to je individuálne... v zásade najrýchlejší je kruhový USM / SWM motor - aj to ale nesmie byť dlhá dráha po ktorej jazdí člen kerý zaostruje, napr. pri makro skle, prípadne pri telákoch pridávajú do profi skiel výrobcovia obmedzovač zaostriteľnej vzdialenosti (mne to na 100vke macro a 70-200L fungue suprovo., ked obmedzím AF na určitú vzidalensoť -často používam ten prepínač.) Značnú rolu má v tomto ale aj AF modul. Napríklad pri Nikone/Tamronoch často platí že mikro AF-S (nepravý SWM) ostrí pomalšie ako cez skrutku z tela...
Objektivy s rozumnou svetelnostou (2.8-4) a USM/AF-S/HSM/SWM motorcekom su najrychlejsie, ale: Nizka zvetelnost f/5.6-f/6.3 spomaluje ostrenie pre slaby signal na zaostrovacich senzoroch.
Vysoka svetelnost f/1.4 a lepsia spomaluje ostrenie pre nutnost presuvat vacsie a tahsie sosovky.
Velky rozsah zaostrovacich vzdialenosti (macro) tiez vyzaduje pohyb sosoviek po dlhsej drahe co trva dlhsie.
Asi si to myslel všeobecne a pre NIKON... Všeobecne povedané pre ten istý objektív: - motorček v tele ostrí pomalšie a je hlučnejší - každý motorček v objektíve je rýchlejší a tichší - motorček v objektíve môže byť dvojakej konštrukcie, neviem presné pomenovanie, ale jedna konštrukcia je pomalšia a druhá rýchlejšia. Výrobca tento rozdiel pri označovaní objektívu neuvádza - rozdiel v rýchlosti zaostrenia ešte môže spôsobiť aj VR. Pri zapnutej stabilizácii je zaostrovanie viac alebo menej pomalšie, záleží na objektíve Exaktne porovnať by sa však dali len totožné objektívy a také sa nevyrábajú.
Keď to teda zhrniem: v dnešnej dobe nemá význam kupovať objektív bez stavaného AF?!, pretože bude vždy pomalší ako relatívne podobný objektív s rovnakými parametrami so stavaným AF?
ale su aj vynimky, napriklad Nikon 70-210 mm f/4-5.6 D , stary pul push typ, ostri cez AF v tele rychlesie ako Nikon 70-200mm f/2.8 VR podla Kena vyssie spomenuty mam a rychlost ostrenia je vazne dost dobra. Stretol som sa s tym ze su rozdielne rychlosti aj s typom fotaku. D50 a 80-200/2.8 ED ostri pomalsie ako na D300s (stale sa bavime o AF, v tele fotoaparatu). Do spominanych objektivov, ktore ostria cez telo sa oplati ist skor koli cene, ked uz nie koli niecomu inemu
Keď to teda zhrniem: v dnešnej dobe nemá význam kupovať objektív bez stavaného AF?!, pretože bude vždy pomalší ako relatívne podobný objektív s rovnakými parametrami so stavaným AF?
Ďakujem za odpovede všetkým.
Tak by som to nepovedal, lebo rýchlosť ostrenia nie je jediný parameter objektívu. Starší 80-200/2,8 je geniálne sklo za výbornú cenu, je len pomalšie ako nový 70-200/2,8 VR. Pokiaľ ho potrebuješ na portréty, nemá chybu. Ale na rýchly šport len s miernymi ťažkosťami. Či má alebo nemá význam ho kupovať, musíš si odpovedať sám. Ešte vypuklejšie je to pri makre, tam sa AF často ani nepoužíva...
Nemozem potvrdit, ze by vstavany motorcek bol vzdy rychlejsi. Je mnoho starsich objektivov, ktore ostria dost rychle aj ked nemaju vlastny motorcek. Na r\\chlost totiz vplyva aj samotny fotak, aky ma procesor vyhodnocujuci AF. Vela objektivov s USM motorcekom je realativne pomalych, pretoze vyrobca uprednostnil precizne ostrenie s dlhou drahou pred vysokou rychlostou. Ako pise dodo. Rychlost je len jednym z parametrov a dolezity je celkovy vykon objektivu. Ved kolko uzivatelov pouziva stare manualne objektivy, aj ked je to riadna drina. Odmenou su im ale vyborne fotografie.
Asi si to myslel všeobecne a pre NIKON... Všeobecne povedané pre ten istý objektív: - motorček v tele ostrí pomalšie a je hlučnejší - každý motorček v objektíve je rýchlejší a tichší - motorček v objektíve môže byť dvojakej konštrukcie, neviem presné pomenovanie, ale jedna konštrukcia je pomalšia a druhá rýchlejšia. Výrobca tento rozdiel pri označovaní objektívu neuvádza - rozdiel v rýchlosti zaostrenia ešte môže spôsobiť aj VR. Pri zapnutej stabilizácii je zaostrovanie viac alebo menej pomalšie, záleží na objektíve Exaktne porovnať by sa však dali len totožné objektívy a také sa nevyrábajú.
No moc ďakujem za užitočnú jnfo.To som vôbec netušil a mám zapnuté oba AF,vadí to?
Okrem toho ak dobre viem objektívy, kt. nemajú AF ( jedno ktorí ) sú aj o dosť lacnejšie... a teda ak nemáš veľký rozpočet je to značná výhoda, samozrejme už s tým, že ti odpadá kopec dobrých vecí aj tu spomenutých...
Tak by som to nepovedal, lebo rýchlosť ostrenia nie je jediný parameter objektívu. Starší 80-200/2,8 je geniálne sklo za výbornú cenu, je len pomalšie ako nový 70-200/2,8 VR. Pokiaľ ho potrebuješ na portréty, nemá chybu. Ale na rýchly šport len s miernymi ťažkosťami. Či má alebo nemá význam ho kupovať, musíš si odpovedať sám. Ešte vypuklejšie je to pri makre, tam sa AF často ani nepoužíva...
prečo je objektív 70-200mm 2.8 VR vhodný na portréty? nieje to tak, že pevné ohniská majú lepšiu detailnejšie kresbu bez sploštenie scény (neplastickej tváre) za použitia vyšších ohnisiek pri zoomových objektívoch?
prečo je objektív 70-200mm 2.8 VR vhodný na portréty? nieje to tak, že pevné ohniská majú lepšiu detailnejšie kresbu bez sploštenie scény (neplastickej tváre) za použitia vyšších ohnisiek pri zoomových objektívoch?
Lebo je... Čo mu podľa Teba chýba na dobrý portrétny objektív?
mozne ze sa mylim ale nemyslim si ze motor v tele aparatu musi byt vzdy pomalsi, tu je cisty priklad http://www.youtube.com/watch?v=2r-6ZlfT-Cw , ale zarucene rychlost AF-D objektivov zavisi aj od rychlosti motoru v tele,takze na D90 by tam mozno rozdiel ani nebol kdezto na D3s urcite.
[i]tá problematika je poriadne zamotaná a myslím, že[ málokto sa v nej vyzná vzhľadom na obrovské množstvo druhov a typov fotoaparátov a objektívov, ale zaujíma i mňa. V súčasnosti zaostrujem svoju pozornosť - pokiaľ ide o rýchlosť ostrenia- na Sony A 55 resp. 33. Vychádzam napr. i z tvrdenia uvedeného v DIGIFoto č.10/10 na strane 56 od šéfredaktora Petra Lindnera, ktorý tvrdí, že citujem...ostrenie je na principe fázovej detekcie...a je pekelne rýchle., pri testoch fotografovali freeštýlových bikerov a motokrosových jazdcov a fotoaparátom Sony A55 so setovým objektívom pričom autofokus tohto fotoaparátu stíhal naprosto bez problémov zaostrovať tieto dynamické scény.. Toto zistenie nielen jeho, ale i jeho kolegov/i] prekvapilo veľmi milo... koniec citátu. Takže kto sa chce zameriavať na šport, život na ulici (streetfoto) a pod. , neurobí chybu, keď si tieto novinky všimne. Rozhodne si myslím, že by bolo vhodné, aby sa k týmto strojom vyjadril niekto , kto je väčší odborník, ako som ja.
No moc ďakujem za užitočnú jnfo.To som vôbec netušil a mám zapnuté oba AF,vadí to?
Určite nebude vadiť, keď budeš mať zapnuté AF na tele, či objektíve Ja mám takmer vždy zapnuté, AF... jedine ho vypínam, pri väčších detailoch a ostrím tam, kam chcem.
Rozdiely rýchlosti AF
Nizka zvetelnost f/5.6-f/6.3 spomaluje ostrenie pre slaby signal na zaostrovacich senzoroch.
Vysoka svetelnost f/1.4 a lepsia spomaluje ostrenie pre nutnost presuvat vacsie a tahsie sosovky.
Velky rozsah zaostrovacich vzdialenosti (macro) tiez vyzaduje pohyb sosoviek po dlhsej drahe co trva dlhsie.
- motorček v tele ostrí pomalšie a je hlučnejší
- každý motorček v objektíve je rýchlejší a tichší
- motorček v objektíve môže byť dvojakej konštrukcie, neviem presné pomenovanie, ale jedna konštrukcia je pomalšia a druhá rýchlejšia. Výrobca tento rozdiel pri označovaní objektívu neuvádza
- rozdiel v rýchlosti zaostrenia ešte môže spôsobiť aj VR. Pri zapnutej stabilizácii je zaostrovanie viac alebo menej pomalšie, záleží na objektíve
Exaktne porovnať by sa však dali len totožné objektívy a také sa nevyrábajú.
vyssie spomenuty mam a rychlost ostrenia je vazne dost dobra.
Stretol som sa s tym ze su rozdielne rychlosti aj s typom fotaku.
D50 a 80-200/2.8 ED ostri pomalsie ako na D300s (stale sa bavime o AF, v tele fotoaparatu).
Do spominanych objektivov, ktore ostria cez telo sa oplati ist skor koli cene, ked uz nie koli niecomu inemu
CANON EF 75-300 f/4.0-5.6 III USM
a
CANON EF-S 55-250 f/4 – 5,6 IS
podla toho čo tu čitam bude USM nie len tichši ale bude mat aj rychlejši AF ??
Ako pise dodo. Rychlost je len jednym z parametrov a dolezity je celkovy vykon objektivu. Ved kolko uzivatelov pouziva stare manualne objektivy, aj ked je to riadna drina. Odmenou su im ale vyborne fotografie.
- motorček v tele ostrí pomalšie a je hlučnejší
- každý motorček v objektíve je rýchlejší a tichší
- motorček v objektíve môže byť dvojakej konštrukcie, neviem presné pomenovanie, ale jedna konštrukcia je pomalšia a druhá rýchlejšia. Výrobca tento rozdiel pri označovaní objektívu neuvádza
- rozdiel v rýchlosti zaostrenia ešte môže spôsobiť aj VR. Pri zapnutej stabilizácii je zaostrovanie viac alebo menej pomalšie, záleží na objektíve
Exaktne porovnať by sa však dali len totožné objektívy a také sa nevyrábajú.
Takže kto sa chce zameriavať na šport, život na ulici (streetfoto) a pod. , neurobí chybu, keď si tieto novinky všimne. Rozhodne si myslím, že by bolo vhodné, aby sa k týmto strojom vyjadril niekto , kto je väčší odborník, ako som ja.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa