Fórum » Objektívy a filtre

filtre

ferofekete
2011-06-22 21:21:51+02
Caute urcite ma vyhlasite za "idiota" ale aj tak sa spytam. Idem na dovolenku k moru a chcem si kupit nejake Cokin filtre chcem si kupit tri sede prechodove a na zapadovky oranzovy prechodovy co na to poviete ma to vyznam alebo si vystacim aj z polarizakmi lebo nemam moc skusenosti z filtrami.

Marcel Rebro
2011-06-22 21:29:35+02
príspevok od: ferofekete
Caute urcite ma vyhlasite za "idiota" ale aj tak sa spytam. Idem na dovolenku k moru a chcem si kupit nejake Cokin filtre chcem si kupit tri sede prechodove a na zapadovky oranzovy prechodovy co na to poviete ma to vyznam alebo si vystacim aj z polarizakmi lebo nemam moc skusenosti z filtrami.
Prechodove sa mozu hodit ak bude prilis velky expozicny rozsah a nie si fanusik bracketingu a skladania (ja nie som).

Na tie rozne farebne (oraznove, sepia, tabacco) sa vykasli ... vsetko sa da poriesit v PC. A asi by som nesiel do Cokin (plastaky) ale do nejakych normalnych sklenenych prechodakov.

ferofekete
2011-06-22 22:00:42+02
príspevok od: Marcel Rebro
Prechodove sa mozu hodit ak bude prilis velky expozicny rozsah a nie si fanusik bracketingu a skladania (ja nie som).

Na tie rozne farebne (oraznove, sepia, tabacco) sa vykasli ... vsetko sa da poriesit v PC. A asi by som nesiel do Cokin (plastaky) ale do nejakych normalnych sklenenych prechodakov.
neviem este som HDR nerobil aj ked by som to raz chcel skusit. vies mi nejake sklenne prechodaky doporucit?

ferofekete
2011-06-23 18:56:08+02
a este nieco som myslel ze Cokin filtre by som mohol pouzit na vsetky objektivy lebo redukcny kruzok stoji par eur.

Mondos
2011-06-23 20:10:10+02
Aj mna by zaujimalo ktore prechodaky su sklenene.

viking81
2011-06-23 22:43:36+02
tipnem ze Lee

lukas318
2011-06-23 22:58:33+02
myslim ze B@W su sklenene ale nevyhoda je ze su kruhove cize sa prechod neda posuvat dla potreby

Milstar
2011-06-24 05:12:31+02
a este nieco som myslel ze Cokin filtre by som mohol pouzit na vsetky objektivy lebo redukcny kruzok stoji par eur.
Rovnako ako ty som uvažoval aj ja s Cokinom. Po roku fotenia som prestal použivať západovky, sú trochu nevypočitateľné, ale šedy prechodový a sada osdtupňovaných šedých sa hodí. Fakt je výhoda redukčných krúžkov na všetky bežné objektívy, nezaberie to toľko miesta v batohu . Čo sa tyka polarizačných filtrov, tam sa mi Cokin moc nepadol do oka. Veľmi rýchlo som prešiel ku kruhovým .

mavin
2011-07-09 14:23:55+02
príspevok od: Milstar
Rovnako ako ty som uvažoval aj ja s Cokinom. Po roku fotenia som prestal použivať západovky, sú trochu nevypočitateľné, ale šedy prechodový a sada osdtupňovaných šedých sa hodí. Fakt je výhoda redukčných krúžkov na všetky bežné objektívy, nezaberie to toľko miesta v batohu . Čo sa tyka polarizačných filtrov, tam sa mi Cokin moc nepadol do oka. Veľmi rýchlo som prešiel ku kruhovým .
ja som si prave objednal redukcne kruzky na zavit objektivu: http://www.mini-max.sk/product/default/616 .... mam 3 zakladne rozmery priemerov, tak som si objednal 58 -> 77 a 77 -> 82. Kedze tie redukcne kruzky stoja 8 eur tak som ich objednal bez toho aby som spekuloval ci to bude alebo nebude vinetovat. Chcem vyskusat ci tak budem moct pouzit polarizacny filter priemeru 82 mm co mam primarne kupeny na 16-35ku napr. na 85/1.8 objektive.Cokin vyzera na prvy poklad prakticky ale je to plast. Ak to bude fungovat tak investujem do kvalitnych prechodakov a ND filtrov od Hoya napr.

jafotic
2012-02-22 10:13:33+01
chcem sa opytat ci sa opalti kupit kruhove filtre max velkosti povedzme 77mm a pre pouzite k ostatnym objektivom dokuit uz len redukcen kruzky ? Ako cenovo sa to oplati na 1000% len ci to nebude vinetovat?? Prakticky inu vadu to robit nemoze, ked budu filtre kvalitne..
diky

inkubbus
2012-02-22 10:18:08+01
príspevok od: jafotic
chcem sa opytat ci sa opalti kupit kruhove filtre max velkosti povedzme 77mm a pre pouzite k ostatnym objektivom dokuit uz len redukcen kruzky ? Ako cenovo sa to oplati na 1000% len ci to nebude vinetovat?? Prakticky inu vadu to robit nemoze, ked budu filtre kvalitne..
diky
pokial tie redukcne kruzky budu na mensi priemer ako 77mm tak to nema preco vinetovat.

transporti686
2012-02-22 10:31:26+01
ináč toto sa riešilo 1000x, prechoďáky majú význam, potrebuješ však rôzne denzity a mäkký a tvrdý prechod, na západy k moru je dobrý inverzný prechodvý filter, lepšie ako cokin sú plastové Hitech filtre od firmy formatt

www.formatt.co.uk

na sklenené si myslím, že rýchlo zabudneš, keď zistíš, koľko jeden stojí.........sú to obdlžníkové filtre 85mm kratšia strana, tieto ti stačia do ohniska 24mm v prepočta na kinofilm v pohode, robia sa aj váčšie

transporti686
2012-02-22 10:34:17+01
príspevok od: Mondos
Aj mna by zaujimalo ktore prechodaky su sklenene.
viacero ich je do držiakov, Lee, Singh Ray, Hitech glass, Calumet, všetky majú jedno spoločné, jedno sklíčko tak cca 150 dolárov a viac

ak má niekto budget nie je problém, ak nie tak plastové alebo sklenené použité kúpiť, cena plastových je násobne nižšia

calimero
2012-02-22 10:58:10+01
Lee, Singh Ray, ani Calumet nerobia sklenené prechodové filtre, ale len živicové.
Lee a Calumet robia zo skla iba jednofarebné filtre, teda celé šedé.
Jediným výrobcom, ktorý robí sklenené prechodové filtre vo veľkosti Cokin P je Tiffen, cena je však závratná.
Vo veľkosti 100mm robí sklenené prechodové filtre Formatt, dajú sa však používať iba s držiakmi Hitech Modular Holder kvôli tomu, že sú hrubšie ako živicové. Sú však tiež drahé.
http://www.photonet.sk/shop/formatt-filtre-stvorcove/c_196.html
Teda pokiaľ sa bavíme o filtroch štvorcových systémov.

Šroubovacie prechodové filtre robí zo skla ako jediný na svete Formatt.
http://www.photonet.sk/shop/formatt-filtre-okruhle/c_197.html
Napr. aj prechoďáky od B+W sú len plastové.

transporti686
2012-02-22 11:32:51+01
príspevok od: calimero
Lee, Singh Ray, ani Calumet nerobia sklenené prechodové filtre, ale len živicové.
Lee a Calumet robia zo skla iba jednofarebné filtre, teda celé šedé.
Jediným výrobcom, ktorý robí sklenené prechodové filtre vo veľkosti Cokin P je Tiffen, cena je však závratná.
Vo veľkosti 100mm robí sklenené prechodové filtre Formatt, dajú sa však používať iba s držiakmi Hitech Modular Holder kvôli tomu, že sú hrubšie ako živicové. Sú však tiež drahé.
http://www.photonet.sk/shop/formatt-filtre-stvorcove/c_196.html
Teda pokiaľ sa bavíme o filtroch štvorcových systémov.

Šroubovacie prechodové filtre robí zo skla ako jediný na svete Formatt.
http://www.photonet.sk/shop/formatt-filtre-okruhle/c_197.html
Napr. aj prechoďáky od B+W sú len plastové.

musím s tebou súhlasiť, podľa stránky lee je to vysokokvalitná optická živica, ono asi skôr ide o to, že ten materiál je kvalitnejší než nejaký cokin alebo hitech, cena prechodových filtrov lee voči hitech je závratná tak či tak keď hovoríme o živici a lee je naozaj špička, v 100mm hitech robí sklo a cena je zas oproti plastovým Hitech závratná, to sú také paľby, že ak niekto na fotení nezarába, tak pochybujem, že sa to oplatí, iba ak nestráda peniaze.....

inkubbus
2012-02-22 11:39:18+01
príspevok od: transporti686
musím s tebou súhlasiť, podľa stránky lee je to vysokokvalitná optická živica, ono asi skôr ide o to, že ten materiál je kvalitnejší než nejaký cokin alebo hitech, cena prechodových filtrov lee voči hitech je závratná tak či tak keď hovoríme o živici a lee je naozaj špička, v 100mm hitech robí sklo a cena je zas oproti plastovým Hitech závratná, to sú také paľby, že ak niekto na fotení nezarába, tak pochybujem, že sa to oplatí, iba ak nestráda peniaze.....
ked uz ma clovek vybavu s ktorou je spokojny a bavi ho krajinarska fotografia, preco by si nespravil radost aj takymto drahym kuskom skla?

calimero
2012-02-22 11:47:39+01
príspevok od: inkubbus
ked uz ma clovek vybavu s ktorou je spokojny a bavi ho krajinarska fotografia, preco by si nespravil radost aj takymto drahym kuskom skla?
A hlavne keď ti skĺzne z rúk a padne na zem. To musí byť sranda

inkubbus
2012-02-22 11:51:38+01
príspevok od: calimero
A hlavne keď ti skĺzne z rúk a padne na zem. To musí byť sranda
to uz je ale potom tvoj problem, ked si nesikovny zo skla nie su preto aby sa rozbili ked padnu na zem

transporti686
2012-02-22 13:09:17+01
príspevok od: inkubbus
to nemala byť narážka že si ich kúpiť nemôže, ale ľudia, čo sa pýtajú na takéto veci často nemajú vôbec obraz koľko takáto sranda stojí a nakoniec aj tak skončia pri lacnejších variantách-kde kvalita obrazu je postačujúca pre ich potreby, ak rátame že niekto chce používať prechoďáky naozaj vážne tak potrebuje aspoň dve rôzne denzity a dva prechody, čo nám dáva 4ks, pri cene nového aj 100eur za kus je to 400eur, ak to potrebuje a má na to, kľudne, otázka je ešte aj to, či investuje takéto prachy ak fotí na digitál a povie si, však to spravím v pc-čo inak je omyl, ak rozsah scény je väčší ako rozsah digi čipu, ale treba povedať aj to, že tieto filtre majú veľký význam hlavne pri fotení na inverzný film, ktorý ma nižší dyn. rozsah ako digi čipy.

inkubbus
2012-02-22 13:57:50+01
príspevok od: transporti686
to nemala byť narážka že si ich kúpiť nemôže, ale ľudia, čo sa pýtajú na takéto veci často nemajú vôbec obraz koľko takáto sranda stojí a nakoniec aj tak skončia pri lacnejších variantách-kde kvalita obrazu je postačujúca pre ich potreby, ak rátame že niekto chce používať prechoďáky naozaj vážne tak potrebuje aspoň dve rôzne denzity a dva prechody, čo nám dáva 4ks, pri cene nového aj 100eur za kus je to 400eur, ak to potrebuje a má na to, kľudne, otázka je ešte aj to, či investuje takéto prachy ak fotí na digitál a povie si, však to spravím v pc-čo inak je omyl, ak rozsah scény je väčší ako rozsah digi čipu, ale treba povedať aj to, že tieto filtre majú veľký význam hlavne pri fotení na inverzný film, ktorý ma nižší dyn. rozsah ako digi čipy.
jasne, ja som to pochopil. len moj komentar bol skor v tom zmysle, ze ked uz mam vsetko co chcem, tak si obcas doprajem taketo "panske huncutstvo"

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()