože len kochám nádhernými fotografiami s krásnou hrou zo svetlom. a čudujem sa čo mi to s mojim základákom nejde... ale aspoň som vyrozumela, že si ma kúpiť Gčkovu radu s označením AF-S na Môju D 5100.... správne chápem.... však?.....veľmi Vám ďakujem.... Aj keď tým pádom moja dilema pokračuje ďalej, lebo ako jediný člen s foťakom mam nastarosti fotiť rodinné oslavy...tak teraz som v úzkych a najmä ak si to ma prepočítať....tak z 35-ky dostanem 52,5, a z 50: 75mm ...uf
prosím Vás, práve čítam na nejakých forách , že na D 5100 to nie je nutné prepočítavať....tak je : či nie je potrebné prepočítavať ohniskovú vzdialenosť...? napadlo mi si na seťaku nastaviť vzdialenosť tak aby som sa rozhodla ktorá mi bude vyhovovať a podla toho sa rozohodnem, teraz som však na vážkach, či je to nutné prepočítavať alebo nie, predsa len je to rozdiel......dakujem za každú radu ktorá mi uľahčí rozhodovanie
prosím Vás, práve čítam na nejakých forách , že na D 5100 to nie je nutné prepočítavať....tak je : či nie je potrebné prepočítavať ohniskovú vzdialenosť...? napadlo mi si na seťaku nastaviť vzdialenosť tak aby som sa rozhodla ktorá mi bude vyhovovať a podla toho sa rozohodnem, teraz som však na vážkach, či je to nutné prepočítavať alebo nie, predsa len je to rozdiel......dakujem za každú radu ktorá mi uľahčí rozhodovanie
ked nastavis na stupnici setaku napr 35mm bude to to iste ako aj na pevnom skle z ohbniskovou vzdialeostou 35mm, stupnice su robene pre ff. to znamena ze dajme tomu 50mm bude na tvjom tele 75mm pri setaku aj pri pevnom. Kludne si nstav 35 a potom 50mm a uvidis co ti viac vyhovuje.
Ahoj, jasné že treba ti prepočítať. Však máme APS-C snímač, crop faktor je 1.5. Tzn. že tá 35ťka bude ako cca 50 na FF a 50tka bude ako 75 na FF. Portrét a kreatívne sa hrať s DOFkou, kúp obidva a ešte sa pozri na skvelý objektív 85 f1.8. Tieto tri a eňo ňuňo.
Ano je nutne prepocitavat. Ak mas 35mm ako ja, tak je to vlastne 52mm pri kinofilmovom (full frame) poličku.
Medison, odporúčam vyskúšať si objektív niekde v predajni alebo u niekoho známeho, ktorý ho vlastní, a na základe toho sa potom rozhodni. Mám aj 35mm, aj 50mm, ale ak mám pravdu povedať, na portréty vždy siahnem po 50tke, príp. 105mm (85 žiaľ nemám). Myslím, že s týmto objektívom nič neoľutuješ, ja ho beriem vždy so sebou.
Prepocitava sa to x 1,5. Kup si 50mm AF-S 1,8G - za malo penazi vela muziky, ja to mam tiez na portrety, som spokojny... Na fotenie eventov postaci aj setak + blesk.
Vobec sa tym nezatazuj. Je to absolutne nepodstatne. Ked si to dokazes prepocitat, myslis ze ti to pomoze? Netrap sa tym. Portrety sa bezne fotia objektivami od 24mm az po 200mm. Su este vacsie extremy. Samozrejme na portret hlavy si kup 50ku alebo viac. Ak chces fotit cele postavy, mozes ist aj na 35 ci 24mm.
Keby si tolko energie kolko si vynalozil na zhodenie slecny prosiacej o pomoc venoval jej odpovedi, nevyzeralo by to tak, ze si zakomplexovany zaciatocnik, ktory uz ma problem 35mm vyrieseny a teraz robi ramena. N E R E A G U J, N E P O U C AJ.
Je jedno ci 35mm na setaku alebo na pevnej 35 f/1.8 G. Pri tom prepocitavani ide o to ze 35ka na tvojom (DX) fotaku bude mat zorne pole ako cca 50ka na full frame (FX) fotaku. Ziadny vplyv na priblizenie to nema ani oddialenie alebo nieco take, ale na to ake velke bude zorne pole. Pri 50ke je to tak ze na tvojom fotaku bude mat cca zorne pole ako 75ka na full frame fotaku... Pre ktory sa rozhodnes je na tebe, ja mam obidva
Vobec sa tym nezatazuj. Je to absolutne nepodstatne. Ked si to dokazes prepocitat, myslis ze ti to pomoze? Netrap sa tym. Portrety sa bezne fotia objektivami od 24mm az po 200mm. Su este vacsie extremy. Samozrejme na portret hlavy si kup 50ku alebo viac. Ak chces fotit cele postavy, mozes ist aj na 35 ci 24mm.
takže laicky by som mohla povedať, že aj s 50kou odfotím celú postavu, len budem musieť spraviť 2-3 kroky dozadu.....?
Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX
http://objektivy.heureka.sk/nikon-50mm-f-1_8g-af-s/
veľmi pekne dakujem za odpovede....
www.ephoto.sk/forum/8/10938/nikon-nikkor-af-s-35mm-f-1-8-dx-ina-alternativa/
www.ephoto.sk/forum/8/10148/nikon-50mm-f-1-8d-af-vs-nikon-35mm-f-1-8g-af-s-dx/
www.ephoto.sk/forum/8/9682/nikon-35mm1-8-50mm1-8-vs-setak-18-55mm/
www.ephoto.sk/forum/8/9586/nikon-50mm-f1-8-af-d-alebo-nikon-35mm-f1-8g-af-s-dx/
www.ephoto.sk/forum/1/3103/nikkor-35mm-f-1-8g-af-s-dx-ano-nie/
www.ephoto.sk/forum/8/8724/nikon-35mm-f1-8g-af-s-dx-alebo-nikon-50mm-f1-8-af-s-nikkor-g/
www.ephoto.sk/forum/8/6189/nikkor-50mm-f-1-4g-af-s-alebo-35mm-f-1-8g-af-s/
a mnoho, mnoho dalších...vidím, že absolutně netušíš jak to na diskuzních fórech chodí. Poradím ti, nejdřív hledej potom se ptej. Pokud najdeš téma, ve kterém se řeší podobný problém, tak se zeptej v něm!
http://objektivy.heureka.sk/nikon-50mm-f-1_8g-af-s/
veľmi pekne dakujem za odpovede....
1,8D ti nepojde
Neviem ktory objektiv by bol lepsi pre teba, ale pre mna by bol lepsi 35mm
www.ephoto.sk/forum/8/10938/nikon-nikkor-af-s-35mm-f-1-8-dx-ina-alternativa/
www.ephoto.sk/forum/8/10148/nikon-50mm-f-1-8d-af-vs-nikon-35mm-f-1-8g-af-s-dx/
www.ephoto.sk/forum/8/9682/nikon-35mm1-8-50mm1-8-vs-setak-18-55mm/
www.ephoto.sk/forum/8/9586/nikon-50mm-f1-8-af-d-alebo-nikon-35mm-f1-8g-af-s-dx/
www.ephoto.sk/forum/1/3103/nikkor-35mm-f-1-8g-af-s-dx-ano-nie/
www.ephoto.sk/forum/8/8724/nikon-35mm-f1-8g-af-s-dx-alebo-nikon-50mm-f1-8-af-s-nikkor-g/
www.ephoto.sk/forum/8/6189/nikkor-50mm-f-1-4g-af-s-alebo-35mm-f-1-8g-af-s/
a mnoho, mnoho dalších...vidím, že absolutně netušíš jak to na diskuzních fórech chodí. Poradím ti, nejdřív hledej potom se ptej. Pokud najdeš téma, ve kterém se řeší podobný problém, tak se zeptej v něm!
Pri 50ke je to tak ze na tvojom fotaku bude mat cca zorne pole ako 75ka na full frame fotaku...
Pre ktory sa rozhodnes je na tebe, ja mam obidva
Celu postavu odfotis aj 400kou, len budes musiet spravit 20-30 krokov dozadu
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie