Fórum » Objektívy a filtre

Prechodový filter.

fanfoto
fanfoto 2011-12-06 20:53:16+01
Ahojte,na fotenie krajinky používam šedý prechodový filter B+W grau 50% a potreboval by som oveľa tmavší,aký by ste mi odporučili ?

neXor
2011-12-06 23:04:26+01
Viem že sme OT, ale aj tak som musel povedať, že 21. storočie ponúka veľké možnosti.

Misoo79
2011-12-06 23:10:04+01
príspevok od: neXor
Po n-tý krát vravím, dve expozície! Ani jedina veta tu nie je o carovnom získaní údajov z prepaleneho miesta.
Hneď po odoslaní ma napadlo, že som zabudol dodať "ak nepoužijem HDR". Jasné, že vyskladať z x záberov dokážem všetko.

Marek Janicko
2011-12-06 23:47:18+01
Ja len dodam k teme. Preto je fotografovanie vdacne hobby.

Kazdy si najde svoju oblast, svoj styl a objavi urcite figle na rozne sceny. A laik v danej oblasti bude len kecat, vid priklad postproces. Nekrajinkar bude vzdy slintat nad fotkami, ako to oni robia. A mozno stacilo pouzit prechodak v danej chvili. No dany clovek co tvrdi, ze postproces je vsetko je zase guru v uplnej inej oblasti, ktora ho utvrdzuje v jeho tvrdeni.

Chlopaci - tolerancia - raz si kazdy najde cestu k svojim vytuženym fotkam

psykora2
2011-12-07 00:30:37+01
no skoda ze si nekupil B+W 25%, t.j. znizenie jasu o 2 clony, 50% znizuje len o jednu clonu co sa da v pohode vytiahnut z rawka a preto je prakticky zbytocny, cokin stvorcove su prakticke len z pohladu lubovolnej regulacie prechodu, ale v praxi sa mi neosvedcili, pretoze kym som ich stihol rozbalit a nasadit do spravnej polohy, svetlo bolo davno fuc, osobne pouzivam jediny prechodak zn.Formatt HD Glass Filter 0.9 Grad Soft Edge(3 clony), jeho vyhodou je rychla montaz, je z tvrdeneho skla a tak sa neposkriabe ako plastove a nedegraduje ti kvalitu objektivu ako plastove (B+W, Cookin...to su vsetko plastaky prakticky nepouzitelne aj pre teleobjektivy, lebo degraduju kvalitu), dalsou vyhodou kruhoveho je ze mozes pred neho nasadit napr. CPL alebo UV s MC vrstvami na znizenie reflexov...ale na bezne fotenie za dobreho svetla by mi stacil filter 0.6 Soft Edge(2 clony), pri vychodoch a zapadoch potrebujes casto az 1.2 (5 clon dole) co ja uz radsej riesim cez 2 expozicie, ktore potom spojim cez vrstvy v PS-ku, alebo v LR vytiahnutim z raw-ka

transporti686
2011-12-07 07:04:50+01
príspevok od: psykora2
no skoda ze si nekupil B+W 25%, t.j. znizenie jasu o 2 clony, 50% znizuje len o jednu clonu co sa da v pohode vytiahnut z rawka a preto je prakticky zbytocny, cokin stvorcove su prakticke len z pohladu lubovolnej regulacie prechodu, ale v praxi sa mi neosvedcili, pretoze kym som ich stihol rozbalit a nasadit do spravnej polohy, svetlo bolo davno fuc, osobne pouzivam jediny prechodak zn.Formatt HD Glass Filter 0.9 Grad Soft Edge(3 clony), jeho vyhodou je rychla montaz, je z tvrdeneho skla a tak sa neposkriabe ako plastove a nedegraduje ti kvalitu objektivu ako plastove (B+W, Cookin...to su vsetko plastaky prakticky nepouzitelne aj pre teleobjektivy, lebo degraduju kvalitu), dalsou vyhodou kruhoveho je ze mozes pred neho nasadit napr. CPL alebo UV s MC vrstvami na znizenie reflexov...ale na bezne fotenie za dobreho svetla by mi stacil filter 0.6 Soft Edge(2 clony), pri vychodoch a zapadoch potrebujes casto az 1.2 (5 clon dole) co ja uz radsej riesim cez 2 expozicie, ktore potom spojim cez vrstvy v PS-ku, alebo v LR vytiahnutim z raw-ka
z hľadiska pohodlnosti a rýchlosti je bracketing lepší, rýchlosť však záleží aj od skúsenosti, ak človek dlho používa filtre už aj bez merania časom vie aký filter treba dať, stačí mať iba na objektíve neustále držiak a iba tam dať filter nie je to zas tak namáhavé, osobne ale súhlasím, že filtrovať 5 EV je lepšie robiť bracketingom, plastové filtre napr. firmy Hitech degradujú obraz minimálne, hlavne keď sa použije iba jeden filter, čím viac sklíčiek na objektíve tým horšie a filtre by mali byť kvalite s MC vrstvami, sklenené prechodové filtre sú hodne nákladné, kruhové prechoďáky by som ja nepoužíval-nemáš možnosť dostať prechod tam kde ho potrebuješ umiestniť posunom v držiaku, inak niektorí čo používali filtre a používajú robia aj tak, že filter len pridrží pred objektívom ale chce to tréning, pevnú ruku a diaľkovú spúšť. Treba si nájsť vlastnú cestu ako sa s tým vysporiadať, niekto v teréne, niekto doma za bedňou alebo podľa danej scény.

Martin Školiak
2011-12-07 08:37:59+01
Po n-tý krát vravím, dve expozície! Ani jedina veta tu nie je o carovnom získaní údajov z prepaleneho miesta.
Až na to že nie všetko sa dá softwérovo spojiť. Krajinári vedia že pri fotení v prírode sa vyskytuje často ešte jeden neposlušný element a to je vietor. Dodáva snímkom dynamiku ale rozhýbané steblá tráv a konáre stromov z viacerých fotiek nespojíš ani HDRkom ani prelínaním rôzne exponovaných častí záberov. Vtedy sú prechoďáky nenahraditeľné. Vyrovnáš s nimi kontrast a zároveň zachytíš aj pohyb v krajine. Treba používať oba spôsoby podľa potreby. Prechodové filtre určite nie sú softwérovo nahraditeľné teda nie vo všetkých prípadoch.

neXor
2011-12-07 16:11:06+01
Vietor možnože trávu rozhýbe, ale co spraví s oblohou? Ta je väčšinou prepalená. Vietor vidno len najbližších pár metrov, čo väčšinou aj tak je spodná časť fotografie = prechodak nemá žiadny vplyv.

vladdo
2012-03-30 11:14:23+02
Chcel by som tiez kupit prechodovy filter, moze niekto poradit,mate skusenosti s tymito dvoma?:

1. B&W sedy prechodovy 52 mm 25 percent
http://www.photonet.sk/shop/b-w-25-502-52-mm-prechodovy-sivy-filter/p_307.html

2.Ovela lacnejsi Coffee prechodový filter 52mm Mini MAX
http://www.mini-max.sk/category/default/143

Oba su 25 perecentne, bude to stacit, hore sa spominalo, ze aj 50 percent je malo
Vdaka

hombreee
2012-03-30 11:21:13+02
príspevok od: vladdo
Chcel by som tiez kupit prechodovy filter, moze niekto poradit,mate skusenosti s tymito dvoma?:

Oba su 25 perecentne, bude to stacit, hore sa spominalo, ze aj 50 percent je malo
Vdaka
Nechces radsej stvorcoye Hi-tech? Kus stoji cez 20 EUR. Sada troch okolo 50 mam dojem. Uchytny system na to kupis za par eur (neoriginalny) cez ebay.

http://www.photonet.sk/shop/stvorcove-filtre-hitech/c_51.html

viking81
2012-03-30 11:22:38+02

Vdaka
ak to s prechodovymi filtrami myslis vazne...tak jedine normalne riesenie je system cookin a do neho aspon hitech filtre....hentam mas rovinu prechodu presne na strede a potom mas problem s komponovanim...to jedna vec a druha vec ze potrebujes aj soft a aj hard prechod a s kazdeho aspon 0,6-ku a 0,9-nu....t.j -2EV a - 3EV.....cize dokopy 4x filter mozes ich v tom drziaku potom aj vhodne kombinovat

schenker
2012-03-30 11:55:28+02
Vietor možnože trávu rozhýbe, ale co spraví s oblohou? Ta je väčšinou prepalená. Vietor vidno len najbližších pár metrov, čo väčšinou aj tak je spodná časť fotografie = prechodak nemá žiadny vplyv.
Nejde len o vietor .Aj ja pouzivam niekedy 2 expozicie ale ak tam mam miliony konarov oproti oblohe a potom ich musim obtahovat tak to si vtedy radsej nasadim prechodak.

vladdo
2012-03-30 17:40:00+02
Dobry napad, ze sa to da menit,porozmyslam medzi Hitech alebo Cokin. Ten drziak je univerzalny, bude pasovat na nikona?,Ako sa pripevni k objektivu, ma vonkajsi zavit?

vladdo
2012-03-30 17:54:55+02
Este som zabudol, pouzivate skor s tvrdym ci makkym prechodom?

hombreee
2012-03-30 18:41:48+02
Funguje to takto. Ku kazdemu objektivu si budes musiet kupit kruzok. Nie su drahe.

mirosz
2012-03-30 19:08:13+02
Dobry napad, ze sa to da menit,porozmyslam medzi Hitech alebo Cokin. Ten drziak je univerzalny, bude pasovat na nikona?,Ako sa pripevni k objektivu, ma vonkajsi zavit?
co sa Cokin tyka, pozri stranku www.mafra.sk

vladdo
2012-04-01 11:04:03+02
príspevok od: hombreee
Funguje to takto. Ku kazdemu objektivu si budes musiet kupit kruzok. Nie su drahe.

Diky, este mam par otazok ako je to v praxi?
Cize ten adapter na filter, ten kruzok ostava stale na objektive a samotny drziak s filtrom sa da zakazdym dolu, ked chcem odlozit fotak do brasne? Lebo inac by som ta nedal asi krytku objektivu..?

Bude sa dat v pohode tocit s polarizacnym filtrom(klasicky Hoya) pod nim?

Posledna vec, ak som to dobre pochopil tak stvorcovy system ma tu vyhodu, ze sa da samotny filter posuvat podla potreby, alebo je len na jednom mieste?napr. mam nizky horizont tak si ho dam nizsie, aby som mal nizsi pechod, a naopak?

Štefan Káčer
2012-04-01 11:23:57+02
Cize ten adapter na filter, ten kruzok ostava stale na objektive a samotny drziak s filtrom sa da zakazdym dolu, ked chcem odlozit fotak do brasne? Lebo inac by som ta nedal asi krytku objektivu..?

Posledna vec, ak som to dobre pochopil tak stvorcovy system ma tu vyhodu, ze sa da samotny filter posuvat podla potreby, alebo je len na jednom mieste?napr. mam nizky horizont tak si ho dam nizsie, aby som mal nizsi pechod, a naopak?

Prečítal si si aspoň základné články o fotografovaní krajiny, používaní filtrov a pod., bol si si niečo v teréne vyskúšať, lebo z týchto otázok je jasné, že netušíš, čo sa pýtaš.
A čo tak nejaký víkendový krajinársky fotokurz, nedaj sa odhovoriť, býva to super a naučíš sa tam určite viac, ako na fóre, kde si už konzultuješ reálny "problém" a nie problémy, čo a ako mám stlačiť. Inak s názormi, že v 21. storočí sa bez filtrov zaobídeš sa nikdy neuspokoj, je to blbosť ...

hombreee
2012-04-01 11:33:30+02

Ano musis to cele demontovat ked to chces dat do brasne. Ale tieto prechodove filtre sa nepouzivaju na nejake fotenie za pochodu, proste prides na miesto, premyslis si zaber, postavis fotak na stativ, namontojes drziak filtrov, zasunies filter... a fotis. Ked skoncis tak to rozoberies a ides dalej.

S polarizakom sa da v pohode tocit. Trosku nemotorne ale v pohode. Driziak filtrov vlastne budes mat namonovany na tom polarizaku.

Ano da sa posuvat ako potrebujes, aj natacat, napriklad ked mas sikmy horizont. Neviem ako vyzeraju tie cokin filtre, ale hitech su podlhovaste, maju 85x110mm.

Neboj, cele to je celom dobre premyslene.

vladdo
2012-04-01 14:06:59+02
príspevok od: Štefan Káčer
Prečítal si si aspoň základné články o fotografovaní krajiny, používaní filtrov a pod., bol si si niečo v teréne vyskúšať, lebo z týchto otázok je jasné, že netušíš, čo sa pýtaš.
A čo tak nejaký víkendový krajinársky fotokurz, nedaj sa odhovoriť, býva to super a naučíš sa tam určite viac, ako na fóre, kde si už konzultuješ reálny "problém" a nie problémy, čo a ako mám stlačiť. Inak s názormi, že v 21. storočí sa bez filtrov zaobídeš sa nikdy neuspokoj, je to blbosť ...
Preco?Len rozmyslam ci kupit prechodovy filter kruhovy alebo stvorcovy. Myslel som,ze stvorcovy nedam do brasne, treba ho krkolomne odoberat, neda sa dat krytka,..atd.. co by bolo dost nevyhod pokope, nemyslis???
Ale kedze mi to hombreee pekne objasnil mozem ho v klude objednat

Štefan Káčer
2012-04-01 22:09:22+02
Preco?Len rozmyslam ci kupit prechodovy filter kruhovy alebo stvorcovy. Myslel som,ze stvorcovy nedam do brasne, treba ho krkolomne odoberat, neda sa dat krytka,..atd.. co by bolo dost nevyhod pokope, nemyslis???
Ale kedze mi to hombreee pekne objasnil mozem ho v klude objednat
Uz tym, ze rozmyslas takto je zrejme, ze mam v niecom pravdu, chod na worshop, tam si vsetko vyskusas, povysvetluju ti a sam prides na to, ze ak chces vaznejsie fotit krajinu, tak bez filtrov to nepojde, kruhovy prechodovy ti je na dve veci ...
Alebo ak mas niekho v okoli, pripadne nejaky fotoklub, urcite ti pozicaju, ak budes v Bratislave, dam ti kludne vyskusat asi najlepsi system na trhu.
Urcite budes mat viac objektivov a vsetky ti pokryje jeden system (vratane polarizacneho filtra)

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()