Fórum » Objektívy a filtre

Cestovatelsky objektiv Nikon- aky?

czepo
czepo 2016-04-11 12:31:36+02
Zdravim,
mam Nikon 5200 + Nikkor 16-85, dost cestujem, fotim... zistujem, ze ma dost obmedzuje horny koniec, pricom spodny je prijemne siroky... Samozrejme, je blbost mat objektivy 2, menit to za pochodu a pod. sa neda... Je nieco pouzitelne, co ma na spodku aspon 16-18mm, a foti kvalitne? Neviem, ci ist az do ultrazoomov typu 18-200 a pod., pokial nemusim, radsej nie...
Dakujem!

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-04-12 12:49:00+02
príspevok od: marcus_labeo
To je v poriadku, nemám dôvod Ti neveriť. Avšak ako sám priznávaš v recenzii 16-80ky, máš jeden kus na test a teda skúsenosť môže byť ovplyvnená kusovosťou. Kdežto renomované weby zamerané na testovanie fototechniky ako DxO Mark alebo Dpreview vyskúšajú aj viacero skiel a akonáhle majú podozrenie na nie úplne vydarený kus, vyžiadajú si nový. Je pochopiteľné, že dpreview a spol. majú iné možnosti ako ephoto, plne rozumiem slovenskej realite, ale práve preto ak si mám vybrať, či veriť subjektívnemu dojmu jedného redaktora, alebo exaktnej metodike merania zahraničného portálu na viacerých kusoch, voľba je jasná. K tomu ešte dodávam, že niektoré weby testujú jedno sklo na viacerých telách a tak sa stáva, že jeden objektív má slušné hodnotenie na jednom foťáku (typicky staršie telá s menej MPx), ale na novších telách s vysokým rozlíšením už tak neexcelujú. A to je práve prípad 18-105ky (vyvinutej v dobe 12 MPx senzorov) vs. 18-140 (ktorá už bola vyvíjaná ako seťák pre 24 MPx).
Čiže kľudne môžeš mať pravdu a Tvoj konkrétny objektív 18-105 sa Ti mohol javiť lepší, ako 18-140ka, ale fakty hovoria inak.
VZDY je to o konkretnom kuse. 18-140 aj 18-105 som mal v testoch viackrat. Svoje skusenosti doplnam samozrejme aj o skusenosti uzivatelov fora a recenzii inych fotografov. ePhoto samozrejme take moznosti ako najvacsie svetove portaly nema. Mozu to ale preskusat ako chcu. Zakaznik si aj tak kupi iny kus, ako bol testovany. Akakolvek recenzia je len napoveda. Po dlhsom case a pri dostatocnom pocte recnzii a informacii od majitelov, sa da statisticky povedat, ci je tu velka pravdepodobnost spokojnosti alebo nie. Je to ale len pravdepodobnost, vacsia alebo mensia.

patrik.murárik
2016-04-12 13:57:26+02
Ahojte, hodim sem aj moj dotaz aby som nemusel zakladať novu temu ..
V lete idem na festival aj s foťákom nikon d5100, momentálne tam mám obj. 18-105 no uvažujem nad niečim lepším, teoreticky by som sa skor priklánal k niečomu dlhšiemu ak by bolo za prijatelnú sumu aby som mohol fotiť aj z väčšej dialľky alebo prikúpiť len 35/50 aby som mal aj niečo iné. Na začiatku by to nemalo byť moc dlhé aby sa dalo fotiť aj z blízka. Rozumnú cenu rozumej tak do cca 300€.
Nejde mi ani tak o fotenie koncertov ako skor o fotenie takej tej festivalovej atmosféry. taký ten život tam, ludia, atrakcie a pod.

P.S - Foťák mám od januára a zatial som zistil že ma baví úplne niečo iné fotiť ako som si myslel že budem fotiť

fatality
2016-04-12 20:08:33+02
príspevok od: patrik.murárik
V lete idem na festival aj s foťákom nikon d5100, momentálne tam mám obj. 18-105 no uvažujem nad niečim lepším, teoreticky by som sa skor priklánal k niečomu dlhšiemu ak by bolo za prijatelnú sumu aby som mohol fotiť aj z väčšej dialľky alebo prikúpiť len 35/50 aby som mal aj niečo iné. Na začiatku by to nemalo byť moc dlhé aby sa dalo fotiť aj z blízka. Rozumnú cenu rozumej tak do cca 300€.
Nejde mi ani tak o fotenie koncertov ako skor o fotenie takej tej festivalovej atmosféry. taký ten život tam, ludia, atrakcie a pod.

P.S - Foťák mám od januára a zatial som zistil že ma baví úplne niečo iné fotiť ako som si myslel že budem fotiť
tamron 70-300 di vc usd..

JakubH
2016-04-12 23:03:56+02

Nechcem ťa odhovárať, ale na festival by som nebral techniku, pokiaľ ju nemáš kde uzamknúť (medzi betónové steny). Každoročne po lete je vidieť x "inzerátov", ako niekomu ukradli foťák zo stanu... a k otázke, zobral by som Nikkor 35mm 1.8, ako tak dosť široký, použiteľný v dave, večer za šera a je hlavne ľahký ...

mongi
2016-04-13 06:40:12+02
príspevok od: JakubH
Nechcem ťa odhovárať, ale na festival by som nebral techniku, pokiaľ ju nemáš kde uzamknúť (medzi betónové steny). Každoročne po lete je vidieť x "inzerátov", ako niekomu ukradli foťák zo stanu... a k otázke, zobral by som Nikkor 35mm 1.8, ako tak dosť široký, použiteľný v dave, večer za šera a je hlavne ľahký ...
pre mňa jednoznačná voľba tá 35 1.8 viac človeku netreba.

patrik.murárik
2016-04-14 06:52:58+02
vďaka za rady, pojdem asi najbližšie do tej 35 a skúsim sa zobísť bez veľkeho približovania
..ale skor asi najbližšie nakúpim pár filtrov na tu moju 18-105, pozeral som nejaké články a silno ma nadchli tie možnosti kreativity

jachmel
2016-04-21 07:22:06+02
Odporucal by som pozriet sa este po Sigme 30mm f/1.4. Ja som prave menil tu 35-ku za Sigmu. Trosku sirsi rozsah, vyznamne vyssia svetelnost, podanie farieb a kresba je podla mojho subjektivneho nazoru lepsia. Od f/4 je ostrejsia ako 35 aj 50 1,8g.

mongi
2016-04-21 07:35:05+02
Nikkor je za tretinovú cenu. S ostrosťou som nikdy problém nemal a to som tlačil veľké formáty...za cenu tej sigmy máš nikkor 35 1.8 a napríklad nejaký samyang. Proste k nemu čokoľvek v cene cca 300 eur.

jachmel
2016-04-21 07:57:05+02
Nehovorim, ze 35-ka je zla a neostra, ale mne sa vystup z tej sigmy paci viac. Starsiu verziu nie art kupis aj za 200e, pouzivanu artku uz za 290 v bazari.

Martin8101
2016-04-21 09:36:33+02
príspevok od: jachmel
Nehovorim, ze 35-ka je zla a neostra, ale mne sa vystup z tej sigmy paci viac. Starsiu verziu nie art kupis aj za 200e, pouzivanu artku uz za 290 v bazari.
290 € za Sigmu 35mm/1.4 DG HSM ART? Ten inzerat chcem vidiet... Mozno si sa pomylil a vedla bolo napisane slovko "kupim" namiesto "predam"...

patrik.murárik
2016-04-21 10:09:41+02
to je sice fajn ale za ten peniaz radšej tu 35 nikkor + možno niečo dlhe alebo ostanu peniaze na niečo ine, filtre a pod.
nefotím tak dlho, ani tak dobre ani nie som tak bohatý aby som sa cítil dať tolko teraz za objektív

jachmel
2016-04-21 10:42:47+02
príspevok od: Martin8101
290 € za Sigmu 35mm/1.4 DG HSM ART? Ten inzerat chcem vidiet... Mozno si sa pomylil a vedla bolo napisane slovko "kupim" namiesto "predam"...
Pozor, pisal som o aps-c sigme 30mm, nie fullramovej 35-ke.

mongi
2016-04-21 11:25:46+02
to je sice fajn ale za ten peniaz radšej tu 35 nikkor + možno niečo dlhe alebo ostanu peniaze na niečo ine, filtre a pod.
nefotím tak dlho, ani tak dobre ani nie som tak bohatý aby som sa cítil dať tolko teraz za objektív
ten nikkor je krásne ostrý už na 1.8 ja som spokojný a nemenil by som je aj ľahký a aj kompaktný. Ja si ho vždy budem chváliť

Martin8101
2016-04-22 05:50:54+02
príspevok od: jachmel
Pozor, pisal som o aps-c sigme 30mm, nie fullramovej 35-ke.
oki, mea culpa

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()