Dobry den. Mam canon 500D a canon EF 70-200mm F4 L ..Rozhodujem sa medzi 50 f1.4 alebo 85 f1.8.. Fotit by som chcela aj portrety ako aj cele postavy a to tiez skor vonku.. takze chcela by som sa spytat ci nieje zbytocna investicia do 85 f1.8 ked uz mam 70-200..
oba kusy s roznych seriií čo som skušal to robili 100% zhodne + další 2 kamoši mi to popísali - takže asi to je vlastnosť
Frontfocus/backfocus nie je ani tak záležitosť objektívu ako tela. Objektív nevie, kedy je zaostrené. Moja 85/1.8 ostrila na blízko úplne perfektne, no na diaľku mala taký problém, že na nekonečno ani nedoostrila, vždy to bolo vpred. Ale to mi robili aj iné objektívy (70-200/2.8). Dal som si teda naštelovať telo a teraz je to v pohode, aj keď tá 85 je teraz nablízko nejaký milimeter mimo, ale na normálnej fotke to nepostrehnem (tým myslím, nepozerať sa na fotku ako na billboard v priblížení 1:1). V každom prípade aj toto smeruje k tomu, že tie 85 inak ostria na blízko a inak na diaľku. Kamoš mi hovoril, že aj jeho 85/1.2L je na tom podobne (na blízko OK, na diaľku zle).
no AF by sa malo chytit tam, kde je AF bod, vsakze? ...a ci sa chyti na ciaru alebo spodok ci vrch pismen okolo je v principe jedno. Napokon asi nikto nefoti bielu plochu s ciarou v strede, takze to ze AF sa chyti bohvie kde mozes proklamovat vzdy
Frontfocus/backfocus nie je ani tak záležitosť objektívu ako tela. Objektív nevie, kedy je zaostrené. Moja 85/1.8 ostrila na blízko úplne perfektne, no na diaľku mala taký problém, že na nekonečno ani nedoostrila, vždy to bolo vpred. Ale to mi robili aj iné objektívy (70-200/2.8). Dal som si teda naštelovať telo a teraz je to v pohode, aj keď tá 85 je teraz nablízko nejaký milimeter mimo, ale na normálnej fotke to nepostrehnem (tým myslím, nepozerať sa na fotku ako na billboard v priblížení 1:1). V každom prípade aj toto smeruje k tomu, že tie 85 inak ostria na blízko a inak na diaľku. Kamoš mi hovoril, že aj jeho 85/1.2L je na tom podobne (na blízko OK, na diaľku zle).
tak potom neviem prečo to robi na 60D, 40D, 5DII 1DII, 1D4 , 1Ds II,
nie tak doslova, skôr som to myslel, že to berú vážnejšie, fotím si decká, svoju ženu a podobne. Normálne sú usmievaví, hraví, keď mám tú 17-40 a som blízko nich. Ale keď dám to biele delo, tak sa zmenia, sa mi zdá. Ale nechcel som byť zlý na 70-200, som si spomenul, že mi dobre poslúžil tam, kde som bol ako divák a nedostal som sa blízko (koncert, rekonštrukcia kuruckej bitky a podobne), mám to aj tu na e-phote snímky z nej, takže beriem späť - osvedčila sa mi aj tento zoomový teleobjektív, ale aj tak si našetrím na pevnú 85-ku
tak tak, pevne sklo je pevne sklo a plus skvely zoom- nohy a mas
ahojte, vsimam ze stara tema ale nechcem zbytocne vytvarat novu. Mam canon 550D a planujem si kupit prave tento objektiv. Mam na vas len zopar (ozaj ze primitivnych) otazok ktore ma celkom zaujimaju. 1.: v prepocte mi na 550D cku spravi 85mm ohnisko 136mm ( ak dobre pocitam), zaujima ma ci take ohnisko udrzim v ruke (teda ci je pouzitelne bez stativu) napr. pri case 1/100 s 2.: Za bezneho slnecneho dna pri pouziti clony napr. f2 budem potrebovat aj nejaky ND filter aby neboli fotky prepalene ? dedukujem ze ano, otazka je ake cislo ? 4, 6 alebo az 8 ? 3.: Je rozostrenie pozadia lepsie pri dlhsom ohnisku alebo pri kratsom (v porovnani s 50mm f1,4 USM) pri snimani napr celej osoby a pri snimani napr. od pol pasa hore. 4.: Priblizne z kolkych metrov musi fotograf s ohniskom 136mm fotit celu postavu ?
Tiez som zvazoval 50mm f1,4 USM, no skor ma laka ta 85-ka + pripadne casom dokupim 50mm plastacika 1,8
Vopred sorry za mozno hlupe OT, ale fakt ma to zaujima, bolo by to moje 1. poriadnejsie pevne sklo. DIKES.
ahojte, vsimam ze stara tema ale nechcem zbytocne vytvarat novu. Mam canon 550D a planujem si kupit prave tento objektiv. Mam na vas len zopar (ozaj ze primitivnych) otazok ktore ma celkom zaujimaju. 1.: v prepocte mi na 550D cku spravi 85mm ohnisko 136mm ( ak dobre pocitam), zaujima ma ci take ohnisko udrzim v ruke (teda ci je pouzitelne bez stativu) napr. pri case 1/100 s 2.: Za bezneho slnecneho dna pri pouziti clony napr. f2 budem potrebovat aj nejaky ND filter aby neboli fotky prepalene ? dedukujem ze ano, otazka je ake cislo ? 4, 6 alebo az 8 ? 3.: Je rozostrenie pozadia lepsie pri dlhsom ohnisku alebo pri kratsom (v porovnani s 50mm f1,4 USM) pri snimani napr celej osoby a pri snimani napr. od pol pasa hore. 4.: Priblizne z kolkych metrov musi fotograf s ohniskom 136mm fotit celu postavu ?
Tiez som zvazoval 50mm f1,4 USM, no skor ma laka ta 85-ka + pripadne casom dokupim 50mm plastacika 1,8
Vopred sorry za mozno hlupe OT, ale fakt ma to zaujima, bolo by to moje 1. poriadnejsie pevne sklo. DIKES.
1. 1/100 je naozaj na hrane. Aj malý pohyb môže znehodnotiť fotografiu 2. Záleží od scény, v akej budeš fotiť. ND filter ti rozdiel medzi jasnými a tmavými časťami scény nevyrovná. Pokiaľ budeš fotiť proti jasnej oblohe a budeš chcieť mať dobre exponovaný objekt, prepaly budeš mať vždy 3. pri dlhšom 4. na aps-c cca 10-12 metrov
1. spravne pocitas...bude to 136mm po prepocte a ci udrzis cas 1/100 v ruke....tak to neviem....zalzi na tvojej sikovnosti...na tom ako mas pevne ruky a na tom ako vies spravne dychat pri tom....potom mozes pouzit monopod alebo sa o nieco opriet....ale myslim ze by sa to malo dat udrzat...
2. za bezbeho slnecneho dna asi ano...ale tiez nevieme presne kolko svetla bude na scene....ci to bude na prave poludnie alebo na vecer....ci budes v tieni alebo nie...a ked chces mat istotu...zobed ND8...to ti uberie 3 EV.....to by mohlo stacit...
3. rozostrene pozadie ovplyvnujes ohniskovou vzdialenostou....cim vacsie tym mensia HO....rozostrenejsie pozadie....potom clonou....cim nizsie clonove cislo tak tym mensia HO a nakoniec vzdialenostou k predmetu....cim blizsie tym mensia HO....a neviem ci zo skusenosti povedat ktore lepsie rozostri pozadie...lebo postavu od pasa hore budes snimat z roznych vzdialenosti...s inymi ohniskami a na inych clonach skus pouzit nejako DOF calculator na nete a cekni si to presne
4. opet to zalezi na tom ze ako moc velku postavu chces fotit ale na celu postavu budes musiet dost daleko cuvnut tomu ver
ako pisu chlapi nadomnou...136mm je spravny prepocet...100s je nahrane, ale JP udrzal 25s v krasnej ostrosti, takze je to individualne...s nd filtrami nemam skusenost, len s polarizakom (ale aj ten urobi svoju robotu dobre). mam aj 50 f1.4 aj 85 f1.8 a fotim vzdy len zruky, ani monopod ani trojnozka...mylsim ze tvoj plan ma 85 a dokupit 50 f1.8 je dobry plan
1.: aha takze 1/100 tazko no pri clone do f3 za dobrych svet. podmienkach by mal byt cas teoreticky nizsi. 2.: viem ze mi rozdiel medzi jasnymi a tmavymi castami sceny nevyrovna, nato su prechodove (ak sa nemylim ) , viking ma pochopil dobre, ano na to som sa pytal pretoze niekde som cital ze pri clone f2 za jasneho slnecneho dna budu vraj fotky aj pri najnizsom ISE (100) a najnizsom case co je cca 1/4000 preexoponovane. 3.: takze pri dlhsom ohnisku je pozadie viac rozostrene ale zaroven si dalej od foteneho predmetu. ( a cim si dalej od foteneho prdmetu tym je pozadie menej rozostrene). takze mam to chapat tak ze napr pri 50mm je kratsie ohnisko ale kedze si blizsie k fotenemu predmetu dosiahnes cca rovnake rozostrenie ako s dlhsim ohniskom a tym padom vecsej dialky ? ....... inac trocha nechapem ako budem fotit postavu inymi ohniskami ked je to pevne sklo ? a mam namysli porovnanie pri rovnakej clonu (napr f2). len som chcel ci niekto nepostrehol ktory objektiv ( ci 50 mm alebo 85mm) rozostri pozadie za rovnakych podmienok lepsie. 4.: tak nie liliputana, ale normalnu osobu priemer 170 cm 10 - 12 m je spoko myslim cakal som viac cez 20 - 25m.
Fotim cele postavy na 200mm (velmi casto) a nieje to ziadna brutal vzdialenost. Nejakych 140mm bude brnkacka.
1.: aha takze 1/100 tazko no pri clone do f3 za dobrych svet. podmienkach by mal byt cas teoreticky nizsi. 2.: viem ze mi rozdiel medzi jasnymi a tmavymi castami sceny nevyrovna, nato su prechodove (ak sa nemylim ) , viking ma pochopil dobre, ano na to som sa pytal pretoze niekde som cital ze pri clone f2 za jasneho slnecneho dna budu vraj fotky aj pri najnizsom ISE (100) a najnizsom case co je cca 1/4000 preexoponovane. 3.: takze pri dlhsom ohnisku je pozadie viac rozostrene ale zaroven si dalej od foteneho predmetu. ( a cim si dalej od foteneho prdmetu tym je pozadie menej rozostrene). takze mam to chapat tak ze napr pri 50mm je kratsie ohnisko ale kedze si blizsie k fotenemu predmetu dosiahnes cca rovnake rozostrenie ako s dlhsim ohniskom a tym padom vecsej dialky ? ....... inac trocha nechapem ako budem fotit postavu inymi ohniskami ked je to pevne sklo ? a mam namysli porovnanie pri rovnakej clonu (napr f2). len som chcel ci niekto nepostrehol ktory objektiv ( ci 50 mm alebo 85mm) rozostri pozadie za rovnakych podmienok lepsie. 4.: tak nie liliputana, ale normalnu osobu priemer 170 cm 10 - 12 m je spoko myslim cakal som viac cez 20 - 25m.
chlapi diky za reakcie. pomohli ste
uz sa vyjadrim len k tomu tretiemu bodu.....85-ka je na tvar....50-ka na od pasa....a 35 ka na celu postavu....napr a este mozes umiestnit postavu daleko od pozadia...aj tak dosiahnes lepsieho odpichnutia
mne zas 85tka obcas zle zaostrila na velmi kratku vzdialenost bliziacu sa k minimalnej zaostrovacej (tvar na celom snimku).. na dlhsie vzdialenosti to bolo vzdy fayn
canon 85 f 1.8
1.: v prepocte mi na 550D cku spravi 85mm ohnisko 136mm ( ak dobre pocitam), zaujima ma ci take ohnisko udrzim v ruke (teda ci je pouzitelne bez stativu) napr. pri case 1/100 s
2.: Za bezneho slnecneho dna pri pouziti clony napr. f2 budem potrebovat aj nejaky ND filter aby neboli fotky prepalene ? dedukujem ze ano, otazka je ake cislo ? 4, 6 alebo az 8 ?
3.: Je rozostrenie pozadia lepsie pri dlhsom ohnisku alebo pri kratsom (v porovnani s 50mm f1,4 USM) pri snimani napr celej osoby a pri snimani napr. od pol pasa hore.
4.: Priblizne z kolkych metrov musi fotograf s ohniskom 136mm fotit celu postavu ?
1.: v prepocte mi na 550D cku spravi 85mm ohnisko 136mm ( ak dobre pocitam), zaujima ma ci take ohnisko udrzim v ruke (teda ci je pouzitelne bez stativu) napr. pri case 1/100 s
2.: Za bezneho slnecneho dna pri pouziti clony napr. f2 budem potrebovat aj nejaky ND filter aby neboli fotky prepalene ? dedukujem ze ano, otazka je ake cislo ? 4, 6 alebo az 8 ?
3.: Je rozostrenie pozadia lepsie pri dlhsom ohnisku alebo pri kratsom (v porovnani s 50mm f1,4 USM) pri snimani napr celej osoby a pri snimani napr. od pol pasa hore.
4.: Priblizne z kolkych metrov musi fotograf s ohniskom 136mm fotit celu postavu ?
2. Záleží od scény, v akej budeš fotiť. ND filter ti rozdiel medzi jasnými a tmavými časťami scény nevyrovná. Pokiaľ budeš fotiť proti jasnej oblohe a budeš chcieť mať dobre exponovaný objekt, prepaly budeš mať vždy
3. pri dlhšom
4. na aps-c cca 10-12 metrov
2. za bezbeho slnecneho dna asi ano...ale tiez nevieme presne kolko svetla bude na scene....ci to bude na prave poludnie alebo na vecer....ci budes v tieni alebo nie...a ked chces mat istotu...zobed ND8...to ti uberie 3 EV.....to by mohlo stacit...
3. rozostrene pozadie ovplyvnujes ohniskovou vzdialenostou....cim vacsie tym mensia HO....rozostrenejsie pozadie....potom clonou....cim nizsie clonove cislo tak tym mensia HO a nakoniec vzdialenostou k predmetu....cim blizsie tym mensia HO....a neviem ci zo skusenosti povedat ktore lepsie rozostri pozadie...lebo postavu od pasa hore budes snimat z roznych vzdialenosti...s inymi ohniskami a na inych clonach
4. opet to zalezi na tom ze ako moc velku postavu chces fotit
2.: viem ze mi rozdiel medzi jasnymi a tmavymi castami sceny nevyrovna, nato su prechodove (ak sa nemylim
3.: takze pri dlhsom ohnisku je pozadie viac rozostrene ale zaroven si dalej od foteneho predmetu. ( a cim si dalej od foteneho prdmetu tym je pozadie menej rozostrene). takze mam to chapat tak ze napr pri 50mm je kratsie ohnisko ale kedze si blizsie k fotenemu predmetu dosiahnes cca rovnake rozostrenie ako s dlhsim ohniskom a tym padom vecsej dialky ? ....... inac trocha nechapem ako budem fotit postavu inymi ohniskami ked je to pevne sklo ? a mam namysli porovnanie pri rovnakej clonu (napr f2). len som chcel ci niekto nepostrehol ktory objektiv ( ci 50 mm alebo 85mm) rozostri pozadie za rovnakych podmienok lepsie.
4.: tak nie liliputana, ale normalnu osobu priemer 170 cm
2.: viem ze mi rozdiel medzi jasnymi a tmavymi castami sceny nevyrovna, nato su prechodove (ak sa nemylim
3.: takze pri dlhsom ohnisku je pozadie viac rozostrene ale zaroven si dalej od foteneho predmetu. ( a cim si dalej od foteneho prdmetu tym je pozadie menej rozostrene). takze mam to chapat tak ze napr pri 50mm je kratsie ohnisko ale kedze si blizsie k fotenemu predmetu dosiahnes cca rovnake rozostrenie ako s dlhsim ohniskom a tym padom vecsej dialky ? ....... inac trocha nechapem ako budem fotit postavu inymi ohniskami ked je to pevne sklo ? a mam namysli porovnanie pri rovnakej clonu (napr f2). len som chcel ci niekto nepostrehol ktory objektiv ( ci 50 mm alebo 85mm) rozostri pozadie za rovnakych podmienok lepsie.
4.: tak nie liliputana, ale normalnu osobu priemer 170 cm
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie