Zdravím. Chcem kúpiť jeden z týchto dvoch objektívov. Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 II ASPH MEGA OIS LUMIX G Vario Panasonic 14-45mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO. Ak máte niekto skúsenosti s oboma objektívami a vedeli by ste poradiť,bol by som rád. Jedná sa mi prednostne o ostrosť ,rozlišovaciu schopnosť(kresbu),objektívu. Ďakujem.
Práve som sa dozvedel, že existuje objektív Helios 40-2 85mm 1.5 ktorý má vraj zo všetkých Heliosov najviac vírivky bokeh. Jeho neduhom je ale, že neostrí na nekonečno. Čo je ešte lepšie, že existuje jeho novovýroba a to dokonca s dvoma vrstvami coatingu a cenovo lacnejší ako originál (nemá ale bajonet Sony) Vie mi niekto povedať, či novovyrobene majú rovnako silný vírivy efekt ako originál ? Ďakujem.
Rolo79, Helios je tak variabilná značka, že nájsť niečo použiteľné je ťažké. Budeš bojovať s nastaveniami, s ostrosťou(je fakt mäkký - treba aspoň trochu pricloniť) a laborovať s prednou šošovkou(Ja som ju podľa jedného návodu dal obrátiť u hodinára naopak). Chcelo to kopec trpezlivosti pri fotení, laborovaní s protisvetlom, nastriekaní vody na objekty v pozadí, laborovane so vzdialenosťou, atď. Nakoniec som ho predal. Nechápem aj tak, prečo je taký obľúbený, je to skôr marketing a pár vydarených fotiek. Skôr by som sa zameral na staršie objektívy s bublinovým bukehom od Meyera, Voiglandera, Zeissu. Tam ten efekt je konzistentný a podľa mňa aj krajší. Ak sa ti chce hľadať a študovať, tak si pozri na tomto linku napríklad šošovky od meyera: https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&page=obiettivi_meyer
TTArtisan 75 mm f/1,5 M42 je rýchly základný objektív určený na fotografovanie na plnoformátový fotoaparát. Široká maximálna clona f/1,5 umožňuje výnimočný výkon pri slabom osvetlení a vytváranie hladkého, krémového bokehu s výrazným "vírivým" efektom, vďaka čomu je obľúbený medzi portrétnymi fotografmi a nadšencami bokehu. Objektív má celokovovú konštrukciu, ktorá poskytuje odolnosť a prvotriedny pocit, zatiaľ čo klikací clonový krúžok zabezpečuje presné ovládanie expozície. Hoci je objektív navrhnutý pre systém M42-mount, možno ho ľahko prispôsobiť moderným bezzrkadlovkám, čím sa rozšíri jeho všestrannosť. Optická konštrukcia zahŕňa 6 prvkov v 4 skupinách, ktoré zaručujú ostrú kvalitu obrazu aj pri širokom otvorení. Ohnisková vzdialenosť 75 mm ponúka lichotivú perspektívu pre portréty a iné fotografie zblízka a poskytuje prirodzenú izoláciu objektu.
Špecifikácie: Ohnisková vzdialenosť: 75 mm Maximálna clona: f/1,5 Minimálna clona: f/16 Bajonet objektívu: M42 Pokrytie formátu objektívu: Oblasť: Full-Frame Optická konštrukcia: 6 prvkov v 4 skupinách Lamely clony: 9 lamiel pre plynulé prechody clony a bokeh Typ zaostrenia: Manuálne zaostrovanie Uhol záberu: 32° Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 0.75m Veľkosť filtra: 58 mm Hmotnosť: Približne 562-669 g
Súhlasím, že sa s ním veľmi ťažko fotografuje pre jeho veľkú hmotnosť a ťažké zaostrenie. Mám jeden ,ešte prvý strieborný a veru s ním fotografujem iba sporadicky. Ak chceme dosiahnuť vírivý efekt , jednoduchšie je použiť niektorý z lacnejších Heliosov 44, 44-2,44-3 až 44-7 / treba však vystihnúť ostrý kus / alebo nejaký zaujímavý projekčný , špeciálne upravený objektív / napríkla Colorplan /. Objektívy od Zeissu a tiež Japonské staré objektívy majú skôr iný charakter bokehu . Mám ich veľa a každý je jedinečný v tomto ohľade. Treba vyskúšať čo najlepšie vyhovie tvojmu naturelu. Novodobé objektívy ktoré sú kópiami starých Zeissových skiel sú však aj dosť drahé.
No urobil som chybu, že som kúpil Helios 44M6 pre vírivy efekt a Trioplan kvôli mydlovym bublinkam a pritom vraj stačilo kúpiť Biotar ktorý má vraj oba efekty. Ten 40-2 ma zaujal lebo čo som pozeral videá tak ma veľmi silný vírivy efekt ale je pravda, že je soft a neostry v rohoch takže modelka musi byť stále v strede čo vylučuje použitie zlatého rezu. Idem kuk tie čo ste mi tu odporučili.
TTArtisan 75 mm f/1,5 M42 pozrel som si videá a má krásny vírivy efekt má len neduh, že je soft a to hlavne v rohoch. Ale má výbornú cenu a je to predsa len novovýroba.
Rolo79 Zabudni na Helios 40-2, ako ti pisal aabe, nebudes spokojny, mal som cierny aj prvy strieborny kus, predal som. Nechapen, ako mozu ludia pisat, ze Helios robi tocivy bokeh. Mal som snad 25ks, od 44, 44-2, 44-3, 44M, 44M-6. Jediny kus ktory robil tocivy bokeh bol 44M-6 aj to si musel najst pren specificke podmienky. Heliosy su zname svojou variabilitou kvality a nahladas sa kym najdes ten pravy kus.
Zdá sa, že to, že je objektív soft, nie je neduh , ale vlastnosť. Aj keď je to novovýroba. Treba si uvedomiť, že vírivý efekt na tomto objektíve sa dá dosiahnuť len pri maximálne otvorenej clone a už pri zavretí o jedno alebo dva clonové čísla sa vírivý efekt úplne stráca. Tým, že má svetelnosť f1,5 tak má aj hĺbku ostrosti veľmi malú a tým pádom aj rohy budú dosť mäkké. A myslím si, že aj objektív sám je skonštruovaný tak, aby bol najostrejší práve v strede. Ak by nevyhovoval objektív TTArtisan 75mm f/1,5 , tak je tu ďalšia možnosť. Ponúka nám ju jeden z priekopníkov výroby objektívov, rodák z nášho Slovenska, pán Jozef Maximilián Petzval. Práve tento rok sa dostáva do predaja nová séria objektívov nesúcich jeho meno. Aj keď nie sú vyrobené na Slovensku, ale vo Viedni, tak každý fotograf na Slovensku by mal byť aspoň trocha hrdý na tohto výnimočného rodáka zo Slovenska. Veľmi odporúčam návštevu jeho múzea v Spišskej Belej. Tu je kontakt na tie objektívy : https://shop.lomography.com/eu/
Ďalej je tu možnosť, tá najlacnejšia, ktorá ponúka mať aj z moderných objektívov, taký s vírivým efektom. Jedná sa o filter vírivého efektu, ktorý sa naskrutkuje na predný závit objektívu. Najlepšie funguje pri širokých clonách (f/1,4 – f/2,8) a dlhších ohniskových vzdialenostiach (50 – 85 mm full frame). K dispozícii s veľkosťami závitu 77 mm a 82 mm. Upozornenie: Výsledky sa budú líšiť v závislosti od clony, objektívu a osvetlenia. Tu je kontakt, kde ho ponúkajú : https://cinepacks.store/collections/filters
Ktorý objektív zvoliť
Chcem kúpiť jeden z týchto dvoch objektívov.
Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 II ASPH MEGA OIS LUMIX G Vario
Panasonic 14-45mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO.
Ak máte niekto skúsenosti s oboma objektívami a vedeli by ste poradiť,bol by som rád.
Jedná sa mi prednostne o ostrosť ,rozlišovaciu schopnosť(kresbu),objektívu.
Ďakujem.
Vie mi niekto povedať, či novovyrobene majú rovnako silný vírivy efekt ako originál ? Ďakujem.
TTArtisan 75mm F1.5 M42.
TTArtisan 75 mm f/1,5 M42 je rýchly základný objektív určený na fotografovanie na plnoformátový fotoaparát. Široká maximálna clona f/1,5 umožňuje výnimočný výkon pri slabom osvetlení a vytváranie hladkého, krémového bokehu s výrazným "vírivým" efektom, vďaka čomu je obľúbený medzi portrétnymi fotografmi a nadšencami bokehu. Objektív má celokovovú konštrukciu, ktorá poskytuje odolnosť a prvotriedny pocit, zatiaľ čo klikací clonový krúžok zabezpečuje presné ovládanie expozície.
Hoci je objektív navrhnutý pre systém M42-mount, možno ho ľahko prispôsobiť moderným bezzrkadlovkám, čím sa rozšíri jeho všestrannosť. Optická konštrukcia zahŕňa 6 prvkov v 4 skupinách, ktoré zaručujú ostrú kvalitu obrazu aj pri širokom otvorení. Ohnisková vzdialenosť 75 mm ponúka lichotivú perspektívu pre portréty a iné fotografie zblízka a poskytuje prirodzenú izoláciu objektu.
Špecifikácie:
Ohnisková vzdialenosť: 75 mm
Maximálna clona: f/1,5
Minimálna clona: f/16
Bajonet objektívu: M42
Pokrytie formátu objektívu: Oblasť: Full-Frame
Optická konštrukcia: 6 prvkov v 4 skupinách
Lamely clony: 9 lamiel pre plynulé prechody clony a bokeh
Typ zaostrenia: Manuálne zaostrovanie
Uhol záberu: 32°
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 0.75m
Veľkosť filtra: 58 mm
Hmotnosť: Približne 562-669 g
Ak chceme dosiahnuť vírivý efekt , jednoduchšie je použiť niektorý z lacnejších Heliosov 44, 44-2,44-3 až 44-7 / treba však vystihnúť ostrý kus / alebo nejaký zaujímavý projekčný , špeciálne upravený objektív / napríkla Colorplan /.
Objektívy od Zeissu a tiež Japonské staré objektívy majú skôr iný charakter bokehu . Mám ich veľa a každý je jedinečný v tomto ohľade. Treba vyskúšať čo najlepšie vyhovie tvojmu naturelu.
Novodobé objektívy ktoré sú kópiami starých Zeissových skiel sú však aj dosť drahé.
Zabudni na Helios 40-2, ako ti pisal aabe, nebudes spokojny, mal som cierny aj prvy strieborny kus, predal som.
Nechapen, ako mozu ludia pisat, ze Helios robi tocivy bokeh. Mal som snad 25ks, od 44, 44-2, 44-3, 44M, 44M-6. Jediny kus ktory robil tocivy bokeh bol 44M-6 aj to si musel najst pren specificke podmienky. Heliosy su zname svojou variabilitou kvality a nahladas sa kym najdes ten pravy kus.
Ak by nevyhovoval objektív TTArtisan 75mm f/1,5 , tak je tu ďalšia možnosť. Ponúka nám ju jeden z priekopníkov výroby objektívov, rodák z nášho Slovenska, pán Jozef Maximilián Petzval. Práve tento rok sa dostáva do predaja nová séria objektívov nesúcich jeho meno. Aj keď nie sú vyrobené na Slovensku, ale vo Viedni, tak každý fotograf na Slovensku by mal byť aspoň trocha hrdý na tohto výnimočného rodáka zo Slovenska. Veľmi odporúčam návštevu jeho múzea v Spišskej Belej.
Tu je kontakt na tie objektívy : https://shop.lomography.com/eu/
Ďalej je tu možnosť, tá najlacnejšia, ktorá ponúka mať aj z moderných objektívov, taký s vírivým efektom. Jedná sa o filter vírivého efektu, ktorý sa naskrutkuje na predný závit objektívu.
Najlepšie funguje pri širokých clonách (f/1,4 – f/2,8) a dlhších ohniskových vzdialenostiach (50 – 85 mm full frame). K dispozícii s veľkosťami závitu 77 mm a 82 mm.
Upozornenie: Výsledky sa budú líšiť v závislosti od clony, objektívu a osvetlenia.
Tu je kontakt, kde ho ponúkajú : https://cinepacks.store/collections/filters
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa