Prosim vas, v tejto kategorii fora som sa dostal az na 6 stranu. Hladal som info o polarizakoch a UVckach. Precital som vlakna o nich. No nedocital som sa ci na Hoya Pro1D polarizak a Hoya UV Pro1D 67 mmetrovky slimky sa da dat krytka objektivu a pripevnit slnecna clona. Mam Nikon D5000 a 18-105 mm Nikkor. Polarizak by nemal robit problemi (vinetacia a tak) aj ked som to len dedukoval z recenzii kupujucich http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B000KL5T9G/ref=cm_cr_dp_all_helpful?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
No vacsie starosti mi robi UVcko, je mi ho treba? V jednom z vlaken sa hadate ze ci UV znizuje (citelne) kvalitu a ostrost fotky alebo nie. Totiz bol som rozhodnuty na 90% ze s polarizakom si kupim aj UV predsa ako ochranu, no teraz mam akusi neistotu co ked do UV vrazim peniaze =42e za Hoya UV Pro - 62e za HD uz nedam, a budem mat neostre foto(dufam, ze odlesky isto nie pri znacke Hoya) Som zatial amater. Rad si dam poradit od skusenejsich.
Mam niekolko Hoya UV PRO 1D (aj 67mm), krytka objektivu (Nikon,Tamron,Tokina) ide v pohode nasadit...ci je UV potreba? To je vec nazoru, ja pre istotu mam a hlavne u sirokacov, napr. moja Tokina 11-16 ma predny clen dost vypukly, tak hrozi nechcene osahanie prstom atd...
Neboj sa ziadnej degradacie. Je to takmer uplne nepostrehnutelne. 99% ludi by nevedelo co je s UV a co nie. Odlesky je uz ina vec, vzdy budu vacsie ako bez neho. Ale je tu jedna dobra sprava, ked fotis v protisvetle, mozes ho dat dole Na obidva sa da dat krytka objektivu. Slnecna clona s tym nema nic spolocneho.
tak dakujem za informacie. Uz sa tesim ako vybehnem do Tatier s polarizakom Este sa musim niekde docitat ako ho najlepsie vyuzit urcite to ma neake zasady. Napr. ako si tomis.ales pisal s tymi odleskami pri UV. Kolegina mi inak hovorila, ze od kedy ma UV tak sa jej zadaju tie fotky lepsie co sa tyka farieb a tak..
PS: to si budem musiet dokupit na nich puzdra alebo su dodavane vlastne v nich(balenie sa da pouzit ako puzdro) Poradili by ste mi znacku (sadu) tabulkovych prechodakov s prislusenstvom, prosim.
Puzdra k filtrom sú štandardne. Štvorcové prechodové Hitech, majú slušný pomer cena/kvalita. Držiak na štvorcové filtre postačí hocijaký mejd in čajna.
tak dakujem za informacie. Uz sa tesim ako vybehnem do Tatier s polarizakom Este sa musim niekde docitat ako ho najlepsie vyuzit urcite to ma neake zasady. Napr. ako si tomis.ales pisal s tymi odleskami pri UV. Kolegina mi inak hovorila, ze od kedy ma UV tak sa jej zadaju tie fotky lepsie co sa tyka farieb a tak..
Nezabudni ze ak polarizak natocis do pozadovanej polohy a cvakas a potom fotak otocis o 90 stupnov ucinok polarizaku nie len ze nie je vidiet, ale ma presne opacny efekt. To znamena, ze odlesky prejdu cez filter bez zmeny intenzity zatial co ziaduce svetlo je standartne potlacene o cca 2 EV, podla polarizaku. Nezabudaj na to. Toto nikde nepisu! Aj keby mali. Vyskusaj a uvidis. VSADE na premudrelych forach a v nekonecne mudrych knihach pisu stale to iste ale toto som cital iba na jednom mieste. Kolegina s UV mam mozno pravdu, ak pouziva fotak kde nieje uz priamo na cipe UV filter.
