ja uz i 8mm- fisheye Pod pojmem portret se toho schova mnoho, hlavne kdyz je tam ksicht Kazdy kdo chce \"portretni\" objektiv, by mel zaroven pripojit i par ukazek, aby se vedelo co si pod tim slovem vlastne predstavuje... detail, celek, polocelek... venku, vevnitr atd...
mas pravdu..potom by ludia z toho nemali silvestovsku kapustnicu
Ťažko Ti radiť, keď nemáš nič v galérii, nič si nekomentovala a jeden nevie, čo vlastne fotíš. Na portrét je najlepšie mať na APS čipe 50 mm a 85, na FF 85 a 135 mm. Všetky sú v určitej situácii najlepšie, každý z nich má iné výhody. Druhá možnosť je (ak peniaze nehrajú rolu) kúpiť 70-200/2,8. Nahradí Ti všetky sklá, o ktorých hovoríme a kvalitatívne sa im takmer vyrovná (aspoň tým lacnejším určite), bude vhodné pre FF aj pre APS čip a navyše s ním nafotíš aj šport a kadečo iné. A časom, keď sa prepracuješ medzi špičku a objedná si Ťa na portrétovanie veľká celebrita, tak si na to kúpiš 85/1,2
Na APS-C (Canon 500D) odporúčam Sigmu 50/1.4 ako druhú voľbu Canon 85/1.8. Prvý využiješ aj v interiéroch, druhý skôr v exteriéroch. Druhý však po prechode na fullframe využiješ zas na portréty v interiéroch.
Keďže nemáš problém s peniazmi a rozmýšľaš aj o Canon 85/1.2L, tak by som ti radšej poradil kúpiť prvé dva (obidva). Je to praktickejšie. Canon 85/1.2L je skvelý objektív, ale nesadne každému a treba s ním vedieť fotiť (nízke DOF a pomalšie ostrenie oproti 85/1.8).
fajnové sklo len si treba uvedomiť že pokiaľ si doteraz držala v ruke 500D + dáky seťák tak len sama 85ka váži skoro dva krát viacej. To už pomaly aby si začala posilňovať a rovno začala premýšľať nad nejakým väčším telom lebo ergonómia s 500D bude na dve veci. Inak nepoznám lepšie sklo a osobný názor môj je že veľkej väčšine ľudí je aj tak zbytočný lebo nebudú vedieť využiť plný potenciál tohto skla. Inak tá hĺbka ostrosti je neskutočná, viď pridávam fotku. Fotené: EOS 5D mark II + EF 85mm f/1,2 L čas: 1/400, ISO: 1250, f/1,2 takže na plnú dieru a zdá sa mi to v celku ostré na to že je to f/1,2 ( to len tak pre pochybovačov )
nie ako jediny ale kao portretovy, co javiem aj na crope to robi fajn fotky nie? na margo videl som aj s 800mm sice na ff ale ten bokeh bol uplne ppci ja fotim s 50/1.8 cize nijake velke reci mat nechcem
Portrétny objektív... Na 450D portréty fotím s 50mm aj s 70-200 a pokiaľ beriem 70-200, tak na portréty používam ten, keď mám miesto, napriek tomu, že je to f/4. Predsa len tá vzdialenosť ti spraví väčšinou lepšie podanie tváre bez deformácie.
Pokiaľ by som si mal vybrať pevné sklo čisto na portréty, tak na crope by to bolo pravdepodobne tých 85mm a na FF 135mm. Ale fajn by mohlo byť aj 100mm macro a máš 2v1. Ak chceš ale fotiť portréty v menších interiéroch, tak je pravda, že tá 50-ka bude asi lepšia vzhľadom na potrebnú vzdialenosť.
nie ako jediny ale kao portretovy, co javiem aj na crope to robi fajn fotky nie? na margo videl som aj s 800mm sice na ff ale ten bokeh bol uplne ppci ja fotim s 50/1.8 cize nijake velke reci mat nechcem
200 f/2 je super ako tam nieje o čom. 800mm by sa mi už s perspektívy nepáčil na portrét a ani ten odstup by mi nevyhovoval. 6m ako minimum pri tom skle je hmmmm no na portrét trochu veľa PS: z 200/2 mám dáke fotky na FF aj na APS-H tak ak budeš chcieť kuknúť nieje problém. Je to ozaj paráda
fajnové sklo len si treba uvedomiť že pokiaľ si doteraz držala v ruke 500D + dáky seťák tak len sama 85ka váži skoro dva krát viacej. To už pomaly aby si začala posilňovať a rovno začala premýšľať nad nejakým väčším telom lebo ergonómia s 500D bude na dve veci. Inak nepoznám lepšie sklo a osobný názor môj je že veľkej väčšine ľudí je aj tak zbytočný lebo nebudú vedieť využiť plný potenciál tohto skla. Inak tá hĺbka ostrosti je neskutočná, viď pridávam fotku. Fotené: EOS 5D mark II + EF 85mm f/1,2 L čas: 1/400, ISO: 1250, f/1,2 takže na plnú dieru a zdá sa mi to v celku ostré na to že je to f/1,2 ( to len tak pre pochybovačov )
No a uplne najlepsie by bolo asi ist do novej EF 70-200/2.8 II - na clone 2.8 je to dokonaly objektiv na vsetkych ohniskach a je za podobnu cenu ako tebou navrhovana 85/1.2 II L. Garantujem Ti, ze nebudes mat potrebu ho menit dalsich 10 rokov. Pozri si napriklad bokeh medzi 70-200 II na clone 2.8 a EF 135 na clone 2.8. Len pre zaujimavost som este cvakol 135L na plnej diere f2. Treba si este uvedomit , ze ani jeden z portretakov spominany v tomto vlakne nema IS. Trpslika ber s rezervou , synovia mi uz nechcu pozovat....
No a uplne najlepsie by bolo asi ist do novej EF 70-200/2.8 II - na clone 2.8 je to dokonaly objektiv na vsetkych ohniskach a je za podobnu cenu ako tebou navrhovana 85/1.2 II L. Garantujem Ti, ze nebudes mat potrebu ho menit dalsich 10 rokov. Pozri si napriklad bokeh medzi 70-200 II na clone 2.8 a EF 135 na clone 2.8. Len pre zaujimavost som este cvakol 135L na plnej diere f2. Treba si este uvedomit , ze ani jeden z portretakov spominany v tomto vlakne nema IS. Trpslika ber s rezervou , synovia mi uz nechcu pozovat....
buďme si úprimný nová 70-200ka je dobrá ale po pravde IS ti je pri fotení portrétu na dve veci. IS ti udrží stabilný dlhý čas, ale čo s toho keď sa ti pohne fotografovaná osoba. Živá osoba sa hýbe betónový trpaslík nie. Je rozdiel keď fotíš napríklad v horších podmienkach na f/2,8 kde ti dáva čas povedzme 1/30 a keď na f/1,8 ti hodí 1/100. Už aj tá 1/100 je na rozhraní aby sa ti pri portréte človek nepohol a to ti žiadna stabilizácia neuhrá. Ďalšia vec je tá že žiadna 70-200 nikdy nespraví takú zaujímavú perspektívu a ani bokeh ako 85ka. Zas na druhú stranu 70-200 je rozhodne viac účelové sklo oproti 85ke f/1,2 a využitie je mnoho násobne širšie, no to nič na tom nemení že na portrét sa mu ani zďaleka nevyrovná.
buďme si úprimný nová 70-200ka je dobrá ale po pravde IS ti je pri fotení portrétu na dve veci. IS ti udrží stabilný dlhý čas, ale čo s toho keď sa ti pohne fotografovaná osoba. Živá osoba sa hýbe betónový trpaslík nie. Je rozdiel keď fotíš napríklad v horších podmienkach na f/2,8 kde ti dáva čas povedzme 1/30 a keď na f/1,8 ti hodí 1/100. Už aj tá 1/100 je na rozhraní aby sa ti pri portréte človek nepohol a to ti žiadna stabilizácia neuhrá. Ďalšia vec je tá že žiadna 70-200 nikdy nespraví takú zaujímavú perspektívu a ani bokeh ako 85ka. Zas na druhú stranu 70-200 je rozhodne viac účelové sklo oproti 85ke f/1,2 a využitie je mnoho násobne širšie, no to nič na tom nemení že na portrét sa mu ani zďaleka nevyrovná.
No ja by som jej zas neradil 85/1.2L kvôli tomu, že podľa mňa by ho veľmi nepoužívala. Pracovať s ním nie je sranda. K 500D sa veľmi nehodí a má vyše kila. Z ruky s ním slabší človek nevydrží dlho fotiť. Najmä pre slabšie ženy (s prepáčením, nejde o diskrimináciu) práca s ním nebude žiadna zábava. Jeden známy fotograf ho má, ale pre svoju frajerku skôr zvolil 85/1.8, aj keď mohla používať jeho 85/1.2L. Pri 85-ke by som preto skôr odporúčal 85/1.8 (kvôli váhe a rýchlosti ostrenia). 70-200 f/2.8 je na tom čo sa týka váhy ešte horšie (skoro 1,5 kila). Áno, je to skvelý objektív, ale treba si rozmyslieť, či ho človek naozaj potrebuje a bude ho chcieť aj používať.
No ja by som jej zas neradil 85/1.2L kvôli tomu, že podľa mňa by ho veľmi nepoužívala. Pracovať s ním nie je sranda. K 500D sa veľmi nehodí a má vyše kila. Z ruky s ním slabší človek nevydrží dlho fotiť. Najmä pre slabšie ženy (s prepáčením, nejde o diskrimináciu) práca s ním nebude žiadna zábava. Jeden známy fotograf ho má, ale pre svoju frajerku skôr zvolil 85/1.8, aj keď mohla používať jeho 85/1.2L. Pri 85-ke by som preto skôr odporúčal 85/1.8 (kvôli váhe a rýchlosti ostrenia). 70-200 f/2.8 je na tom čo sa týka váhy ešte horšie (skoro 1,5 kila). Áno, je to skvelý objektív, ale treba si rozmyslieť, či ho človek naozaj potrebuje a bude ho chcieť aj používať.
ak by si čítal všetky moje príspevky v tomto vlákne tak by si sa dočítal že hneť v prvom som hovoril o váhe a o ergonómii s 500D. Toto sklo mám dobre odskúšané a viem ako sa správa a aj to že nieje pre každého, ale aj to som písal hore vyššie. Takže si mi nič nové nenapísal len opakuješ to čo už som tu spomínal
EF 85mm f/1,2 L PS. to sklo nieje pomalé, to je totálna hlúposť ba práve naopak je USM takže rýchle len má strašne dlhú os zaostrovania. cca 2-3 krát dlhšiu ako napríklad Macro 100mm f/2,8 IS L a z toho pramení tá jeho kvázi pomalosť. Pokiaľ fotím predmety ktoré sú ďaleko od domňa tak je rýchle. No pokiaľ chcem odfotiť najskôr predmet vzdialený 1m a potom 10m tak vtedy mu to trvá. Neviem ale o žiadnej rýchlejšej technológii ktorá by ho zrýchlila. Mne napríklad na tom skle nevadí jeho rýchlosť ( veď nieje určené na šport ) ale to že sa pri AF režime nedá doostrovať ručne a to je jediná podľa mňa nevýhoda tohto skla.
Strhak: Tu je zasadny problem v tom, ze tieto typy ludi velmi nevedia co budu fotit a kde budu fotit a uz si vyberaju silne jednoucelovy luxusny objektiv. Na ich mieste by som volil univerzalnost a po 1/2 roku by som si vyticil dalsi smer rozsirovania vybavy. Mozno zisti ze ziadnu 85/1.2 ani nepotrebuje.
Strhak: Tu je zasadny problem v tom, ze tieto typy ludi velmi nevedia co budu fotit a kde budu fotit a uz si vyberaju silne jednoucelovy luxusny objektiv. Na ich mieste by som volil univerzalnost a po 1/2 roku by som si vyticil dalsi smer rozsirovania vybavy. Mozno zisti ze ziadnu 85/1.2 ani nepotrebuje.
zas sa budem opakovať už som to tu vravel, ale tak skopírujem prvý príspevok kde som to písal:
´´fajnové sklo len si treba uvedomiť že pokiaľ si doteraz držala v ruke 500D + dáky seťák tak len sama 85ka váži skoro dva krát viacej. To už pomaly aby si začala posilňovať a rovno začala premýšľať nad nejakým väčším telom lebo ergonómia s 500D bude na dve veci. Inak nepoznám lepšie sklo a osobný názor môj je že veľkej väčšine ľudí je aj tak zbytočný lebo nebudú vedieť využiť plný potenciál tohto skla. Inak tá hĺbka ostrosti je neskutočná, viď pridávam fotku. Fotené: EOS 5D mark II + EF 85mm f/1,2 L čas: 1/400, ISO: 1250, f/1,2 takže na plnú dieru a zdá sa mi to v celku ostré na to že je to f/1,2 ( to len tak pre pochybovačov )´´
k tej väčšine radím tak 98-99% ľudí a tiež si myslím že väčšina ho nevyužije, ale preto dávať ako lepší portrétny objektív 70-200 nebudem lebo na portréty proste lepší nieje. Je univerzálnejší. Sploštenie spôsobuje väčšia ohnisková vzdialenosť, vidíme to pri tele objektívoch
Portrétny objektív
Pod pojmem portret se toho schova mnoho, hlavne kdyz je tam ksicht
Kazdy kdo chce \"portretni\" objektiv, by mel zaroven pripojit i par ukazek, aby se vedelo co si pod tim slovem vlastne predstavuje... detail, celek, polocelek... venku, vevnitr atd...
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/sigma_200-500_2_8_ex_dg_field_review_samples.htm
Ale aký to má súvis?
Keďže nemáš problém s peniazmi a rozmýšľaš aj o Canon 85/1.2L, tak by som ti radšej poradil kúpiť prvé dva (obidva). Je to praktickejšie. Canon 85/1.2L je skvelý objektív, ale nesadne každému a treba s ním vedieť fotiť (nízke DOF a pomalšie ostrenie oproti 85/1.8).
Fotené: EOS 5D mark II + EF 85mm f/1,2 L čas: 1/400, ISO: 1250, f/1,2 takže na plnú dieru a zdá sa mi to v celku ostré na to že je to f/1,2 ( to len tak pre pochybovačov )
Pokiaľ by som si mal vybrať pevné sklo čisto na portréty, tak na crope by to bolo pravdepodobne tých 85mm a na FF 135mm. Ale fajn by mohlo byť aj 100mm macro a máš 2v1. Ak chceš ale fotiť portréty v menších interiéroch, tak je pravda, že tá 50-ka bude asi lepšia vzhľadom na potrebnú vzdialenosť.
PS: z 200/2 mám dáke fotky na FF aj na APS-H tak ak budeš chcieť kuknúť nieje problém. Je to ozaj paráda
Fotené: EOS 5D mark II + EF 85mm f/1,2 L čas: 1/400, ISO: 1250, f/1,2 takže na plnú dieru a zdá sa mi to v celku ostré na to že je to f/1,2 ( to len tak pre pochybovačov )
PS. to sklo nieje pomalé, to je totálna hlúposť ba práve naopak je USM takže rýchle len má strašne dlhú os zaostrovania. cca 2-3 krát dlhšiu ako napríklad Macro 100mm f/2,8 IS L a z toho pramení tá jeho kvázi pomalosť. Pokiaľ fotím predmety ktoré sú ďaleko od domňa tak je rýchle. No pokiaľ chcem odfotiť najskôr predmet vzdialený 1m a potom 10m tak vtedy mu to trvá. Neviem ale o žiadnej rýchlejšej technológii ktorá by ho zrýchlila. Mne napríklad na tom skle nevadí jeho rýchlosť ( veď nieje určené na šport ) ale to že sa pri AF režime nedá doostrovať ručne a to je jediná podľa mňa nevýhoda tohto skla.
Strhak P.S. Vies ktory parameter objektivu sposobuje splostenie perspektivy ?
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/sigma_200-500_2_8_ex_dg_field_review_samples.htm
Ale aký to má súvis?
Strhak P.S. Vies ktory parameter objektivu sposobuje splostenie perspektivy ?
´´fajnové sklo len si treba uvedomiť že pokiaľ si doteraz držala v ruke 500D + dáky seťák tak len sama 85ka váži skoro dva krát viacej. To už pomaly aby si začala posilňovať a rovno začala premýšľať nad nejakým väčším telom lebo ergonómia s 500D bude na dve veci. Inak nepoznám lepšie sklo a osobný názor môj je že veľkej väčšine ľudí je aj tak zbytočný lebo nebudú vedieť využiť plný potenciál tohto skla. Inak tá hĺbka ostrosti je neskutočná, viď pridávam fotku.
Fotené: EOS 5D mark II + EF 85mm f/1,2 L čas: 1/400, ISO: 1250, f/1,2 takže na plnú dieru a zdá sa mi to v celku ostré na to že je to f/1,2 ( to len tak pre pochybovačov )´´
k tej väčšine radím tak 98-99% ľudí a tiež si myslím že väčšina ho nevyužije, ale preto dávať ako lepší portrétny objektív 70-200 nebudem lebo na portréty proste lepší nieje. Je univerzálnejší.
Sploštenie spôsobuje väčšia ohnisková vzdialenosť, vidíme to pri tele objektívoch
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa