Fórum » Objektívy a filtre

Samyang 14mm/2.8 AE na D5000

ASTRALEK
2012-05-17 11:17:07+02
Zdravim vas, vedel by mi niekto poradit ci bude tento objektiv kompatibilny s mojou D5000?
Viem ze budem musiet ostrit manualne cez live view, ide mi skor o to ci bude fungovat meranie expozicie v rezimoch P,A a S.
Verzia AE ma cip a kontakty na prenos informacii, neviem vsak ci bude mozne ovladat clonu z tela (v P,A,S). Nevyzaduje tento objektiv unasac clony?

WildSammy
2012-05-17 12:16:02+02
podla vsetkeho nevyzaduje a malo by fungovat ovladanie clony z tela bez problemu.. objektiv je to dobry na krajinky.. na architekturu ma skreslenie, ale na APS-C snimaci ho nastastie nevidno, takze da sa pouzit aj na to..

milos
2012-05-17 12:41:17+02
príspevok od: ASTRALEK
Zdravim vas, vedel by mi niekto poradit ci bude tento objektiv kompatibilny s mojou D5000?
Viem ze budem musiet ostrit manualne cez live view, ide mi skor o to ci bude fungovat meranie expozicie v rezimoch P,A a S.
Verzia AE ma cip a kontakty na prenos informacii, neviem vsak ci bude mozne ovladat clonu z tela (v P,A,S). Nevyzaduje tento objektiv unasac clony?
Bude kompatibilný ako každý objektív vyrobený po r.1957 s bajonetom Nikon F.

Meranie expozície ti bude plne fungovať takisto ako pri : napr. 18-55 AFS (na VŠETKÝCH režimoch ako aj plne automatických).Nielen P,A,S.

Vďaka čipu nevyžaduje unášač clony,clonu plne ovládaš z tela (aj).

Len mi nejde do hlavy,prečo na DX,14mm FX sklo?Cez crop to máš vlastne 21mm,tak prečo práve toto sklo?Čo chceš ním riešiť?

bonifacko
2012-05-17 12:47:17+02
Nazdar, mam pentax, funguje prenos clony a aj zaznam do exif. A načo chces ostriť cez LV? Ty nemaš indikovanie zaostrenia v riadnom režime?

rbr69
2012-05-17 13:01:55+02
príspevok od: WildSammy
podla vsetkeho nevyzaduje a malo by fungovat ovladanie clony z tela bez problemu.. objektiv je to dobry na krajinky.. na architekturu ma skreslenie, ale na APS-C snimaci ho nastastie nevidno, takze da sa pouzit aj na to..
skreslenia od Samy 14 mozes redukovat pouzitim profilu objektivu v ACR ... samozrejme to nie je podporovany objektiv, takze treba z netu stiahnut profil od tretej strany a nahrat si hodoprislusneho adresara s profilmi objektivov pre Adobe Camera Raw ... rovnako sa da najst aj profil Samy 8 fish
http://joopsnijder.blogspot.com/2012/03/lightroom-lens-profile-for-samyang-14.html

ASTRALEK
2012-05-17 13:11:25+02
príspevok od: milos
Bude kompatibilný ako každý objektív vyrobený po r.1957 s bajonetom Nikon F.

Meranie expozície ti bude plne fungovať takisto ako pri : napr. 18-55 AFS (na VŠETKÝCH režimoch ako aj plne automatických).Nielen P,A,S.

Vďaka čipu nevyžaduje unášač clony,clonu plne ovládaš z tela (aj).

Len mi nejde do hlavy,prečo na DX,14mm FX sklo?Cez crop to máš vlastne 21mm,tak prečo práve toto sklo?Čo chceš ním riešiť?

Ide mi hlavne o pomer cena/kvalita a casom mozno prejdem na FF. Vedel by si mi poradit inu alternativu 21mm ekv. tak do 300€

ASTRALEK
2012-05-17 13:13:04+02
príspevok od: bonifacko
Nazdar, mam pentax, funguje prenos clony a aj zaznam do exif. A načo chces ostriť cez LV? Ty nemaš indikovanie zaostrenia v riadnom režime?
Na matnicu sa asi nedude dat ostrit a tiez neviem ci to indikovanie bude fungovat

WildSammy
2012-05-17 13:26:57+02
Na matnicu sa asi nedude dat ostrit a tiez neviem ci to indikovanie bude fungovat
matnicu si kup z www.focusingscreen.com mam dobre skusenosti a nie len ja mam aj KatzEye a aj z focusingscreen mozem odporucit

bonifacko
2012-05-17 14:22:14+02
Ja mam indikaciu zaostrenia v hladačiku (nie matnica) a zvukovu. Vidim, že pentax je v tomto trochu dalej ako tolko znama konkurencia.

ASTRALEK
2012-05-17 14:30:23+02
Ja mam indikaciu zaostrenia v hladačiku (nie matnica) a zvukovu. Vidim, že pentax je v tomto trochu dalej ako tolko znama konkurencia.
samozrejme ze indikacia nie je na matnici a aj pipne; asi si to nejako nepochopil

milos
2012-05-17 14:40:53+02
Indikovanie funguje,tak ako všetko ostatné (už sa opakujem),samozrejme okrem AF.Na matnicu sa ostriť v pohode dá (pokiaľ nie si úplne slepý a bezruký-je to otázka cviku a zvyku) i keď s klinovou matnicou,ako radí Samo,to budeš mať pohodlnejšie.

K cene a kvalite:
Do 300€ nové sklo v tomto ohnisku (FX) nekúpiš.Ale z druhej ruky ich na nete nájdeš.Teda keď sa držíme uhla pohľadu (AOV).
Stále si nepovedal,načo to potrebuješ...

milos
2012-05-17 14:47:12+02
To má aj Nikon.
U Canonu preblysne vybraný bod na matnici,keď je naň zaostrené.

ASTRALEK
2012-05-17 14:50:28+02
Indikovanie funguje,tak ako všetko ostatné (už sa opakujem),samozrejme okrem AF.Na matnicu sa ostriť v pohode dá (pokiaľ nie si úplne slepý a bezruký-je to otázka cviku a zvyku) i keď s klinovou matnicou,ako radí Samo,to budeš mať pohodlnejšie.

K cene a kvalite:
Do 300€ nové sklo v tomto ohnisku (FX) nekúpiš.Ale z druhej ruky ich na nete nájdeš.Teda keď sa držíme uhla pohľadu (AOV).
Stále si nepovedal,načo to potrebuješ...
Mam rad siroke ohniska v exterieri - krajinky, dramaticke mracna a pod., architektura; tiez v interieri - videa rodinnych oslav v malych panelakovych bytoch
Co sa tyka manualneho zaostrovania na D5000 je to tazke, matnica na to nie je usposobena a mam pocit ze ani nelezi presne v rovine zaostrenia. Pri foteni v vvonku si zaostris raz cez live view a pokial nepohnes prstencom mozes fotit cely den

milos
2012-05-17 14:55:24+02
Mam rad siroke ohniska v exterieri - krajinky, dramaticke mracna a pod., architektura; tiez v interieri - videa rodinnych oslav v malych panelakovych bytoch
Co sa tyka manualneho zaostrovania na D5000 je to tazke, matnica na to nie je usposobena a mam pocit ze ani nelezi presne v rovine zaostrenia. Pri foteni v vvonku si zaostris raz cez live view a pokial nepohnes prstencom mozes fotit cely den
S akým sklom si skúšal MF na D5000?

ASTRALEK
2012-05-17 15:01:35+02
S akým sklom si skúšal MF na D5000?
35/1.8 aj 18-105 - isiel som si oci vyocit a mal som pocit ze je zaostrene presne, ale vysledok tomu vobec nenasvedcoval fotka bola mimo fokus, moja matnica nie je v rovine zaostrenia

bonifacko
2012-05-17 15:11:18+02
To má aj Nikon.
U Canonu preblysne vybraný bod na matnici,keď je naň zaostrené.
TAK POTOM JE TO OK

milos
2012-05-17 15:17:24+02
35/1.8 aj 18-105 - isiel som si oci vyocit a mal som pocit ze je zaostrene presne, ale vysledok tomu vobec nenasvedcoval fotka bola mimo fokus, moja matnica nie je v rovine zaostrenia
Na dlhšiu debatu. AF sklá (s výnimkou makráčov) nie sú stavané na MF.Origo MF sklo je na to stavané (podstatne dlhší chod ostriaceho prstenca než AF).Ešte k technike: doporučujem k D5000 battery grip (zlepší ergonómiu o 1000%) a ostatné je ozaj otázkou zvyku a cviku,potom ešte mušľovú očnicu (hodne pomôže).A samozrejme,čím kratšie ohnisko,tým menej ostrenia (hyperfokál).
Je to téma na dlhú debatu,ale s MF sa aj na D5000 dá skutočne v pohode existovať.

milos
2012-05-17 15:21:18+02
Ešte ma napadlo: skontroluj dioptrickú korekciu hľadáčika.

Hovorím,že je to na dlhšie.

ASTRALEK
2012-05-17 15:40:09+02
Ešte ma napadlo: skontroluj dioptrickú korekciu hľadáčika.

Hovorím,že je to na dlhšie.
Vdaka za rady, konieckoncov v zrkadlovej sachte sa nachadza korekcna skrutka s ktorou sa da posuvat matnica (niekde som to cital) ale velmi sa mi do toho nechce a ak sa mi podari nasetrit na toto sklo ostrit budem radsej pomocou indikatora alebo cez live kedze je to najpresnejsi sposob

WildSammy
2012-05-17 19:49:19+02
Vdaka za rady, konieckoncov v zrkadlovej sachte sa nachadza korekcna skrutka s ktorou sa da posuvat matnica (niekde som to cital) ale velmi sa mi do toho nechce a ak sa mi podari nasetrit na toto sklo ostrit budem radsej pomocou indikatora alebo cez live kedze je to najpresnejsi sposob
skrutkou ziadnu matnicu neposuvas, ale nastavujes doraz zrkadla pre hladacik, cize MF, ale aj AF.. rozhodne s tymi skurtkami nehyb, hlavne nie pre MF, lebo si rozhodis cele zobrazenie v hladaciku.. matnica sa ladi podlozkami pod matnicu.. bud uberas hrubku alebo pridavas.. podla toho ci mas cez hladacik BF alebo FF, ale na takom malom hladaciku ako ma D5000 toho na originalnej matnici moc nezbadas. Skor si nalad tu dioptricku korekciu ako Ti tu uz radili..

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()