uvedeny kvalitny UV filter opticku kvalitu nezhorsuje, dokonca ju malicko zlepsuje, aj na slim verziu ide nasadit krytka, takze nielenze ti bude chranit predny clen objektivu pred poskodenim, ale ti bude aj zlepsovat opticku kvalitu, do kvalitneho UV filtra sa investovat oplati, najmä ked mas drahsi objektiv
Nezabudni ze ak polarizak natocis do pozadovanej polohy a cvakas a potom fotak otocis o 90 stupnov ucinok polarizaku nie len ze nie je vidiet, ale ma presne opacny efekt. To znamena, ze odlesky prejdu cez filter bez zmeny intenzity zatial co ziaduce svetlo je standartne potlacene o cca 2 EV, podla polarizaku. Nezabudaj na to. Toto nikde nepisu! Aj keby mali. Vyskusaj a uvidis. VSADE na premudrelych forach a v nekonecne mudrych knihach pisu stale to iste ale toto som cital iba na jednom mieste. Kolegina s UV mam mozno pravdu, ak pouziva fotak kde nieje uz priamo na cipe UV filter.
polarizak ma aj vyhody aj nevyhody, tak ako vsetko, polarizuje slnecne luce dopadajuce pod urcitym uhlom, tym zvyraznuje napr. farby krajiny, oblaky vystupia do popredia, odstranuje neziaduce odlesky od predmetov, nie je dobre ho vsak stale pouzivat, niekedy potrebujes tie odlesky,ked je zamracene a svetla vela nie je, je jeho pouzitie zbitocne-nie je co polarizovat, nevyhodou je,ze zmensuje mnozstvo svetla, treba pridat ISO, pouzit stativ,ja ho pouzivam takmer stale, iba obcas ho davam dole z objektivu
A zas jedna pripomienka, ze ak by UV filter bol tak neuveritelne dobra vec, tak za ucelom lepsich vysledkov (a nie ken v testoch) by vyrobcovia objektivov priamo UV filtre prikladali ... Ak sa nasadi UV filter, treba aj dokonalu slnecnu clonu, to tu asi zabudol kazdi dodat. Ak priatelka bada zlepsenie svojich snimkov, moze to mat aj inu pricinu (explicitne - vycistenie prednej sosovky vydrzi ovela dlhsie s UV filtrom, kym utriet UV filter nevaha nik pred kazdym fotenim a tak ...) Takze k dokonalosti tvojich zaberov uz len filtre chybaju? Mam objektiv asi 90 rokov stary a nie je nijako zvonka poskodeny. Zato medzi sosovkami kopu prachu ... Nemyslim si, ze drahy objektiv sa az tak lisi vykonom od toho lacnejsieho, a ten maly rozdiel zabit natrvalo nasrobovanym UV-ckom ... Polarizacny filter nevydrzi naveky a z casu na cas treba kupit novy ... Takze smelo investuj.
nečítaj, kašli na teóriu a FOŤ. Odlesky majú niekedy čaro. Príde doba, kedy budú inteligentné a opticky super objektívy a SW inžinieri budú do PS.XX vyrábať filter na tvorbu PRASIATOK. Že RETRO
Puzdra k filtrom sú štandardne. Štvorcové prechodové Hitech, majú slušný pomer cena/kvalita. Držiak na štvorcové filtre postačí hocijaký mejd in čajna.
Si myslím, že aj všetko ostatné kvázi MARKED je Čajna Nie všetko Čajna musí byť šmejd. Čajna má super ceny.
Dik za radu. Ale ved v konecnom dosledku ked prestavim polarizak "o 90 stupnov" teda zladim s kompoziciou tak funguje ako ma vsak?
A zas jedna pripomienka, ze ak by UV filter bol tak neuveritelne dobra vec, tak za ucelom lepsich vysledkov (a nie ken v testoch) by vyrobcovia objektivov priamo UV filtre prikladali ... Ak sa nasadi UV filter, treba aj dokonalu slnecnu clonu, to tu asi zabudol kazdi dodat. Ak priatelka bada zlepsenie svojich snimkov, moze to mat aj inu pricinu (explicitne - vycistenie prednej sosovky vydrzi ovela dlhsie s UV filtrom, kym utriet UV filter nevaha nik pred kazdym fotenim a tak ...) Takze k dokonalosti tvojich zaberov uz len filtre chybaju? Mam objektiv asi 90 rokov stary a nie je nijako zvonka poskodeny. Zato medzi sosovkami kopu prachu ... Nemyslim si, ze drahy objektiv sa az tak lisi vykonom od toho lacnejsieho, a ten maly rozdiel zabit natrvalo nasrobovanym UV-ckom ... Polarizacny filter nevydrzi naveky a z casu na cas treba kupit novy ... Takze smelo investuj.
Dokonalost mojich fotiek samozrejme ze nevyriesia filtre. Nato je potrebny dobry fotograf. Myslim si ale ze polarizacny tomu dost pomoze. Sem tam resp. stale sa divim a bijem hlavu o mur ked vidim na youtube tutorialy kde tipek http://www.youtube.com/watch?v=_exBi5TglDA za 15 min urobi tak kontrastne a skvele foto, stavim sa ze keby som tam bol ja na jeho mieste tak tak kvalitne foto a tym mam na mysli nie kompoziciu ale ostrost pestrost a hlavne jas fotiek neurobim. Neupravuje to on v PP kym to zavesi do videa?? Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Dokonalost mojich fotiek samozrejme ze nevyriesia filtre. Nato je potrebny dobry fotograf. Myslim si ale ze polarizacny tomu dost pomoze. Sem tam resp. stale sa divim a bijem hlavu o mur ked vidim na youtube tutorialy kde tipek http://www.youtube.com/watch?v=_exBi5TglDA za 15 min urobi tak kontrastne a skvele foto, stavim sa ze keby som tam bol ja na jeho mieste tak tak kvalitne foto a tym mam na mysli nie kompoziciu ale ostrost pestrost a hlavne jas fotiek neurobim. Neupravuje to on v PP kym to zavesi do videa?? Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Videa by Gavina Hoey mam velmi rad, pozrel som snad vsetky, ale jeho fotky mi pridu az priliz presaturovane a preostrene... mas pravdu, on ich pred vlozenim do videa samozrjeme najprv upravi, na moj vkus niekedy az moc... ale aj tak je to subjektivne, niekomu sa to pacit moze
Videa by Gavina Hoey mam velmi rad, pozrel som snad vsetky, ale jeho fotky mi pridu az priliz presaturovane a preostrene... mas pravdu, on ich pred vlozenim do videa samozrjeme najprv upravi, na moj vkus niekedy az moc... ale aj tak je to subjektivne, niekomu sa to pacit moze
Pri použití polarizáku použiješ slnečnú clonu s problémami, lebo s CPL potrebuješ otáčať. Pri UV-čku bez problémov.
Ja CPL používam s nasadenou slnečnou clonou často a nie je to až také problematické, jedným prstom sa to vpohode dá otáčať, akurát treba dávať pozor aby sa otáčala len predná časť, raz som ho takto nechtiac odšruboval celý, takmer padol .. no dá sa to naučiť
Ja CPL používam s nasadenou slnečnou clonou často a nie je to až také problematické, jedným prstom sa to vpohode dá otáčať, akurát treba dávať pozor aby sa otáčala len predná časť, raz som ho takto nechtiac odšruboval celý, takmer padol .. no dá sa to naučiť
no pytal som sa kamarata tak on napr ma na to kupenu clonu. Ta ma taky obdlznicek vyrezany aby sa dalo otacat s CPL.
Hoya Pro1D a Hoya UV Pro1D
Prosim vas, v tejto kategorii fora som sa dostal az na 6 stranu. Hladal som info o polarizakoch a UVckach. Precital som vlakna o nich. No nedocital som sa ci na Hoya Pro1D polarizak a Hoya UV Pro1D 67 mmetrovky slimky sa da dat krytka objektivu a pripevnit slnecna clona.
Mam Nikon D5000 a 18-105 mm Nikkor.
Polarizak by nemal robit problemi (vinetacia a tak) aj ked som to len dedukoval z recenzii kupujucich http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B000KL5T9G/ref=cm_cr_dp_all_helpful?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
No vacsie starosti mi robi UVcko, je mi ho treba? V jednom z vlaken sa hadate ze ci UV znizuje (citelne) kvalitu a ostrost fotky alebo nie. Totiz bol som rozhodnuty na 90% ze s polarizakom si kupim aj UV predsa ako ochranu, no teraz mam akusi neistotu co ked do UV vrazim peniaze =42e za Hoya UV Pro - 62e za HD uz nedam, a budem mat neostre foto(dufam, ze odlesky isto nie pri znacke Hoya)
Som zatial amater. Rad si dam poradit od skusenejsich.
Na obidva sa da dat krytka objektivu. Slnecna clona s tym nema nic spolocneho.
Kolegina mi inak hovorila, ze od kedy ma UV tak sa jej zadaju tie fotky lepsie co sa tyka farieb a tak..
Poradili by ste mi znacku (sadu) tabulkovych prechodakov s prislusenstvom, prosim.
Kolegina mi inak hovorila, ze od kedy ma UV tak sa jej zadaju tie fotky lepsie co sa tyka farieb a tak..
Kolegina s UV mam mozno pravdu, ak pouziva fotak kde nieje uz priamo na cipe UV filter.
Kolegina s UV mam mozno pravdu, ak pouziva fotak kde nieje uz priamo na cipe UV filter.
Ak sa nasadi UV filter, treba aj dokonalu slnecnu clonu, to tu asi zabudol kazdi dodat.
Ak priatelka bada zlepsenie svojich snimkov, moze to mat aj inu pricinu (explicitne - vycistenie prednej sosovky vydrzi ovela dlhsie s UV filtrom, kym utriet UV filter nevaha nik pred kazdym fotenim a tak ...)
Takze k dokonalosti tvojich zaberov uz len filtre chybaju?
Mam objektiv asi 90 rokov stary a nie je nijako zvonka poskodeny. Zato medzi sosovkami kopu prachu ... Nemyslim si, ze drahy objektiv sa az tak lisi vykonom od toho lacnejsieho, a ten maly rozdiel zabit natrvalo nasrobovanym UV-ckom ...
Polarizacny filter nevydrzi naveky a z casu na cas treba kupit novy ... Takze smelo investuj.
Ak sa nasadi UV filter, treba aj dokonalu slnecnu clonu, to tu asi zabudol kazdi dodat.
Ak priatelka bada zlepsenie svojich snimkov, moze to mat aj inu pricinu (explicitne - vycistenie prednej sosovky vydrzi ovela dlhsie s UV filtrom, kym utriet UV filter nevaha nik pred kazdym fotenim a tak ...)
Takze k dokonalosti tvojich zaberov uz len filtre chybaju?
Mam objektiv asi 90 rokov stary a nie je nijako zvonka poskodeny. Zato medzi sosovkami kopu prachu ... Nemyslim si, ze drahy objektiv sa az tak lisi vykonom od toho lacnejsieho, a ten maly rozdiel zabit natrvalo nasrobovanym UV-ckom ...
Polarizacny filter nevydrzi naveky a z casu na cas treba kupit novy ... Takze smelo investuj.
Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
Akoze ja mam drahe sklo? 18-105mm stalo okolo 250e(kit) urcite je v nom plastovy clen v tych sklach.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa