Fórum » Objektívy a filtre

canon 85 f 1.8

Mária Karľaková
Mária Karľaková 2011-08-02 19:40:35+02
Dobry den. Mam canon 500D a canon EF 70-200mm F4 L ..Rozhodujem sa medzi 50 f1.4 alebo 85 f1.8.. Fotit by som chcela aj portrety ako aj cele postavy a to tiez skor vonku.. takze chcela by som sa spytat ci nieje zbytocna investicia do 85 f1.8 ked uz mam 70-200..

falco.tinnunculus
2011-08-03 22:01:22+02
som za tu 50, pokial nechces s nou fotit ludom hlavy, vtedy zvacsuje nosy. A myslim, ze ked fotis iba hlavu, posluzi Ti 70-200, ved pozadia sa tym padom zbavis orezom a aj HO je pri tom zvacseni slusne mala

mavin
2011-08-04 08:11:03+02
príspevok od: falco.tinnunculus
som za tu 50, pokial nechces s nou fotit ludom hlavy, vtedy zvacsuje nosy. A myslim, ze ked fotis iba hlavu, posluzi Ti 70-200, ved pozadia sa tym padom zbavis orezom a aj HO je pri tom zvacseni slusne mala
toto je pre mna cerstva novinka ze 50 (a este k tomu na ASP-C) zvacsuje nosy. O tom si rad vypocujem viac....

Len tak medzi nami, ludske oko ma priblizne tiez ohniskovu vzdialenost 50 mm.

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2011-08-04 09:32:32+02
príspevok od: mavin
toto je pre mna cerstva novinka ze 50 (a este k tomu na ASP-C) zvacsuje nosy. O tom si rad vypocujem viac....

Len tak medzi nami, ludske oko ma priblizne tiez ohniskovu vzdialenost 50 mm.
ľudské oko dospelého človeka má ohniskovú vzdialenosť cca 22mm.

mavin
2011-08-04 09:43:28+02
príspevok od: branislavbuzek
ano, v tomto sa

mavin
2011-08-04 09:48:10+02
príspevok od: branislavbuzek
sorry, omylom som to odoslal skor, ano vygooglit sa da hodnota 22mm a neostava nic ine ako suhlasit s nou.... a praktickeho hladiska ale cca 50 mm (mozno 55) objektiv zachytava perspektivu, ktoru ludskym okom vnimame... Takze sa neoplati skriepit co je presna hodnota, nakolko ako dobre vidime pri ASP-C a FF senzoroch ohniskova vzdialenost objektivu nie je jedinna premenna, ktora hra pre vyslednu FL ulohu....

Tak ci tak... odborne ponuknuta hodnota 22 je daleko sirsia ako 50 mm objektiv zvacsujuci nosy.... takze vyssie vlozeny prispevok nijako neopravujem

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-04 09:53:40+02
ešte to tu nikto nepovedal ale 85tka ma jednu muchu na najkratšie zaostriteľné vzdialenosti ostrí kúštik dopredu - headshoty napr. - už ked je v zábere pol postavy je dobre a presne na APS_C sa to moc neprejavuje lebo tam človek kvoli headshotu nejde často na minimálku uplne...

plus občas vyskočí aberácia ale to je 1% prípadov ked to vadí

fct.sk
2011-08-04 09:57:56+02
sorry, omylom som to odoslal skor, ano vygooglit sa da hodnota 22mm a neostava nic ine ako suhlasit s nou.... a praktickeho hladiska ale cca 50 mm (mozno 55) objektiv zachytava perspektivu, ktoru ludskym okom vnimame... Takze sa neoplati skriepit co je presna hodnota, nakolko ako dobre vidime pri ASP-C a FF senzoroch ohniskova vzdialenost objektivu nie je jedinna premenna, ktora hra pre vyslednu FL ulohu....

Tak ci tak... odborne ponuknuta hodnota 22 je daleko sirsia ako 50 mm objektiv zvacsujuci nosy.... takze vyssie vlozeny prispevok nijako neopravujem
50 mm je ludske oko ale bez periferneho videnia... 50 mm objektiv pri "close-up" pohlade naozaj tvar deformuje (toto ohnisko uz mierne zvyraznuje perspektivu). Vsimne si to vsak vacsinou len dotycny/a, ktory sa vidi kazdy den v zrkadlo a tym padom ma svoje proporcie "v oku"... Ale pokial mas 70-200 tak 50-kou nebudes nutena fotit close-up. Pre mna bola 50-ka (1,8 a neskor 1,4) najpouzivanejsi objektiv na portrety na APS-C. Na FF ju logicky vystriedala 85-ka (70-200 pouzivam na portrety minimalne...ale podstatne viac s FF ako predtym s APS-C).
P.S.: Idealny stav je mat vsetky objektivy sveta

mavin
2011-08-04 10:14:59+02
príspevok od: fct.sk
50 mm je ludske oko ale bez periferneho videnia... 50 mm objektiv pri "close-up" pohlade naozaj tvar deformuje (toto ohnisko uz mierne zvyraznuje perspektivu). Vsimne si to vsak vacsinou len dotycny/a, ktory sa vidi kazdy den v zrkadlo a tym padom ma svoje proporcie "v oku"... Ale pokial mas 70-200 tak 50-kou nebudes nutena fotit close-up. Pre mna bola 50-ka (1,8 a neskor 1,4) najpouzivanejsi objektiv na portrety na APS-C. Na FF ju logicky vystriedala 85-ka (70-200 pouzivam na portrety minimalne...ale podstatne viac s FF ako predtym s APS-C).
P.S.: Idealny stav je mat vsetky objektivy sveta
tak to s tym "close-up" som veru netusil... nakolko som 50ku predal skor ako som si kupil FF

fct.sk
2011-08-04 10:17:43+02
príspevok od: Jozef Peniak
ešte to tu nikto nepovedal ale 85tka ma jednu muchu na najkratšie zaostriteľné vzdialenosti ostrí kúštik dopredu - headshoty napr. - už ked je v zábere pol postavy je dobre a presne na APS_C sa to moc neprejavuje lebo tam človek kvoli headshotu nejde často na minimálku uplne...

neviem ci to je vseobecna mucha 85-ky...ja s nou fotim na min. vzdialenost dost casto.. nebudem tvrdit ze vzdy je to 100%-ne, ale to sa, zial, pri Canonoch asi tvrdit neda vobec

mavin
2011-08-04 10:22:49+02
neviem ci to je vseobecna mucha 85-ky...ja s nou fotim na min. vzdialenost dost casto.. nebudem tvrdit ze vzdy je to 100%-ne, ale to sa, zial, pri Canonoch asi tvrdit neda vobec
mam podobne skusenosti.... teda s tym ostrenim na najkratsiu vzdialenost - nepostrehol som ziadny FF.

fct.sk
2011-08-04 10:29:58+02
tak to s tym "close-up" som veru netusil... nakolko som 50ku predal skor ako som si kupil FF
no ono aj na APS-C ked napasujes hlavu do hladacika, tak to dotycny moze vidiet.. Nie vzdy, ale casto.. Na oznamka som nafotil kvantum ludi prave 50kou na APS-C a casom som zacal radsej close-up portretom robit radsej orez z vacsieho odstupu..

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-04 10:48:15+02
oba kusy s roznych seriií čo som skušal to robili 100% zhodne + další 2 kamoši mi to popísali - takže asi to je vlastnosť

fct.sk
2011-08-04 11:09:29+02
oba kusy s roznych seriií čo som skušal to robili 100% zhodne + další 2 kamoši mi to popísali - takže asi to je vlastnosť
myslim, ze nieco na tom bude...

fct.sk
2011-08-04 11:25:05+02
myslim, ze nieco na tom bude...
Tak mi to nedalo...a u mna je to v oboch pripadoch prave naopak...mierny back focus. Ciara by mala byt najostrejsia, jedna tretina by mala byt ostra este pred a dve tretiny za (cca):
http://www.eduart.sk/images/temp/85-ka_001.jpg
http://www.eduart.sk/images/temp/85-ka_002.jpg
To sme babe asi nepomohli, co?

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-04 11:35:58+02
Tak mi to nedalo...a u mna je to v oboch pripadoch prave naopak...mierny back focus. Ciara by mala byt najostrejsia, jedna tretina by mala byt ostra este pred a dve tretiny za (cca):
no ja ciary nefotím tak neviem ako to tu funguje, ale ten text okolo sa mi nezdá dobrý na testovanie presnosti AF lebo sa ti chytí AF bohvie kde , ale proste jak som pisal mi to v praxi funguje s 5DII, 40D, 60D,

mavin
2011-08-04 11:37:32+02
mas zaujimavu knizku rozcitanu

mavin
2011-08-04 11:39:31+02
no skusim aj ja nejake testy porobit.... moj kus bol kupovany v roku 2006

mathino
2011-08-04 12:01:22+02

Hej hej toto iste som si vsimol aj ja, ze pri minimalke ide mierne dopredu. A ta abrebacia nie je az taky problem. Fotim nou na 450D a som spokojny

fct.sk
2011-08-04 12:03:50+02
mas zaujimavu knizku rozcitanu
kokso..to je vyukova pomocka

fct.sk
2011-08-04 12:06:33+02
no ja ciary nefotím tak neviem ako to tu funguje, ale ten text okolo sa mi nezdá dobrý na testovanie presnosti AF lebo sa ti chytí AF bohvie kde , ale proste jak som pisal mi to v praxi funguje s 5DII, 40D, 60D,
no AF by sa malo chytit tam, kde je AF bod, vsakze? ...a ci sa chyti na ciaru alebo spodok ci vrch pismen okolo je v principe jedno. Napokon asi nikto nefoti bielu plochu s ciarou v strede, takze to ze AF sa chyti bohvie kde mozes proklamovat vzdy

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()