ja som so svojou 50tkou velmi spokojny co s nou chces fotit ? ja som ju bral kvoli svetelnosti na hlbku ostrosti a kvoli tomu ze som chcel portretovy objektiv ktory krasne kresli mam nejake fotky v galerii odfotene s tym objektivom ked chces tak sa pozri ale mal som d5000 a teraz mam d7000. Ak nemas dalsie objektivy na vyber tak ja ti ho len doporucujem ale hlavne je to co s nim chces konkretne fotit
vela alternativ nemas, este mozno sigma 50/1.4, ktora je ale hovado oproti nikonu, ale subjektivne, podla hodnoteni na internete ma okrem vyssej ceny aj krajsi bokeh.
Dlho som váhal, či ten objektív kúpiť, chýbal mi totiž objektív pre portrétnu fotografiu. Mám ho asi mesiac a úplná spokojnosť. V tej cene som nič lepšieho nenašiel.
Na APS-C velmi dobry portretak. Sigma ma (vraj) lepsi bokeh, ale neviem neskusal som ... ale je (vraj) maksia.
Jedina vec co mi na nom prekaza je pomalsi AF - ale ak sa s tym clovek nauci zit, niet co riesit. Ak nie (napp. street ale samozrejme na FF - koli ohniksu) je lepsia volba 50/1.4(D)
Na APS-C velmi dobry portretak. Sigma ma (vraj) lepsi bokeh, ale neviem neskusal som ... ale je (vraj) maksia.
Jedina vec co mi na nom prekaza je pomalsi AF - ale ak sa s tym clovek nauci zit, niet co riesit. Ak nie (napp. street ale samozrejme na FF - koli ohniksu) je lepsia volba 50/1.4(D)
... myslis na APS-C? Asi dobra kombinacia makro / portret. Co sa tyka rychlosti AF, neviem ... neskusal som. Kazdopadne starsia verzia (AF-D nie AF-S) ma vraj trochu lepsie opticke vysledky (cital som)
... myslis na APS-C? Asi dobra kombinacia makro / portret. Co sa tyka rychlosti AF, neviem ... neskusal som. Kazdopadne starsia verzia (AF-D nie AF-S) ma vraj trochu lepsie opticke vysledky (cital som)
Áno,DX,skúšal som 60/2,8 AFS hneď po 50/1,4 AFS a v rýchlosti to bolo žihadlo oproti 50.A teda nano+micro ako bonus.A kresebne dokonalé.Pri 60 bola min clona použiteľná,pri 50 vždy radšej pricloniť,takže 1,4 ťažko využiť-mäkká.Ale skúšal som to len pri umelom veľmi slabom osvetlení. Ja by som v prípade rovnakej ceny (bazár) šiel radšej do tej 60/2,8 AFS G N.Teda ako pevný cca50mm záklaďák.Rýchly ako šíp a ostrý ako žiletka.
Áno,DX,skúšal som 60/2,8 AFS hneď po 50/1,4 AFS a v rýchlosti to bolo žihadlo oproti 50.A teda nano+micro ako bonus.A kresebne dokonalé.Pri 60 bola min clona použiteľná,pri 50 vždy radšej pricloniť,takže 1,4 ťažko využiť-mäkká.Ale skúšal som to len pri umelom veľmi slabom osvetlení. Ja by som v prípade rovnakej ceny (bazár) šiel radšej do tej 60/2,8 AFS G N.Teda ako pevný cca50mm záklaďák.Rýchly ako šíp a ostrý ako žiletka.
Na APS-C asi (pre mna) trochu dlhe alebo kratke. Pouzivam ako \"zakladak \" (na FF) bud 24 alebo 70-200
Chcel som sa spýtať - porovnával si tú 60/2,8 so 105/2,8, čo sa týka rýchlosti AF? Lebo 50/1,4 je pomalá, mám ju a viem to, 105/2,8, ktorú mám je trochu rýchlejšia, ale tiež hodne pomalá, hlavne na akciu. Píšeš, že 60/2,8 je rýchla ako šíp, tak som len zvedavý... Inak svetelnosť (napr. u 50/1,4) má veľký význam - okrem využívania pre hĺbku ostrosti je bomba, keď je tma a Ty môžeš ešte odcloniť, aj keď s trochu horšou kresbou...
50 F1,4 je pomalšia ale má výhodu svetelnosti. Tam, kde už s F2,8 nevyfotíš ostrú fotku, napríklad máš 1/25s, tak na F1,4 máš 1/100s a to je sakra rozdiel. Takže musíš v prvom rade zhodnotiť, v akých svetelných podmienkach chceš fotiť. AF na 60 micro mi nepríde až o toľko rýchlejšie. Určite by som ho nenazýval šípom.
Chcel som sa spýtať - porovnával si tú 60/2,8 so 105/2,8, čo sa týka rýchlosti AF? Lebo 50/1,4 je pomalá, mám ju a viem to, 105/2,8, ktorú mám je trochu rýchlejšia, ale tiež hodne pomalá, hlavne na akciu. Píšeš, že 60/2,8 je rýchla ako šíp, tak som len zvedavý... Inak svetelnosť (napr. u 50/1,4) má veľký význam - okrem využívania pre hĺbku ostrosti je bomba, keď je tma a Ty môžeš ešte odcloniť, aj keď s trochu horšou kresbou...
Nie,105 vs 60 som neporovnával.Len 50 vs 60.Bolo to na prezentačke Nikonu.105 tam nemali,ak si dobre pamätám. Výhody svetelnosti si hádam nemusíme vysvetlovať.Sú jasné. Vyskúšaj hocikde v obchode.Nie sú to až také výnimočné sklá,aby ich nemali pultom.50,5-6 snímkov,nasaď 60,znova tých istých 5-6 snímkov,znova 50,iných 5-6 snímkov,znova 60,.........prezuj to 3-4 krát a sprav si názor.Ja som to skúšal pri 4 neónkach a 60 bola šíp v porovnaní s 50 v slabom osvetlení.Viac neviem,čo povedať.Je to len môj subjektívny názor vytvorený praktickou skúškou za rovnako slabých svetelných podmienok.Doporučujem vyskúšať hocikomu,nič to nestojí.
50 F1,4 je pomalšia ale má výhodu svetelnosti. Tam, kde už s F2,8 nevyfotíš ostrú fotku, napríklad máš 1/25s, tak na F1,4 máš 1/100s a to je sakra rozdiel. Takže musíš v prvom rade zhodnotiť, v akých svetelných podmienkach chceš fotiť. AF na 60 micro mi nepríde až o toľko rýchlejšie. Určite by som ho nenazýval šípom.
Súhlasím s tvojou matematikou.Tá nepustí.Logiku má,je to matematika. Ale po mojej praktickej skúške 60 vs 50 je 60 pre mňa šípom v porovnaní s 50 (pri 4 neónkach).
50 F1,4 na FF: - pomala - ma problem s AF pri malo kontrastnych scenach - na 1,4 makka - horsie fyzicke prevedenie - zhorsenie TK vystupu aberaciou v silnom protisvele
- pardne kresli ale az o dve EV vysie od 1,4 - super svetelnost - mala, lahka, kompaktna - krasny bokeh - velmi rychlo zamilujes si toto sklo ako skoro kazde pevne sklo
50 F1,4 na FF: - pomala - ma problem s AF pri malo kontrastnych scenach - na 1,4 makka - horsie fyzicke prevedenie - zhorsenie TK vystupu aberaciou v silnom protisvele
- pardne kresli ale az o dve EV vysie od 1,4 - super svetelnost - mala, lahka, kompaktna - krasny bokeh - velmi rychlo zamilujes si toto sklo ako skoro kazde pevne sklo
tie nedostatky sú dosť hrozivé, vieš o nejakej alternatíve k tomuto objektívu v rovnakej cenovej relácii?
niekde tu na fore bol link na porovnanie (spusta fotiek) nikkoru 1,4G proti sigme ex dg hm, a podla toho sigma bola ostrejsia v strede, mäkkšia v rohoch + mala krajši bokeh. Ale je zase o niečo drahšia.
Nikkor 50mm f/1.4G AF-S
chcel by som si pod stromcek dopriat novy objektiv pre svoju D50-ku,
tak by som sa chcel spytat na vas nazor na Nikkor 50mm f/1.4G AF-S
poradte mi ci je to vyhodna kupa a ci trebar nenajdem lepsu alternativu
dakujem
Ja by som v prípade rovnakej ceny (bazár) šiel radšej do tej 60/2,8 AFS G N.Teda ako pevný cca50mm záklaďák.Rýchly ako šíp a ostrý ako žiletka.
Ja by som v prípade rovnakej ceny (bazár) šiel radšej do tej 60/2,8 AFS G N.Teda ako pevný cca50mm záklaďák.Rýchly ako šíp a ostrý ako žiletka.
Výhody svetelnosti si hádam nemusíme vysvetlovať.Sú jasné.
Vyskúšaj hocikde v obchode.Nie sú to až také výnimočné sklá,aby ich nemali pultom.50,5-6 snímkov,nasaď 60,znova tých istých 5-6 snímkov,znova 50,iných 5-6 snímkov,znova 60,.........prezuj to 3-4 krát a sprav si názor.Ja som to skúšal pri 4 neónkach a 60 bola šíp v porovnaní s 50 v slabom osvetlení.Viac neviem,čo povedať.Je to len môj subjektívny názor vytvorený praktickou skúškou za rovnako slabých svetelných podmienok.Doporučujem vyskúšať hocikomu,nič to nestojí.
Ale po mojej praktickej skúške 60 vs 50 je 60 pre mňa šípom v porovnaní s 50 (pri 4 neónkach).
- pomala
- ma problem s AF pri malo kontrastnych scenach
- na 1,4 makka
- horsie fyzicke prevedenie
- zhorsenie TK vystupu aberaciou v silnom protisvele
- pardne kresli ale az o dve EV vysie od 1,4
- super svetelnost
- mala, lahka, kompaktna
- krasny bokeh
- velmi rychlo zamilujes si toto sklo ako skoro kazde pevne sklo
- pomala
- ma problem s AF pri malo kontrastnych scenach