Hore

Kritické okienko - 3 x 3 tipy pre lepšiu fotografiu 1/2017

Na to, aby ste sa zo svojej alebo aj cudzej fotografie poučili, nepotrebujete jej dvojstranový rozbor! Práve preto vám teraz prinášame 3x3 tipy pre lepšiu fotografiu - tri fotky, tri praktické tipy lektorov Akadémie Kreatívnej fotografie, čo a ako zlepšiť.

Prečítate za minútku a okamžite sa môžete pustiť do fotenia ešte lepších záberov :) Dnes lektor tímu AKF, Tomáš Morilon.

Autor fotografie: spooky

Názov fotografie: untitled (rozkrok)

V prípade tejto snímky ide o celkom zaujímavý, aj keď pomerne prvoplánový zámer. Je v ňom cítiť pokus o high key, ale v konečnom dôsledku vám tam vznikli skôr vypálené miesta bez obrazovej informácie. Pri high key je vhodnejšie ponechať kresbu skôr v stredných tónoch až tieňoch a netlačiť úplne do čiernej, ktorá je oproti bielej príliš kontrastná. Skôr by som odporúčal ubrať na kontraste bielej, aby nevznikali úplne vypálené miesta a na druhej strane ubrať trošku čiernej, čím vznikne celkovo menej kontrastný obraz s plnšou kresbou.

Druhá vec, ktorej na fotke úplne nerozumiem je jej neostrosť. Neviem, čo presne tým autor sledoval, ale osobne mi to trochu prekáža, lebo nevidím zmysel použitia. Možno tam nejaký zámer bol, ale mne uniká a to mi celkový dojem z fotografie skôr kazí. Ak už používať neostrosť, tak nie samoúčelnú. Možno by mohlo byť zaujímavé pohrať sa s pohybovou neostrosťou, ktorú docielime použitím dlhších časov a pohybom buď samotnej modelky, prípadne fotoaparátu. S touto technikou sa dá veľmi pekne experimentovať. Existuje množstvo ďalších experimentálnych techník, ako je mazanie UV filtra vazelínou, alebo natiahnutím silonky pred objektív atď. Možností je veľa, len by to chcelo trošku experimentovať.

Posledný tip sa týka samotnej pózy, ktorá je opäť veľmi prvoplánová. Určite by bolo zaujímavejšie vyjadriť na fotke priestor. Pri podobnom type fotiek sa veľmi osvedčila práca s líniami, svetlom a krivkami, ktoré dokážu zvýrazniť a podchytiť krásu ženského tela.

Autor fotografie: Vegvisir

Názov fotografie: nebezpečná

Na tejto fotografii mi ako prvý udrie do očí prehnaný postprocess. Retuš, doostrenie, ale aj kontrast a farby. Pri postprocesse sa obvykle snažíme urobiť ho tak, aby nebol na prvý pohľad úplne zrejmý. Fotografia je v prvom rade o zachovaní prirodzeného vzhľadu a nie o prezentácii posprocessu, ktorý pôsobí v tomto prípade dosť rušivo.

Čo sa týka samotnej fotografie, tak by som odporúčal urobiť málinko širší záber, tak aby vám neutekalo z fotky odrezané obočie a určite by som zvážil aj polohu ľavej ruky modelky, ktorá je v obraze tak trochu navyše. Možno by stačilo, keby boli na tej strane iba vlasy, prípadne zakomponovať ruku celú.

Ďalší tip sa týka prameňu vlasov, kde mi nie je úplne jasné, z akého dôvodu je rozostrený s pokusom následného doostrenia. Autor neuvádza použitú clonu, ale nemám pocit, že by sa tu malo jednať o malú hĺbku ostrosti vzhľadom k ostrému pozadiu, preto mi napadá už len zámerné rozostrenie, čo nedáva vôbec zmysel… Takémuto kroku odporúčam sa určite vyhnúť. Pôsobí to na fotografii rušivo a bezúčelne.

Posledná rada sa týka samotného postprocessu. Vlasy sú zbytočne preostrené, treba si dávať pri doostrovaní pozor na rádius a silu zaostrenia. Určite odporúčam používať lokálne doostrenie, keďže nie vždy sa hodí jedno nastavenie zaostrenia na celú fotografiu. Oči rovnako ako iné zásahy do tejto fotografie sú príliš umelé a úprava je veľmi výrazná. Naozaj odporúčam ubrať tak 50%, čo je pomerne jednoducho dosiahnuteľné tým, že takto upravenú fotografiu následne prekryjete pôvodnou s krytím na povedzme 50%, čím dosiahnete prirodzenejší vzhľad.

Autor fotografie: Lubokubokubala

Názov fotografie: Hlásenie o meškaní lode...

Fotografia oplýva príjemnou zimnou atmosférou, ktorú dotvára najmä farebnosť. Ako prvé by som odporučil použitie väčšie clonové čísla. 2,8 je na tento záber očividne veľmi málo. Prejavuje sa to neostrým popredím aj pozadím. Pozadie by ani tak nevadilo, ale tá jemná neostrosť v popredí pôsobí rušivo. Ďalšou možnosťou by bolo použitie ešte menšej hĺbky ostrosti a dosiahnutie zámerného rozostrenia popredia. Tým by sa zdôraznila podstatná časť snímku a hlavný objekt fotografie, ktorou je loď.

Ďalší tip sa týka hmoty fotografie, ktorá je celá orientovaná v ľavom hornom rohu a spodná časť je trošku prázdna. Vhodnejšie by bolo hmotu rozložiť po ploche záberu s prihliadnutím na pravidlá kompozície. Tu konkrétne by mi prišiel ako vhodnejší skôr šírkový záber s vynechaním spodnej "prázdnej" časti fotografie, keďže celá vrchná časť priam prekypuje informáciami, líniami a štruktúrami, ktoré je škoda takto utlačiť do úzadia.

Za zmienku by stálo aj mierne prekomponovanie záberu. Posunutím miesta fotografovania smerom doprava a mierne vyššie, by vznikol pravdepodobne priestorovo zaujímavejší záber. Za predpokladu, že by priestor takúto možnosť dovolil.

Ďakujem a prajem dobré svetlo.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
inkubbus
2017-02-02 08:46:58
pri tej druhej fotografii ako prvé udrie do očí napálený blesk do tváre. pokiaľ autor nevyšklbne vstavaný blesk z foťáku, tak písať o úpravách a 50% prekrývaní je úplne zbytočné.
 
zlate.slnko
2017-02-02 09:52:33
No, nie som si celkom istá, že práve tomuto lektorovi by som verila. Človek, ktorý sa zamýšľa viac nad postprocesom než nad komooziciou u mňa nevzbudzuje dôveru.
 
anton julény
2017-02-02 12:38:42
je to akoby lektor rozprával o sebe. ak by sa autori riadili trocha násilnými pokynmi lektora, tak by to neboli ich fotografie.
 
mab
2017-02-02 12:50:32
hodnotenie sa mi páčilo, je zrozumiteľné nejde o striktný diktát ako to musí byť, dáva podnet na zamýšľanie nad foto
 
Hakuna Matata
2017-02-02 14:03:53
príspevok od: anton julény
je to akoby lektor rozprával o sebe. ak by sa autori riadili trocha násilnými pokynmi lektora, tak by to neboli ich fotografie.
Je v lektorovej kritike uvedené niečo, čo - keby sa zrealizovalo- by zhoršilo kvalitu fotiek? Podnadpis sekcie je 3x3 k "lepšej fotografii". A presne to by sa aj stalo, tie fotky by boli lepšie. Neboli by to už (ako správne uvádzaš) ich fotografie, ale boli by to lepšie fotografie.
 
2017-02-02 14:40:55
ta druha fotografia je ako parodia na fotografiu, ta lava ruka je jej alebo nejakeho chlapa co s lopatou pracuje?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované