Fórum » Objektívy a filtre

Filtre- CPL, ND, UV (kood ?)

Marosh
2011-07-11 21:56:15+02
Zdravím!
Chystám sa investovať do týchto troch druhov filtrov. Najprv som prečítal fotoškolu, potom som pozrel fórum (značnú časť), potom som pozrel e-shopy a ich ceny.... znova som opakovane pozrel fotoškolu a fórum a už naozaj neviem čo bude pre mňa najvýhodnejšie ..

Vlastním Canon 40D + 17-85 IS USM + 50 f/1,8

Ohľadom CPL filtrov... tu je takmer vždy odpoveď Hoya, ale okrem iných sa odporúčal pár krát aj Kood.. oplatí sa v mojom prípade ho kúpiť?
Pýtam sa, lebo od Koodu ma zaujali aj zvyšné 2 filtre, UV majú pomerne lacné, no nepíšu nič o antireflexných vrstvách (konkrétne photonet.sk), rozmýšľal som teda aj o nejakej Hame, do UV sa mi veľmi nechce investovať, pôvodne som ho ani vôbec nechcel ale presvedčili ste ma, že vedia zachrániť objektív pred smrťou ...

A čo sa týka ND, tu sa neviem rozhodnúť vôbec .. Neviem či potrebujem ND4 alebo ND8, rád by som fotil rozmazanú vodu, oblohu, ľudí... pôjde to všetko s 8?
Zaujal ma aj "Fader", bola by to lepšia voľba alebo to proste nevyužijem? ND2-ND400

A ešte posledná otázka... čo si myslíte o tomto ND8... rozdiel medzi ním a Kood je cca 10€:
http://www.mini-max.sk/product/default/1509

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-07-11 22:02:15+02
Pokial pouzijes UV ako ochranny filter, tak nim nafotis vacsinu fotiek a ty chces na nom setrit?

Marosh
2011-07-11 23:01:47+02
Som študent a tak cena u mňa zohráva úlohu... šetriť by som nechcel na ničom, to nikto.. ale pokiaľ chcem kúpiť všetky 3, obávam sa že nemôžu byť úplne NAJ...

viking81
2011-07-11 23:16:19+02
hoya alebo kenko...inakade lacnejsia cesta asi nevedie

denySK
2011-07-12 00:02:27+02
Nad lacnym ND Faderom z ebayu nerozmyslaj, pouzitelny je cenovo okolo 100€.
Lacnejsia cesta vedie, na ebay si pozri filtre znacky JYC PRO-1D, skla pouzivaju udajne rovnake ako Hoya PRO-1D seria, na internete sa da najst test UV a CPL tejto znacky, pri 100% zvecseni nepozorovatelny ubytok ostrosti, taktiez skoro ziadne navysenie odleskov, proste kvalitka...JYC robia ako UV, CPL tak i ND...cena je bezkonkurencna
Co sa tyka toho ND 8 tak ten ti znizi cas o 3 EV cize napr. ked ti bdue vychadzat cas 1/2000 tak po nasadeni filtra budes mat 1/250...nd8 je idealna skor na portrety v slnecnom pocasi pri potrebe pouzivat blesk so synchro casmi blesku (1/250 pri canone), pri 1/2000 by ti blesk neodpalio (pokial nemas drahe modely bleskov
Na rozmazanu vody sa bude dat nd8 pouzit, ale chcelo by to nieco silnejsie.

67mm UV - 8,99 libry -
http://cgi.ebay.co.uk/New-67mm-Pro1-D-Super-Slim-Protector-UV-Lens-Filter-JYC-/260801466768?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN&hash=item3cb8fa9190

67mm CPL - 13,59 libry
http://cgi.ebay.co.uk/JYC-67mm-Pro1-D-Wide-Band-Slim-MC-CPL-C-PL-Lens-Filter-/250850632055?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN&hash=item3a67dce177

67mm ND 8 - 12,64 libry
http://cgi.ebay.co.uk/NEW-JYC-67-mm-Neutral-Density-ND-8-Filter-/280698140103?pt=Camera_Filters&hash=item415ae9b5c7

+ k filtrom si dokup redukcny kruzok zo 67mm na 52mm a mozes ich pouzivat i na tej 50/1.8

calimero
2011-07-12 00:37:13+02
príspevok od: denySK
Nad lacnym ND Faderom z ebayu nerozmyslaj, pouzitelny je cenovo okolo 100€.
Lacnejsia cesta vedie, na ebay si pozri filtre znacky JYC PRO-1D, skla pouzivaju udajne rovnake ako Hoya PRO-1D seria, na internete sa da najst test UV a CPL tejto znacky, pri 100% zvecseni nepozorovatelny ubytok ostrosti, taktiez skoro ziadne navysenie odleskov, proste kvalitka...JYC robia ako UV, CPL tak i ND...cena je bezkonkurencna
Co sa tyka toho ND 8 tak ten ti znizi cas o 3 EV cize napr. ked ti bdue vychadzat cas 1/2000 tak po nasadeni filtra budes mat 1/250...nd8 je idealna skor na portrety v slnecnom pocasi pri potrebe pouzivat blesk so synchro casmi blesku (1/250 pri canone), pri 1/2000 by ti blesk neodpalio (pokial nemas drahe modely bleskov
Na rozmazanu vody sa bude dat nd8 pouzit, ale chcelo by to nieco silnejsie.

67mm UV - 8,99 libry -
http://cgi.ebay.co.uk/New-67mm-Pro1-D-Super-Slim-Protector-UV-Lens-Filter-JYC-/260801466768?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN&hash=item3cb8fa9190

67mm CPL - 13,59 libry
http://cgi.ebay.co.uk/JYC-67mm-Pro1-D-Wide-Band-Slim-MC-CPL-C-PL-Lens-Filter-/250850632055?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN&hash=item3a67dce177

67mm ND 8 - 12,64 libry
http://cgi.ebay.co.uk/NEW-JYC-67-mm-Neutral-Density-ND-8-Filter-/280698140103?pt=Camera_Filters&hash=item415ae9b5c7

+ k filtrom si dokup redukcny kruzok zo 67mm na 52mm a mozes ich pouzivat i na tej 50/1.8
"skla pouzivaju udajne rovnake ako Hoya PRO-1D seria"

To mi pripomína "jedna pani povedala", ale skôr som skeptický. Myslím, že pokiaľ by tam boli použité sklá Hoya, čínsky výrobca JYC by sa s tým určite veľmi rád pochválil, aj na krabičke. Hoya používa vlastné sklá, komplet výroba prebieha v Japonsku (najlacnejšie filtre montuje v Malajzii). JYC je čistá Čína, netvrdím, že tie filtre musia byť zlé, ale s Hoyou budú mať spoločný tak akurát názov Pro1, ktorý okopčili, možno aj zámerne, aby ich filtre ľudia dávali na rovnaký level ako Hoya Pro1.

psykora2
2011-07-12 01:05:28+02
urcite nekupuj lacne filtre, kup radsej jeden a dobry napr. Hoya CPL HD je good, potom dokupis dalsie, kupuj len na najvacsi priemer objektivu ake pouzivas alebo mas v plane kupit (napr. 77mm je optimum pre mna a na mensie objektivy dokupis uz len redukcie), fader nekupuj je to blbost, ani ND8 podla mna ty na vodu nevyuzijes, na to sa zvykne pouzivat ND1000 (napr. verzia od B&W je fajn), UV tiez nepotrebujes ak nefotis nieco akcne (na ochranu objektivu pri pade v terene staci aj slnecna clona), skor si kup este nejaky dobry soft prechodak (soft je univerzalnejsi ako hard)

Marek Janicko
2011-07-12 07:54:51+02
Moj nazor je:
UVcko nutne z dovodu, ze cistis povrch UVcka a nie objektivu, ked sa zasere. A ked ho i poskrabes nedajboze nejakym zrnkom piesku nalepeneho na handricke, tak si len zanadavas. Lepsie, ako keby ta malo klepnut pri poskrabanom objektive.
CPL:po UVcku najviac pouzitelny. A budes ho tahat non-stop pri peknom pocasi.
ND8: je specificky filter a ja osobne ho uz mam par rokov a spravil som s nim asi 5 fotiek. Ono zrazu zistis, ze az tak casto nechodis k tej vode, kde by sa dal pouzit a velakrat vodopady v lese su v tieni, takze staci CPL uz len na vykreslenie neba nad vodou plus vyssiu clonu a mozes sa hrat s casom.

A co sa tyka znaciek. Kupoval by som iba Hoya pokial nechces vlozit nekrestanske peniaze do inych svetovych znaciek. No niekedy i Hoya je v sialenych cenach najme najvyssie verzie.

denySK
2011-07-12 12:18:51+02
príspevok od: calimero
"skla pouzivaju udajne rovnake ako Hoya PRO-1D seria"

To mi pripomína "jedna pani povedala", ale skôr som skeptický. Myslím, že pokiaľ by tam boli použité sklá Hoya, čínsky výrobca JYC by sa s tým určite veľmi rád pochválil, aj na krabičke. Hoya používa vlastné sklá, komplet výroba prebieha v Japonsku (najlacnejšie filtre montuje v Malajzii). JYC je čistá Čína, netvrdím, že tie filtre musia byť zlé, ale s Hoyou budú mať spoločný tak akurát názov Pro1, ktorý okopčili, možno aj zámerne, aby ich filtre ľudia dávali na rovnaký level ako Hoya Pro1.
ver alebo never, mne je to fuk, zbytocne si priplacaj na to iste len pod inou znackou Naco by som mal kupovat ovela drahsiu hoyu ked som videl testovacie obrazky hyc filtrov pri 100% zveseni, a v porovnani s hoyou boli fotky na vlas rovnake, ako ostrostou, tak i "prasiatkami" z protisvetla.
mimochodom, cinsky vyrobca sa tym tak trochu chvali v popise, citujem:

"Features and Specifications:
Made in Japan
Ultra thin 1mm glass ( same class as HOYA Pro 1 series ) "

viking81
2011-07-12 12:47:58+02
príspevok od: denySK
ver alebo never, mne je to fuk, zbytocne si priplacaj na to iste len pod inou znackou Naco by som mal kupovat ovela drahsiu hoyu ked som videl testovacie obrazky hyc filtrov pri 100% zveseni, a v porovnani s hoyou boli fotky na vlas rovnake, ako ostrostou, tak i "prasiatkami" z protisvetla.
mimochodom, cinsky vyrobca sa tym tak trochu chvali v popise, citujem:

"Features and Specifications:
Made in Japan
Ultra thin 1mm glass ( same class as HOYA Pro 1 series ) "
same class a same glass je teda ku3va rozdiel a ked uz nechces priplacat za Hoya....kup si Kenko...ale nic znacky JYC by som si pred objektiv nedal....max tak clonu.....aj ked to nemusi uberat na kresbe ci pridavat prasiatka....ale je polarizacny efekt rovnaky ? a aj ked by bol....tak cinske vyhotovenie nebude take kvalitne

schenker
2011-07-12 13:16:04+02
Tiež mam dešpekt pred Cinou ale čim ďalej si začínam všímať že ich výrobky sú stále kvalitnejšie. Napr flash ttl yongnuo 468 už rok mi pracuje bez problému a zhotovenie je fakt kvalitne. Musíme si uvedomiť že Čina je druha naj ekonomika sveta ,je to aj technologická veľmoc a ved všetko sa tam aj tak vyrába-skoro. Aj Japonske výrobky pred ich industrializáciou brali v Euorope za šmejd .Pravda ak chceš sádzať na istotu ,overená značka je jediná voľba.

viking81
2011-07-12 13:39:20+02
príspevok od: schenker
Tiež mam dešpekt pred Cinou ale čim ďalej si začínam všímať že ich výrobky sú stále kvalitnejšie. Napr flash ttl yongnuo 468 už rok mi pracuje bez problému a zhotovenie je fakt kvalitne. Musíme si uvedomiť že Čina je druha naj ekonomika sveta ,je to aj technologická veľmoc a ved všetko sa tam aj tak vyrába-skoro. Aj Japonske výrobky pred ich industrializáciou brali v Euorope za šmejd .Pravda ak chceš sádzať na istotu ,overená značka je jediná voľba.
mam cinsky stativ triopo....viem o com pises....cina ma aj kvalitne vyrobky....myslim ze lenovo je cinske taktiez...ale tieto vyrobky JYC a podobne ktorych je plny ebay tak sa robia zvadsa na cenu...a veci ktore davam pred optiku sustavu tak by som kupoval kvalitne

schenker
2011-07-12 13:54:22+02
príspevok od: viking81
mam cinsky stativ triopo....viem o com pises....cina ma aj kvalitne vyrobky....myslim ze lenovo je cinske taktiez...ale tieto vyrobky JYC a podobne ktorych je plny ebay tak sa robia zvadsa na cenu...a veci ktore davam pred optiku sustavu tak by som kupoval kvalitne
Ja používam výlučne filtre Hoya ale asi si kúpim par tých JYC na experimenty. No možno budem aj prekvapený, aj keď to veľmi neočakávam. Človek ale nikdy nevie a fotenie je bezodná diera./Myslím finančne/tak by sa zišlo aj niečo v dostatočnej kvalite na setak pre študentov .

radosimun
2011-07-12 14:22:58+02
urcite budes potrebovat UV co tu uz bolo spomenute minimalne na ochranu objektivu pred pripadnym poskrabanim. Mam doma aj 10rocne objektivy a viem, co by z nich bolo, keby som nemal na nich UVcko od zaciatku. Neviem ti poradit znacku, pri UV to podla mna az tak nie je dolezite. Ked vsak budes riesit polarizak tak urcite Hoya CPL PRO1. Pri polarizakoch uz teda rozdiely su. Tu uz vidis velky rozdiel medzi lacnym a drahym filtrom. Na zaciatok ti uplne stacia tieto 2 filtre. ND nechaj na neskor.

denySK
2011-07-12 17:53:57+02
príspevok od: viking81
a v tom je pointa, udajne su filtre od JYC naozaj kvalitovo rovnake ako neustale doporucovane filtre znacky Hoya, treba skusit. Idem hned objednat to NDcko 8

Marek Janicko
2011-07-12 18:03:15+02
Nemaj strach objednaj. Na tvoje objektivy to bude bohate stacit.
Ak budes mat profi skla potom i tak skoncis pri najvyssich triedach a uz pojdes do istoty ci ti to treba alebo je to zbytocnost.

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2011-07-12 18:13:14+02
príspevok od: Marosh
Som študent a tak cena u mňa zohráva úlohu... šetriť by som nechcel na ničom, to nikto.. ale pokiaľ chcem kúpiť všetky 3, obávam sa že nemôžu byť úplne NAJ...
mato mam teraz požicaný system cokin a poviem ti ze to neje na zahodenie... ale casom sa clovek sam dostane ku kvalite ktora ale stoji... chce to čas..

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2011-07-12 18:13:39+02
pardon Marosh :/

Crazy41
2011-07-12 19:35:19+02
kood mam aj CPL aj UV a bol by som rad keby som kupil kvalitnejsie,setril som ako ty a teraz mi sedia iba v skrini,nemaju ziadny coating a prasiatka to robi slusne,co sa tyka ostrosti to som nikdy neskusal ale predpokladam ze na to to nemoze mat zadny efekt,ochranny si kup fakt poradny tak ako to tu uz zaznelo bude sedet na objektive stale,Hoya HD alebo ak chces setrit skus si vyhrat nikonacky l37c na ebay,52mm chodia tak od 15 dolarov

Marosh
2011-07-13 22:38:03+02
ďakujem za postrehy...

Hoya UV HMC 52mm a 67mm sa mi už teda zdajú byť lepšia voľba... teda.. je tu stále menší kompromis, no 6 ochranných vrstiev nie je myslím málo, navyše ho chcem nasadiť na 50 f/1,8... máte iný názor?
Plánujem kúpiť aj slnečné clony, na 17-85 teda určite...

a natrafil som na jednú zaujímavosť... vedeli by ste mi vysvetliť, aký je rozdiel medzi
Hoya UV HMC a Hoya UV HMC (c) ?... je vôbec nejaký?

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()