ešte nikdy som nezaložil na tomto fóre nejaké vlákno, nikdy som nemal dostatočne silnú ideu. Ale dlhú dobu ma máta otázka, ktorá ma napadla v "študovni" držiac v ruke práznu kartónovú rolku z papiera...
Ona totiž svojim priemerom pasuje do bajonetu.
A tak ma napadla hriešna myšlienka. Tak ako sa dá zrobiť digi pinhola z krytky na bajonetovú dieru, keby som do tej diery strčil tú kartónovú rolku, a na druhý koniec dal tú krytku, predĺžilo by to ohnisko na pinhole a vznikla by tele pinhola?!
A čo keby som do seba zasunul dve ( tri ) tie kartónové rolky tak aby sa dali navzájom do seba zasúvať - hore, dolu ( ako pri párení ), vznikla by zoom pinhola?
vzhladom na to ze pinhole nema ziadny opticky prvok, fungovalo by to presne tak, ako si popisal. Vysledok by bol ale tak zufaly, ze by to v stadiu pokusu asi aj skoncilo. Pokial by si sa na to predsa len dal, doporucujem vnutorne steny trubky vystlat ciernou matnou latkou, inak reflexy zo stien prevladnu nad povodnym lucom z pinhole.
ešte nikdy som nezaložil na tomto fóre nejaké vlákno, nikdy som nemal dostatočne silnú ideu. Ale dlhú dobu ma máta otázka, ktorá ma napadla v "študovni" držiac v ruke práznu kartónovú rolku z papiera...
A tak ma napadla hriešna myšlienka. Tak ako sa dá zrobiť digi pinhola z krytky na bajonetovú dieru, keby som do tej diery strčil tú kartónovú rolku, a na druhý koniec dal tú krytku, predĺžilo by to ohnisko na pinhole a vznikla by tele pinhola?!
A čo keby som do seba zasunul dve ( tri ) tie kartónové rolky tak aby sa dali navzájom do seba zasúvať - hore, dolu ( ako pri párení ), vznikla by zoom pinhola?
Takze. V prvom rade treba povedat ze rozhodujucimi parametrami pre pinholku aby bola ostra resp. fixne zaostrena su 1. Velkost dierky 2. vzdialenost medzi dierkou a fil... ops. medzi dierkou a snimacom. Podla toho aku velku mas dierku (naskenujes si ju a odmerias, premietnes si ju pod zvatsovakom odmerias... etc.) podla toho si urcis vzdialenost od snimaca. Tym padom si kludne mozes namontovat kartonovu blbinu na fotak a na to pripevnit dierku. Ked si to vsetko presne vypocitas tak zaostris na nekonecno (resp. hyperfokal...? tymto som si neni isty v kazdom pripade ak si to fakt presne vypocitas a mas dierku spravenu laserom alebo proste velmi presnu,pravidelnu tak budes mat velmi ostry obraz prakticky vsade, s ohniskom 50mm na zvirkovom filme od metra po nekonecno) Co by sa stalo keby si sa snazil s takouto trubickou s dierkou na konci "zoomovat" teda predlzovat a skracovat vzdialenost od filmu? Chcelo by to vyskusat ale podla mna ked predlzis tu vzdialenost tak urcite nezaostris na nekonecno resp. ten hyperfokal. Ale s mojej skusenosti ked som mal veli malu dierkutak vysledok bol taky ze sa to cele chovalo ako "makro" objektiv... trocha. Proste celkom fajn to ostrilo na predmety ktore boli blizko. http://www.flickr.com/photos/46179441@N06/sets/72157623508265051/ Vsimni si ze rovina ostrosti ak sa to tak da volat (dierka mala skor tvar ceskoslovenska ako kruhu) je hodny kus pred nekonecnom. inak tie fotky su nafotene mojou prvou pinholkou kde som si nic nepocital ani som neriesil takze preto obraz nevykryl cele policko a tak... Co s toho vyplyva? Ak chces normalny pinhole tak sa urcite vykasli na telepinhole!!!! Bude fakt zlozite nafotit s tym ostru fotku podla mna (narozdiel od sirokouhlych pinholov) teda ostru na priemerny uzivatelsky pinhole doma vyrobeny. Ale ked fotis na digi tak smelo do toho. Urcite dobre zatemni aj ciernou paskou aj vnutro vystriekaj sprejom. uronb si dierku do plechu aby mala aspon pol milimetra po zbruseni. A skusaj. Najprv si najdi "nekonecno" a potom skus "zoomovat" podla mna to bude skor daco ako pouzivanie makrokruzkou. Ak si chces vyrobyt seriozny pinhole a sirokouhly bude urcite lepsi ver mi tak si to vsetko vypocitaj tu: http://www.mrpinhole.com/calcpinh.php
A este jedna vec teda aby sme mali jasno. Pravy zoompinhole by vznikol az ked by sa so vzdialenostou od filmu menila aj velkost dierky. Napada ta ako to urobyt? Mna hej a hned na to rychlo zabudam!
ako píše PanPriatel. Pre jednu veľkosť dierky existuje jedna "ideálna" ohnisková vzdialenosť.Výsledky z dobrej pinholy vedia byť prekvapivo ostré. Ak to ale chceš skúsiť, smelo do toho. Sám som zvedavý na výsledok... ...a ešte jedna vec...digi pinhola je nuda. Skús radšej analóg.
pinhole nema predsa ziadnu rovinu ostrosti je to iba priemet dierky na vzdialenu rovinu priemer urcuje ostrost a "svetelnost"
S pinholom sa da dosiahnut prekvapujuca ostrost. Neni to carl zeiss ostrost. Pri ostreni s objektivmi najma na zrkadlovkach je velmi velky rozdielo medzi tym co je ostre a co je neoste. To co je ostre je extremne ostre (ak je dobry objektiv) to co je neostre je extremne neostre. Jasne ze ked priclonis tak to tak vidiet neni. ale napriklad pri dialkomernych fotoaparatoch je ten prechod s ostrosti do neostrosti plynulejsi. Asi preto ze je objektiv blizsie pri filme. S dobrou (alebo dokonalou, laserom vypalenou, zero image) pinholkou bude ostre vsetko ale nic nebude ostre dokonalo. kuk: http://www.flickr.com/groups/zeroimage/ A moj oblubeny pinholnik, kuk: http://www.flickr.com/photos/thespeak/sets/72157594311879561/
ako píše PanPriatel. Pre jednu veľkosť dierky existuje jedna "ideálna" ohnisková vzdialenosť.Výsledky z dobrej pinholy vedia byť prekvapivo ostré. Ak to ale chceš skúsiť, smelo do toho. Sám som zvedavý na výsledok... ...a ešte jedna vec...digi pinhola je nuda. Skús radšej analóg.
Och joj. tou poslednou vetou mi vravis zo srdca! Utieram slzicku s oka. Vsetkym zaujemcom o cameru obscuru, dierkovu komoru doporucujem skusit vyrobyt a vyfotit pinholku na minimalne 6x6 zvitkovy film! 6x6-6x9 su idealne pretoze je to este zvatsovatelne a aj napriek uzasnej "ostrosti" co sa da dohnat formatom je este stale vidiet tu pinhole nedokonalost! Akurat vcera som zvatsoval mimo ine aj negativ s pinholky... 6x6 Je to krasa. Moc to nevyslo ale ked to nazvatsujem znova tak to sem hned dam.
ja som mal kedysi urobenu cameru obscuru z 5L plechovice z ciernej matnej farby, vnutro uz "od vyroby" dokonale nereflexne, dierka cca 0,2mm pomalicky vrtana spendlikom. Vdaka tomu ze planfilm 18x24cm kopiroval polkruh steny, mal vysledok prekvapivo malu vinetaciu a zaroven bol super sirokouhly. Urobil som na tom balik filmov a hotovo. Predsa len typek s plechovicou na stative...
ja som mal kedysi urobenu cameru obscuru z 5L plechovice z ciernej matnej farby, vnutro uz "od vyroby" dokonale nereflexne, dierka cca 0,2mm pomalicky vrtana spendlikom. Vdaka tomu ze planfilm 18x24cm kopiroval polkruh steny, mal vysledok prekvapivo malu vinetaciu a zaroven bol super sirokouhly. Urobil som na tom balik filmov a hotovo. Predsa len typek s plechovicou na stative...
To chcem vidiet! Mas to dakde na internete zavesene? Ja som skusal fotit na 4x5 s pinholkou.Ale vzhladom k tomu ze som mantak tak mi tam furt tieklo svetlo! Ale urcite vyrobynm v nadchadzajucom case pinholku na 9x12 (mozno aj na 4x5) s dajakeho svelo nepriepustneho materialu. Na 9x12 mam aspon kazety. Takze to pinholku vyrobym lahko. Zasa som sa navnadil.
To chcem vidiet! Mas to dakde na internete zavesene? Ja som skusal fotit na 4x5 s pinholkou.Ale vzhladom k tomu ze som mantak tak mi tam furt tieklo svetlo! Ale urcite vyrobynm v nadchadzajucom case pinholku na 9x12 (mozno aj na 4x5) s dajakeho svelo nepriepustneho materialu. Na 9x12 mam aspon kazety. Takze to pinholku vyrobym lahko. Zasa som sa navnadil.
ja som pri výrobe svojej strčil do vnútra zapnutú baterku a zavrel sa s tým do kúpelne (rozumej mojej tmavej komory). Ak som videl svetlo, pokračoval som v zatemňovaní. Baterku treba otočiť všetkými smermi, aby boli odhalené všetky špáry. Ukázalo sa to ako celkom spoľahlivý spôsob. Aj keď som si myslel, že ju mám perfektne svetlotesnú, baterka dokázala opak
musim to pozriet, bolo to pred 15 rokmi, tak rychlo to bezi...
tele + zoom pinhola
V prvom rade treba povedat ze rozhodujucimi parametrami pre pinholku aby bola ostra resp. fixne zaostrena su 1. Velkost dierky 2. vzdialenost medzi dierkou a fil... ops. medzi dierkou a snimacom.
Podla toho aku velku mas dierku (naskenujes si ju a odmerias, premietnes si ju pod zvatsovakom odmerias... etc.) podla toho si urcis vzdialenost od snimaca.
Tym padom si kludne mozes namontovat kartonovu blbinu na fotak a na to pripevnit dierku. Ked si to vsetko presne vypocitas tak zaostris na nekonecno (resp. hyperfokal...? tymto som si neni isty v kazdom pripade ak si to fakt presne vypocitas a mas dierku spravenu laserom alebo proste velmi presnu,pravidelnu tak budes mat velmi ostry obraz prakticky vsade, s ohniskom 50mm na zvirkovom filme od metra po nekonecno)
Co by sa stalo keby si sa snazil s takouto trubickou s dierkou na konci "zoomovat" teda predlzovat a skracovat vzdialenost od filmu?
Chcelo by to vyskusat ale podla mna ked predlzis tu vzdialenost tak urcite nezaostris na nekonecno resp. ten hyperfokal. Ale s mojej skusenosti ked som mal veli malu dierkutak vysledok bol taky ze sa to cele chovalo ako "makro" objektiv... trocha. Proste celkom fajn to ostrilo na predmety ktore boli blizko.
http://www.flickr.com/photos/46179441@N06/sets/72157623508265051/
Vsimni si ze rovina ostrosti ak sa to tak da volat (dierka mala skor tvar ceskoslovenska ako kruhu) je hodny kus pred nekonecnom. inak tie fotky su nafotene mojou prvou pinholkou kde som si nic nepocital ani som neriesil takze preto obraz nevykryl cele policko a tak...
Co s toho vyplyva?
Ak chces normalny pinhole tak sa urcite vykasli na telepinhole!!!!
Bude fakt zlozite nafotit s tym ostru fotku podla mna (narozdiel od sirokouhlych pinholov) teda ostru na priemerny uzivatelsky pinhole doma vyrobeny.
Ale ked fotis na digi tak smelo do toho. Urcite dobre zatemni aj ciernou paskou aj vnutro vystriekaj sprejom. uronb si dierku do plechu aby mala aspon pol milimetra po zbruseni.
A skusaj.
Najprv si najdi "nekonecno" a potom skus "zoomovat" podla mna to bude skor daco ako pouzivanie makrokruzkou.
Ak si chces vyrobyt seriozny pinhole a sirokouhly bude urcite lepsi ver mi tak si to vsetko vypocitaj tu:
http://www.mrpinhole.com/calcpinh.php
Pravy zoompinhole by vznikol az ked by sa so vzdialenostou od filmu menila aj velkost dierky.
Napada ta ako to urobyt?
Mna hej a hned na to rychlo zabudam!
je to iba priemet dierky na vzdialenu rovinu
priemer urcuje ostrost a "svetelnost"
...a ešte jedna vec...digi pinhola je nuda. Skús radšej analóg.
je to iba priemet dierky na vzdialenu rovinu
priemer urcuje ostrost a "svetelnost"
Neni to carl zeiss ostrost. Pri ostreni s objektivmi najma na zrkadlovkach je velmi velky rozdielo medzi tym co je ostre a co je neoste. To co je ostre je extremne ostre (ak je dobry objektiv) to co je neostre je extremne neostre. Jasne ze ked priclonis tak to tak vidiet neni. ale napriklad pri dialkomernych fotoaparatoch je ten prechod s ostrosti do neostrosti plynulejsi. Asi preto ze je objektiv blizsie pri filme.
S dobrou (alebo dokonalou, laserom vypalenou, zero image) pinholkou bude ostre vsetko ale nic nebude ostre dokonalo.
kuk:
http://www.flickr.com/groups/zeroimage/
A moj oblubeny pinholnik, kuk:
http://www.flickr.com/photos/thespeak/sets/72157594311879561/
...a ešte jedna vec...digi pinhola je nuda. Skús radšej analóg.
Utieram slzicku s oka.
Vsetkym zaujemcom o cameru obscuru, dierkovu komoru doporucujem skusit vyrobyt a vyfotit pinholku na minimalne 6x6 zvitkovy film! 6x6-6x9 su idealne pretoze je to este zvatsovatelne a aj napriek uzasnej "ostrosti" co sa da dohnat formatom je este stale vidiet tu pinhole nedokonalost!
Akurat vcera som zvatsoval mimo ine aj negativ s pinholky... 6x6
Je to krasa. Moc to nevyslo ale ked to nazvatsujem znova tak to sem hned dam.
Ja som skusal fotit na 4x5 s pinholkou.Ale vzhladom k tomu ze som mantak tak mi tam furt tieklo svetlo! Ale urcite vyrobynm v nadchadzajucom case pinholku na 9x12 (mozno aj na 4x5) s dajakeho svelo nepriepustneho materialu.
Na 9x12 mam aspon kazety. Takze to pinholku vyrobym lahko.
Zasa som sa navnadil.
Ja som skusal fotit na 4x5 s pinholkou.Ale vzhladom k tomu ze som mantak tak mi tam furt tieklo svetlo! Ale urcite vyrobynm v nadchadzajucom case pinholku na 9x12 (mozno aj na 4x5) s dajakeho svelo nepriepustneho materialu.
Zasa som sa navnadil.
Zasa som sa navnadil.
... supol som pinholu (0.3mm) na D7000 a nasledne na Kenko medzikruzok 12, 20 a 36mm ... cas 5''
... zoomuje to
... supol som pinholu (0.3mm) na D7000 a nasledne na Kenko medzikruzok 12, 20 a 36mm ... cas 5''
... zoomuje to
... mozem to skusit znova zajtra ... dnes uz nie je vonku ani parazitne svetlo
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie