Fórum » Objektívy a filtre

Životnosť objektívu

mironismo
mironismo 2013-01-21 10:00:08+01
Zdar ephotaci, chcem sa spýtať či ste nečítali odhady alebo prognózy ap. ohľadom životnosti objektívov. Súčasné objektívy majú AF, mechanizmus pre ovládanie clony stabilizátory obrazu kontakty pre komunikáciu s telom a mnoho iného o čom sa fotografovanej srnke ani nesníva.
Chápem že určiť životnosť objektívu bude podstatne obtiažnejšie ako počet cvakov na ktoré je stavaná uzávierka v tele fotáku...ale tak ak ste dačo čítali pripadne máte nejaké skúsenosti dajte vedieť...
Vhod budú aj rady ako predlžiť životnosť....

P.S. nezožerte ma kvôli tejto téme, píšem to pretože známi čakal na dvore na vtákov, ktorí sa začnú zlietať na nastražené krmítko plné dobrôt a keď doleteli a začal pracovať s fotkami v PC prišiel na to že objektív necloní tak ako by mal...

Napster050
2013-03-11 01:09:02+01
Nemecke skla su drahšie pre to:
1.) su Nemecke
2.) maju logo Zeiss, pripadne Leica
3.) poväčšine sú komplet z kovu

lubomirzvolensky
2013-03-11 11:05:20+01
plus nehnutelnosti a pozemky su v Nemecku drahsie ako za Rimavskou Sobotou a nemecki sudruhovia tiez nemaju prilis mensi plat ako sudruhovia v Poltari. To cele ked sa zrata dohromady...

Co sa tyka toho dozrievania skiel a pouzivania 15 a viacrocnych materialov pre Carl Zeiss : ako vravim, neviem ako to je, nevlastnim tu firmu a do vyrobneho procesu nevidim. Avsak
==================
to je podľa mňa blbosť, to nie sú hrušky
si zober že vyrobia nejaké šošovky a nechajú ich 15 rokov ležať, potom by náhodou zistili že sa teda "pohli" a čo s nimi urobia ? vybrúsia a nechajú ležať ďalších 15 rokov ? ved by skrachovali.
Nemyslím, že sa tam má čo meniť po optickej stránke, ak použili správne materiály na výrobu.
==================

nepochopili sme sa co pisem. Oni nic nebrusia do konkretnej sosovky aby to nechali odlezat - oni beru odlezane dozrete materialy a az tie potom po X rokoch brusia do podoby finalnej sosovky. Skrachovali ? Skladovanie "skla" ta skoro nic nestoji v porovnani s ostatnymi nakladmi, nepotrebujes plochu o velkosti Banskej Bystrice - proste nejakych par miestnosti, konstantna teplota, vlhkost, prasnost a vymalovane. Kopec casu k tomu.

>> Taký Canon 80-200 f2.8 L má už vyše 20 rokov a stále je ostrejší ako dnešné f4ky

zrejme si mal na mysli 70-200L ale to je v poriadku. Pozri, f4ky su fenomenalne ostre, f2.8cky tu ostrost na f2.8 nedosahuju ale su extremne blizko. Je mi jasny rozdiel medzi f2.8 a f4.0, to teraz neriesme. Co chcem velmi zdoraznit je, ze spomenute sklo 70-200L je jedno zo spickovych skiel Canonu a samozrejme to sa prejavuje aj na cenovke a hlavne na vyrobnych postupoch. Keby bola vyroba z toho isteho materialu ako je kitovy 18-55mm, tak proste tu kvalitu nikdy nedosiahnes.

Neviem z akych skiel ich vyrabaju, mozno su tie materialy odlezane 10 rokov a ani o tom nevieme. To mas ako s vinom, vino tiez niektori nechaju odlezat 40 rokov a stoji menej ako objektiv... v kazdom pripade ani tebe vyroba Canon skiel nepatri takze nemozes tvrdit ze chlapci zoberu nieco cerstve, olapuju to a fik do objektivu. Ver ze takto to nefunguje.

Podla informacii ktore mam je prave vyzretost skla zakladny faktor, ktory prispieva k tomu ze niektore lacne objektivy v priebehu casu jednoducho menia svoje vlastnosti a preco tie extremne drahe objektivy nepovolia ani za svet. To je dovod preco pri lacnych objektivoch mas z 20 kusov potrebu 19tich rozlicnych mikrofocus kompenzacii - proste tie skla nie su rovnake !!! Takze aj ked je objektiv rovnako vyskladany s maximalnou moznou presnostou, jednoducho to nesedi rovnako.

Nech uz je to akokolvek, cely tento vyrobny proces je parada.

Napster050
2013-03-11 11:48:03+01
nie, nemal som na mysli 70-200, ale 80-200 L

na tom odležaní tu nejde o skladovanie, ale o to, že ked ti nejaký tovar zbytočne leží na sklade tak neho moc zisk nemáš...

kuk
2013-03-11 11:52:11+01
ja mam obyčajný jupiter A37 aj napriek tomu že na poslednej šošovke ma také mikro bublinky
som s nim maximálne spokojný
kdesi som počul že to tak bolo robené zámerne vraj pre lepšiu ostrosť

Napster050
2013-03-11 11:56:08+01
http://www.youtube.com/watch?v=MKNFW0YwDYw

nič o odležaní sa tam nespomína, ale nejdem sa hádať, lebo ma presvedčíš aj o tom že som čierny.

Luboss7
2013-03-11 12:34:17+01
príspevok od: lubomirzvolensky
plus nehnutelnosti a pozemky su v Nemecku drahsie ako za Rimavskou Sobotou a nemecki sudruhovia tiez nemaju prilis mensi plat ako sudruhovia v Poltari. To cele ked sa zrata dohromady...

Co sa tyka toho dozrievania skiel a pouzivania 15 a viacrocnych materialov pre Carl Zeiss : ako vravim, neviem ako to je, nevlastnim tu firmu a do vyrobneho procesu nevidim. Avsak
==================
to je podľa mňa blbosť, to nie sú hrušky
si zober že vyrobia nejaké šošovky a nechajú ich 15 rokov ležať, potom by náhodou zistili že sa teda "pohli" a čo s nimi urobia ? vybrúsia a nechajú ležať ďalších 15 rokov ? ved by skrachovali.
Nemyslím, že sa tam má čo meniť po optickej stránke, ak použili správne materiály na výrobu.
==================

nepochopili sme sa co pisem. Oni nic nebrusia do konkretnej sosovky aby to nechali odlezat - oni beru odlezane dozrete materialy a az tie potom po X rokoch brusia do podoby finalnej sosovky. Skrachovali ? Skladovanie "skla" ta skoro nic nestoji v porovnani s ostatnymi nakladmi, nepotrebujes plochu o velkosti Banskej Bystrice - proste nejakych par miestnosti, konstantna teplota, vlhkost, prasnost a vymalovane. Kopec casu k tomu.

>> Taký Canon 80-200 f2.8 L má už vyše 20 rokov a stále je ostrejší ako dnešné f4ky

zrejme si mal na mysli 70-200L ale to je v poriadku. Pozri, f4ky su fenomenalne ostre, f2.8cky tu ostrost na f2.8 nedosahuju ale su extremne blizko. Je mi jasny rozdiel medzi f2.8 a f4.0, to teraz neriesme. Co chcem velmi zdoraznit je, ze spomenute sklo 70-200L je jedno zo spickovych skiel Canonu a samozrejme to sa prejavuje aj na cenovke a hlavne na vyrobnych postupoch. Keby bola vyroba z toho isteho materialu ako je kitovy 18-55mm, tak proste tu kvalitu nikdy nedosiahnes.

Neviem z akych skiel ich vyrabaju, mozno su tie materialy odlezane 10 rokov a ani o tom nevieme. To mas ako s vinom, vino tiez niektori nechaju odlezat 40 rokov a stoji menej ako objektiv... v kazdom pripade ani tebe vyroba Canon skiel nepatri takze nemozes tvrdit ze chlapci zoberu nieco cerstve, olapuju to a fik do objektivu. Ver ze takto to nefunguje.

Podla informacii ktore mam je prave vyzretost skla zakladny faktor, ktory prispieva k tomu ze niektore lacne objektivy v priebehu casu jednoducho menia svoje vlastnosti a preco tie extremne drahe objektivy nepovolia ani za svet. To je dovod preco pri lacnych objektivoch mas z 20 kusov potrebu 19tich rozlicnych mikrofocus kompenzacii - proste tie skla nie su rovnake !!! Takze aj ked je objektiv rovnako vyskladany s maximalnou moznou presnostou, jednoducho to nesedi rovnako.

Nech uz je to akokolvek, cely tento vyrobny proces je parada.
Rozdiel medzi drahým a lacným objektívom je asi okrem druhu použitého skla najmä v inej konštrukcii, väčšej presnosti výroby šošoviek (+použití asférických povrchov) a samozrejme aj celkovej kvality prevedenia. Napr. zrkadlový objektív pre astronomické ďalekohľady sa brúsi s presnosťou zlomku vlnovej dĺžky svetla, u kvalitných je to cca 1/10 lambda, a taký Hubblov vesmírny teleskop brúsili ešte oveľa presnejšie (a nakoniec ho aj tak vybrúsili totálne nanič - rozdiel na okraji bol až v mikrometroch, a museli ho nejako opticky dodatočne doriešiť aby bol použiteľný - a to stál určite podstatne viac ako nejaký foto objektív, nuž chybička sa stane

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()