Fórum » Objektívy a filtre

Mám BF/FF na Sigme?

Mito24
Mito24 2012-04-12 16:13:11+02
Zdravím,
začal som sa prednedávnom (4 mesiace dozadu cca) zaujímať o fotenie, kúpil som si 600D a 18-55 kit lens, teraz som chcel spraviť "upgrade" a kúpil som si Sigma 30mm f1.4, bokeh je krásny všetko no čítal som,že Sigma má často problém so BF/FF. Skúšal som fotiť kvapky vody na skle (niečo ako má iPhone 4 defaultné pozadie), objektív mi krásne zaostril na kvapku vody (síce to bol trochu menší problém ale podarilo sa) a odfotil som. Clona bola nastavená na 1.4 a kvapka vody nebola ostrá, pozadie tiež nie. Proste celá fotka nebola zaostrená/ostrá.
Druhý pokus som skúsil na jednom kvietku, pekne som si rozložil statív, zaostril manuálne na kvet a odfotil, potom som dal automatické zaostrenie a odfotil, pozrel som sa a tá čo som manuálne zaostril bola krásna ostrá, no tá čo bola zaostrená s automatickým zaostrením nebola taká ostrá. Všetko to bolo fotené v manuálnom režime na tom istom ISO,Uzavierke,Clone a pod.
Nevyznám sa až tak do toho tak by som sa vás chcel spýtať, či táto "závada" je BF/FF alebo niečo iné? Možem to vrátiť do 14 dní, dneska to mám prvý deň tak čím skorej bude odpoveď tým lepšie. Ďakujem

janras
2016-06-06 00:05:59+02
Zdravim. Nechcelm zakladat novu temu.Takze mam 7100 k nej som zobral sigmu 18-35, trpela odchylkamy tak som ju zobra spolu s fotakoml do servisu v Ruzomberku. Spravili to ked som ho siel testovat ostril som na oko ale ostre bolo celo, oci rozmazane. Na celopostavovej zas ostrene na tvar,tvar rozmazana ale spicky topanok ostre, obcas zas prestreli naopak, zaostruje za bod ostrenia. Pri pouzuti blesku SB700 a prisviecovania zaostri skvele, tak nerozumiem ci ho mam vymenit alebo ho dat este raz reklamovat kde mi to kalibrovali. Mate niekto skusenost ze to blbo aj po kalibraci ?

landov
2016-06-06 15:34:01+02
Pochybujem, ze 18-35 bude na akomkolek tele zaostrovat stale presne. Proste ten AF stale niekedy uleti, otázkou je len kolko a na akom tele.

flico.sk
2016-06-06 23:17:47+02
Zdravím.

Ja som mal Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM na D5100 a myslel som si, že ostrí zle (v LV AF neostril vôbec) väčšinou som fotil na f1.4 - f1.8. Po výmene za Nikon AF-S 35mm f/1,8G DX som mal oveľa viac "nezaostreného" odpadu aj keď "mi modul hlásil" zaostrenie.
Takže už pomaly začínam ľutovať túto výmenu.

Pri internom blesku Sigma bola tiež ostrá na celej ploche aj pri f1.4 a malej hĺbke ostrosti, čo som sa niekedy čudoval.

Prípande je si treba v nejakom simulátore vypočítať hlĺbku ostrosti pri príslušnej clone a vzdialenosti od objektu.
Alebo sa ešte odporúča namiesto AF-S používať typ ostrenia AF-C a ostriť nie cez tlačidlo spúšte ale cez tlačidlo AE-L/AF-L. Aktuálne to mam nastavené takto lebo pri fotení cez IR ovládanie mi pri AF-S mi stále preostruje, aj keď som to predtým zaostril ... chce to len zvyk ...

jachmel
2016-06-07 07:16:59+02
ja som vymenil prave nikon 35 f1.8 za sigmu 30 f1.4 ex dc hsm. pokial ostrim inymi nez stredovym ostriacim bodom, mavam viac odpadu. Stredovy je jednoducho o dost spolahlivejsi.

JakubH
2016-09-07 00:07:18+02
Ahoj, mám problém s ostrením na Sigme 18-35 ART + D7000, od 2m ostrí úplne dozadu. Chystám sa poslať objektív + telo na nastavenie. Má niekto skúsenosť, kde sa toto nastavenie v rámci záruky uskutočňuje? Prípadne ako dlho to trvalo? Ide mi o to, že to potrebujem mať čo najskôr, tak by som to do toho servisu aj osobne odviezol. Ako som čítal USB dock to moc nerieši, a nechcem zbytočne strácať čas... vďaka za info

bonifacko
2016-09-07 07:54:00+02
príspevok od: JakubH
Ahoj, mám problém s ostrením na Sigme 18-35 ART + D7000, od 2m ostrí úplne dozadu. Chystám sa poslať objektív + telo na nastavenie. Má niekto skúsenosť, kde sa toto nastavenie v rámci záruky uskutočňuje? Prípadne ako dlho to trvalo? Ide mi o to, že to potrebujem mať čo najskôr, tak by som to do toho servisu aj osobne odviezol. Ako som čítal USB dock to moc nerieši, a nechcem zbytočne strácať čas... vďaka za info
a nemáš k tomu kupeny ten usb dock pre korekciu a nahravanie fw?
https://youtu.be/dpkDJhiid8c

JakubH
2016-09-07 10:44:08+02
príspevok od: bonifacko
a nemáš k tomu kupeny ten usb dock pre korekciu a nahravanie fw?
https://youtu.be/dpkDJhiid8c
Nie, keď som si čítal, že to niekomu trvalo aj 12 hod. a stále nebol spokojný, tak ma to dosť odradilo . Inak už som písal s dovozcom, posielajú do AWH Praha, trvá to dva týždne. Z AWH mi odpísali, že u nich tak cca do týždňa, tak to tam asi odveziem. Pošte moc neverím

bonifacko
2016-09-07 12:55:35+02
príspevok od: JakubH
Nie, keď som si čítal, že to niekomu trvalo aj 12 hod. a stále nebol spokojný, tak ma to dosť odradilo . Inak už som písal s dovozcom, posielajú do AWH Praha, trvá to dva týždne. Z AWH mi odpísali, že u nich tak cca do týždňa, tak to tam asi odveziem. Pošte moc neverím
To fakt, že 12 hodín? Lebo uvažujem nad tym sklom. Uf, tak toto je dosť doležita informacia.

pridalamichal
2016-09-07 15:24:58+02
moja skúsenosť Sigma 18-35 art + D7000 :
pri prvom nasadení bez akejkoľvek kalibrácie to ostrilo naozaj kadejako.objektív som kupoval aj s USB dockom , takže som sa s tým trošku pohral a odvtedy nepozorujem nejaké závažné BF alebo FF. len je to veru piplačka . robil som to na viac krát (lebo treba nastaviť hodnoty pre štyri ohniská, pričom pre každé ohnisko štyri vzdialenosti ostrenia) , no tipnem si že som to robil možno 7h dokopy.
najväčšiu nevýhodu považujem v tom, že akonáhle prehodíte objektív na iné telo, s fázovým automatickým ostrením sa môžete rozlúčiť.
v LiveView samozrejme žiaden problém.

pridalamichal
2016-09-07 15:36:18+02
a ešte prikladám moje konkrétne nastavenie (doladenie) . len tak pre info že asi ako sa to pohybovalo

Krtko fotografom
2016-09-07 15:42:13+02
Moja skusenost je taka. Sigma 18-35 art + D5300 - super, pretoze aj v papieroch sa pise, ze objektivy su ladene vo vyrobe na D5300-vkach. Na D7200 je od 28-35mm v poriadku, ale od 18-24mm je to na h...o . Mam aj USB dock, ale kedze na D5300 je to spicka, tak zatial nerobim nic, aby som to nerozladil este aj na D5300-vke.

JakubH
2016-09-07 21:18:42+02
príspevok od: Krtko fotografom
Moja skusenost je taka. Sigma 18-35 art + D5300 - super, pretoze aj v papieroch sa pise, ze objektivy su ladene vo vyrobe na D5300-vkach. Na D7200 je od 28-35mm v poriadku, ale od 18-24mm je to na h...o . Mam aj USB dock, ale kedze na D5300 je to spicka, tak zatial nerobim nic, aby som to nerozladil este aj na D5300-vke.
tak rozladiť môžeš, je tam tlačítko na default...hodila by sa taká možnosť, žeby si objektív pamätal na aké telo má aké nastavenie, potom by to bolo super

bonifacko
2016-09-08 06:34:29+02
príspevok od: pridalamichal
moja skúsenosť Sigma 18-35 art + D7000 :
pri prvom nasadení bez akejkoľvek kalibrácie to ostrilo naozaj kadejako.objektív som kupoval aj s USB dockom , takže som sa s tým trošku pohral a odvtedy nepozorujem nejaké závažné BF alebo FF. len je to veru piplačka . robil som to na viac krát (lebo treba nastaviť hodnoty pre štyri ohniská, pričom pre každé ohnisko štyri vzdialenosti ostrenia) , no tipnem si že som to robil možno 7h dokopy.
najväčšiu nevýhodu považujem v tom, že akonáhle prehodíte objektív na iné telo, s fázovým automatickým ostrením sa môžete rozlúčiť.
v LiveView samozrejme žiaden problém.
Už tomu rozumiem, takže to je ina parada, toto ladiť na 4 ohniskach.
Ine telo preto s tym nefunguje na 100%, lebo rovina ostrosti je na zrkadlovkach nastavene v určitej tolerancii. Jedno telo može byť nastavane na medznej tolerancii na jednej strane a to druhe prave na druhej strane. Pri takej svetlosti tela je to však vela a može tym byť BF, alebo FF.

pridalamichal
2016-09-08 17:00:54+02
príspevok od: bonifacko
Už tomu rozumiem, takže to je ina parada, toto ladiť na 4 ohniskach.
Ine telo preto s tym nefunguje na 100%, lebo rovina ostrosti je na zrkadlovkach nastavene v určitej tolerancii. Jedno telo može byť nastavane na medznej tolerancii na jednej strane a to druhe prave na druhej strane. Pri takej svetlosti tela je to však vela a može tym byť BF, alebo FF.
no ja tomu rozumiem že prečo to robí galibu na inom foťáku. je to tak trošku logické, keďže si to nastavujem konkrétne na svoj

satanley
2016-09-08 22:03:39+02
už som to niekde vo fóre písal. Mám Sigmu 18-35/1.8 Art a D7000. Trápil som sa s USB dockom dosť hodín. Potom som to v rámci záruky poslal cez predajcu do Prahy aj s telom a cca po 3 týždňoch sa mi to vrátilo. Ako úplne iný objektív - fantasticky zaostruje a podáva výborné farby. Skúsil som aj na iných telách a zaostruje aj tam. Neoplatí sa s jedným objektívom trápiť s USB dockom. To je moja skúsenosť. Záver - Sigma Art je skvelá.

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()