Chcem si kupit portretny svetelny objektiv a teraz mam moznost kupi noveho obj. nikkor af-s 85mm f1.4 G za 1250€. Je tu vsak otazka ci objektiv naozaj stoji aj za tuto vyhodnu cenu. Druha moznost je kupa obj. nikkor 85mm f1.8 D, ktory je styrikrat lacnejsi a co som pozeral recenziu napr. na photozone.de ma tento objektiv velmi dobre hodnotenie. Pouzitie bude na D700. Vopred dakujem za vase nazory.
To máš ako rozhodovať sa medzi Mercedesom a Octáviou... Podľa mňa sú obe autá výborné, len z úplne iných kategórií... 85 1.4 G je špička, nič lepšie od Nikonu nedostaneš, zodpovedá tomu aj cena. Ak na to máš, ber ho a bude spokojný snáď aj do konca života. Ak riešiš aj peniaze, 85 1.8 D je výborný objektív, neskutočný pomer cena/výkon, jediným mínusom je snáď to protisvetlo, na ktoré je dosť náchylný. Prikladám ukážku z 1.8 D na f2.2
Chcem si kupit portretny svetelny objektiv a teraz mam moznost kupi noveho obj. nikkor af-s 85mm f1.4 G za 1250€. Je tu vsak otazka ci objektiv naozaj stoji aj za tuto vyhodnu cenu. Druha moznost je kupa obj. nikkor 85mm f1.8 D, ktory je styrikrat lacnejsi a co som pozeral recenziu napr. na photozone.de ma tento objektiv velmi dobre hodnotenie. Pouzitie bude na D700. Vopred dakujem za vase nazory.
Tazko povedat... ak si v plnke a peniaze nechraju rolu, alebo ak sa fotenim zivis, tak ber 1.4G. V opacnom pripade postaci 1.8D ktory je tiez super. Pripadne pockaj na 1.8G, podla mna v buducom roku ho tu mame, len boh vie ci bude na FF ale chapem, ani mne by sa cakat nechcelo
Ale pozeram ze jeden slusny portretak uz mas... 105mm f/2.8G.
Ja riesim tu istu dilemu. Videl som 1,8 , ze mala aj dost skaredy bokeh, ale aj krasny, zalezi od situacie. Neviem ako je v porovnani s G1,4 co sa tyka bokehu. Tiez spolahlivost ostrenia v sere ma velmi zaujima. Tiez by som objektiv pouzival na D700. No...uvidim.
Ja riesim tu istu dilemu. Videl som 1,8 , ze mala aj dost skaredy bokeh, ale aj krasny, zalezi od situacie. Neviem ako je v porovnani s G1,4 co sa tyka bokehu. Tiez spolahlivost ostrenia v sere ma velmi zaujima. Tiez by som objektiv pouzival na D700. No...uvidim.
tak ako píšeš je to o osobnej spokojnosti a presvedčení iba nič viacej a nič menej
Tááák,o ničom inom to nie je (v tomto prípade),preto som písal ako som písal.
Osobne som megaspokojný s 85/2 Ai (nie AIS) a verím tomu,že 85/1,4 AFS je lepšia,ale nestojí mi to za ten finančný rozdiel aj keby mi zarábala.Jedine keby bola zákazka XXXXX... Eur,potom by som,možno,začal rozmýšľať.Medzi Nikon 85/1,4 AFS a Samyang 85/1,4 UMC.Možno...
mal som aj 105 makrac aj 85 1,8 a ti poviem ze ten makrac je obrazovo jedna basen, ostrenie je druha vec.. 85 ma zase sice rychle ostrenie ale obrazova kvalita oproti 105 bola strasne zla.. ja som ich mal na d7000 a 85 bola na plnej diere uplne maslova, ostrost to ani nevidelo, co by mi az tak nevadilo ako to ako strasne aberovala.. nechcel by som ju.. ale 1,4 od nikonu je strasne draha, skus tu sigmu 85 1.4..
mal som aj 105 makrac aj 85 1,8 a ti poviem ze ten makrac je obrazovo jedna basen, ostrenie je druha vec.. 85 ma zase sice rychle ostrenie ale obrazova kvalita oproti 105 bola strasne zla.. ja som ich mal na d7000 a 85 bola na plnej diere uplne maslova, ostrost to ani nevidelo, co by mi az tak nevadilo ako to ako strasne aberovala.. nechcel by som ju.. ale 1,4 od nikonu je strasne draha, skus tu sigmu 85 1.4..
na plnu dieru su asi vsetky F1.8 slabe, ale bokeh pri F2.8 maju vyrazne lepsi ako 105/2.8, aspon podla mojho vkusu. Makro objektiv co zacina na F2.8 je postaveny na tom aby bol sharp, co v makro detailoch rozhoduje. Portretny objektiv moze byt vytvarnejsi a maslovost v clonach pod F2.8 dava vacsi priestor kreativite ako makro ziletka.
Saman, z tvojho profilu vidim ze mas 85/2.8 makro, nevidim tam AF(S)50/1.4(1.8). Byt tebou uvazujem, podla mna je AF(-S)50/1.4 ktory je mierne lepsi ako AF85/1.8
slavmiro.....50tku nepotrebujem, pretoze mam nikkro 35/1.4 ....skor ma laka ohnisko 85mm. Mam 105 macro, nie 85 macro a presne ako pises portretova 85 ma krajsi bokeh ako macro objektiv.
slavmiro.....50tku nepotrebujem, pretoze mam nikkro 35/1.4 ....skor ma laka ohnisko 85mm. Mam 105 macro, nie 85 macro a presne ako pises portretova 85 ma krajsi bokeh ako macro objektiv.
35 vs 50 je dost rozdiel ... ale ako myslis ... premyslal si nad tamron 90mm f2.8 ? FOV podobne, pomalsi.
nikkor 85mm f1.4 alebo 1.8
ja mam 1,8 kvol icene a som spokojny. protisvetlo je to co je zle pre tento objektiv, ale da sa s tym zit
85 1.4 G je špička, nič lepšie od Nikonu nedostaneš, zodpovedá tomu aj cena. Ak na to máš, ber ho a bude spokojný snáď aj do konca života.
Ak riešiš aj peniaze, 85 1.8 D je výborný objektív, neskutočný pomer cena/výkon, jediným mínusom je snáď to protisvetlo, na ktoré je dosť náchylný.
Prikladám ukážku z 1.8 D na f2.2
Osobne som megaspokojný s 85/2 Ai (nie AIS) a verím tomu,že 85/1,4 AFS je lepšia,ale nestojí mi to za ten finančný rozdiel aj keby mi zarábala.Jedine keby bola zákazka XXXXX... Eur,potom by som,možno,začal rozmýšľať.Medzi Nikon 85/1,4 AFS a Samyang 85/1,4 UMC.Možno...
Mam 105 macro, nie 85 macro
Mam 105 macro, nie 85 macro
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie