Fórum » Objektívy a filtre

Aký širokouhlý objektív ? (lacný)

navaras
2013-02-03 12:47:18+01
Zdravím Vás,

Čoskoro budem hrdým majiteľom svojej prvej zrkadlovky - Canon 600D. Plánujem z ňou fotiť/točiť hlavne krajinu a tak, preto by som si chcel hneď na začiatok zaobstarať širokouhlý objektív. Viete mi poradiť niečo cenovo dostupné (aj bazárové) ? V objektívoch sa vôbec nevyznám ... no, ak by nebola iná možnosť (v rámci ceny) tak by som kľudne šiel aj do pevného skla.
Mimochodom aký máte názor na niečo také ?

http://i1118.photobucket.com/albums/k617/com2save/EBAY/Images/LOM/JASION/widelens/46mm/T1.jpg

ak som to dobre pochopil, šrubuje sa to priamo na objektív a malo by to "urobiť" širokouhlý záber ...
Je mi jasné, že širokouhlý objektív to nie je, a ani svietivosť nebude najlepšia ... ale ak z toho dostanem širokouhlý záber, na začiatok mi to príde ako dobrá investícia ... čo myslíte ?

Ďakujem za konštruktívne rady

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-02-03 13:06:24+01
Za tie peniaze chod na dobru veceru, bude to 100x lepsie zuzitkovanie ako kupa tej predsadky. Je urcena pre videokamery a aj tam je nic moc. Pri priemere zavitu 46 mm ju nenaskrutkujes na ziaden objektiv k tvojej zrkadlovke, aj keby si ju napriek mojmu varovaniu kupil.
Jedinym rozumnym riesenim je kupa pouziteho objektivu typu 12-24 a pod.
Mam aj jedno bezplatne riesenie. Skladana fotografia v style panoramy.

inkubbus
2013-02-03 13:15:06+01
prečo si všetci stále myslia, že na krajinky treba širokáč? začni fotiť tým seťákom čo bude k foťáku a uvidíš neskôr aké ohnisko ti chýba

POKY
2013-02-03 13:26:15+01
Mám taký pocit, že najprv si treba naštudovať pojmy a až potom žiadať o radu. Ďalší z tých, čo kúpia ani nevedia čo (hlavne že to má v názve zrkadlovka) a teraz zoberú "širokáč" a idú fotiť "krajinky" Rada: Keď už si si kúpil za drahé prachy niečo čo nikdy nebudeš vedieť plne ovládať, tak to šupni na "A" odfoť štyri ožieračky s kamošmi (ak nejakých máš) so vstavným bleskom, potom ho šupni pol roka na poličku a v auguste spravíš niekomu radosť keď to budeš predávať ako "nevyužité" Tak veľa štastia s fotením širokouhlých krajiniek

bobo222
2013-02-03 13:45:55+01
24-28 mm je už fajn široko, nižšie už to chce vedieť dosť o kompozícií, výbere motívu a podobne, aby to stálo za to. Podobne ako každé rozmazane chrostie v pozadí nie je umelecký portrét. Zacal by som setakom a pokracoval.

wolfino
2013-02-03 13:48:33+01
tak ako ti bolo poradene zober setovu 18-55 je to fajn sklo, dokup stativ a nauc sa skladat fotky, rozumny sirokac zacina v bazare okolo 400 eur, za tie peniaze mas kopu inych veci o ktorich ani nevies ze budes potrebovat

navaras
2013-02-03 13:57:04+01
ďakujem za ozrejmenie danej problematiky ... zvláštnosťou tejto zrkadlovky je však video, na ktoré by som sa veľmi rád zameral ... takže ani na video nie je tá širokouhlá predsádka vhodná ?! ... samozrejme z vhodne zvoleným priemerom skla ...

na zvyšok odpovedať nebudem, no poprosím viac takých príspevkov ako napísal pán "POKY" .
Za pár rokov si ich budem veľmi vážiť

KESKOSENI
2013-02-03 14:15:51+01
príspevok od: navaras
Zdravím Vás,

Čoskoro budem hrdým majiteľom svojej prvej zrkadlovky - Canon 600D. Plánujem z ňou fotiť/točiť hlavne krajinu a tak, preto by som si chcel hneď na začiatok zaobstarať širokouhlý objektív. Viete mi poradiť niečo cenovo dostupné (aj bazárové) ? V objektívoch sa vôbec nevyznám ... no, ak by nebola iná možnosť (v rámci ceny) tak by som kľudne šiel aj do pevného skla.
Mimochodom aký máte názor na niečo také ?

http://i1118.photobucket.com/albums/k617/com2save/EBAY/Images/LOM/JASION/widelens/46mm/T1.jpg

ak som to dobre pochopil, šrubuje sa to priamo na objektív a malo by to "urobiť" širokouhlý záber ...
Je mi jasné, že širokouhlý objektív to nie je, a ani svietivosť nebude najlepšia ... ale ak z toho dostanem širokouhlý záber, na začiatok mi to príde ako dobrá investícia ... čo myslíte ?

Ďakujem za konštruktívne rady

tamron 17-50 f2,8

Neschopko
2013-02-03 14:21:06+01
ďakujem za ozrejmenie danej problematiky ... zvláštnosťou tejto zrkadlovky je však video, na ktoré by som sa veľmi rád zameral ... takže ani na video nie je tá širokouhlá predsádka vhodná ?! ... samozrejme z vhodne zvoleným priemerom skla ...

na zvyšok odpovedať nebudem, no poprosím viac takých príspevkov ako napísal pán "POKY" .
Za pár rokov si ich budem veľmi vážiť
Ak sa chceš zamerať na video, tak kúp kameru

Neschopko
2013-02-03 14:24:57+01
No súhlasím s názormi, že začni so seťákom a čas ukáže, čo potrebuješ a čo vlastne potrebuješ niečo širšie ...

kexo
2013-02-03 14:28:20+01
Ja mam na predaj sigmu 10-20 za 340e, ale ako pisali chlapci, lepsie ked si kupis stativ, pofotis setakom a zlozis panoramu v PC. Nepisal si ze ci tam setak mas, ak hej, tak asi zacina na 17-18mm, to by ti malo na foto aj video stacit... ale samozrejme 10mm je 10mm

misom
2013-02-03 14:53:35+01
príspevok od: POKY
Mám taký pocit, že najprv si treba naštudovať pojmy a až potom žiadať o radu. Ďalší z tých, čo kúpia ani nevedia čo (hlavne že to má v názve zrkadlovka) a teraz zoberú "širokáč" a idú fotiť "krajinky" Rada: Keď už si si kúpil za drahé prachy niečo čo nikdy nebudeš vedieť plne ovládať, tak to šupni na "A" odfoť štyri ožieračky s kamošmi (ak nejakých máš) so vstavným bleskom, potom ho šupni pol roka na poličku a v auguste spravíš niekomu radosť keď to budeš predávať ako "nevyužité" Tak veľa štastia s fotením širokouhlých krajiniek
hlavne ze ty si vedel uplne vsetko ked si zacal fotit pan mudry. taketo rady si nechaj pre seba. Niekto tu hlada radu a ty prides s tou najprimitivnejsou odpovedou. komu si tym pomohol??? sebe??? ukojil si si svoje superprofesionalne a vseveduce fotograficke ego? dufam ze ano

beholder
2013-02-03 14:58:46+01
tamron 17-50 f2.8

POKY
2013-02-03 15:36:34+01
príspevok od: misom
hlavne ze ty si vedel uplne vsetko ked si zacal fotit pan mudry. taketo rady si nechaj pre seba. Niekto tu hlada radu a ty prides s tou najprimitivnejsou odpovedou. komu si tym pomohol??? sebe??? ukojil si si svoje superprofesionalne a vseveduce fotograficke ego? dufam ze ano
Sloboda prejavu.

inkubbus
2013-02-03 15:38:30+01
Tu predsadku a jej podobne hracky si uplne skrtni zo zoznamu "este treba kupit"

navaras
2013-02-03 17:31:27+01
OK, rozumiem že tá predsadka nebude asi výhodná kúpa ... len ... tu ešte nikto nenapísal prečo ...
"výhodná kúpa" je vždy relatívny pojem, každému vyhovuje niečo iné. Ja chcem vedieť ako to vlastne pracuje. Je mi jasné, že to je na úkor niečoho - ale čoho ? Svetelnosť, deformácia obrazu atd ... ?! ... schopný širokáč stojí od 400E - ako tak pozerám ... no a tá predsadka stojí bezmála 10E ... ak to bude len trochu iný obraz (široký), oplatí sa mi do toho ísť ... ako som povedal na začiatku, každému vyhovuje niečo iné, možno toto bude práve mne ...
Asi teraz môžem očakávať odpovede - tak si to kúp a vyskúšaj. To som však mohol aj bez toho aby som to tu písal. Diskusia sa zvrtla hlavne na fotenie, no ja mám v pláne tú predsadku použiť skôr pri filmovaní (ak je teda tak "hrozná" na fotografie).
A čo sa týka filmovania zrkadlovkou ... vymenitelné objektívy, ML a podobný firmware no hlavne cena je pred akoukoľvek schopnou kamerou ... (toho však radšej rozvádzajme v inej téme)

Možno táto téma pomôže / odradí aj iných pri kúpe podobnej veci ...

inkubbus
2013-02-03 17:49:23+01
OK, rozumiem že tá predsadka nebude asi výhodná kúpa ... len ... tu ešte nikto nenapísal prečo ...
"výhodná kúpa" je vždy relatívny pojem, každému vyhovuje niečo iné. Ja chcem vedieť ako to vlastne pracuje. Je mi jasné, že to je na úkor niečoho - ale čoho ? Svetelnosť, deformácia obrazu atd ... ?! ... schopný širokáč stojí od 400E - ako tak pozerám ... no a tá predsadka stojí bezmála 10E ... ak to bude len trochu iný obraz (široký), oplatí sa mi do toho ísť ... ako som povedal na začiatku, každému vyhovuje niečo iné, možno toto bude práve mne ...
Asi teraz môžem očakávať odpovede - tak si to kúp a vyskúšaj. To som však mohol aj bez toho aby som to tu písal. Diskusia sa zvrtla hlavne na fotenie, no ja mám v pláne tú predsadku použiť skôr pri filmovaní (ak je teda tak "hrozná" na fotografie).
A čo sa týka filmovania zrkadlovkou ... vymenitelné objektívy, ML a podobný firmware no hlavne cena je pred akoukoľvek schopnou kamerou ... (toho však radšej rozvádzajme v inej téme)

Deformacia obrazu, degradacia optickej kvality, odlesky v protisvetle, slabsi prenos kontrastu a farieb, aberacia.... To vsetko moze sposbovat nekvalitny kus optiky na tvojom objektive.

Za desat eur chod radsej do zemlonaldu. Aj ked sa z toho asi do pol hodky poseries, je to lepsie ako vyhodit tie prachy za hentu srandu.

slavmiro
2013-02-03 17:52:38+01

zober 1/2 kila zdraveho usudku a dojdes na to ze predsadka je len nejaka jednoducha sosovka. Ked si to nevies predstavit zober hocikaju zvacsovaciu lupu na citanie a pozri sa cez nu. Zda sa ti takto zvacseny obraz po celej svojej ploche vhodny fotenie/filmovanie?

navaras
2013-02-03 17:54:32+01
ok mám dosť ... vďaka za odpovede

Neschopko
2013-02-03 17:56:16+01

Samozrejme výber je len na tebe, no píšeš, že cena schopnej kamery je omnoho vyššia. Možno by bolo dobré popremýšľať o "neschopnej" kamere, ktorá bude na točenia asi stále vhodnejšia, ako foťák. Poznám pár ľudí, čo išli na to rovnako ... dobrá kamera je drahá, tak si kúpim foťák a budem točiť ... nakoniec majú foťák na fotenie a na točenia si kúpili nejakú kameru, lebo v konečnom dôsledku bola asi každá lepšia na točenia ako foťák.
... a ak niečo stojí bezmála 10€, asi to aj takú službu ponúkne ... a my nie sme tak bohatí, aby sme si kupovali lacné veci
Dúfam, že sa dobre rozhodneš a to, čo si vyberieš ti bude dlho prinášať radosť ...

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()