Hore

Mám novú bezzrkadlovku

Je krátko po Vianociach a niektorí z vás určite našli pod stromčekom bezzrkadlovku (CSC/Mirroless). Ak ste mali aspoň malé skúsenosti so zrkadlovkou, možno vás niektoré odlišnosti zaskočia. Tí, ktorí doteraz fotili len z kompaktom alebo telefónom, budú mať určite tiež niekoľko otázok k princípu fungovania bezzrkadlovky.

S kompaktom alebo fototelefónom má skúsenosť každý z nás. Bezzrkadlovka je intuitívnejšie použiteľná, ako zrkadlovka, pretože rovnako ako u kompaktu a fototelefónu, obraz komponujeme na displeji. Ten vždy býva na zadnej strane, ako sme zvyknutí a u lepších modelov je malý displej aj súčasťou hľadáčika. Zobrazuje to, čo veľký displej, len je schovaný pred vonkajší svetlom, takže je obraz dobre viditeľný, aj keď vám na fotoaparát svieti priame slnečné svetlo. Naviac ak hľadáčik priložíte k oku, bude držanie fotoaparátu stabilnejšie.


Olympus OM-D E-M10 Mark III, klasický dizajn i ovládanie v štýle moderných zrkadloviek.



Fujifilm X-E3 má ovládanie v štýle mechanických filmových fotoaparátov. Ak ste odchovanci digitálov, nemusí to byť pre vás to najintuitívnejšie ovládanie. Preto si to vyžaduje viac sa zahĺbiť do návodu, aby ste zvládli nastavenie expozičného trojuholníka.

Pri každom fotoaparáte treba po vybalení nabiť akumulátor a vložiť do neho pamäťovú kartu. U nového fotoaparátu treba nastaviť dátum/čas a jazyk. Hneď od začiatku užívania používajte návod. Aj skúsení fotografi, ktorým rukami prešlo množstvo prístrojov, sa môžu z návodu dozvedieť zaujímavé veci. Odporúčam preštudovať návod aj pár mesiacov po tom, čo ste s fotoaparátom začali pracovať. Zo začiatku ste potrebovali len základné funkcie, o mnohých ste ani netušili načo ich použiť. Ako mierne pokročilí však budete vedieť do portfólia svojich schopností pridať ďalšie funkcie.


Ako prvé nastavte čas a dátum a ak vám nevyhovuje angličtina, nastavte slovenčinu alebo češtinu.

Pre všetky fotoaparáty platí to isté, čo sa týka spôsobu zaznamenania fotografie. Expozičný trojuholník (čas, clona, ISO) platí všeobecne pre akýkoľvek fotoaparát. Pokročilé fotoaparáty, ku ktorým patria aj bezzrkadlovky, disponujú pokročilými funkciami. Štandardom sú expozičné programy P/A/S/M, nastavenie ISO, WB, zaostrovanie, meranie expozície. U modelov pre amatérov nájdete aj automatické programy, veľmi často aj obrazové efekty. Štandardom je už aj video, čoraz častejšie v 4K rozlíšení. Či fotíte bezzrkadlovkou, zrkadlovkou, či pokročilým kompaktom, spomenuté funkcie sú spoločné. Preto všeobecné návody, ako fotiť rôzne žánre a nastavovať tieto parametre, sú univerzálne. Ak sa vám do ruky dostane kniha o fotení zrkadlovkou, väčšina informácií bude použiteľná aj pre bezzrkadlovku. Čerpať môžete aj zo starších publikácií, napísaných ešte v ére fotenia na film.

Pri prvej konfigurácii odporúčam nastaviť číslovanie záberov. Niektoré fotoaparáty štandardne číslujú súbory do 9999 a potom začnu odznova. V počítači môže dôjsť ku kolízii názvu súborov. Preto odporúčam nastaviť, aby fotoaparát pokračoval v v číslovaní ďalej, napr. s iným prefixom. U fotoaparátov Fujifilm obzvlášť, tie sú schopné vám v najnevhodnejší okamih oznámiť, že nemôžu fotiť, aj keď máte na karte miesto, kvôli číslovaniu. Nepomôže nič iné, len kartu sformátovať (to nechcete), alebo vložiť inú.






Funkcionalita hľadáčika a displeja

Prepínanie medzi displejom a EVF

Ak má váš fotoaparát okrem displeja aj hľadáčik, mali by ste sa naučiť nastaviť si, akým spôsobom obidva zobrazovače majú pracovať. Štandardne sú fotoaparáty vybavené automatickým prepínaním medzi displejom a hľadáčikom. Súčasťou hľadáčika je senzor, ktorý prepne obraz z displeja do hľadáčika, keď priblížite k nemu oko. Keď ho vzdialite, prepne sa obraz späť na veľký displej. Ak vám tento spôsob nevyhovuje, môžete prepínať medzi hľadáčikom a displejom manuálne. Slúži na to tlačidlo, väčšinou umiestnené v blízkosti hľadáčika. Ak ho neviete nájsť, alebo sa táto funkcia ovláda inak, naštudujte si návod.


Tlačidlo pre nastavenie prepínania medzi displejom a hľadáčikom sa nachádza väčšinou blízko hľadáčika.

Zobrazovanie informácií

So zobrazovaním na displejoch súvisí aj to, aké informácie budú okrem obrazu fotografovanej scény zobrazené. Väčšinou chceme vidieť základné expozičné parametre. Zobraziť môžeme však aj iné informácie, napr. pomocnú kompozičnú mriežku, vodováhu, histogram atď. U väčšiny fotoaparátov nájdete tlačidlo Disp. alebo Info, pomocou ktorého prepínate zobrazovanie pomocných informácií. U jednoduchších modelov môže byť táto funkcia ukrytá v menu. Opäť odporúčam naštudovať návod.


Bezzrkadlovky môžu pri fotení, ale aj prehrávaní, zobrazovať rôzne užitočné informácie.

Nastavenie jasu a farieb

Väčšina fotoaparátov umožňuje nastaviť jas displeja a hľadáčika, niektoré aj podanie farieb. Jas môže byť nastaviteľný automaticky alebo manuálne. Manuálne nastavenie jasu príde vhod, ak fotíte na priamom slnku.


Jas displeja/hľadáčika, prípadne aj farby nastavíte v menu.

Simulácia expozície

V hľadáčiku zrkadlovky vidíte obraz, ktorý prejde nespracovaný objektívom. Nevidíte, ako bude fotografia naexponovaná, či ste správne nastavili vyváženie bielej, alebo aký bude mať vplyv výber obrazového profilu na spracovanie farieb. U bezzrkadlovky vždy vidíte obraz zachytený snímačom a spracovaný procesorom. To je veľká výhoda, ak niečo nie je správne nastavené, môžete to skorigovať skôr, ako stlačíte spúšť a záber naexponujete. Výsledkom je menej odpadu. Zároveň sa ako začiatočník rýchlejšie naučíte, ako jednotlivé nastavenia vplývajú na obraz. Ak má váš fotoaparát obrazové efekty (postprocesingové filtre), ich účinok tiež uvidíte ešte pred stlačením spúšte.

Sú situácie, kedy je režim simulácie expozície na škodu, pretože nedokážu zohľadniť svetlo, ktoré na scéne pribudne až počas expozície. Typicky je to svetlo blesku. Napr. pri fotení v ateliéri by bol obraz veľmi tmavý, takmer by ste nevideli čo fotíte. V tomto prípade je potrebné v menu prepnúť fungovanie živého náhľadu na zosilnený obraz. Toto nastavenie je užitočné aj pri nočných fotografiách s dlhými časmi. Niektoré fotoaparáty (napr. Fujifilm), vedia po namačknutí spúšte nakrátko zobraziť zosilnený obraz. Aj tu odporúčam naštudovať návod, táto funkcia môže byť ukrytá hlboko v menu.


Niektoré funkcie sú ukryté hlboko v menu a podľa názvu by ste ich funkciu nehádali. Môžete stráviť hodiny hľadaním, alebo si zobrať na pomoc návod.

Pri fotení do formátu RAW sa niektoré nastavenia do obrazu neprenášajú, pritom ich na displeji uvidíte. Pri otvorení záberu v počítači však nebudú na fotku aplikované. Musíte ich v RAW konvertore nastaviť rovnako ako vo fotoaparáte.


 Ani živý náhľad nedokáže simulovať vplyv času na zachytenie pohybu, teda to, či bude zachytený ostro alebo rozmazane. To uvidíte až po odexponovaní.


Prehrávanie fotografií

Väčšina fotografov chce po exponovaní fotografie, ju následne rýchlo skontrolovať. V menu fotoaparátu nájdete funkciu, väčšinou má v názve Preview, alebo kontrola záberov a pod. Keď ju zapnete, po odexponovaní sa nakrátko na displeji alebo v hľadáčiku objaví nafotený záber, ktorý môžete krátko skontrolovať. Pokročilejšie fotoaparáty ponúkajú nastavenie času zobrazenia a zobrazenie pomocných informácií.

Automatické prehrávanie fotografií môže byť rušivé, napr. pri fotení sériovými zábermi. Vtedy ho radšej vypnite. Zábery vždy môžete skontrolovať stlačením tlačidla Play.


Po odexponovaní záberu sa fotka prehrá na 0,5 sekundy, to stačí, aby ste ju zbežne skontrolovali.

Špeciálne funkcie

V závislosti na konkrétnom modeli fotoaparátu sa môžete stretnúť so špeciálnymi funkciami. Pre bezzrkadlovky to platí dvojnásobne, pretože bezzrkadlová konštrukcia umožňuje ľahšie zabudovať niektoré, nie príliš bežné, funkcie. Pritom vám môžu pomôcť ľahšie zachytiť fotografie, ktoré by inak vyžadovali pokročilé znalosti fotografického procesu.

Tichý režim

Novšie modely bezzrkadloviek ponúkajú tzv. tichý režim. Sú vybavené mechanickou uzávierkou, ktorá pri expozícii spôsobuje hluk rovnako ako u zrkadlovky. Nie je tu však sklopné zrkadlo pridávajúci ešte ďalší hluk a naviac otrasy. Už z tohto dôvodu sú bezzrkadlovky tichšie ako zrkadlovky. Dokážu byť ale úplne bezhlučné. V režime elektronickej uzávierky je expozícia riadená časom fungovania snímača nie časom uzávierky, tá sa pri expozícii vôbec nepoužije. Expozícia je čisto elektronická, žiadne mechanické prvky sa nepoužijú, vďaka čomu nevzniká žiaden hluk.
V režime elektronickej uzávierky dokážu fotoaparáty exponovať kratšími časmi, ako u mechanickej uzávierky. Kľudne 1/16000 alebo až 1/32000 s. To využijete pri použití svetelných objektívov za krásneho slnečného počasia, ak chcete fotiť pri plne otvorenej clone.
Elektronická uzávierka má aj nevýhodu, nedá sa použiť v kombinácii s bleskom.

Obrazové efekty/filtre

Obrazové efekty je postprocesingová funkcia, ktorú môžeme prirovnať k efektovým pluginom pre fotoeditory. Fotoaparát výrazne upraví fotografie napr. v štýle starej zrnitej ČB fotografie, alebo napodobní efekt Lomografie, Til-Shift objektívu, či dierkovej komory. Aj niektoré zrkadlovky majú túto funkciu, jej efekt vidíte len v režime živého náhľadu, nie pri komponovaní cez optický hľadáčik. U bezzrkadlovky vidíte efekt už pri komponovaní. Vďaka tomu sa môžete ľahko rozhodnúť, ktorý efekt použiť. Zároveň sa učíte využívať efekty, vďaka živému náhľadu uvidíte spracovaný obraz, ktorý sa môže od toho nespracovaného výrazne odlišovať, čo môže rozhodnúť medzi tým, či fotografiu robíte alebo nie.


Efekt vybraného filtra vidíte v živom náhľade


Umelecký efekt môže výrazne upraviť fotografiu, dokonca pridá aj rámček.

Obrazové efekty sa aplikujú výhradne pri snímaní do formátu JPG. Pri snímaní do RAW sa na fotografiu neaplikujú. Odporúčam v prípade použitia efektov zapnúť si súčasné ukladanie do RAW+JPG, Tak budete mať výrazne upravenú fotografiu vo formáte JPG, ale aj RAW, ktorý môžete upraviť, ako sa vám zapáči.


Multiexposure

Viacnásobná expozícia je fotografická technika, kedy fotografia vznikne exponovaním dvoch alebo viacerých záberov na seba. Pri fotení na film, alebo zrkadlovkou, sa jedná o pomerne ťažkú techniku, pretože si musíte predstaviť, ako sa budú zábery prekrývať. Naviac je s tým spojený problém s celkovou expozíciou. S bezzrkadlovkou to ide však ľahko a intuitívne. Po aktivovaní funkcie Multiexposure nafotíte prvý záber, alebo vyberiete záber, ktorý ste nafotili predtým. Druhý záber sa preľne na prvý. Všetko vidíte na displeji a s expozíciou vám pomôže fotoaparát.


Dvojexpozícia priamo z fotoaparátu, žiaden Photoshop.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficky-experiment/dvojexpozicia-v-digitalnej-fotografii/

Multishot

U bezzrkadloviek s touto funkciou prišiel prvý Olympus. Multishot je technika, kedy sa skombinuje 8 záberov do fotografie s 4x väčším rozlíšením, ako má snímač. Využíva sa pri tom precízny posun snímača. Nedávno začali do svojich fotoaparátov túto funkciu pridávať aj značky Panasonic a Sony. V lacných amatérskych fotoaparátoch ich nehľadajte.

Multishot technikou sa dajú nafotiť fotografie s rozlíšením, ktoré poskytujú len veľmi drahé stredoformátové fotoaparáty. Je tu však obmedzenie, dané technológiou snímania. Fotografovať sa musí zo statívu a fotografovaný objekt sa nesmie pohybovať. Využiteľnosť je preto pri fotografovaní krajiny, architektúry, produktovej fotografii a makrofotografii.


80 Mpx fotografia z fotoaparátu s rozlíšením 20 Mpx.

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/olympus-multishot/

Focus Bracketing, Focus Stacking, Post Focus

Ďalšie špeciálne funkcie, ktoré nájdete u niektorých bezzrkadloviek, súvisia so zaostrovaním. Focus Bracketing urobí sériu fotografií, pri ktorej fotoaparát postupne preostruje objektív. Takáto séria fotografií má dvojaké využitie. Po prvé môžete vybrať jeden záber, ktorý je zaostrený presne tam, kde potrebujete. Po druhé môžete zábery spojiť do jedného s väčšou hĺbkou ostrosti. Táto technika sa používa v mikro a makrofotografii, ale aj v krajinárskej fotografii. Focus Stacking je nadstavbou Focus Bracketingu, priamo vo fotoaparáte sa zábery spoja do fotografie s veľkou hĺbkou ostrosti, netreba to robiť až v počítači.

Post Focus je obdobou Focus Bracketingu u fotoaparátov Panasonic. Séria záberov je tu zložená z JPG záberov vytiahnutých z videa vo vysokom rozlíšení a priamo vo fotoaparáte si môžete vybrať záber, ktorý je zaostrený tam, kde potrebujete. Fotoaparát inteligentne volí rozsah zaostrených vzdialeností na základe analýzy AF zaostrovania.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/krajina-a-priroda/focus-stacking/

Rôzne značky pridávajú do svojich fotoaparátov rôzne funkcie, niektoré sú špecialitou konkrétnej značky, či dokonca modelu. Panasonic má rýchle JPG sekvencie 4K Photo/6K Photo, Olympus Pro Capture, ktorý fotí prv ako stlačíte spúšť, alebo Live Composite pre fotenie svetelných stôp. Do Sony napr. môžete doinštalovať aplikácie, ktoré rozšíria funkcionalitu.


Ukážka použitia funkcie Live Composite, ktorú nájdete v bezzrkadlovkách Olympus.

Video

Bezzrkadlovky sú ideálne pre snímanie videa a bola by škoda, túto funkciu nevyužiť. Na rozdiel od zrkadloviek, môžete obraz pozorovať aj v hľadáčiku. Niektoré značky majú stabilizovaný snímač, čo je pri videu veľkou prednosťou. Vďaka natívnemu živému náhľadu nebýva taký problém s automatickým zaostrovaním, ako u zrkadloviek.

Keďže je snímanie videa s bezzrkadlovkou ľahšie, môžu sa do neho pustiť aj začiatočníci. Ak máte fotoaparát bez zabudovanej stabilizácie obrazu a nemá ju ani objektív, odporúčam použiť statív.

Prepojenie s chytrým zariadením

Súčasným štandardom je možnosť prepojiť fotoaparát s chytrým zariadením (telefón, tablet). Okrem WiFi niektoré fotoaparáty využívajú na to aj Bluetooth s nízkou spotrebou. Ak radi publikujete fotografie na sociálnych sieťach, túto funkciu určite využijete.

Nainštalujte si do chytrého zariadenia aplikáciu pre váš fotoaparát. Smolu majú majitelia zariadení s OS Windows, pre ne aplikácie nie sú. Aplikácie sú zdarma, nájdete ich na Appstore (iOS) a Google Play (Android). Štandardne aplikácie umožňujú sťahovať nafotené zábery, prípadne aj video do chytrého zariadenia alebo ovládať fotoaparát na diaľku s využitím živého náhľadu. Doplnkovo môžu aplikácie slúžiť pre synchronizáciu času a pridávanie geotagov (informácií o polohe).

Zariadenia (fotoaparát a chytré zariadenie) musíte spárovať. Niekedy to stojí kopec nervov. Bez návodu sa prakticky nezaobídete a aj s ním to nemusí vyjsť na prvýkrát, Odporúčam párovať mimo domácej WiFiny a

Záver

Aj amatérske bezzrkadlovky sú štandardne lepšie vybavené, ako ich zrkadlovkové ekvivalenty. Viac funkcií a odlišný spôsob zobrazovania snímaného obrazu môžu vyvolávať pocit, že s nimi budete mať viac práce. Opak je pravdou. Ich používanie je intuitívnejšie a proces učenia je rýchlejší. Základy fotografovania sú rovnaké pre všetky typy fotoaparátov. Paradoxne je jednoduchšie, ak na bezzrkadlovku prechádzate z kompaktu alebo mobilu, bez skúseností so zrkadlovkou.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
musicman
2017-12-27 11:59:35
ja sa hlavne tesim kedy panasonic predstavi konecne noveho nastupcu GX90 ,G9 uz prisiel teraz nasleduju GX9, GX90, GX900 a G90 ,hlavne ocakavam uz konecne vylepsene 4k video na 60fps a plnu stabilizaciu vylepseneho snimaca
 
fatality
2017-12-27 12:15:37
príspevok od: musicman
ja sa hlavne tesim kedy panasonic predstavi konecne noveho nastupcu GX90 ,G9 uz prisiel teraz nasleduju GX9, GX90, GX900 a G90 ,hlavne ocakavam uz konecne vylepsene 4k video na 60fps a plnu stabilizaciu vylepseneho snimaca
naco sa tesis a ocakavas? aj tak nekupis.. ..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované