Fórum » Objektívy a filtre

Macro objektív

Mgunner47
2024-09-05 13:07:14+02
Zdravím, vlastním sony a6700 a chcel by som sa poradiť, hľadám nejaký macro objektív. Momentálne som na tamtron 17-70 a všímam si, že strašne veľa prechádzam do fotenia na macro režim. Chcel by som ale niečo z čoho by som vytiahol ešte viac v macre a zamerať sa viac aj na hmyz / včely, pavúky a podobne. Viete mi niečo odporúčiť nechem íst zatiaľ do niečoho veľmi komplikovaného čo sa nastavení týka ako je Laowa 25 ultra macro, ale skôr niečo bežnejšie. Vďaka za rady. Rozpočet ja okolo 300 eur, mohol by byť aj použitý objektív z bazáru

K1000
2024-09-05 14:25:54+02
Keď spomínaš použitý z bazáru, poviem jeden príklad:

Tokina AT-X 90mm f/2.5 Macro
Vivitar Series 1 Macro 90 mm f/ 2.5

(ten istý objektív, dve značky)

Legendárny objektív z 80-tych rokov. Celokovový, nezničiteľný.
Len manuálne ostrenie, samozrejme.

Myslím, že by sa mal zmestiť do rozpočtu, ktorý uvádzaš.

K1000
2024-09-05 15:24:53+02
Ešte mi napadlo, že ak by si chcel za fakt lacný peniaz, tak:

Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 2.4 / 35

Nie je to síce vyslovene makro objektív, ale pozri fotky čo som teraz urobil tu na stole. Dve z nich sú s Zeiss Makro-Planar 2/100, čo je 1000-eurový objektív, aj keď síce len s 0,5x zväčšením. Dve sú s tým 35-mm Flektogonom na Fuji X-E3.

Jediná nevýhoda je, že s tým 35-mm treba byť na centimetre blízko objektu a môžeš si tieniť svetlo, prípadne odplašiť subjekt. S 90-100 mm objektívom si pohodlne ďaleko.

jozef84
2024-09-05 15:26:16+02
príspevok od: Mgunner47
Zdravím, vlastním sony a6700 a chcel by som sa poradiť, hľadám nejaký macro objektív. Momentálne som na tamtron 17-70 a všímam si, že strašne veľa prechádzam do fotenia na macro režim. Chcel by som ale niečo z čoho by som vytiahol ešte viac v macre a zamerať sa viac aj na hmyz / včely, pavúky a podobne. Viete mi niečo odporúčiť nechem íst zatiaľ do niečoho veľmi komplikovaného čo sa nastavení týka ako je Laowa 25 ultra macro, ale skôr niečo bežnejšie. Vďaka za rady. Rozpočet ja okolo 300 eur, mohol by byť aj použitý objektív z bazáru

1.Ten tvoj svetelný objektív má myslím pomer zväčšenia 0,21, takže možno ti urobia dobrú službu aj medzikrúžky. Strata svetelnosti u tvojho objektívu nebude na závadu. Na Bazoši ich máš myslím za 20 eur.

2.Za 180 eur je na Bazoši Sigma. Tu máš link na parametre a fotky:
https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=sigma_70macro

3.Možno sa na motáš aj na objektív Nanoha - je na bazoši pre Sony za 120 eur.
Fotí to takto:
https://yasuharausa.com/pages/nanoha-macro-lens-gallery
Ja som ho mal na olympuse. Fotilo to skvele. Len treba dať pozor na pevný statív, otrasy a chcelo by to sa naučiť skladané fotky a na to už treba lepší počítač. Prisvietenie je super.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2024-09-07 21:15:39+02
Zaciatocnikom odporucam AF obejktiv. Najuniverzalnejsie su so strednou ohniskovou dlzkou od 70 do 105 mm. Prakticky neexistuje zly makroobjektiv. Vsetky su vyrobene tak, aby podavali dobry opticky vykon. Kludne si kup aj Tamron, Tokinu, alebo Sigmu, ak nema na original. Z druhej ruky sa da ale kupit za slusne peniaze spickovy Sony FE 90/2,8.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()