Dobrý deň .Potreboval by som poradiť s portretovým objektivom .Mám Nikon D5100 +Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX+NIKON 55-200 mm f/4-5,6 G IF-ED AF-S DX VR+Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR .Rád by som fotil občas aj nejake macro ,na to použivam Raynox DCR-250 ale na hmyz to neni uplne ono . Mal som v ruke Nikon 105mm f/2.8G IF-ED AF-S VR MICRO a aj Nikon 85mm f/1.8G AF-S ale za 5 min v obchode som toho moc nevyskušal a je to pre mna velka dilema či si ešte prišporiť dalších 300€. Vopred dakujem ze rady
a ta SIGMA APO MACRO 150mm F2,8 EX DG OS HSM by bola aj na portrét?
Mne sa zdá 150mm na APSC už dosť veľa, pri portrétoch už budeš musieť byť veľmi ďaleko. Ideálny portréťák za dobrú cenu je 85mm 1.8, staršia verzia ale nemá motor, novšia neviem (aby ti na D5100 fungoval AF). Ale makro s tým nenafotíš.
Ešte som zvažoval aj Nikon 50mm f/1.4G AF-S .Hlavne by som to chcel využiť na oslavách a pod. to macro by som aj oželel predsa je to len raz za čas .
50mm 1.4 budes podla mna aj tak clonit kvoli hlbke ostrosti, 35mm ktoru mas je super, tu mam aj ja + mam Raynoxa M-250 + 105 2.8 micro (na porterety je tiez super a krasne ostra) + TC-17 a dokupujem prave TC-20 . Na tvojom mieste ak su financie tak chod do tej 105ky 2.8 VR. Toto som cvakol s tou 105kou + raynox - neskladane foto - je to len jeden zaber. (pavucik bol uz mrtvy a mal cca 4mm)
50mm 1.4 budes podla mna aj tak clonit kvoli hlbke ostrosti, 35mm ktoru mas je super, tu mam aj ja + mam Raynoxa M-250 + 105 2.8 micro (na porterety je tiez super a krasne ostra) + TC-17 a dokupujem prave TC-20 . Na tvojom mieste ak su financie tak chod do tej 105ky 2.8 VR. Toto som cvakol s tou 105kou + raynox - neskladane foto - je to len jeden zaber. (pavucik bol uz mrtvy a mal cca 4mm)
Ty si síce "nikoní", ale DX a aj v objektívoch - takže s čistým svedomím doporučujem ako portrétny ekvivalent k SIGMA 150/2,8 aj SIGMA 50-150/2,8.. Pozri si prípadne minimálnu zaostriteľnú vzdialenosť (to prípadne kvôli tomu motýľovi) a reči o megafóne a "budeš musieť byť veľmi ďaleko" si nevšímaj. Na portrét je to fajn objektív. Na makro by som nepovedal. Ale držím sa zadania v názve.
A čo Tamron 90mm 2.8 ? Teraz je aj novy so stabilizátorom, ale cena je podobná Nikkoru 105. Staršia verzia je bez stabilizátora, ale cena je "príjemnejšia". Mám tú verziu bez stab. fotím s ním hlavne makro (veľká spokojnosť), je vhodný aj na portrét....
na moj vkus mas dost vela tych objektivov, z ktorych urcite nie vsetky rovnako casto pouzivas.. podla mna by si si mal najprv prehodnotit co co uz v kapse mas.. napr. 18-55 +55-200. podla mna katastorfalna kombinacia. tiez som to mala ale hreisla som jako pohan. potom sa mi 18-55 rozbila (co musel byt zasah bozej prozretelnosti).. potom som fotila len 55-200, ale na crop strasne dlhe to bolo. tak som predala a kupila 18-135. a asi by som to odporucila aj tebe. kupit 18-135 alebo 18-200 (co uz je sice dost ten dlhy koniec, cize treba zvazit ci to za tu vyssiu cenu vyuzijes), 35mm je v poho na reportaz v zlych svetelnych podmienkach. Na to makro viac menej kasli.. lebo aj tak je to druhorade ako sam vravis. ak by si tak urobil, uz by ti stacila len ta 85ka co je na portrety tak akurat
na moj vkus mas dost vela tych objektivov, z ktorych urcite nie vsetky rovnako casto pouzivas.. podla mna by si si mal najprv prehodnotit co co uz v kapse mas.. napr. 18-55 +55-200. podla mna katastorfalna kombinacia. tiez som to mala ale hreisla som jako pohan. potom sa mi 18-55 rozbila (co musel byt zasah bozej prozretelnosti).. potom som fotila len 55-200, ale na crop strasne dlhe to bolo. tak som predala a kupila 18-135. a asi by som to odporucila aj tebe. kupit 18-135 alebo 18-200 (co uz je sice dost ten dlhy koniec, cize treba zvazit ci to za tu vyssiu cenu vyuzijes), 35mm je v poho na reportaz v zlych svetelnych podmienkach. Na to makro viac menej kasli.. lebo aj tak je to druhorade ako sam vravis. ak by si tak urobil, uz by ti stacila len ta 85ka co je na portrety tak akurat
Tu kombinaciu som zobral v sete aj s telom ako začiatočník ,budem zvažovať tu 85.
preco mu radis vymenit jeden slaby objektiv za druhy slaby objektiv?.........18-200 skutocne nestoji za nic......
Portrétový objektív na Nikon D 5100
namiesto 50ky by som doplnil 85ku
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie